8 pinin üstüne çıkar mı acaba? 6+6 pin felan olmaz umarım.
Yazdıklarım kesinleşmiş şeyler değil, olası tahminler.
6+6 pin=8-pin; yani ikisi aynı şey demek oluyor. İki durumda da karta gelecek enerji limiti 225W oluyor. (225W'tan fazlasını da bu kart kaldırmaz zaten.)
Stok RX 480'in test verileri kartın ortalama 140W, yük altında ise 168W'a kadar güç çektiğini gösterdi. Buradan hareketle bazı tahminler yapmak mümkün.
Kesinleşen şu ki, Sapphire'in 2 fanlı RX 480 Nitro'su 8-pin güç girişi ve 1310 MHz hızla geliyor. Kartın saat hızından anlaşılacağı üzere güç tüketimini 180W'a sabitlemiş Sapphire.
ASUS'un da Sapphire'den alta kalmayacağını ve o koskoca ısı borularıyla 3 adet fanı boş yere koymuş olmayacağını düşünerek böyle bir çıkarımda bulundum.
AMD stok tasarımda dahi VRM bileşenlerini üst düzey tutmuş. OC yapmaya elverişli bir kart ama selefine göre. Nvidia'yla kıyaslayacak olursak tabi ki yine geride kalıyor OC konusunda.
Bütün bunları bir araya getirirsek tahminlerim gerçekçi duruyor.
Ayrıca 1,5-1,6 GHz gibi laflara inanmamak gerektiğini düşünüyorum. 1,5 GHz teoride ulaşılabilir ama bu değere ulaşmak için özel soğutma vesaire verilen masrafa değmez.
Bütçe dostu olsun diyenler Sapphire Nitro'ya, maksimum performans arayanlar ASUS'a yönelebilir. ASUS ve MSI soğutma anlamında başarılı markalar. Bu markaların bile 1415MHz'den yukarı bir değer muhtemelen sunmayacaklardır. Ancak bu markaları tercih edenlerin manual olarak ince ayarlarla -ek bir masraf yapmaksızın- maksimum 1465 MHz'e çıkabileceklerini düşünüyorum. Tabi buna gerek var mı desek? Yok.