sheanous
Decipat
Daha fazla
- Sistem Özellikleri
- AMD Ryzen 5 5500, MSI 2x Ventus RTX 4060, Corsair Vengeance 16 GB x 2 (3200 MHz, CL16), Gigabyte B550 Gaming X V2, Crucial P3 Plus 1 TB
Yani hocam ne diyeyim ki? Biraz ustu tozlanmis bir soz edilmis. Biraz da eksik bir soz edilmis. Modern islemcileri isleyisi falan karismaz, buna uygun bir sekilde tasarlaniyorlar cunku. Anakarta bagli olarak, bazi ucuz anakartlar 4 RAM takilinca hizlarini dusurup gecikmeleri yukseltebiliyor. Ama bu da oyle islemcinin kafasi karisiyor anlamina falan gelmiyor. Anakartin stabiliteyi arttirmak icin cektigi otomatik ayarlardir bunlar. Kisaca denilmek istenen 4 slotlu ucuz bir anakart alindiginda RAM'lerin tam performans veremeyecek bir sekilde sinirlandirilmasi olabilir. 4 slot aldim diye RAM'lerin tek modul performanslarindan taviz vermenin de pek bir manasi yok gibi bir sey de denilmek istenilmis olabilir. Uygurca'da "lafin ucu kor" diye bir deyim vardir, bu donanim haberde soylenen aynen "lafin ucu kor" bir sey olmus.Donanım haberde anakart incelemesinde ram ile alakalı şundan bahsediliyordu:
Şöyle ki 4 slot anakart alamadım diye üzülmeye gerek yok zaten 4 ü de aynı model bile olsa işlemcinin işleyişi karışıyor.
Tabi ben aklımda kaldığı gibi kendi cümlelerimle söyledim. Buna benzer bi şeydi![]()
AM5 gececegim ama daha ucuz bir islemci ile soyle hizli ve basitce gecis yapip islemciyi sonradan yukseltmeyi dusunuyorum. AM5 soketi uzun soluklu, uzun omurlu bir soket zaten (genel anlamda malzeme kalitesi falan degil, uzun sure desteklenecek, gucu uzun sure yetecek anlaminda). Basta 7500F falanla baslamayi dusunuyorum sahsen.Ryzen 5500 fena değil. Yükseltmeyi düşünürsen am5 geçip 9700x öneririm. 65W TDP serin bi işlemci. RTX 4060 B650M-E anakart ile de çok güzel gider.
İş render program vs kullanacaksan 9900x3D
Doğru ama fiyatına değer ileriye dönük 120SE
İşlemci yüksek sıcaklıklarda takılmalara sebep olabilir. Tabi oyunlarda etki edeceğini ben de düşünmüyorum. Ama yüksek sıcaklıklar ömrünü de azaltabilir işlemcinin.
Ote yandan 120 SE baya ileri donuk bir sogutucu, suphesiz. Ama yani ben de aynen sizin gibi oyunlarda cok bir etkisi olacagini dusunmuyorum, ek olarak o kadar isinacagini da dusunmuyorum. Ama tabii bunlar tamamen benim TDP degerine dayanarak soyledigim sahsi fikirlerim. Benchmark videolarina falan goz gezdirmekte de fayda var.
Soyleyecek soz yok, arastirmanizi guzel yapmissiniz. Ancak 9 ve 10. satirda iki anakarta da B650EM-E demissiniz.Ben bu modeli B650E-E / B650EM-E yani ekstrem modeli olarak sanıyordum.
Az önce farkettim ki B650M-E ile B650EM-E birbirinden farklı iki anakart. Önemsenmeyecek çok küçük farkları olabilir. Ama B650EM-E grafik kartında PCIe 5.0 yani 32GT/s hızını kullanıyor. Günümüz ekran kartları o hızlara çıkamıyor PCIe 4.0 yeterli kalıyor. Belki ilerleyen zamanlarda 2 - 5 yıl bilemeyiz o zaman ihtiyaç olabilir.
Tabi B650-E ve B650E-E de farklı iki anakart.
B650EM-E ..... ilk E "Extreme B650M" demek oluyor. ve en az 1 PCIe 5.0 yani 32GT/s hızı standart.
B650EM-E ..... M MicroATX
Sondaki E yi tam bilemedim usb m2 vs sayısıyla ilgili olabilir. Ama B650 modellere göre m2 usb gibi bağlantı sayıları artan modellerin ismine X takısı geliyor. X670 X870 oluyor.
İstisna olarak X870 ve X870E diğerlerine nazaran en az 1 PCIe 5.0 yani 32GT/s hızı standart.
Bu arada dün görmüştüm sanıyorum ama şuan Türkiye'de B650EM-E anakart yok.
B650E-E 'de ise Rog Strix ve Tuf Gaming birbirinden çok farklı iki anakart. Rog Strix çok daha pahalı. Ancak ihtiyacına göre verilebilir. Günlük işler oyun standart basit işler için önermem.
Burada B650 'ler için sıvı soğutucu ile sıcaklık performans testleri yapılıyor. Rog Strix B650E-E sıcaklığı 63 derece iken Tuf Gaming biraz öncesinde 67 derece. Yani Ryzen 9 işlemci alıp büyü işler yapanlar Rog Strix düşünebilir bütçeyi zorlamaz ise..
Aksi halde 4-5 derece fark için 10 15 bin TL fark verilmemeli.
Kısaca şöyle özet geçeyim:
Bence ikisi de alınabilir gönül rahatlığıyla. Sadece arada küçük fiyat farkı varsa B650E-E daha iyi olur.
- Tuf Gaming B650E-E ile Tuf Gaming B650M-E arasında sitede direk ekrana çıktığı gibi soğutma blokları farklı biraz ama şu yukarıdaki testte ikiside 67 derece.
- B650E-E herbiri 80A 11 faz VRM
- B650M-E herbiri 60A 11 faz VRM
- En önemli fark da B650E-E PCIe 5.0 x16 grafik kartı
Not: B650EM-E piyasada şuan yok diye ATX ten örnek verdim. Biri ATX biri mATX. Micro olması performansı etkilemez biliyorsunuzdur.
Son düzenleme: