Asus Tuf Gaming B650M-E Nasıldır?

Donanım haberde anakart incelemesinde ram ile alakalı şundan bahsediliyordu:
Şöyle ki 4 slot anakart alamadım diye üzülmeye gerek yok zaten 4 ü de aynı model bile olsa işlemcinin işleyişi karışıyor.

Tabi ben aklımda kaldığı gibi kendi cümlelerimle söyledim. Buna benzer bi şeydi 😁
Yani hocam ne diyeyim ki? Biraz ustu tozlanmis bir soz edilmis. Biraz da eksik bir soz edilmis. Modern islemcileri isleyisi falan karismaz, buna uygun bir sekilde tasarlaniyorlar cunku. Anakarta bagli olarak, bazi ucuz anakartlar 4 RAM takilinca hizlarini dusurup gecikmeleri yukseltebiliyor. Ama bu da oyle islemcinin kafasi karisiyor anlamina falan gelmiyor. Anakartin stabiliteyi arttirmak icin cektigi otomatik ayarlardir bunlar. Kisaca denilmek istenen 4 slotlu ucuz bir anakart alindiginda RAM'lerin tam performans veremeyecek bir sekilde sinirlandirilmasi olabilir. 4 slot aldim diye RAM'lerin tek modul performanslarindan taviz vermenin de pek bir manasi yok gibi bir sey de denilmek istenilmis olabilir. Uygurca'da "lafin ucu kor" diye bir deyim vardir, bu donanim haberde soylenen aynen "lafin ucu kor" bir sey olmus.

Ryzen 5500 fena değil. Yükseltmeyi düşünürsen am5 geçip 9700x öneririm. 65W TDP serin bi işlemci. RTX 4060 B650M-E anakart ile de çok güzel gider.

İş render program vs kullanacaksan 9900x3D

Doğru ama fiyatına değer ileriye dönük 120SE
İşlemci yüksek sıcaklıklarda takılmalara sebep olabilir. Tabi oyunlarda etki edeceğini ben de düşünmüyorum. Ama yüksek sıcaklıklar ömrünü de azaltabilir işlemcinin.
AM5 gececegim ama daha ucuz bir islemci ile soyle hizli ve basitce gecis yapip islemciyi sonradan yukseltmeyi dusunuyorum. AM5 soketi uzun soluklu, uzun omurlu bir soket zaten (genel anlamda malzeme kalitesi falan degil, uzun sure desteklenecek, gucu uzun sure yetecek anlaminda). Basta 7500F falanla baslamayi dusunuyorum sahsen.

Ote yandan 120 SE baya ileri donuk bir sogutucu, suphesiz. Ama yani ben de aynen sizin gibi oyunlarda cok bir etkisi olacagini dusunmuyorum, ek olarak o kadar isinacagini da dusunmuyorum. Ama tabii bunlar tamamen benim TDP degerine dayanarak soyledigim sahsi fikirlerim. Benchmark videolarina falan goz gezdirmekte de fayda var.

Ben bu modeli B650E-E / B650EM-E yani ekstrem modeli olarak sanıyordum.

Az önce farkettim ki B650M-E ile B650EM-E birbirinden farklı iki anakart. Önemsenmeyecek çok küçük farkları olabilir. Ama B650EM-E grafik kartında PCIe 5.0 yani 32GT/s hızını kullanıyor. Günümüz ekran kartları o hızlara çıkamıyor PCIe 4.0 yeterli kalıyor. Belki ilerleyen zamanlarda 2 - 5 yıl bilemeyiz o zaman ihtiyaç olabilir.
Tabi B650-E ve B650E-E de farklı iki anakart.

B650EM-E ..... ilk E "Extreme B650M" demek oluyor. ve en az 1 PCIe 5.0 yani 32GT/s hızı standart.
B650EM-E ..... M MicroATX

Sondaki E yi tam bilemedim usb m2 vs sayısıyla ilgili olabilir. Ama B650 modellere göre m2 usb gibi bağlantı sayıları artan modellerin ismine X takısı geliyor. X670 X870 oluyor.

İstisna olarak X870 ve X870E diğerlerine nazaran en az 1 PCIe 5.0 yani 32GT/s hızı standart.

Bu arada dün görmüştüm sanıyorum ama şuan Türkiye'de B650EM-E anakart yok.

B650E-E 'de ise Rog Strix ve Tuf Gaming birbirinden çok farklı iki anakart. Rog Strix çok daha pahalı. Ancak ihtiyacına göre verilebilir. Günlük işler oyun standart basit işler için önermem.
Burada B650 'ler için sıvı soğutucu ile sıcaklık performans testleri yapılıyor. Rog Strix B650E-E sıcaklığı 63 derece iken Tuf Gaming biraz öncesinde 67 derece. Yani Ryzen 9 işlemci alıp büyü işler yapanlar Rog Strix düşünebilir bütçeyi zorlamaz ise..
Aksi halde 4-5 derece fark için 10 15 bin TL fark verilmemeli.

Kısaca şöyle özet geçeyim:
  • Tuf Gaming B650E-E ile Tuf Gaming B650M-E arasında sitede direk ekrana çıktığı gibi soğutma blokları farklı biraz ama şu yukarıdaki testte ikiside 67 derece.
  • B650E-E herbiri 80A 11 faz VRM
  • B650M-E herbiri 60A 11 faz VRM
  • En önemli fark da B650E-E PCIe 5.0 x16 grafik kartı
Bence ikisi de alınabilir gönül rahatlığıyla. Sadece arada küçük fiyat farkı varsa B650E-E daha iyi olur.
Not: B650EM-E piyasada şuan yok diye ATX ten örnek verdim. Biri ATX biri mATX. Micro olması performansı etkilemez biliyorsunuzdur.
Soyleyecek soz yok, arastirmanizi guzel yapmissiniz. Ancak 9 ve 10. satirda iki anakarta da B650EM-E demissiniz.

Son düzenleme:
Hocam gercekten kusura bakmayin, etiketlemissiniz ama bildirim gelmedi bana hic. Haftaici her gun forumda gezinirim oysa. Gelse kesinlikle gorurdum. @kGlaxy mesajimdan alinti yapinca onun bildirimi gelmisti, oyle geldim ben de.

Bana kalirsa evet, alinir. Ben de gecen gun yeni bir DDR5 sistem toplayip, su anki DDR4 sistemimi ise satmadan bir kenarda sunucu gibi bir islev ile kullanayim diyordum. Parcalar totalde ne kadar tutar falan soyle kesin bir hedef belirleyeyim diye parca seciyordum ve ben de bu anakarti sepetime attim. Fiyati Japonya'da bile oldukca uygun, hem mATX boyutunda oldugu icin daha ucuz fiyata guzel gorunuslu kaliteli kasa bulmak da cok kolay. Sahsen ben bu anakarti kafaya taktim, kesin alacagim diye kesinlestirdim. O yuzden evet, size de oneriyorum.

RAM olarak 64 GB gercekten cok tatli olur, ama ote yandan biraz da "over-powered" olabilir sizin icin. Gunumuz oyunlari 32 GB RAM kullanmaya basladi demek birazcik yanlis olur acikcasi. Grafikleri bal gibi olan sistemin ustune hayvan gibi yuklenen oyunlar bile onerilen sistem gereksinimlerinde RAM boyutunu 16 GB olarak gosteriyor. Yani anlayacaginiz 32 GB halen daha oldukca fazla. 64 GB biraz yani nasil diyeyim, tam bilemedim. Ama tabii 64 GB alabilirseniz en iyisi. 64 alamadim diye uzulmenin falan da anlami yok zira 32 GB hala oldukca yeterli, demeye calistigim o sadece.

Itopya'dan RAM alacaksaniz 5k TL'yi gecmeyecek sekilde Lexar Thor (16 GB iki adet, 6000 MHz hizinda) ile Kingston Beast RGB (yine 16 GB iki adet, ama 5600 MHz hizinda) var. 10k ve uzeri bir butce ayirabilirseniz GSKILL RAM'ler var, 8200 MHz gibi "ooo" dedirtecek frekanslara cikabiliyorlar. 5-6k fiyatlarda ise 6000 MHz civarinda performans verebilen Corsair Vengeance RGB kitler benim kisisel tercihimdir. 16 GB x 2 (totalde 32 GB) kitleri oldukca guzel. Fiyatlari da fena degil. Ustelik RGB isiklari uctan uca kesintisiz cok yumusak bir sekilde uzaniyor, gorsel olarak harika duruyor o yuzden benim favorim onlar. Ama tabii secim yine sizin, kendiniz de bir dolasin bakin derim. Begendiginiz bir seyler varsa linkini paylarsirsaniz beraber yorumlayabiliriz. Gerekise benzer butcede daha iyisini bulup da atabilirim size.

Peerless Assassin 120 SE gercekten cok iyi. Almayi istiyorum ama tasariminda, ozellikle renk seciminde hosuma gitmeyen iki uc ufak tefek yeri var, kasa estetigini bozsun istemiyorum. Zaten islemcim de R5 5500. Daha yukseltirsem 5600 veya 5600X falan yaparim. Zira AM5 sisteme gecmeyi dusunuyorum artik.

Dediginiz gibi, 5.3 GHz hiza ulasabiliyor; ancak yine dediginiz gibi, bu turbo modunda gecerli. Sirf ekran karti iyi diye islemcinin bu kadar kendini zorlayacagini dusunmuyorum acikcasi. O yuzden sogutucu icin cok fazla acele etmeye gerek yok bence. Stok islemci de oldukca iyi idare eder. Simdilik butceyi diger ekipmanlara, mesela RAM'lere falan daha fazla ayirip tasarruf etmeli. Ileride para biriktirip sogutucunun da en iyisi alinabilir. Oyun oynarken bile stok sogutucu ile idare edebilecek bir islemciye daha iyi bir sogutucu alacagim diye bu kadar acele etmenin pek bir anlami yok diye dusunuyorum.
Sorun değil hocam ben de acele edip almadım zaten. Switch 2 için para biriktirmiştim cihaz saçma sapan fiyatlara çıkınca şimdilik vazgeçtim. Öbür ay PS5 Pro alıp eski PS5 ve ekran kartını satıp konuştuğumuz parçaları kovalayacağım. Ram mevzusunda da haklısınız geçen gün elimdeki 4070 S'i kasaya taktım ve nedeni bilinmez ram 8 gb'a düştü düzeltemedim de bir türlü. O ram ile DSR sahte 4k ultra ayarlarda 32 gb öneren Doom The Dark Ages'i oynadım ve yer yer 60 70 fpsleri de geçtim 16 gb ram olsa hayli hayli akıcı oynardım. 64'ü biraz da şundan düşünüyorum 32 ile arasında fiyat farkı çok az ileride oyunlar 32 kullanmaya başlarsa arkada kafama göre sekme açık kullanabileyim diye istiyorum biraz da. Frekans hızı benim için pek önemli değil eskiden 16 gb ram kullanırken de 2133'de kullanıyordu sistem xmp çalışmadığından öyle kullandım birkaç yıl performans ona rağmen iyiydi. 5600 mhz bana yeter diye düşünüyorum. Hocam bir de ekstra birkaç sorum var diyelim ki ben bu Asus Tuf B650M-E'yi aldım Ryzen 7 7700 ile tak çalıştır kullanabilir miyim? Bios update mevzusu ile asla uğraşmak istemiyorum da çünkü tak çalıştır kullanabileceğim parçalar arıyorum. Gerçi stoklar öyle oynuyor ki bu söylediğim parçaları 1 2 ay sonra bulup alabilir miyim o da merak konusu. Zaten şuanda sırf fikir olsun diye soruyorum 2 ay sonra para olunca stok olursa yine bu parçalara yöneleceğim çünkü zaten başka konularda sorduğum bazı sorular da var aklıma onlar da takılıyor onları da vakti gelince konuşuruz bu konuyu kullanırım.

tak çalıştır kullanabilir miyim? Bios update mevzusu ile asla uğraşmak istemiyorum
Onu bilmiyorum. Ama ileriye dönük anakart olsun dersen B650M-E den de vazgeçmen lazım çünkü GPU da PCIe 4.0 x16 kullanıyor.

GPU'da PCIe 5.0 için ya B850 X870 ya da sonunda E takılı olanlardan almak lazım . Mesela B650EM-E / B650E / B650E-E gibi
Yani E harfi 0 dans hemen sonra gelecek.
Bunun için arada bin 2bin TL fark oynuyor. Değer mi ondan da emin değilim bilgim yok. Yani ilerde PCIe 5.0 grafik kartları çıktığı zaman 4 te çalışmaz veya büyük performans kaybı olursa kötü olur.

Ben en son Asus B850 Max Gaming Wifi W anakartta karar kıldım. Çünkü diğerleriyle arada fark yok almak istediğim yerde. En uygunu bu. Yalnız bununda internette testini hiç görmedim ama fiyat bandından ve görünen soğutma blokları Tuf Gaming den daha büyük gözüküyor. Biraz riske atmış olacağım ama inşallah sorun yaşamam.

Onu bilmiyorum. Ama ileriye dönük anakart olsun dersen B650M-E den de vazgeçmen lazım çünkü GPU da PCIe 4.0 x16 kullanıyor.

GPU'da PCIe 5.0 için ya B850 X870 ya da sonunda E takılı olanlardan almak lazım . Mesela B650EM-E / B650E / B650E-E gibi
Yani E harfi 0 dans hemen sonra gelecek.
Bunun için arada bin 2bin TL fark oynuyor. Değer mi ondan da emin değilim bilgim yok. Yani ilerde PCIe 5.0 grafik kartları çıktığı zaman 4 te çalışmaz veya büyük performans kaybı olursa kötü olur.

Ben en son Asus B850 Max Gaming Wifi W anakartta karar kıldım. Çünkü diğerleriyle arada fark yok almak istediğim yerde. En uygunu bu. Yalnız bununda internette testini hiç görmedim ama fiyat bandından ve görünen soğutma blokları Tuf Gaming den daha büyük gözüküyor. Biraz riske atmış olacağım ama inşallah sorun yaşamam.
Pci 4 ya da 5 olmasının pek önemi yok. Pci portları geriye uyumlu olur yani pci 5 kartları 4 soketine de takabilirsin biraz Fps oynar ama çok önemi yok fazla bir performans kaybı yaşatmaz. Kendim şuanda b450m s2h ile 4070 S kullanıyorum kart pci 4 anakart 3 ona rağmen bilgisayarı kısıtlayan tek şey 8 gb ram kullanmam. Paranız varsa elbette pci 5 anakart alın ama bütçe daha mantıklı harcanabiliyorsa aradaki fiyat farkına değmeyebilir. Şahsen benim anakartta önemsediğim 2 şey var biri 4 ram slotu olması ki işlemci fanı ramleri bloke etmesin diğeri de m2 slotunun 2 tane olması. Onun dışı bence pek önemi yok soğutma bloğu olması bir artı elbette ama olmasa da çok üzmez çok üst segment bilgisayar toplamıyorsan sorun olmaz. Sorun yaşayacağınızı sanmıyorum ama soğutma bloklarının yapısı B650M-E kartında bana biraz garip geldi ortaya takacağım cpu fanı engeller mi biraz kafam ona takıldı sadece.

ni pci 5 kartları 4 soketine de takabilirsin
öyle tabi de yeni oyunlar çıktıkça gpu yükseltmek de gerekecek yeni gpuların teknolojisi PCI 5 olsa bile anakart 4 olduğu için 4 ün hızında olacak

4 ram slotu olması ki işlemci fanı ramleri bloke etmesin
benimde şuan tam olarak sorunum o. 120SE alıcam ramlerin üzerine gelmesin ölçülere nerden bakıcaz.
Bu H25 dediği tam olarak nerden nereye yükseklik olcak ben DDR5 ram almam lazım ramleri nasıl seçebilirim çakışma olmadan ?
9900x3D aldım Asus max gaming B850 siparişi vercem birazdan, işlemci soğutucu ve ramleri de hemen aradan çıkarmak istiyorum.

düzeltme: Fan özellikleriymiş. Şimdi ben monte ettiğim zaman sadece fanlar mı ram ile çakışıyor? Bundan nasıl emin olabilirim almadan denemeden?

Son düzenleme:
öyle tabi de yeni oyunlar çıktıkça gpu yükseltmek de gerekecek yeni gpuların teknolojisi PCI 5 olsa bile anakart 4 olduğu için 4 ün hızında olacak

benimde şuan tam olarak sorunum o. 120SE alıcam ramlerin üzerine gelmesin ölçülere nerden bakıcaz.
Bu H25 dediği tam olarak nerden nereye yükseklik olcak ben DDR5 ram almam lazım ramleri nasıl seçebilirim çakışma olmadan ?
9900x3D aldım Asus max gaming B850 siparişi vercem birazdan, işlemci soğutucu ve ramleri de hemen aradan çıkarmak istiyorum.
Hocam çakışma olayı tam olarak nasıl oluyor bilmiyorum ama benim şuanda kendi kullandığım bilgisayarda Ram slotları 2 tane olduğundan ve işlemci fanım büyük olduğundan ister istemez üstünü kapatıyor. Yani Ram'i sökmek takmak için fanı çıkarmak zorundayım ama birbirlerine temas etmiyorlar yani çok büyük bir sorun değil. Bence almak istediğiniz soğutucuyu mümkün mertebe küçük seçin 4 slotlu anakart alırsanız sorun ortadan kalkar. Ha ama anakartın soğutma bloğuyla temas edebiliyor mu onu bilmiyorum mesela Tuf b650m-e'nin soğutma blokları biraz garip hafif ortaya doğru taşıyor işlemci fanlarıyla nasıl sorunsuz kullanılır bilemiyorum.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Pci mevzusu da aşağı yukarı böyle. Hadi bu videoda biraz sapma olsa bile 2 3 Fps fazlası dışında bir getirisi yok. Rx 6500 6400 gibi kartları kullanmıyorsanız tabii bu kartlarda pci 4 zorunlu gibi birşeydi çok saçma fark yaratıyordu.

Son düzenleme:
Hocam çakışma olayı tam olarak nasıl oluyor bilmiyorum ama benim şuanda kendi kullandığım bilgisayarda Ram slotları 2 tane olduğundan ve işlemci fanım büyük olduğundan ister istemez üstünü kapatıyor. Yani Ram'i sökmek takmak için fanı çıkarmak zorundayım ama birbirlerine temas etmiyorlar yani çok büyük bir sorun değil. Bence almak istediğiniz soğutucuyu mümkün mertebe küçük seçin 4 slotlu anakart alırsanız sorun ortadan kalkar. Ha ama anakartın soğutma bloğuyla temas edebiliyor mu onu bilmiyorum mesela Tuf b650m-e'nin soğutma blokları biraz garip hafif ortaya doğru taşıyor işlemci fanlarıyla nasıl sorunsuz kullanılır bilemiyorum.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Pci mevzusu da aşağı yukarı böyle. Hadi bu videoda biraz sapma olsa bile 2 3 Fps fazlası dışında bir getirisi yok. Rx 6500 6400 gibi kartları kullanmıyorsanız tabii bu kartlarda pci 4 zorunlu gibi birşeydi çok saçma fark yaratıyordu.

aslında anakartın resimleri tam önden çekilmiş gibi
Sanki oranlama yaparak nerden nereye kaç mm hesabedilebilir.
244mm x 244mm

düzeltme: Fan özellikleriymiş. Şimdi ben monte ettiğim zaman sadece fanlar mı ram ile çakışıyor? Bundan nasıl emin olabilirim almadan denemeden?
AM5 soketi 65 ila 100 mm falan bir yer kapliyor. Peerless 120 SE ise sitesinde 110 x 125 mm diye verilmis. Anakartin resmine bakip kabaca olcum yaparsak Peerless 120 SE RAM'leri neredeyse opecek gibi duruyor. Ama tabii bu 4 slotu da kullanacaksaniz boyle olacak. Zira anakartin resmine bakarsaniz RAM slotlarinin yanina, slotlarin solda saga dogru A1 - A2 - B1 - B2 oldugunu gosteren bir isaret var. Asagiya resmini birakacagim. Bu isaretleride A2 ile B2 } ile birlestirilmis. Bu cift kanal RAM calistirilacagi zaman once A2 ile B2 slotlarinin kullanilmasini tavsiye eden bir isaret diye bilseniz yeter diye dusunuyorum, fazla teknik detaya gerek yok. Kisaca cift RAM takacaksaniz soldan saga dogru ikinci ve dorduncu slotlari kullanmaniz lazim. Boyle yapinca zaten sogutucu ile cakisma ihtimali yok RAM'lerin o yuzden kafaniz rahat olsun.

1748300305966.png

Hocam bir de ekstra birkaç sorum var diyelim ki ben bu Asus Tuf B650M-E'yi aldım Ryzen 7 7700 ile tak çalıştır kullanabilir miyim? Bios update mevzusu ile asla uğraşmak istemiyorum da çünkü tak çalıştır kullanabileceğim parçalar arıyorum. Gerçi stoklar öyle oynuyor ki bu söylediğim parçaları 1 2 ay sonra bulup alabilir miyim o da merak konusu. Zaten şuanda sırf fikir olsun diye soruyorum 2 ay sonra para olunca stok olursa yine bu parçalara yöneleceğim çünkü zaten başka konularda sorduğum bazı sorular da var aklıma onlar da takılıyor onları da vakti gelince konuşuruz bu konuyu kullanırım.
Sitesinde ozellikle R7 7700 bahsedilmis. Tak-calistir uyumlu olmasi lazim.

64'ü biraz da şundan düşünüyorum 32 ile arasında fiyat farkı çok az ileride oyunlar 32 kullanmaya başlarsa arkada kafama göre sekme açık kullanabileyim diye istiyorum biraz da. Frekans hızı benim için pek önemli değil eskiden 16 gb ram kullanırken de 2133'de kullanıyordu sistem xmp çalışmadığından öyle kullandım birkaç yıl performans ona rağmen iyiydi. 5600 mhz bana yeter diye düşünüyorum.
Siz bilirsiniz o zaman. 5000 MHz civari RAM'ler de daha ucuz oluyor zaten. Dedigim gibi, sogutucu icin acele etmek yerine bir sureligine stok fan kullanarak tasarruf ettiginiz para ile 64 GB RAM de alinabilir. Yada su anki sogutucunuz AM5 soket destekliyorsa onu kullanmayi da dusunebilirsiniz.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı