Askerde acemi birlik nedir?

Belirttiğim gibi henüz asker sayılmadığın için pek bir hakkın ve imkanın yok o yüzden zor sayılabilir ama altı üstü 15 gün ilk 3 gün zaten bir şey yapılmıyor katılım kayıtlar evraklar vs 2 gün de hafta sonuna gidecek 10 gün 2 gün de yemin töreni vs için gider 7-8 gün Ben 49 gün acemi birliğinde kaldım kovidden dolayı eğitim yoktu ama baya yormuştu. tabii şartlar gittiğin birliğe göre çok değişkenlik gösteriyor kesin konuşmak mümkün değil umarım rahat bir yere gidersin. Ustada en kritik şey iyi bir kısıma kapak atmak ben silahlık görevlisiydim bütün askerliği oturarak bitirdim silahlıktan komutan dahi çıkaramıyordu orayı terk etmem yasaktı buna benzer görevler alabilirsen rahat geçer boş kalırsan bütün gereksiz işleri üstüne yıkarlar o yüzden boş kalmamaya bak.

Ben bilişim teknolojilerinden mezunum. Bir bilgisayar başına geçmeye çalışacağım. Umarım iyi bir yere düşerim. Eğitim şu bu önemli değil pek de, insanlar iyi olsun derdim bu. B*k çukuruna düşmesek bari.

Yaw dostum acemi birlik senin eğitimin selamı yürümeyi alt üst kademesini öğreneceğim yer usta birliğin ise adı üstünde artık asker oluyorsun ve verilen işi yerine getiriyorsun bu kadar basit ..
Evet doğru acemi birlikte hırsızlık çok olur dikkat edin ben yatarken bile fermarlı cebimin içine sokardim ..

Belirttiğim gibi henüz asker sayılmadığın için pek bir hakkın ve imkanın yok o yüzden zor sayılabilir ama altı üstü 15 gün ilk 3 gün zaten bir şey yapılmıyor katılım kayıtlar evraklar vs 2 gün de hafta sonuna gidecek 10 gün 2 gün de yemin töreni vs için gider 7-8 gün Ben 49 gün acemi birliğinde kaldım kovidden dolayı eğitim yoktu ama bayağı yormuştu. Tabii şartlar gittiğin birliğe göre çok değişkenlik gösteriyor kesin konuşmak mümkün değil umarım rahat bir yere gidersin. Ustada en kritik şey iyi bir kısma kapak atmak ben silahlık görevlisiydim bütün askerliği oturarak bitirdim silahlıktan komutan dahi çıkaramıyordu orayı terk etmem yasaktı buna benzer görevler alabilirsen rahat geçer boş kalırsan bütün gereksiz işleri üstüne yıkarlar o yüzden boş kalmamaya bak.

Hocam güzel anlatmışsın bende koğuş görevlisiydim. 15 ay yaptım askerliği mesela yatakları bozuk bırakanlar vardı komutana içtimada yatakların bayağı bozuk olduğunu söyler 3-5 kişiyi al yanına ayarlayın derdi. Alt devreler dünden razıydı benimle gelmeye :) eğitimden kaçmak için...

Acemi birlik herkesin eşit muamele gördüğü ve herkesin bir şekilde eşitlendiği eğitim yeridir. Ne kimseden bir üstünlüğünün olacağı ne de kimseden altta kalacağın yerdir. Yaşın olmadığı yerdir, askerin sadece asker olduğu yerdir, ne denilirse onu yapacağın yerdir, mantığın değil disiplinin olduğu yerdir.

Kendine güveniyorsan paramı vs kaybetmem diye boyuna asılan cüzdan gereksiz ben kullanmadım kendi cüzdanımı kullandım ama acemi birliklerinde 250-300 kişi ile beraber yatıp kalkıyorsun ve her türden insan oluyor o yüzden hırsızlık vs çok oluyor. Tabanlık kesinlikle şart çünkü verdikleri botun tabanları keçeden ve çok sert sabah 5 de giyip akşam 8-9 da çıkarıyorsun botu o yüzden rahat bir tabanlık gerçekten fayda sağlıyor.
Acemide ne yapıldığına gelince: Sabah 5:00 kalk olur genelde 15-30 dk kadar boşluk yatağını toplarsın, tıraşını olur, üstünü giyer botlarını boyarsın. 6:00'a kadar kahvaltı. Kahvaltıdan sonra Mıntıka temizliği yapılır zaten 250-300 kişi 10 dk da biter sonra sabah ictiması olur yoklama yapılır ve eğitim başlar. Eğitim günün programına göre değişir. Başlarda komutanlara nasıl hitap edileceği, nasıl tekmil verileceği, rahat hazır ol falan öğretilir. ANTK41 yani 41 tane askeri nezaket ve terbiye kurallarını su gibi öğrenmen ve askerlik bitene kadar uygulaman beklenir. Eğitim genelde yemin törenine hazırlık şeklinde geçer yürüyüş- marş-yürüyüş marş böyle gider bir de çömel kalk var her önüne gelen çömel kalk yaptırır sıraya düzgün geçemedin çömel kalk gürültü çok çömel kalk, geri zekalının biri ictimaya geç kalır çömel kalk acemi bitene kadar çömelip kalkarsın. Günü eğitimle tamamlarsın(ben kovidin başında gittiğim için şanslıydım eğitim yasaktı akaşama kadar oturuyoduk :D) akşam 5 de biter eğitim sonra yemek akşam ictiması ve yat 7-8 oldu mu yorgunluktan uyku geliyor zaten hafta içi bu şekilde geçer hafta sonu dinlenirsin eğitim olmaz. Acemiliğin zor yanı eğitimden ziyade imkanların kısıtlı olması (gittiğin yere göre değişebilir) ilk sorun duş her gün rahat rahat duş alma imkanın yok haftada iki gün zorunlu banyo var gün içinde eğitimden kaçmak için iyi bir fırsat onun dışında her sabah 4-5 arası duşlar açık ama bizim olduğumuz yerde çok sıra oluyordu ve 4:15 de sıcak su bitiyordu, kıyafetlerini yıkatamıyorsun elinde yıkamak zorundasın kamuflajı her gün giymek zorunda olduğun için pek yıkama şansın olmuyor. Diğer sorun sıra, acemi birlikleri çok kalabalık olduğu için yemekte, kantinde, duşta her yerde uzun sıralar bekleyeceksin. Kısacası acemi birliğinde ne askersin ne sivil arada kalmış gibisin. Ustaya geçtiğinde dedikleri gibi rahat edersin tabii bu da gittiğin yere göre değişir ama genelde acemiye kıyasla rahattır çünkü öncelikle artık gerçekten asker sayılıyorsun, ilk gittiğinde kısımlara ayırırlar bir görev verirler yani burada güzel bir görev alırsan bütün askerliğin rahat geçer. ustada sabah kalkarsın sporunu yapıp ictimayı aldıktan sonra görevinin başına dönersin akşama kadar işin o düzgün yaptıktan sonra karışan olmaz akşam 6 da işin biter yemek akşam ictiması 8 den sonra nöbet yoksa boşsun. Usta birliğinde acemiye göre daha düzenli hayatın olur duşlar, yemekhaneler, kantinler genelde rahattır bölükler fazla kalabalık olmaz. İlk zamanlar yine mıntıka vs yaparsın zamanla alt devreler geldikçe onlardan da düşersin.
Tek ekleyeceğim , her acemi birliği aynı gün değildir. Bazıları 21 gün bazıları 60-75 bazıları 90 sonradan düzenlendiyse haberim yok. Acıklandıysa internetten araştır. Birliğini .

Bu acemi birlik neden standart değil ki? Yani 15 gün yerine 30 gün olduğunda ne oluyor? Acemi de yapılan şeyleri zaten belirttiniz. Bu 1 hafta da tamamlanacak bir şey. @Woqqies 90 gün demişsin mesela. Zaten askerlik 6 ay. İlk 3 ay boyunca acemi birlik, biraz fazla saçma değil mi?

Son düzenleme:
Acemi birlik şundan dolayı zor; spor ve eğitimler daha yoğun geçiyor normal bir er olarak askere gittiysen. Tabii komando birliğine gönderildiysen bu her zaman ağır geçer, özellikle doğudaysan daha da ağır olur. Üst celplerden olanlar da senin ortama yeni gelip bir şey bilmemenden epey faydalanabiliyor tabii.

Usta birliğine gittiğinde spor ve eğitim yükü normal birliklerde azalıyor, göreve veriliyorsun. Normal gün içinde sabah sporundan sonra verilen görev neyse onu yapıyorsun. Nöbetin varsa nöbette oluyorsun, mıntıka sendeyse onu temizliyorsun, kantinde/mutfakta/lojistikte/depoda/revirde görev aldıysan orada oluyorsun. Normal askerlikte acemiliğin zor olmasının nedeni eğitimlerken, usta birliğinde bu daha çok bekleme ya da verilen görevi yapma üzerine dönüyor. Daha fazla zamana sahip oluyorsun usta birliğinde, birliğe göre telefon sokma hakkı verilebiliyor, bir arkadaş ortamı kuracak zamanın oluyor, çarşı izinlerin oluyor.

Bu acemi birlik neden standart değil ki? Yani 15 gün yerine 30 gün olduğunda ne oluyor? Acemi de yapılan şeyleri zaten belirttiniz. Bu 1 hafta da tamamlanacak bir şey. @Woqqies 90 gün demişsin mesela. Zaten askerlik 6 ay. İlk 3 ay boyunca acemi birlik, biraz fazla saçma değil mi?

Benim normalde acemi birliğimdeki süre 60-75 gün arasında değişkenlik gösteriyordu. Lakin COVID'ten dolayı 23 gün yaptım.
Benim normalde acemi birliğimdeki süre 60-75 gün arasında değişkenlik gösteriyordu. Lakin COVID'ten dolayı 23 gün yaptım.
Senin birliğine göre değişir. Eğitici er olursan gittiğin yerde kalma ihtimalin yüksek.

Son düzenleme:
Uzun dönem mi yoksa kısa dönem mi gidiyorsunuz? Mesleğiniz nedir, er misiniz yoksa yedek subay mı?

Acemi birliği her yerde aynı değildir. Bu bilgileri verirseniz daha sağlıklı açıklama yapabilirim.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı