ASTRONEER Oyun Performansı

Herkese merhaba. Normalde fazla oyun oynamam fakat Proton'u merak ettiğim için sevdiğim oyunlardan biri olan ASTRONEER ile test etmek istedim.(Oyunun native olarak GNU/Linux desteği bulunmamakta ve ProtonDB'de Gold puanını almış.) Windows ile karşılaştırdım. Oyun ayarlarını Ultra olarak seçtim ve çözünürlük 1920x1080'di. Windows, GNU/Linux'tan 10FPS daha fazla veriyordu fakat monitörüm 60Hz olduğu için ve ikisi de 60FPS'in üzerinde değerler verdiği için oynanışta bir fark hissetmedim. Aşağıda sonuçlar var fakat işlemci sıcaklığını pek dikkate almayın, MSI Afterburner da MangoHUD da işlemcimin sıcaklığını doğru ölçemiyor sanırım. Anakartın yazılımı olan AI Suite III ile bu yazılımların gösterdiği değerler farklı.

Sistemim:

İşlemci: i5-4690K.
Ekran kartı: GTX 1050Ti (4GB).
RAM: 16GB(2x8GB) DDR3 1600MHz.

GNU/Linux:

Dağıtım: Arch Linux.
Çekirdek: 5.15.12-arch1-1.
Masaüstü ortamı: GNOME.
NVIDIA sürücüsü: 495.46.
Steam Play: Proton Experimental. (Hangi sürüme denk geliyor bilmiyorum ama menüde bunun altındaki ilk sürüm 6.3-8.)
Ekrana istatistikleri yazan yazılım: MangoHUD.
Not: Oyun Arch Linux'un kurulu olduğu EXT4 bölümde kurulu. Kurulum yerini değiştirmedim.

linux.png

Windows:

Sürüm: Windows 10 21H2.
NVIDIA sürücüsü: 497.09.
Ekrana istatistikleri yazan yazılım: MSI Afterburner.

windows.png

Sonuç:​

GNU/Linux üzerinde V-Sync açık olarak oyunu keyifli bir şekilde oynayabiliyorum.

Windows'ta 11 FPS daha fazla ama işlemci sıcaklığı da 17C daha fazla, garip.
Konuda sıcaklığı dikkate almayın demiştim. ASUS AI Suite III'ün gösterdiği dereceler ikisinden de daha düşük. Bence sıcaklığı doğru gösteren de AI Suite III çünkü stok fan kullansam da işlemcimin o kadar ısınmaması gerek. İşlemcimin frenleme sıcaklığı 72 derece diye biliyorum. Termal macun yenilemediğim zamanlarda AI Suite III üzerinde maksimum 76 derece görmüştüm.

Konuda sıcaklığı dikkate almayın demiştim. ASUS AI Suite III'ün gösterdiği dereceler ikisinden de daha düşük. Bence doğru gösteren de AI Suite III çünkü stok fan kullansam da işlemcimin o kadar ısınmaması gerek. İşlemcimin frenleme sıcaklığı 72 derece diye biliyorum. Termal macun yenilemediğim zamanlarda AI Suite III üzerinde maksimum 76 derece görmüştüm.
Bende de "sensors" komudu yükteyken 56, boştayken 31 civarı gösteriyor, ama UEFI menüsünde boştayken 42 civarı gösteriyor. Sanırım genel olarak sensör programlarında sıkıntı var.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı