ASUS GT301 sistemde fanlar çalışmıyor fakat RGB'leri calisiyor

Clasmad

Decapat
Katılım
13 Mayıs 2021
Mesajlar
13
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba, ASUS GT301 kasam ve ASUS Prime H510M-K bir anakartim var. Bugün tüm bağlantıları gerçekleştirdim ve kasanın önünde kasaya dahili olarak gelen 3 fanın çalışmadığını gördüm. Işıkları yanıyor ama fanlar dönmüyor. Ayrıca PC data çıkışı olarak gözüken pini takacak bir yer bulamadım. Acaba bazı bağlantıları yanlış mı yapıyorum? Bu tür konularda pek iyi değilim ve ilk kez bilgisayar topluyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Aşağıya Controller Hub resmini ve takamadigim pinleri koyuyorum. Teşekkürler.
 

Dosya Ekleri

  • IMG_20210513_145649.jpg
    IMG_20210513_145649.jpg
    178,4 KB · Görüntüleme: 244
  • IMG_20210513_145727.jpg
    IMG_20210513_145727.jpg
    107,6 KB · Görüntüleme: 380
Paylaşmış olduğunuz fotoğraflar A-RGB çoğaltıcı görüntüleri. Işıkları yanıyorsa sıkıntı yok demektir. Herhalde SATA Power ile güç verdiğiniz için çalışıyor.

123.jpg


Baktığım kadarıyla anakartınızda A-RGB (Asus'ta AURA SYNC) çıkışı göremedim. 12V Led çıkışı var. Bunun için internette çeviriciler satılıyor ama gerek var mı bilemem. Aldığınız çeviricinin 12V RGB kısmını anakartın fotoğraftaki işaretlediğim bölgeye, çeviricinin 5V A-RGB kısmını fanlarınızın A-RGB kablolarına bağlamanız gerekiyor.

Kontrolcünüzdeki PC-Data dediği muhtemelen anakarta bağlanacak A-RGB başlığı. (3 Pin olması gerekmiyor mu? Detaylı fotoğraf olmadığı için anlayamadım.)

Kontrolcüdeki SW dediği bilgisayar kasasında özel RGB tuşu varsa veya Reset switch'i kullanmıyorsanız tuş ile kontrolcüyü yönetmek için olan giriş.

Kontrolcüdeki 4 pinli olup sadece 1 ve 4. pinin lehimli olduğu kablo da muhtemelen güç kablosu. Onu da bağlamışsınız zaten. Yani anakarta bağlamadan kendi içinde çalışacak.

Attığım fotoğrafta fanların takılacağı yeri gösterdim. Eğer fanlarınızda çoğaltıcı yoksa 3'lü Y-Splitter PWM fan çoğaltıcı kablolar satılıyor. Bunlardan edinerek bağlayabilirsiniz. Ama kasanın içinden çıkması gerekli bence. Biraz detaylı bakın kasa içeriğine. Düşünmüş olmaları lazım bu mevzuyu.
Anakartimda fan takacak başka port kalmadı maalesef. 1 tane CPU fan bir de CHa fan var ve ikisi de başka fanlara bağlı.
Bunu görmemiştim. PWM çoğaltıcı alıyorsunuz direkt olarak. 4'lü olur, 8'li olur, 10'lu olur fark etmez. Tüm fan kablolarını o çoğaltıcıya bağlamanız gerekiyor malesef. Özellikle PWM olanından almanızı öneririm. Diğer çoğaltıcılar sabit ve yüksek hızlarda çalıştırıyor fanları.
 
Son düzenleme:
Cevap için teşekkür ederim. Çoğaltıcı aldıktan sonraki duruma göre yeniden yazarım.
Bir sorum daha olacak. Çoklayıcının ucunu CPU fan yada CHa fan portlarindan istediğim birine takabilirim degilmi? Bu 2 port arasında bir fark varmıdır? Mevcut kablo düzeninde CHa fan portuna ulaşması biraz zor çünkü. Eğer gerekiyorsa uzun bir coklayici alacagim
Cevap için teşekkür ederim. Çoğaltıcı aldıktan sonraki duruma göre yeniden yazarım.
Pwm çoğaltıcı aldıktan sonra sorunum çözüldü. Merak eden arkadaşlar için aldığım ürün Alfais 4337'ydi.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı