Assasin's Creed kronolojik sıraya göre mi oynanmalı?

Son üç oyunu hariç kronolojik sırada oynanmalı. AC1'i çoğu kişi sevmese de kesinlikle suikastçi kültürünü ve kaynağını öğrenmek için oynanmalı. Ayrıca bu oyundaki senaryo ufak tefek değişiklere uğramış olsa da gerçek olaylardan alıntıdır. Serinin kalan oyunları gibi uydurma değildir.
Ezio üçlemesi sırası kesinlikle bozulmamalı mümkünse hikayenin unutulmaması açısından bu 3 oyun bitirildikten sonra süre konmadan diğer oyuna geçilerek oynanmalıdır. Bu üçlemedeki DLC'ler hikayeyi etkilemese de da Vinci gibi muhteşem kişilikleri anlattığı için oynanmasını öneririm.
Kolonyal dönem olarak geçen diğer üçlemeye ise Black Flag ile başlanmalı. Freedom Cry DLC'si ile devam edilmeli. Rogue ve III ile de üçleme bitirilmelidir benim fikrim. Kenway ailesini daha iyi tanımış olursunuz.
Gelelim günümüze en yakın geçmişte geçen Unity ve Syndicate'e. Unity'de hikayesel bağlılıklar olduğu için eski oyunlara, daha fazla önem arz ediyor. Hikaye anlatımı ve kanımca oynanışı çok iyi -çıktığı seneye göre-. Syndicate de ise suikastçi olduğu bilinen zıptıçıktı kardeşler ordan oraya koşuşturuyor. Hikayesel bağlam yok. Serinin sonraki oyunlarının nasıl olacağına dair büyük ipuçları burada verilmiş. Şahsen oyun o kadar sıkıcıydı ki bitiremedim. Londra mimarisi görmek istiyorum derseniz öneririm. Sırf Londra atmosferi tatmak istiyorum dersen WD:Legion yeter bunu ellemeyin.
Oyunun tamamiyle formatını değiştirdiği son üçlemeye gelelim. Hikaye baştan tamamen uydurma, gerçek savaşlar ve kişilikler ile karıştırılmış. Tüm seride olduğu gibi. Origins'de askerden Odyssey'de paralı askerden suikastçiye dönüşme var ancak bu iki hikaye hiçbir yerde bağlanmıyor. DLC'leri oynamadım belki bağlanıyordur. Gizlilik-aksiyondan tamamen aksiyon-aksiyon mekaniğine geçiş olduğu görülüyor. Oyunların eğlenceli olup olmadığı hakkında yorum yapmayacağım ancak suikastçiler, tarikatçiler, ana tema bu oyunlarda "gizli bıçak var, kapşonlu abiler var, istediğin gibi takıl zaten suikastçi yoldaşlığı veya tarikatı zaten kurulmadı" gibi bir fikir ile genişliyor. Oyun süreleri ve RPG detayları önceki oyunlara göre oldukça artmış durumda. Bu üçlemede sıralama yok ama kronolojik oynamak bu zamanda suikastçiler böylemiş şu zamanda şöyleymiş düşüncene katkı sağlar. Sıralama yine de hikayesel olarak önemsiz dediğim gibi.
Seri üretime geçmiş fabrikasyon olmuş bir seriye dönüşmüştür AC. Duygusal olarak ya da his olarak verdiği etki artık yok. Önemli birini bir uğurda öldürmek için suikast yapılır. İlk oyunlara baktığımızda bir suikast için günlerce hazırlık ve plan yapılır. Sonucun getireceği politik ve sosyolojik sıkıntılara çare aranırdı. Artık sadece vur-kır-geç mantığıyla yapılan insanları saatlerce "map keşfine" zorlayan bu yapımlar artık bir kült bir sanat bir eser yapımından uzaklaşıp seriyi bir para ağacına dönüştürmüştür. Seriye, serinin filmlerine, serinin kitaplarına, serinin alt hikaye metinlerine, serinin arşivlerine benim gibi yüzlerce binlerce saatler harcamış kişiler ne anlatmaya çalıştığımı çok iyi anlayacaktır.
O kadar doğru ki, daha da üstüne yorum ekleme gereksinimi duyamadım bile 👍
 
Tüm seriyi daha yeni satın aldım, kronolojik sıra ile oynamaya başladım ve dün akşam itibarıyla Revelations'ı bitirdim. Açıkçası birinci oyun hariç hepsi zevkliydi. Birinci oyunda da hikaye zevkli ama oynanış çok kötü ve tekdüze; sanki teknoloji denemesi gibi.

Sana tavsiyem birinci oyunun hikayesini YouTube'dan izlemen ve diğer oyunlarını kronolojik sıra ile oynaman.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı