Asus Dizüstü Isınma Sorunu

Daha fazla  
Cpu Temp.jpg

İşlemci sıcaklığım boşta 50-60 derece civarında oluyor, oyun oynarken 90 dereceyi görüyor ve video dönüştürmeye kalkınca 1-2dk içinde maksimum sıcaklığa ulaşıp kapanıyor.

Dizüstü bilgisayarım temiz durumda. Termal macununu yeni değiştirdim. Thermaltake marka macun kullandım. Ek usb soğutucu kullanıyorum.

Problemin nerede olduğunu henüz anlayabilmiş değilim.

Düzenleme:

Konu hakkında yaptığım araştırmalar sonucu -gerek technopat içi gerek başka kaynaklarda- bu konuda çok fazla şikayet olduğunu, çoğu kullanıcının bu sorunla W10 işletim sistemine geçtikten sonra karşılaştığını öğrendim.

Sorun W10'un henüz bazı (büyük ihtimalle çoğu eski) sistemler için tam optimize olmamasından kaynaklanıyor olabilirmiş. Benzer sorunlarla karşılaşan arkadaşlar için uygulanabilecek çözüm yöntemi: güç yönetiminden en yüksek işlemci seviyesini %60-90 arasında ayarlamak.

Bulabildiğim bilgiler bu kadar gelecek güncellemelerle sorun umarım hallolur.

(Bu konuda bir çok konu açıldığını gördüm. Genel bir başlık oluşturulmasında fayda var.)

Düzenleme 2:

Yükseltme yaparak Windows 10 yükleyenler için;

Windows'u sıfırlama seçeneği bilgisayardaki tüm eski yazılımları kaldırarak Windows'un daha stabil çalışabilmesini sağlıyor.

Bu seçeneği uyguladım. Temiz W10 kurulumu yapmış gibi oldu. Eski gereksiz yazılımlar silindi ve daha fazla disk alanı açıldı.

Bunu yaparken iki seçenek çıkıyor birisinde kişisel dosyaların silinmesini önleyerek bu işlemi yapabiliyorsunuz(Belgeler, resimler, video vs).

Isınma sorunu biraz hafifledi şu an dizüstü bilgisayarımda(resimdeki değerler 10 derece azaldı). Ama hala bir optimizasyon sorunu var gibi.

Windows 10 gayet stabil ve sorunsuz bir işletim sistemi bilinçsiz kullanıcıların yorumuna bakılarak en iyi işletim sistemlerinden birine çamur atmak çok saçma. Ayrıca ısınma sorunu macunu yanlış uygulamanızdan kaynaklanıyor olabilir. Bir vidayı gevşek sıkarsınız yada vidaları dengesiz güç ile sıkarsınız oluşan boşluk ısınma sorunu yaratabilir.

Termal macun değişimi basitmiş gibi gözükse de tecrübe ister. Bahsedildiği gibi biraz boşluk veya çok fazla macun sıkıp çok fazla taşırmamaya dikkat etmek gerekir.

Dizüstü bilgisayarım temiz durumda. Termal macununu yeni değiştirdim. Thermaltake marka macun kullandım. Ek usb soğutucu kullanıyorum.

Ayrıca bu işlemi ilk kez yapmıyorum.

Hatta buna rağmen bir yerde yanlış yapmış olduğumu düşünerek termal macunu tekrar baştan temizleyip sürdüm.

Bilgisayarım önceden 60 derece sıcaklığı görmezdi bile. Şu an tarayıcı açıkken 70 derece civarında geziyor. Müzik dinlerken LoL oynadığımda 105 derece görüp kapanıyor. Bu Windows 10dan önce hiç başıma gelmedi. 6 yıldan fazla oldu bu bilgisayarı kullanıyorum.

Windows 10 iyi optimize edilmiş bir işletim sistemi doğru söylüyorsunuz. Çok akıcı ve hafif.

Ancak anladığım kadarıyla bazı eski sistemlerle şu an için uyum sorunu var.

Ama yine de yanlış fikre kapıldığım konusunda ısrarcı iseniz tekrar temizlik ve macun değişimi yapıp sonucu sizinle paylaşırım.

Haklısın ekran görüntüsünde model yazdığı için eklememiştim. Anlaşılmıyor olabilir.

Model: K52JK

Benim gibi dikkatini çekmeyenler olabilir :)

K53SJ kullandım hemen hemen aynıdır senin bilgisayarınla. 2.nesil i5 işlemcili. Windows 10 formatı attığımda gereksiz bir şekilde kasma problemi oldu. Daha önce yoktu, ben HDD den olduğunu düşünüyorum. RAM'lerini 3 GB dan 4 GB yaptım, Kasa temizliğini ve macununu yeniledim ama hala devam etti. SSD alıp denemek lazım eğer SSD dede problem çıkarıyorsa anakartta sorun var gibime geliyor ya da Windows 10 da sorun.

Sana diğer bir tavsiyem de ki ben her Windows 10 yüklediğim bilgisayara yapıyorum. Ayarlar>Sistem>Uygulamalar sekmesinde "skype" diye aratıp skype mesajlaşma uygulamasını silmen. O uygulama disk kullanımı sorunu çıkarıyor. Görev yöneticisinden kapatamıyorsun da. Tek çözüm onu silmen. Çok da elzem bir uygulama değil ama tavsiyem budur. Umarım düzelir bilgisayarın.

Driverlarının adını sitelerinde arayıp en son sürümünü de indirmeyi unutma. Intel driverları otomatiğk olarak bulmayabilir fakat tek tek araman gerekebilir elle. Sana kolay gelsin şimdiden.

Benim gibi dikkatini çekmeyenler olabilir :)

K53SJ kullandım hemen hemen aynıdır senin bilgisayarınla. 2.nesil i5 işlemcili. Windows 10 formatı attığımda gereksiz bir şekilde kasma problemi oldu. Daha önce yoktu, ben HDD den olduğunu düşünüyorum. RAM'lerini 3 GB dan 4 GB yaptım, Kasa temizliğini ve macununu yeniledim ama hala devam etti. SSD alıp denemek lazım eğer SSD dede problem çıkarıyorsa anakartta sorun var gibime geliyor ya da Windows 10 da sorun.

Sana diğer bir tavsiyem de ki ben her Windows 10 yüklediğim bilgisayara yapıyorum. Ayarlar>Sistem>Uygulamalar sekmesinde "skype" diye aratıp skype mesajlaşma uygulamasını silmen. O uygulama disk kullanımı sorunu çıkarıyor. Görev yöneticisinden kapatamıyorsun da. Tek çözüm onu silmen. Çok da elzem bir uygulama değil ama tavsiyem budur. Umarım düzelir bilgisayarın.

Driverlarının adını sitelerinde arayıp en son sürümünü de indirmeyi unutma. Intel driverları otomatiğk olarak bulmayabilir fakat tek tek araman gerekebilir elle. Sana kolay gelsin şimdiden.
Bilgisayarımda kasma gibi bir sorun yok. Sadece aşırı derecede ısınıyor.

SSD almıştım 1 hafta önce ve temiz Windows 10 kurulumu yaptım tekrar.

Skype programını sildim.

Sürücülerin hepsini kontrol ettim. Sadece Intel Driver Update Utility programı chipset sürücü versiyonu 10.1.1.14 olan bir sürücü olduğunu söylüyor fakat bu sürücüyü yükleyemiyorum. Yükleme bitmek üzereyken ''bilinmeyen bir hata oluştu'' yazıyor.

Şu an sadece tarayıcı açıkken %10-13 işlemci kullanımında 75-80 derece işlemci sıcaklığı.

Sorun hala devam ediyor.

Vidaları çok ya da az sıkıyor olabilirsin, her iki durumda da temas az olur.
TG2 gibi bir ürün kullanıyorsan, daha iyi bir ürün kullan.F/P olarak Xigmatek PTI-G3606
Soğutucu tabla eğildiyse gene temas az olur. Düz bir zeminde kontrol et temas plakalarının durumunu.
Fan sorunlu olabilir ya da muhafazasının içinde yabancı madde olduğundan sürtünme sebepli yavaş dönüyor olabilir.Ya da fanın üzerine gelen klavye vb. bir parçayı çok sıktıysan fana baskı yapıp hızını düşürüyor olabilir.
Bakır boruyu eğip bükdüysen içindeki sıvı akmış ya da buharlaşmış olabilir.
Vs. vs.

Bunlar işe yaramazsa ve iki disk birden kullanıyorsan HDD caddy içindeki diski çıkartıp bir de dene.

Son olarak, aslında ilk olarak bakman gerekir, görev yöneticisinde sistem boştayken sistemi kullanan birşeyle var mı diye araştırmak.

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı