Asus ROG Gladius II Wireless alınmalı mı?

_efsane

Hectopat
Katılım
17 Temmuz 2017
Mesajlar
454
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Mouse alacağım aklımda ASUS ROG Gladius II Wireless var, güzel fareye benziyor sadece biraz ağır o da çok önemli değil. Kullanan var mı, nasıldır? Daha önce SteelSeries falan kullandım güzeldi acaba bunun kronik sorunu falan var mı? Araştırdım yabancı kaynaklarda bir şey bulamadım ama pahalı bir mouse. Alırken emin olmak istiyorum o yüzden.
 
Merhaba, ben mouse'u kullanıyorum ve görüşlerimi yazmak istedim belki sizlere yardımcı olur.

Mouse şekli oldukça ergonomik, elime tam oturuyor. Dediğiniz gibi diğer mouse'lara kıyasla biraz ağır ama kullandıkça alışıyorsunuz bu da bir sorun teşkil etmiyor. Mouse altındaki kırmızı ışık seviyesi çok düşük, ucuz mouse'larda kırmızı ışık seviyesi aşırı yüksek olurdu (eski mouse'umda geceleri mouse altındaki kırmızı ışığı bazen kullanıyordum karanlıkta eşya bulmak için o kadar güçlüydü :D) Bunu yazdım ama bir işinize yarar mı bilmiyorum.

Mouse'u hafif havaya kaldırdığınızda algılamayı kesiyor. Eski mouse'umda hafif havaya kaldırsam bile mouse'u kullanmaya devam edebiliyordum. ASUS'ta böyle bir şey yok.

Wireless kullanma ömrü kendi testime göre 2,5 gün falan (Aşağıda anlatacağım ayarlarla birlikte). Benim gibi günde 12-16 saat kullanan çılgın olsanız dahi uyku saatinizi çıkarttığınızda 3-3,5 gün tek tam şarjda yetiyor diyebiliyorum. Yani haftada 2 defa tam şarj ediyorum yetiyor. Aralıksız kullanımda 48 saat garanti, hatta ben size programından birkaç ayar önerisi sunayım bu saati 55'e çıkartmak mümkün.

- Mouse ışığını kapatmak doğal olarak şarjı daha efektif kullanmayı sağlar. Ama ben ışıktan hoşlandığım için açık olmasını tercih ediyorum. Açık olmasına rağmen şarj süresini uzatmak içinse bu iki tüyoyu uygulayın:
1) LED Brightness (ışık aydınlığını) %25 seviyesine düşürün.
1611219366212.png


2) Sleep Mode'u açın. Ben ilk başta 1 dakikaya çekmiştim fakat o zaman da ışık çok çabuk kapanıyor, 2 dakika ideal. Ne işe yarıyor derseniz, mouse'a 2 dakika boyunca hiç dokunmazsanız ışığı kapatıyor. Ancak merak etmeyin, mouse çalışmaya devam ediyor yani siz dokunur dokunmaz mouse algılanmaya devam edecek ve ışığı yanmaya tekrardan başlayacak.

1611222497384.png


(Ucuz kablosuz mouse'larda da buna benzer bir özellik var fakat tekrar algılaması için mouse butonuna tıklamak gerekiyor ve algılaması birkaç milisaniye sonra oluyor, milisaniye dediğime bakmayın gecikmeyi algılıyorsunuz ve sürekli bu olduğunda da rahatsız ediyor. ASUS şimşek hızında çalışıyor diyebiliriz, gerçekten beğendim.)

Ekstra not: Mouse'u ilk aldığımda PC'den çıktığımda her gün mouse altındaki ışık ayarını Off'a getiriyordum. Ancak bunu her gün yapmak artık üşendirmeye başladı ve yapmamaya başladım. Batarya süresinde bir değişiklik algılamadım açıkçası, Sleep Mode olduğu için de olabilir sonuçta 2 dakika içinde ışıkları kapatıyor. Siz de benim gibi üşengeçseniz yapmanıza gerek yok bence. Burada Sleep Mode'a bir övgü geliyor benden :)

- Diğer ekipmanlarınız da ASUS ise Aura Sync özelliğini kullanıp tüm ekipman ışıklarını senkronize edebilirsiniz. Ancak bu durumun olumsuz bir özelliği var; bunu açtığınızda üstte bahsettiğim LED aydınlığını ayarlama yeri çıkmıyor. Aydınlığı otomatik olarak %100'e çekiyor, bu da mouse'unuzun şarj süresini düşürüyor. Yani bu AURA Sync özelliğini kablosuz mouse'um olduğu için kullanmıyorum. Kablolu mouse alsaydım ve Aura Sync açıkken LED aydınlığını düşürme ayarı olsaydı kullanırdım.

- Şarj seviyesini öğrenebilmek için 3 aşamaya ayarlamışlar. Mouse'u şarj etmek için kablosunu taktığınızda üstte gördüğünüz modlardan (ben de Color cycle seçili), şarjdayken otomatik olarak aşağıdaki Battery Mode'una geçiyor, programı açmadan bile mouse ışığından şarj seviyesini anlayabiliyoruz.

1611220243719.png


<%25 Kırmızı yanıp sönüyor
%25-%75 Mavi yanıyor
%75-%99 Yeşil yanıyor
%100 - Battery Mode'dan çıkıyor, kendi ışık modunuza geçiyor. (Ben de seçili olan Color cycle'a mesela)

---

Bu $109'luk mouse'u alıyorsanız wireless özelliği için alıyorsunuzdur. Kablolu kullanacaksanız yarı yarıya daha ucuz olan normalini alın derim, tıpa tıp aynı model bulunuyor. Sırf wireless diye fiyatı basmışlar. Ancak yine de Razer'in wireless mouse modellerine kıyasla ucuz kalıyor, kablosuz gaming mouse tercih edenler için ASUS kalitesi konuşuyor diyebilirim.

Şarj konusunda tavsiye: Mouse'un eksi özelliği şu ki; Micro-USB ve USB 2.0 girişlerinden oluşuyor. (Günümüzde daha hızlısı var ve premium mouse için Type-C ve USB 3.0/USB 3.1 giriş olmalıydı diye düşünüyorum.) Eski kablodan dolayı bilgisayar USB'sine takıp şarj edeyim derseniz %100 şarja getirmeniz saatlerinizi alabilir. Bunun yerine ben direkt kablonun USB tarafını telefon adaptörüme takıp direkt fişe takıyorum, daha hızlı şekilde şarj ediyor. 1,5 saatte şarj olmuştu. Bu arada merak etmeyin wireless açık olduğu için kablonun diğer ucu fişe takılı olsa da mouse'u kullanmaya devam edebiliyorsunuz. PC'ye takıp saatlerce kabloyla şarj olmasını beklemek yerine, direkt fişe takıp 1,5 saatte şarj edip 3-4 gün kablosuz kullanmaya devam edebilirsiniz.

Mouse'un eksi özellikleri: Mouse'un kablosunun ucu Micro USB olsa da bu girişi mouse'un biraz derinine koymuşlar. Kablonun geçtiği yer de dar olduğu için oraya sadece orijinal kablosunu takabiliyorsunuz. Yani o orijinal kabloya iyi bakın, başına bir şey gelirse geçmiş olsun, şarjı bittiği anda daha da kullanamazsınız. Bu neden söylüyorum derseniz, olur da orijinal kabloya bir şey olursa ve şarj etmek için telefonun şarj kablosuyla devam etmek isterseniz takılmıyor. Dediğim gibi micro-usb tamam ama iç kısmında kalıyor, dar yaptıkları için de telefon şarj kablosunun ucu sığmıyor. Buna çok üzüldüm.

2. eksi özelliği USB dongle için mouse'da yer bulunmuyor. Evet, doğru duydunuz. 55 TL'lik ucuz Preo marka mouse'da bile taşınabilirlik kolaylığı açısından USB dongle'ı saklamak için mouse'da ufak bölme bulunuyorken koskoca ASUS mouse'da bulunmuyor. Gerçekten üzücü, sık bir yere seyahat ediyorsanız USB dongle'ı sık sık unutabilirsiniz. Benim başıma geldiği gibi.

Bonus: Preo ve ASUS mouse boyut karşılaştırması :D
1611221284198.jpeg
1611221351415.jpeg


3. eksi özelliği ASUS'un ARMORY CRATE denen yazılımı üzerinden mouse'un ayarlarını kontrol ediyorsunuz gayet güzel fakat ASUS'un güncellemeleri berbat, bazen mouse'u bozabiliyor bu yüzden kendi forumundan eski sürüme dönme yazılımını indirmek zorunda kaldım. Güncellemeden sonra mouse garip çalışmaya başlarsa yazılımı eskiye çekin o programla.

Ek not: Orijinal ASUS mousepad'iniz yoksa kesinlikle Surface Calibration'u açmayın! Programı ilk indirir indirmez açmıştım daha iyi olur diye fakat daha da beter oldu. Mouse çok garip davranmaya başladı, ben de neredeyse herkeste olan ucuz Razer Goliathus mousepad vardı. Bu özelliği açınca mouse ani atlama yapıp, bazı yerlerde takılırmış gibi duruyordu gerçekten ilginç bir durumdu. İlk başlarda anlamadım hatta mouse bozuk diye iade edecektim. Şans eseri bundan kaynaklandığını buldum ve o gündür asla açmıyorum.
1611221095011.png


Vee son olarak da mouse'u alır almaz bu Armory Crate programını indirip Performance yerine gelip Polling rate'i 1000Hz'ye ve Button Response'yi 12ms'ye çekin. Normalde bu ayarlar böyle değil, bunlara getirerek en iyi performansta kullanmış oluyorsunuz. Özellikle rekabetçi oyunlar oynuyorsanız kesinlikle yapın derim. (Evet 1ms özelliği olmaması üzücü.)
1611221351266.png


Ek not 2: Oyun oynayacaksanız Bluetooth modunda kullanmayın. Web'te gezinmek için kullanılabilir ama oyunlar için önerilmez. Çünkü bu düşük enerjili moddur ve üstteki gördüğünüz performans ayarları Bluetooth'ta baya kötü hale gelir. Ancak USB Dongle ile wireless olarak kullanırsanız sıkıntı olmaz. Tabii kabloyu direkt bağlamaya göre ufak bir performans kaybı olur ancak Bluetooth'dan her türlü çok daha iyidir. (Bu arada bende Bluetooth modu nedense çalışmıyordu, hem mobilden hem PC'den denedim fakat bir türlü bluetooth ile mouse'a bağlatamadım çünkü yakındaki cihazlarda ararken mouse'u bulmuyordu. Hatta burada konu açtım.)

Benim söyleyeceklerim bu kadar, yeni bir konu da açabilirmişim aslında ama olsun yine burada da insanlara yardımcı olacağına inanıyorum bu bilgilerin.
 

Dosya Ekleri

  • 1611221262297.png
    1611221262297.png
    970 KB · Görüntüleme: 103
  • 1611221283782.png
    1611221283782.png
    944 KB · Görüntüleme: 75
Son düzenleme:
Merhaba, ben Mouse'u kullanıyorum ve görüşlerimi yazmak istedim belki sizlere yardımcı olur.

Mouse şekli oldukça ergonomik, elime tam oturuyor. Dediğiniz gibi diğer Mouse'lara kıyasla biraz ağır ama kullandıkça alışıyorsunuz bu da bir sorun teşkil etmiyor. Mouse altındaki kırmızı ışık seviyesi çok düşük, ucuz Mouse'larda kırmızı ışık seviyesi aşırı yüksek olurdu (eski Mouse'umda geceleri mouse altındaki kırmızı ışığı bazen kullanıyordum karanlıkta eşya bulmak için o kadar güçlüydü :D) bunu yazdım ama bir işinize yarar mı bilmiyorum.

Mouse'u hafif havaya kaldırdığınızda algılamayı kesiyor. Eski Mouse'umda hafif havaya kaldırsam bile Mouse'u kullanmaya devam edebiliyordum. ASUS'ta böyle bir şey yok.

Wireless kullanma ömrü kendi testime göre 2,5 gün falan (aşağıda anlatacağım ayarlarla birlikte). Benim gibi günde 12-16 saat kullanan çılgın olsanız dahi uyku saatinizi çıkarttığınızda 3-3, 5 gün tek tam şarjda yetiyor diyebiliyorum. Yani haftada 2 defa tam şarj ediyorum yetiyor. Aralıksız kullanımda 48 saat garanti, hatta ben size programından birkaç ayar önerisi sunayım bu saati 55'e çıkartmak mümkün.

- Mouse ışığını kapatmak doğal olarak şarjı daha efektif kullanmayı sağlar. Ama ben ışıktan hoşlandığım için açık olmasını tercih ediyorum. Açık olmasına rağmen şarj süresini uzatmak içinse bu iki tüyoyu uygulayın:
1) LED brightness (ışık aydınlığını) %25 seviyesine düşürün.
Eki Görüntüle 845794

2) sleep mode'u açın. Ben ilk başta 1 dakikaya çekmiştim fakat o zaman da ışık çok çabuk kapanıyor, 2 dakika ideal. Ne işe yarıyor derseniz, Mouse'a 2 dakika boyunca hiç dokunmazsanız ışığı kapatıyor. Ancak merak etmeyin, mouse çalışmaya devam ediyor yani siz dokunur dokunmaz mouse algılanmaya devam edecek ve ışığı yanmaya tekrardan başlayacak.

Eki Görüntüle 845878

(Ucuz kablosuz Mouse'larda da buna benzer bir özellik var fakat tekrar algılaması için mouse butonuna tıklamak gerekiyor ve algılaması birkaç milisaniye sonra oluyor, milisaniye dediğime bakmayın gecikmeyi algılıyorsunuz ve sürekli bu olduğunda da rahatsız ediyor. ASUS şimşek hızında çalışıyor diyebiliriz, gerçekten beğendim.)

ekstra not: Mouse'u ilk aldığımda PC'den çıktığımda her gün mouse altındaki ışık ayarını Off'a getiriyordum. Ancak bunu her gün yapmak artık üşendirmeye başladı ve yapmamaya başladım. Batarya süresinde bir değişiklik algılamadım açıkçası, sleep mode olduğu için de olabilir sonuçta 2 dakika içinde ışıkları kapatıyor. Siz de benim gibi üşengeçseniz yapmanıza gerek yok bence. Burada sleep Mode'a bir övgü geliyor benden :)

- Diğer ekipmanlarınız da ASUS ise Aura Sync özelliğini kullanıp tüm ekipman ışıklarını senkronize edebilirsiniz. Ancak bu durumun olumsuz bir özelliği var; bunu açtığınızda üstte bahsettiğim LED aydınlığını ayarlama yeri çıkmıyor. Aydınlığı otomatik olarak %100'e çekiyor, bu da mouse'unuzun şarj süresini düşürüyor. Yani bu Aura Sync özelliğini kablosuz Mouse'um olduğu için kullanmıyorum. Kablolu mouse alsaydım ve Aura Sync açıkken LED aydınlığını düşürme ayarı olsaydı kullanırdım.

- Şarj seviyesini öğrenebilmek için 3 aşamaya ayarlamışlar. Mouse'u şarj etmek için kablosunu taktığınızda üstte gördüğünüz modlardan (ben de color cycle seçili), şarjdayken otomatik olarak aşağıdaki battery Mode'una geçiyor, programı açmadan bile mouse ışığından şarj seviyesini anlayabiliyoruz.

Eki Görüntüle 845815

<%25 kırmızı yanıp sönüyor.
%25-%75 mavi yanıyor.
%75-%99 yeşil yanıyor.
%100 - battery Mode'dan çıkıyor, kendi ışık modunuza geçiyor. (ben de seçili olan color Cycle'a mesela)

---

Bu $109'luk Mouse'u alıyorsanız Wireless özelliği için alıyorsunuzdur. Kablolu kullanacaksanız yarı yarıya daha ucuz olan normalini alın derim, tıpa tıp aynı model bulunuyor. Sırf Wireless diye fiyatı basmışlar. Ancak yine de Razer'in Wireless mouse modellerine kıyasla ucuz kalıyor, kablosuz Gaming mouse tercih edenler için ASUS kalitesi konuşuyor diyebilirim.

Şarj konusunda tavsiye: Mouse'un eksi özelliği şu ki; micro-usb ve USB 2.0 girişlerinden oluşuyor. (günümüzde daha hızlısı var ve Premium mouse için Type-C ve USB 3.0/USB 3.1 giriş olmalıydı diye düşünüyorum.) Eski kablodan dolayı bilgisayar USB'sine takıp şarj edeyim derseniz %100 şarja getirmeniz saatlerinizi alabilir. Bunun yerine ben direkt kablonun USB tarafını telefon adaptörüme takıp direkt fişe takıyorum, daha hızlı şekilde şarj ediyor. 1,5 saatte şarj olmuştu. Bu arada merak etmeyin Wireless açık olduğu için kablonun diğer ucu fişe takılı olsa da Mouse'u kullanmaya devam edebiliyorsunuz. PC'ye takıp saatlerce kabloyla şarj olmasını beklemek yerine, direkt fişe takıp 1,5 saatte şarj edip 3-4 gün kablosuz kullanmaya devam edebilirsiniz.

Mouse'un eksi özellikleri: Mouse'un kablosunun ucu Micro USB olsa da bu girişi Mouse'un biraz derinine koymuşlar. Kablonun geçtiği yer de dar olduğu için oraya sadece orijinal kablosunu takabiliyorsunuz. Yani o orijinal kabloya iyi bakın, başına bir şey gelirse geçmiş olsun, şarjı bittiği anda daha da kullanamazsınız. Bu neden söylüyorum derseniz, olur da orijinal kabloya bir şey olursa ve şarj etmek için telefonun şarj kablosuyla devam etmek isterseniz takılmıyor. Dediğim gibi micro-usb tamam ama iç kısmında kalıyor, dar yaptıkları için de telefon şarj kablosunun ucu sığmıyor. Buna çok üzüldüm.

2. eksi özelliği USB dongle için Mouse'da yer bulunmuyor. Evet, doğru duydunuz. 55 TL'lik ucuz Preo marka Mouse'da bile taşınabilirlik kolaylığı açısından USB Dongle'ı saklamak için Mouse'da ufak bölme bulunuyorken koskoca ASUS Mouse'da bulunmuyor. Gerçekten üzücü, sık bir yere seyahat ediyorsanız USB Dongle'ı sık sık unutabilirsiniz. Benim başıma geldiği gibi.

bonus: Preo ve ASUS mouse boyut karşılaştırması :D.
Eki Görüntüle 845843 Eki Görüntüle 845847

3. eksi özelliği ASUS'un armory crate denen yazılımı üzerinden Mouse'un ayarlarını kontrol ediyorsunuz gayet güzel fakat ASUS'un güncellemeleri berbat, bazen Mouse'u bozabiliyor bu yüzden kendi forumundan eski sürüme dönme yazılımını indirmek zorunda kaldım. Güncellemeden sonra mouse garip çalışmaya başlarsa yazılımı eskiye çekin o programla.

ek not: orijinal ASUS mouse Pad'iniz yoksa kesinlikle surface calibration'u açmayın! Programı ilk indirir indirmez açmıştım daha iyi olur diye fakat daha da beter oldu. Mouse çok garip davranmaya başladı, ben de neredeyse herkeste olan ucuz Razer goliathus mouse pad vardı. Bu özelliği açınca mouse ani atlama yapıp, bazı yerlerde takılır mış gibi duruyordu gerçekten ilginç bir durumdu. İlk başlarda anlamadım hatta mouse bozuk diye iade edecektim. Şans eseri bundan kaynaklandığını buldum ve o gündür asla açmıyorum.
Eki Görüntüle 845839

Vee son olarak da Mouse'u alır almaz bu armory crate programını indirip performance yerine gelip polling Rate'i 1000Hz'ye ve button Response'yi 12ms'ye çekin. Normalde bu ayarlar böyle değil, bunlara getirerek en iyi performansta kullanmış oluyorsunuz. Özellikle rekabetçi oyunlar oynuyorsanız kesinlikle yapın derim. (evet 1ms özelliği olmaması üzücü.)
Eki Görüntüle 845846

ek not 2: oyun oynayacaksanız Bluetooth modunda kullanmayın. Web'te gezinmek için kullanılabilir ama oyunlar için önerilmez. Çünkü bu düşük enerjili moddur ve üstteki gördüğünüz performans ayarları Bluetooth'ta bayağı kötü hale gelir. Ancak USB dongle ile Wireless olarak kullanırsanız sıkıntı olmaz. Tabii kabloyu direkt bağlamaya göre ufak bir performans kaybı olur ancak Bluetooth'dan her türlü çok daha iyidir. (bu arada bende Bluetooth modu nedense çalışmıyordu, hem mobilden hem PC'den denedim fakat bir türlü Bluetooth ile Mouse'a bağlatamadım çünkü yakındaki cihazlarda ararken Mouse'u bulmuyordu. Hatta burada konu açtım.)

Benim söyleyeceklerim bu kadar, yeni bir konu da açabilirmişim aslında ama olsun yine burada da insanlara yardımcı olacağına inanıyorum bu bilgilerin.

Çok güzel ve açıklayıcı anlatmışsınız, ben bu konuyu açtıktan 2-3 gün sonra mousu almıştım evet sarjı güzel ergonomisi güzel her gün 12-14 saat arası kullanıyordum 5-6 günde bir sarja takıyordum ( ışıklandırma kapalı halde gereksiz bana kalırsa ). Yazılıma gelirsek berbat ötesi ben mousu yaklaşık 10-11 ay kullandım sebebi firmwire Update geldi ve o Update'yi yaptıktan sonra mouse çöp oldu koblosuz olarak artık çalışmamaya başladım forumları her yeri araştırdım ne yapabilirim diye sizinde dediğiniz gibi önceki sürümü yüklemeyi denedim defalarca bulabildiğimin hepsi ile ama hiçbir şekilde düzelmedi o güncellemeden sonra yaklaşık 3 ay sonra tekrar Firmware güncellemesi gelmişti oda yüklenmiyordu kablo takılı değil gibi saçma bir hata veriyordu. Gerçekten böyle büyük bir firmanın Firmware güncellemesi bu şekilde kötü yapıp bunu düzeltmemeleri beni çok üzmüştü çünkü çok fazla para vermiştim o mouse için 580TL'ye almıştım 2. el 250TL'ye sattım kablosuz olarak çalışmadığı için.
Monitörüm ASUS olduğu ve ASUS firmasının güzel olduğunu bildiğim için tercih etmiştim ama bir kez daha kesinlikle tercih etmem asla mouse konusunda ASUS'u.
Mouse'dan bayağı memnundum işte sadece yazılım ve Firmware yüzünden bir daha bulaşmam.
 
Evet, ben de 620 TL'ye almıştım ve böyle yazılım sorunu olduğunu görünce hayal kırıklığına uğradım. Şu anda en güncel sürümü kullanıyorum mouse'da ve bir sorun yok. Ama herhangi bir sorun olursa (örneğin yeni güncelleme mouse'u yine bozarsa) "Gladius II Firmware Repair Tool" kullanarak firmware'i eski haline getirebilirsiniz.

1611229853896.png

Tool'u indirmek için:
Orijinal İndirme Linki (ASUS) - Yedek Link (MediaFire)
 
Evet, ben de 620 TL'ye almıştım ve böyle yazılım sorunu olduğunu görünce hayal kırıklığına uğradım. Şu anda en güncel sürümü kullanıyorum Mouse'da ve bir sorun yok. Ama herhangi bir sorun olursa (örneğin yeni güncelleme Mouse'u yine bozarsa) "gladius II Firmware repair tool" kullanarak Firmware'i eski haline getirebilirsiniz.

Eki Görüntüle 846064

Tool'u indirmek için:
Orijinal İndirme Linki (ASUS) - Yedek Link (MediaFire)

Denemiştim hepsini hiçbir işe yaramamıştı bende.
 
Ben yeni güncelleme yapmıştım birkaç ay önce ve mouse'u bozmuştu, bu tool sayesinde düzeltmiştim. Sizde neden olmadığı hakkında kesin bir yorum yapamıyorum.
 
Ben okumaya üşendim @

@DryreL


Merhaba, ben Mouse'u kullanıyorum ve görüşlerimi yazmak istedim belki sizlere yardımcı olur.

Mouse şekli oldukça ergonomik, elime tam oturuyor. Dediğiniz gibi diğer Mouse'lara kıyasla biraz ağır ama kullandıkça alışıyorsunuz bu da bir sorun teşkil etmiyor. Mouse altındaki kırmızı ışık seviyesi çok düşük, ucuz Mouse'larda kırmızı ışık seviyesi aşırı yüksek olurdu (eski Mouse'umda geceleri mouse altındaki kırmızı ışığı bazen kullanıyordum karanlıkta eşya bulmak için o kadar güçlüydü :D) Bunu yazdım ama bir işinize yarar mı bilmiyorum.

Mouse'u hafif havaya kaldırdığınızda algılamayı kesiyor. Eski Mouse'umda hafif havaya kaldırsam bile Mouse'u kullanmaya devam edebiliyordum. ASUS'ta böyle bir şey yok.

Wireless kullanma ömrü kendi testime göre 2,5 gün falan (Aşağıda anlatacağım ayarlarla birlikte). Benim gibi günde 12-16 saat kullanan çılgın olsanız dahi uyku saatinizi çıkarttığınızda 3-3, 5 gün tek tam şarjda yetiyor diyebiliyorum. Yani haftada 2 defa tam şarj ediyorum yetiyor. Aralıksız kullanımda 48 saat garanti, hatta ben size programından birkaç ayar önerisi sunayım bu saati 55'e çıkartmak mümkün.

- Mouse ışığını kapatmak doğal olarak şarjı daha efektif kullanmayı sağlar. Ama ben ışıktan hoşlandığım için açık olmasını tercih ediyorum. Açık olmasına rağmen şarj süresini uzatmak içinse bu iki tüyoyu uygulayın:
1) LED Brightness (ışık aydınlığını) %25 seviyesine düşürün.
Eki Görüntüle 845794

2) Sleep Mode'u açın. Ben ilk başta 1 dakikaya çekmiştim fakat o zaman da ışık çok çabuk kapanıyor, 2 dakika ideal. Ne işe yarıyor derseniz, Mouse'a 2 dakika boyunca hiç dokunmazsanız ışığı kapatıyor. Ancak merak etmeyin, mouse çalışmaya devam ediyor yani siz dokunur dokunmaz mouse algılanmaya devam edecek ve ışığı yanmaya tekrar başlayacak.

Eki Görüntüle 845878

(Ucuz kablosuz Mouse'larda da buna benzer bir özellik var fakat tekrar algılaması için mouse butonuna tıklamak gerekiyor ve algılaması birkaç milisaniye sonra oluyor, milisaniye dediğime bakmayın gecikmeyi algılıyorsunuz ve sürekli bu olduğunda da rahatsız ediyor. ASUS şimşek hızında çalışıyor diyebiliriz, gerçekten beğendim.)

Ekstra not: Mouse'u ilk aldığımda PC'den çıktığımda her gün mouse altındaki ışık ayarını Off'a getiriyordum. Ancak bunu her gün yapmak artık üşendirmeye başladı ve yapmamaya başladım. Batarya süresinde bir değişiklik algılamadım açıkçası, Sleep Mode olduğu için de olabilir sonuçta 2 dakika içinde ışıkları kapatıyor. Siz de benim gibi üşengeçseniz yapmanıza gerek yok bence. Burada Sleep Mode'a bir övgü geliyor benden :)

- Diğer ekipmanlarınız da ASUS ise Aura Sync özelliğini kullanıp tüm ekipman ışıklarını senkronize edebilirsiniz. Ancak bu durumun olumsuz bir özelliği var; bunu açtığınızda üstte bahsettiğim LED aydınlığını ayarlama yeri çıkmıyor. Aydınlığı otomatik olarak %100'e çekiyor, bu da mouse'unuzun şarj süresini düşürüyor. Yani bu Aura Sync özelliğini kablosuz Mouse'um olduğu için kullanmıyorum. Kablolu mouse alsaydım ve Aura Sync açıkken LED aydınlığını düşürme ayarı olsaydı kullanırdım.

- Şarj seviyesini öğrenebilmek için 3 aşamaya ayarlamışlar. Mouse'u şarj etmek için kablosunu taktığınızda üstte gördüğünüz modlardan (ben de Color cycle seçili), şarjdayken otomatik olarak aşağıdaki Battery Mode'una geçiyor, programı açmadan bile mouse ışığından şarj seviyesini anlayabiliyoruz.

Eki Görüntüle 845815

<%25 Kırmızı yanıp sönüyor
%25-%75 Mavi yanıyor
%75-%99 Yeşil yanıyor
%100 - Battery Mode'dan çıkıyor, kendi ışık modunuza geçiyor. (Ben de seçili olan Color Cycle'a mesela)

---

Bu $109'luk Mouse'u alıyorsanız Wireless özelliği için alıyorsunuzdur. Kablolu kullanacaksanız yarı yarıya daha ucuz olan normalini alın derim, tıpa tıp aynı model bulunuyor. Sırf Wireless diye fiyatı basmışlar. Ancak yine de Razer'in Wireless mouse modellerine kıyasla ucuz kalıyor, kablosuz Gaming mouse tercih edenler için ASUS kalitesi konuşuyor diyebilirim.

Şarj konusunda tavsiye: Mouse'un eksi özelliği şu ki; Micro-USB ve USB 2.0 girişlerinden oluşuyor. (Günümüzde daha hızlısı var ve Premium mouse için Type-C ve USB 3.0/USB 3.1 giriş olmalıydı diye düşünüyorum.) Eski kablodan dolayı bilgisayar USB'sine takıp şarj edeyim derseniz %100 şarja getirmeniz saatlerinizi alabilir. Bunun yerine ben direkt kablonun USB tarafını telefon adaptörüme takıp direkt fişe takıyorum, daha hızlı şekilde şarj ediyor. 1,5 saatte şarj olmuştu. Bu arada merak etmeyin Wireless açık olduğu için kablonun diğer ucu fişe takılı olsa da Mouse'u kullanmaya devam edebiliyorsunuz. PC'ye takıp saatlerce kabloyla şarj olmasını beklemek yerine, direkt fişe takıp 1,5 saatte şarj edip 3-4 gün kablosuz kullanmaya devam edebilirsiniz.

Mouse'un eksi özellikleri: Mouse'un kablosunun ucu Micro USB olsa da bu girişi Mouse'un biraz derinine koymuşlar. Kablonun geçtiği yer de dar olduğu için oraya sadece orijinal kablosunu takabiliyorsunuz. Yani o orijinal kabloya iyi bakın, başına bir şey gelirse geçmiş olsun, şarjı bittiği anda daha da kullanamazsınız. Bu neden söylüyorum derseniz, olur da orijinal kabloya bir şey olursa ve şarj etmek için telefonun şarj kablosuyla devam etmek isterseniz takılmıyor. Dediğim gibi Micro-USB tamam ama iç kısmında kalıyor, dar yaptıkları için de telefon şarj kablosunun ucu sığmıyor. Buna çok üzüldüm.

2. eksi özelliği USB dongle için Mouse'da yer bulunmuyor. Evet, doğru duydunuz. 55 TL'lik ucuz Preo marka Mouse'da bile taşınabilirlik kolaylığı açısından USB Dongle'ı saklamak için Mouse'da ufak bölme bulunuyorken koskoca ASUS Mouse'da bulunmuyor. Gerçekten üzücü, sık bir yere seyahat ediyorsanız USB Dongle'ı sık sık unutabilirsiniz. Benim başıma geldiği gibi.

Bonus: Preo ve ASUS mouse boyut karşılaştırması :D
Eki Görüntüle 845843 Eki Görüntüle 845847

3. eksi özelliği ASUS'un Armoury Crate denen yazılımı üzerinden Mouse'un ayarlarını kontrol ediyorsunuz gayet güzel fakat ASUS'un güncellemeleri berbat, bazen Mouse'u bozabiliyor bu yüzden kendi forumundan eski sürüme dönme yazılımını indirmek zorunda kaldım. Güncellemeden sonra mouse garip çalışmaya başlarsa yazılımı eskiye çekin o programla.

Ek not: Orijinal ASUS mouse Pad'iniz yoksa kesinlikle Surface Calibration'u açmayın! Programı ilk indirir indirmez açmıştım daha iyi olur diye fakat daha da beter oldu. Mouse çok garip davranmaya başladı, ben de neredeyse herkeste olan ucuz Razer Goliathus mouse pad vardı. Bu özelliği açınca mouse ani atlama yapıp, bazı yerlerde takılır mış gibi duruyordu gerçekten ilginç bir durumdu. İlk başlarda anlamadım hatta mouse bozuk diye iade edecektim. Şans eseri bundan kaynaklandığını buldum ve o gündür asla açmıyorum.
Eki Görüntüle 845839

Vee son olarak da Mouse'u alır almaz bu Armoury Crate programını indirip Performance yerine gelip Polling Rate'i 1000Hz'ye ve Button Response'yi 12ms'ye çekin. Normalde bu ayarlar böyle değil, bunlara getirerek en iyi performansta kullanmış oluyorsunuz. Özellikle rekabetçi oyunlar oynuyorsanız kesinlikle yapın derim. (Evet 1ms özelliği olmaması üzücü.)
Eki Görüntüle 845846

Ek not 2: Oyun oynayacaksanız Bluetooth modunda kullanmayın. Web'te gezinmek için kullanılabilir ama oyunlar için önerilmez. Çünkü bu düşük enerjili moddur ve üstteki gördüğünüz performans ayarları Bluetooth'ta bayağı kötü hale gelir. Ancak USB Dongle ile Wireless olarak kullanırsanız sıkıntı olmaz. Tabii kabloyu direkt bağlamaya göre ufak bir performans kaybı olur ancak Bluetooth'dan her türlü çok daha iyidir. (Bu arada bende Bluetooth modu nedense çalışmıyordu, hem mobilden hem PC'den denedim fakat bir türlü Bluetooth ile Mouse'a bağlatamadım çünkü yakındaki cihazlarda ararken Mouse'u bulmuyordu. Hatta burada konu açtım.)

Benim söyleyeceklerim bu kadar, yeni bir konu da açabilirmişim aslında ama olsun yine burada da insanlara yardımcı olacağına inanıyorum bu bilgilerin.

Ben okumaya üşendimde 1ms özelliği var mı yok mu?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı