Asrın Kapağı

Ama şimdi bu çok basite kaçmak olmuyor mu? Yani kesin olsaydı inanç olmazdı demek bana çok açıklayıcı gelmiyor. Aksine kesin olsaydı asıl inanç olurdu hatta inkar edilemez bir inanç olmaz mıydı?
Ben öyle çok dindar bir adam değilim. Yaşım 22 namaz kılmasını bilmem birkaç dua tek bilirim geçmişten kalan.
Bunun 6-8 yaşlarımda zorla camiye kursa gönderilmemin de etkisi var tabi.
Şöyle bak ama, benim düz söyleyişim sana basit gibi gelebilir. Varsayalım ki bir kanıt var ve şüpheye yer bırakmıyor. Sonuçlarını listeleyelim.
1) Cennet ve cehennem ortadan kalktı. Sadece cennete gerek var artık çünkü herkes Tanrı'ya inanıyor. Ve elinden geldiğince iyi bir insan olmaya çalışıyor.
2) Sevaplar ve günahlar ortadan kalktı. Kimse bunun yanlış olduğunun bilincindeyken günah işlemiyor. Herkes tüm gücüyle iyilik ve neşe saçmaya çalışıyor çevresine.
3) Dünyadaki farklı dinler ortadan kalktı. Tüm insanlığın artık inandığı tek bir doğru din var. (Müslümanlık, hristiyanlık vb. Hangisiyse artık)
4) Artık nefsimizi kontrol etme durumumuz çok kolaylaştı ortadan kalktı. Örneğin bir şişe şarap içme imkanın varken bunun senin için büyük bir günah olduğunu kesin biliyorsun veya zinânın. Sonuçlarını kesin olarak bildiğin için, kolaylıkla kendine hakim olup o şarabı içmessin veya zinâyı yapmassın.
5) Özetlersek, üniversite sınavına giriceksin ve elinde bütün soruların cevapları mevcut ve kullanma özgürlüğüne sahipsin. Ne farkın kaldı ders dinleyenden, çok çalışandan?

Doğru bir bakış açısı değil.

1) Şu an inanan insanlarin hepsi bu dediğin tabirlere inanıyor ama kötülük yapmaya devam ediyor. Bu tabirler üç büyük din ile de ortaya çıkmadi.

2) Inançlı olan hiç kimse dört dörtlük değil.

Doğru bir bakış açısı değil.

1) Şu an inanan insanlarin hepsi bu dediğin tabirlere inanıyor ama kötülük yapmaya devam ediyor. Bu tabirler üç büyük din ile de ortaya çıkmadi.

2) Inançlı olan hiç kimse dört dörtlük değil.
Farkındaysan inançlı olan kimse dört dörtlük değil diyorsun. Çünkü elinden geldiğince inanmaya çalışıyor. Doğruluğundan yüzde yüz emin değil ki, kötülüğe yönelen bir yanı da oluyor. Benim dediğim durum şüpheye yer bırakmayacak şekilde kanıt bulunan bir sistem üzerine idi.
@VanellopeVonSchweetz Madem Allah bizi yarattı. Neden bizi sınava sokuyor? Allah'ın amacı nedir?
Ben peygamber değilim, Allah ile de hiç konuşmadım yalan olmasın.

Peki Allah her şeyi bilendir İslam'a göre. Mesela seni sınava sokuyor dünya'da. Ama senin cehenneme gideceğini biliyor. Bunu bile bile niye sınava sokuyor? Öğretmen öğrenci ilişkisi örneği gibi düşünelim. Öğretmen öğrenciye sınav yapar ama öğretmen öğrencinin kaç alacağını bilemez.

Doğruluğundan yüzde yüz emin değil ki, kötülüğe yönelen bir yanı da oluyor.
Ben inanan biri değilim ama ben kötülük yapmıyorum. Ben de dört dörtlük değilim. Benim kötülük yapmama nedenimde inançla bir alakasi yok. Her şey insanin vicdan ve ahlakinda bitiyor. Koskoca yaraticisin insan durduk yere neden insan yapsin? Insan yapınca tanrinin eline ne geçecek mesela? Niye seni sinava tabii tutuyor?

Sana göre bir yaratıcının olmasinin en büyük delili kutsal kitaplar mıdır?

Son düzenleme:
Peki Allah her şeyi bilendir İslam'a göre. Mesela seni sınava sokuyor dünya'da. Ama senin cehenneme gideceğini biliyor. Bunu bile bile niye sınava sokuyor? Öğretmen öğrenci ilişkisi örneği gibi düşünelim. Öğretmen öğrenciye sınav yapar ama öğretmen öğrencinin kaç alacağını bilemez.
Peki şöyle düşün. Eğer Allah gibi öğretmen de gerçekten sınavdan kalacak ve geçecek öğrencileri bilseydi ve öğrencilerine ben hanginizin sınavı geçeceğini, ve hanginizin kalacağını biliyorum dediği vakit, kalan öğrenci "Hocam ben siz kalacağımı bildiğiniz için sınavdan kaldım suç sizin" demez miydi?
Veyahut öğretmen öğrencilere, her birinizin okul sonu durumu belli zaten, okumanıza gerek yok derse, öğrenciler sence güzel bi tepki mi verir?
Yani adaletin yerini bulması için, kalacak öğrenciye de, geçecek öğrenciye de aynı fırsatı sunmalıdır.
Her bir insanın karşılaştığı sonun, kendi yaptıklarından doğduğunu anlaması gerekir. Aklındaki soruların mantıklı bir cevabı olduğuna eminim. Ama daha da emin olduğum tek şey, araştırmadan ve çok bilgi sahibi olmadan inanmayı veya inanmamayı seçiyorsun. Ateistlerin yüzde 95'i böyledir. Kalan yüzde 5'lik kısımda karşılaştığı cevaplardan tatmin olmayı reddeder.

NOT : Sorgulamak tabiki en mantıklı şeydir. Sorgulamadan direk inanmak en büyük yanlıştır. Senin de inanmamanın başlıca sebebi, çevrendekilerin seni aydınlatmadan müslüman olmaya zorlamasıdır. Eğer mantıklı bir şekilde aydınlatılarak ve bilgilendirilerek yetiştirilseydik, inanmayanların sayısı çok daha az olacaktı.
Yani sorun islamda değil, sistemdedir.

Son düzenleme:
Bir yaratıcının olmasinin en büyük delili kutsal kitaplar mıdır?
Kutsal kitaplar içinde yaratıcının kanıtı ve olduğuyla ilgili açıklamalar bulundursa da, temel amacı kişi ile inancı arasındaki köprüyü yapmaktır bence. Sen şimdi bir sınava çalışacaksın. Elinde konular var ama konuların içeriğini bilmiyorsun. Ne yaparsın? Kitap alıp çalışırsın, konuların detaylarını, nasıl karşına çıkacağını öğrenirsin.

Mesela kutsal kitaplarda kul hakkı yeme, haram işleme diyor. Şimdi sana örnek vereceğim. Bunu dinden ve inançtan bağımsız bir şekilde cevaplamaya çalış.

Yolda yürüyorsun, önündeki adam cebinden bir miktar para düşürdü ve gördün. Bunu alıp cebine atmak veya adama vermek tamamen senin insanlığına kalmış bir şey. Dine göre bunu alıp adama verirsen doğrusunu yapmış oluyorsun, cebine atarsan kul hakkı yemiş oluyorsun. Bunu inançtan bağımsız cevapladığımızda parayı adama vermen, insanlık ve ahlak olarak doğru olanı oluyor. Yani parayı cebe atıp ben iyi insandım dersen senin insanlığında ve ''iyilik'' anlayışında problem vardır.

Din, aslında insanların kötülüğünü istemez ve onları iyiye yöneltmeye çalışır. Kendi yorumuna göre çakışan yerler de bulabilirsin. Koskoca kitap sonuçta. Her soruyu çözebilmen mümkün değil.

Kimse dört dörtlük olmadığına göre de bunu yapamaması çok normal.

Ama daha da emin olduğum tek şey, araştırmadan ve çok bilgi sahibi olmadan inanmayı veya inanmamayı seçiyorsun. Ateistlerin yüzde 95'i böyledir. Kalan yüzde 5'lik kısımda karşılaştığı cevaplardan tatmin olmayı reddeder.
Ateistler dindar insanlardan daha bilgilidir, hangi mantıkla bu yüzdesel değeri ortaya attığını da anlamadim.

Sorgulamak tabiki en mantıklı şeydir. Sorgulamadan direk inanmak en büyük yanlıştır. Senin de inanmamanın başlıca sebebi, çevrendekilerin seni aydınlatmadan müslüman olmaya zorlamasıdır. Eğer mantıklı bir şekilde aydınlatılarak ve bilgilendirilerek yetiştirilseydik, inanmayanların sayısı çok daha az olacaktı.
Yani sorun islamda değil, sistemdedir.
Hangi yüzyılda yaşıyorsun seni zorla müslüman yapmaya çalıştıkları için sen ateist oldun diyorsun. Bu neyin kafasi, ateist ve deistler araştıran, sorgulayan insanlar. Sorgulamayan birileri varsa onlar kesinlikle inançlı insanlardır. Sen kendin bile kutsal kitaplari okumamişsin gelmişsin diyorsun sorun Islam'da değil sizdedir. Birine sorgulama nasihati vereceğinize önce kendinizden işe başlayın.

Aklındaki soruların mantıklı bir cevabı olduğuna eminim.
Bu sorularında mantikli bir açıklaması yok.

Allah dediğin kavramda Arapların "EL-İLAH" adını verdiği putlarindan devşirilmiş günümüze kadar gelmiş bir kelimedir.

Kutsal kitaplar içinde yaratıcının kanıtı ve olduğuyla ilgili açıklamalar bulundursa da, temel amacı kişi ile inancı arasındaki köprüyü yapmaktır bence.
Örnek ver hangi yerde kaniti var mesela?

Kimse dört dörtlük olmadığına göre de bunu yapamaması çok normal.
Bunlari insanlar yazdığı için dörtlük dörtlük değil. Tanri bir kitap yazsaydi bu kusursuz olurdu. Hiçbir yanlış olmamaliydi.

Kitap alıp çalışırsın, konuların detaylarını, nasıl karşına çıkacağını öğrenirsin.
Bu çalışacağın kitapta yanlış bilgi olmamasi gerekiyor. Hade insan yazdığı için yanlış olur, koskoca yaratıcı kitap yazarken nasil yanlış yazar.

@VanellopeVonSchweetz e tamam işte sen Ütopya'yı tarif ettin resmen. Böyle bir dünya daha güzel olmaz mıydı sence? Neden aksine sınav olmak zorunda ve acılar çekmek zorunda kalalım? Şimdi bir strateji oyunu oynadığını düşün. Ve lütfen bunla oyun bir değil deme mantık olarak diyorum sadece. Elinde bir halk var ama kontrolü sende. Sen bu halkın mutluluk, refah, neşe seviyesi yüksek olup bağlılık seviyesinin %100 olmasını mı istersin yoksa seni reddeden veya sana rakip başka birilerine yönelmelerini mi istersin? En yakın oyun olarak Frost Punk mesela. Halkın inancı veya bağlılığı azalınca şehri terkediyorlar. Sen şimdi bu halkın seni sevmesini ve sana tam bağlı olmasını mı istersin yoksa o halkı yaratırken şüphe, kuşku hatta kötülüklerle mi yaratırsın?

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı