Anakartinin web sitesine bak, yaziyordur belki ya da kullanma kilavuzuna bak. ASRock'un B450M S2H diye bir anakarti yok, Gigabyte'in var.
Kusura bakmayın yanlış yazmışım -HDV r4.0 olacak.
Eki Görüntüle 2401318
Hocam BIOS'unuzda "ınstant flash" adı altında bir araç mevcut. Kullanım kılavuzunuzda bunu kullanmak için güncelleme dosyasını (BIOS imajını) USB cihazınıza kopyalayın diyor. Ancak ASRock forumlarında normal disklerinizi gördüğünü ve uygun dosya için taradığını öğrendim. Üstelik versiyon uygunsuzluğu, başka bir benzer anakarta ait olması vb. durumları kendisi algılayıp dosyayı uygun değil diye kabul etmiyormuş.
Dolayısı ile C: Diskinizin ana köküne (rootuna) dosyayı kopyalayıp (siteden ZIP şeklinde gelecek, açmayı unutmayın) denemenizde hiçbir sıkıntı görmüyorum. Ben yıllardır ASUS anakartımda BIOS'daki aracı kullanarak ve Cden BIOS imajı okutarak yaptım güncellemelerimi. Bu yöntemin USB bellekten okutmaktan daha riskli olduğunu ben kesinlikle sanmıyorum, çünkü süreçte ekstra risk oluşturacak bir sebep görmüyorum. USB yerine Cden dosyayı okutmak tam tersine USB bellek ile ilgili olası hataları devre dışı bırakacağından daha bile sağlıklı olabilir.
Eğer hatalı BIOS güncelleme kurtarma yöntemi yoksa (Dual BIOS bunlardan biridir ama farklı metotlar da var) ne yazık ki risk her türlü güncelleme yönteminde mevcut.
Ben kullanım kılavuzunuzda BIOS kurtarma ile ilgili bir özellik ne yazık ki görmedim.
Aşağıdaki videoda vatandaş bu işi C: Den de yapabileceğinizi söylemekte. Ama aynı zamanda herhangi bir BIOS kurtarma aracının mevcut olmadığını da belirtmekte.
Yani nereden yaparsınız yapın aslında sıkıntılı bir durum olursa servis gerekecek. Üstelik gördüğüm kadarıyla BIOS çipi anakarta lehimli, yani kolayca çıkarıp EEPROM programlama cihazı ile kurtarılması da mümkün değil, teorik olarak sökmeyi ve tekrar lehimlemeyi gerektirecektir. Son birkaç yıldır yeni anakart almadım ama lehimli BIOS çipi eskiden sadece ucuz anakartlarda gördüğüm bir durumdu, belki de artık durum hep budur. Ben 1990'ların sonundan beri hep ASUS kullandım, CrashFree BIOS özelliğine rağmen BIOS chipleri hep soketliydi.
Forumda şu muhabbeti de buldum, sıkıntı yaşayan bir arkadaş ASRock kartını serviste düzelttirebilmiş.
https://www.technopat.net/sosyal/konu/asrock-b450m-hdv-anakartinda-yedek-bios-bulunur-mu.3320565/
Kolay gelsin.
Bazi anakartlarda direkt Bios dosyasini C'ye cikararak yapabiliyorsun ama riskli olabilir. Instant flash'a girip dosyayi seciyorsun. Senin yerinde olsam riske girmez bir tane 32 gb'a kadar olan bir usb bulur onu fat32 olacak sekilde formatlayip oyle kullanirdim.
Teşekkür ediyorum şimdi bir USB bellek satın aldım ve 64 GB yani FAT32'ye çeviremiyorum eğer bu belleği 32 GB yapmanın bir yolunu bulamazsam dediğiniz gibi yapacağım.
Isletim sistemiyle cakisma, surtusme ihtimali var. Usb isletim sisteminden munezzeh, ayrica anakartin kullanim kilavuzunda bu metot onerilen metotlardan biri degilse servise gonderdiginde bunu sebep gostererek isi yokusa surebilirler. Kullanim kilavuzunda yoksa usb'den riskli goruyorum. Usb kolay ulasilabilir bir sey ayrica, 8 gb bile is gorur.Hocam, BIOS güncel dosyasını yüklemeden önce USB'den okutmakla hard diskten okutmak arasında ne tür bir risk farkı var?
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.