Hocam gercekten kusura bakmayin, etiketlemissiniz ama bildirim gelmedi bana hic. Haftaici her gun forumda gezinirim oysa. Gelse kesinlikle gorurdum.
@kGlaxy mesajimdan alinti yapinca onun bildirimi gelmisti, oyle geldim ben de.
Bana kalirsa evet, alinir. Ben de gecen gun yeni bir DDR5 sistem toplayip, su anki DDR4 sistemimi ise satmadan bir kenarda sunucu gibi bir islev ile kullanayim diyordum. Parcalar totalde ne kadar tutar falan soyle kesin bir hedef belirleyeyim diye parca seciyordum ve ben de bu anakarti sepetime attim. Fiyati Japonya'da bile oldukca uygun, hem mATX boyutunda oldugu icin daha ucuz fiyata guzel gorunuslu kaliteli kasa bulmak da cok kolay. Sahsen ben bu anakarti kafaya taktim, kesin alacagim diye kesinlestirdim. O yuzden evet, size de oneriyorum.
RAM olarak 64 GB gercekten cok tatli olur, ama ote yandan biraz da "over-powered" olabilir sizin icin. Gunumuz oyunlari 32 GB RAM kullanmaya basladi demek birazcik yanlis olur acikcasi. Grafikleri bal gibi olan sistemin ustune hayvan gibi yuklenen oyunlar bile onerilen sistem gereksinimlerinde RAM boyutunu 16 GB olarak gosteriyor. Yani anlayacaginiz 32 GB halen daha oldukca fazla. 64 GB biraz yani nasil diyeyim, tam bilemedim. Ama tabii 64 GB alabilirseniz en iyisi. 64 alamadim diye uzulmenin falan da anlami yok zira 32 GB hala oldukca yeterli, demeye calistigim o sadece.
Itopya'dan RAM alacaksaniz 5k TL'yi gecmeyecek sekilde Lexar Thor (16 GB iki adet, 6000 MHz hizinda) ile Kingston Beast RGB (yine 16 GB iki adet, ama 5600 MHz hizinda) var. 10k ve uzeri bir butce ayirabilirseniz GSKILL RAM'ler var, 8200 MHz gibi "ooo" dedirtecek frekanslara cikabiliyorlar. 5-6k fiyatlarda ise 6000 MHz civarinda performans verebilen Corsair Vengeance RGB kitler benim kisisel tercihimdir. 16 GB x 2 (totalde 32 GB) kitleri oldukca guzel. Fiyatlari da fena degil. Ustelik RGB isiklari uctan uca kesintisiz cok yumusak bir sekilde uzaniyor, gorsel olarak harika duruyor o yuzden benim favorim onlar. Ama tabii secim yine sizin, kendiniz de bir dolasin bakin derim. Begendiginiz bir seyler varsa linkini paylarsirsaniz beraber yorumlayabiliriz. Gerekise benzer butcede daha iyisini bulup da atabilirim size.
Peerless Assassin 120 SE gercekten cok iyi. Almayi istiyorum ama tasariminda, ozellikle renk seciminde hosuma gitmeyen iki uc ufak tefek yeri var, kasa estetigini bozsun istemiyorum. Zaten islemcim de R5 5500. Daha yukseltirsem 5600 veya 5600X falan yaparim. Zira AM5 sisteme gecmeyi dusunuyorum artik.
Dediginiz gibi, 5.3 GHz hiza ulasabiliyor; ancak yine dediginiz gibi, bu
turbo modunda gecerli. Sirf ekran karti iyi diye islemcinin bu kadar kendini zorlayacagini dusunmuyorum acikcasi. O yuzden sogutucu icin cok fazla acele etmeye gerek yok bence. Stok islemci de oldukca iyi idare eder. Simdilik butceyi diger ekipmanlara, mesela RAM'lere falan daha fazla ayirip tasarruf etmeli. Ileride para biriktirip sogutucunun da en iyisi alinabilir. Oyun oynarken bile stok sogutucu ile idare edebilecek bir islemciye daha iyi bir sogutucu alacagim diye bu kadar acele etmenin pek bir anlami yok diye dusunuyorum.