İnceleme ASUS TUF Gaming F15 6 aylık kullanıcı deneyimi

Merhaba, bu incelemede 6-7 aydır kullandığım ASUS TUF Gaming F15 (2022) cihazını ele alacağım. Bende olan modelde i5 12500H işlemci ve RTX 3050 95W 4 GB ekran kartı var.
Kutu İçeriği:
Laptop.
200W adaptör.
Güç kablosu.
Kullanım kılavuzu.
Garanti belgesi.
Ekran:
Laptopun ekranı benim için yeterli. Renkleri gayet iyi, birkaç dizi ve film izledim ve memnunum. Oyunlarda da herhangi bir sorun yok, 144Hz yenileme hızı ve 3ms tepki süresi sunuyor. Parlaklığı da gayet iyi seviyede.

Batarya:
Oyuncu bilgisayarından iyi bir batarya performans beklememek lazım, bende bunu göz önünde bulundurarak aldım ve günlük kullanımda pil tasarrufu modunda 2, 5-3 saat kullanabildim.

Performans:
Bu bilgisayarla çoğu oyunu yüksek ayarlarda minimum 60FPS oynadım. Bazı oyunlardaki FPS ve sıcaklık değerleri:
The Witcher 3: Yüksek ayarlar 65-75 FPS işlemci 85-90 derece, ekran kartı 75-80 derece.
Forza Horizon 5: Yüksek ayarlarda 100-120 FPS işlemci 85-92 derece, ekran kartı 75-85 derece.
The hunter: Call of the wild; yüksek ayarlarda 60-65 FPS işlemci 85-95 derece, ekran kartı 80-85 derece,
Ultra ayarlar 40-45 FPS işlemci 88-95 derece, ekran kartı 80-85 derece.
Not: Bu değerler 16 GB RAM'e yükseltildikten sonraki değerlerdir. 8 GB RAM ile çoğu kez drop yedim.

Soğutma:
Bu cihazın soğutma sistemini pek de beğendiğim söylenemez. 2020 model TUF'larda ciddi ısınma sorunu vardı 2022 modelde bu sorun hafiflemiş ancak yine de rakiplerine göre bence kötü. The hunter oynarken bilgisayarın klavyesi bile ısınmıştı. Bunun dışında cihazın durum ışıklarının olduğu bölüm anlamsızca her oyunda el değdirilemeyecek derecede ısınıyor ve fanlar çok sesli çalışıyor.

Ses:
Hoparlörü gayet iyi ve kabul edilebilir seviyede.

Malzeme Kalitesi:
Ben haftada 1-2 kere seyahat eden biriyim, laptopun seyahatlerde sağlam kalması benim için hemen hemen her şeyden öncelikli. Laptopun malzemesi gayet iyi ve dandik hissiyatı kesinlikle vermiyor. Laptopu alırken askeri sınıf sağlamlılığının olduğunu gördüm ve bu özellik benim en büyük alma nedenlerimden biriydi. Seyahatlerde sıkıntı yaşamadım ve yaklaşık 1,5 metre yükseklikten yere düşmesine rağmen sağlam kaldı. Şunu belirteyim; laptopu aldığım ilk aylarda dokunduğumda çatırdama sesleri geliyordu ve bu sorun hemen hemen herkesin başına gelmiş, şu anda bu sesler yok.
Yükseltme Seçenekleri:
1 tane boşta RAM slotu var. DDR4 ve 3200MHz RAM takılabilir.
1 tane boş M.2 NVMe PCI-e gen 4x4 SSD yuvası bulunmakta.
Giriş çıkış portları:
1 tane USB 3.2 gen Type-C portu.
2 tane USB 3.2 gen 1 Type-A portu.
1 tane Ethernet portu.
1 tane HDMI 2.0b portu.
1 tane 3.5mm kulaklık/mikrofon jakı.
1 tane güç portu.
1 tane Thunderbolt 4 portu.
SSD Bilgisi:

Ekran görüntüsü 2025-02-14 114554.png

RAM Bilgisi:

Ekran görüntüsü 2025-02-14 115025.png

Ekran görüntüsü 2025-02-14 115036.png

Kapanış:
Genel olarak beğendiğim bir laptop. Soğutma kısmı geliştirilebilir. Rakiplerine kıyasla bu fiyata alınacak bir bilgisayar gibi durmuyor. Ben MediaMarkt'dan aldım ve şu anda 33.000 TL'ye satılıyor. Bu fiyata RTX 4050'li laptoplar bulunuyor. Bana tekrar seçim şansı verseler muhtemelen Lenovo LOQ veya IdeaPad Gaming alırdım. Umarım inceleme almayı düşünen kişiler için yararlı olur aşağıya linki bırakacağım. İyi sosyaller.

Son düzenleme:
Elinize sağlık hocam, ben de yazın çalışıp ASUS TUF laptop almayı düşünüyorum çünkü hem ROG serisi bana pahalı geliyor hem de TUF tasarımı daha sade ve kaslı duruyor, almayı düşündüğüm A15'te Ryzen 7 7735 ve RTX 4060 var ama bu sene laptop tarafında yeni 5000 serisini görürsek eğer 5060 ya da 5050 almak isterim ve ısınma sorununun daha da iyileşeceğini düşünüyorum.

Teşekkür ederim hocam 5000 serisi ile ısınma sorunu iyileşebilir ama net değil isterseniz bir öneri konusu açın belki bu fiyata alabileceğiniz daha iyi bir laptop olabilir. TUF almak isterseniz sizin kararınız soğutma dışında gayet iyi laptop.

Sıcaklıkları gördükten sonra anladım ki bir kez daha laptop da oyun oynamak bana göre değil. Masaüstünden devam.
Bende masaüstü sistem toplamayı seçerdim ama malesef sık seyahat etmek zorundayım.

Teşekkür ederim hocam 5000 serisi ile ısınma sorunu iyileşebilir ama net değil isterseniz bir öneri konusu açın belki bu fiyata alabileceğiniz daha iyi bir laptop olabilir. TUF almak isterseniz sizin kararınız soğutma dışında gayet iyi laptop.

Bende masaüstü sistem toplamayı seçerdim ama malesef seyahat halindeyim.
Zaten illaki Asus'un tuf serisi olacak diye bir zorunluluk yok ama yazın işte çalışma planım var, belki tuf A18 gibi modeller falan çıkabilir (A17 türkiyede yok ama yurt dışında satılıyor) ve bu modellerde sorunlar çözülebilir ya da diğer markaların daha iyi modelleri olabilir, zaten maaşımı aldıktan sonra herkese ne alınabilir diye danışıcam.

Merhaba, bu incelemede 6-7 aydır kullandığım ASUS TUF Gaming F15 (2022) cihazını ele alacağım. Bende olan modelde i5 12500H işlemci ve RTX 3050 95W 4 GB ekran kartı var.
Kutu İçeriği:
Laptop.
200W adaptör.
Güç kablosu.
Kullanım kılavuzu.
Garanti belgesi.
Ekran:
Laptopun ekranı benim için yeterli. Renkleri gayet iyi, birkaç dizi ve film izledim ve memnunum. Oyunlarda da herhangi bir sorun yok, 144Hz yenileme hızı ve 3ms tepki süresi sunuyor. Parlaklığı da gayet iyi seviyede.

Batarya:
Oyuncu bilgisayarından iyi bir batarya performans beklememek lazım, bende bunu göz önünde bulundurarak aldım ve günlük kullanımda pil tasarrufu modunda 2, 5-3 saat kullanabildim.

Performans:
Bu bilgisayarla çoğu oyunu yüksek ayarlarda minimum 60FPS oynadım. Bazı oyunlardaki FPS ve sıcaklık değerleri:
The Witcher 3: Yüksek ayarlar 65-75 FPS işlemci 85-90 derece, ekran kartı 75-80 derece.
Forza Horizon 5: Yüksek ayarlarda 100-120 FPS işlemci 85-92 derece, ekran kartı 75-85 derece.
The hunter: Call of the wild; yüksek ayarlarda 60-65 FPS işlemci 85-95 derece, ekran kartı 80-85 derece,
Ultra ayarlar 40-45 FPS işlemci 88-95 derece, ekran kartı 80-85 derece.
Not: Bu değerler 16 GB RAM'e yükseltildikten sonraki değerlerdir. 8 GB RAM ile çoğu kez drop yedim.

Soğutma:
Bu cihazın soğutma sistemini pek de beğendiğim söylenemez. 2020 model TUF'larda ciddi ısınma sorunu vardı 2022 modelde bu sorun hafiflemiş ancak yine de rakiplerine göre bence kötü. The hunter oynarken bilgisayarın klavyesi bile ısınmıştı. Bunun dışında cihazın durum ışıklarının olduğu bölüm anlamsızca her oyunda el değdirilemeyecek derecede ısınıyor ve fanlar çok sesli çalışıyor.

Ses:
Hoparlörü gayet iyi ve kabul edilebilir seviyede.

Malzeme Kalitesi:
Ben haftada 1-2 kere seyahat eden biriyim, laptopun seyahatlerde sağlam kalması benim için hemen hemen her şeyden öncelikli. Laptopun malzemesi gayet iyi ve dandik hissiyatı kesinlikle vermiyor. Laptopu alırken askeri sınıf sağlamlılığının olduğunu gördüm ve bu özellik benim en büyük alma nedenlerimden biriydi. Seyahatlerde sıkıntı yaşamadım ve yaklaşık 1,5 metre yükseklikten yere düşmesine rağmen sağlam kaldı. Şunu belirteyim; laptopu aldığım ilk aylarda dokunduğumda çatırdama sesleri geliyordu ve bu sorun hemen hemen herkesin başına gelmiş, şu anda bu sesler yok.
Yükseltme Seçenekleri:
1 tane boşta RAM slotu var. DDR4 ve 3200MHz RAM takılabilir.
1 tane boş M.2 NVMe PCI-e gen 4x4 SSD yuvası bulunmakta.
Giriş çıkış portları:
1 tane USB 3.2 gen Type-C portu.
2 tane USB 3.2 gen 1 Type-A portu.
1 tane Ethernet portu.
1 tane HDMI 2.0b portu.
1 tane 3.5mm kulaklık/mikrofon jakı.
1 tane güç portu.
1 tane Thunderbolt 4 portu.
SSD Bilgisi:

Eki Görüntüle 2423421

RAM Bilgisi:

Eki Görüntüle 2423425

Eki Görüntüle 2423424

Kapanış:
Genel olarak beğendiğim bir laptop. Soğutma kısmı geliştirilebilir. Rakiplerine kıyasla bu fiyata alınacak bir bilgisayar gibi durmuyor. Ben MediaMarkt'dan aldım ve şu anda 33.000 TL'ye satılıyor. Bu fiyata RTX 4050'li laptoplar bulunuyor. Bana tekrar seçim şansı verseler muhtemelen Lenovo LOQ veya IdeaPad Gaming alırdım. Umarım inceleme almayı düşünen kişiler için yararlı olur aşağıya linki bırakacağım. İyi sosyaller.

Hocam inceleme guzel olmus. Elinize saglik. Ancak 33.000 TL’ye 4050 nerede satiliyor? Link birakir misiniz?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı