ASUS TUF Gaming VG27AQ3A alınır mı?

Mceys

Picopat
Katılım
19 Eylül 2023
Mesajlar
571
Çözümler
2
Yer
İzmir
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
RAM: 32 GB DDR5 CL 36 6000 MHz
SSD: Samsung MZ-V9P1T0BW 990 PRO 1 TB
Ekran kartı: GIGABYTE AERO 4080 16 GB
Anakart: GIGABYTE Z790 AORUS ELITE AX V1.1
İşlemci: Intel Core i7-13700K
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Yazılımcı

Bu monitörü gözüme kestirdim fakat aynı fiyat bandında daha iyi modeller var diyorsanız görüşlerinize açığım, iyi sosyaller.
 

Bu monitörü gözüme kestirdim fakat aynı fiyat bandında daha iyi modeller var diyorsanız görüşlerinize açığım, iyi sosyaller.
eğer oyun oynicam diyorsan ve online oynıyorsan 27 inch almanı tavsiye etmem oyunu takip edemezsin ve 2k olması önemlimi eğer değilse bunu öneririm n11'den Twisted Minds TM24RFA-2 23.8" 1 MS 200 Hz Full HD Curved VA LED Monitör seçtim! Milyonlarca ürün, kaçırılmayacak fırsatlarla sana gelir!
 
Eğer oyun oynayacagım diyorsan ve Online oynıyorsan 27 inch almanı tavsiye etmem oyunu takip edemezsin ve 2K olması önemli mi eğer değilse bunu öneririm N11'den twisted minds TM24RFA-2 23.8" 1 ms 200 Hz Full HD Curved VA LED monitör seçtim! Milyonlarca ürün, kaçırılmayacak fırsatlarla sana gelir!

Rekabetçi oyunlar o kadar sarmıyor artık asıl amacım grafik vesaire yapmak IPS panel ve 2 k olması cezbetti beni daha çok, bu monitöre bu fiyat değer mi diye öğrenmek de istiyorum aslına bakarsan.
 
Muhtemelen iyice araştırmışsındır IPS panel ile VA panel arasında ne gibi olumlu olumsuz farklar var bilgin var mı? Ben ASUS TUF Gaming VG24VQR 23, 6" inç Kavisli modelini aldım VA panel, ofis kullanımını pek sevemedim FHD hissi yaşatmıyor yazılar da piksel gibi benim PC'den mi kaynaklı nedir çözemedim
 
Muhtemelen iyice araştırmışsındır IPS panel ile VA panel arasında ne gibi olumlu olumsuz farklar var bilgin var mı? Ben ASUS TUF Gaming VG24VQR 23, 6" inç kavisli modelini aldım VA panel, ofis kullanımını pek sevemedim FHD hissi yaşatmıyor yazılar da piksel gibi benim PC'den mi kaynaklı nedir çözemedim.

Bildiğim kadarıyla IPS panel daha canlı renk paleti sunuyor HDR gibi olayları destekliyor ve ben hem oyun hem de tasarım için kullanacağım ya o sebepten bunu tercih etmiştim tek sorunum bu fiyata daha iyisi acaba var mı ya da bu monitör bu fiyatı hak ediyor mu acaba aslında.
 
Bildiğim kadarıyla IPS panel daha canlı renk paleti sunuyor HDR gibi olayları destekliyor ve ben hem oyun hem de tasarım için kullanacağım ya o sebepten bunu tercih etmiştim tek sorunum bu fiyata daha iyisi acaba var mı ya da bu monitör bu fiyatı hak ediyor mu acaba aslında.

Bence o paraya daha iyi bir şey bulabilirsin gibi geliyor, iyi araştırmanı tavsiye ederim
 
Muhtemelen iyice araştırmışsındır IPS panel ile VA panel arasında ne gibi olumlu olumsuz farklar var bilgin var mı? Ben ASUS TUF Gaming VG24VQR 23, 6" inç kavisli modelini aldım VA panel, ofis kullanımını pek sevemedim FHD hissi yaşatmıyor yazılar da piksel gibi benim PC'den mi kaynaklı nedir çözemedim.

FPS arttırmak için performans yükseltme ayarları yaptın mı?
 
FPS arttırmak için performans yükseltme ayarları yaptın mı?

Hayır herhangi bir ayar yapmadım yani sadece yarış modu adında mod var onda kullanıyorum parlaklığı %100, Kontrast %100, ve renk sıcaklığını ayarladım, benim şikayetlerimi giderebilecek yapmam gereken ayarlar varsa zahmet olmazsa tarif edebilir misin? En büyük şikayetim metinlerin piksel gibi gözükmesi ve FHD hissini yaşatmaması
 
@FantastikTürk hocam bu konuyla ilgili bilgi alabilir miyim senden birçok monitor konusunda yorumlarını gördüm.
 
Merhaba. Monitör bilginiz ne derecede bilmiyorum. Bu yüzden en temelden alacağım. Bildiğiniz kısimlari atlayarak okursunuz.

Attiğınız model yeni ve pek incelemesi bulunmuyor.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
GTID'in bu incelemesini izledim. GTID'in testine göre bu fiyattaki en F/P olan Acer XV272U KV ve Dell G2724D modellerle karşılaştırması şöyle:
Not: Acer'i kullanıyorum.

+İyi tepki süresi yani hızlı monitör. Yani rekabetçi ve hızlı oyunlar için uygun. Ancak Acer XV272U V ve Dell G2724 daha iyiler. Acer ve Dell 144-180Hz segmentinin krallarından denebilir bu konuda. İkisi de bulabileceğiniz en ghostingsiz panellerden. Ve 144-180Hz segmentindeki en blursuz=bulanıksiz göruntüye sahipler. Asus kötü değil, Dell ve Acer çok iyi.

+ Gözünuzün ve monitörlerin yapısi gereği, ne kadar hızli olursa olsun bir monitörde hareket eden nesnelerde bulanıklık olacaktır. Bu bulanıklığı azaltıp hareketin çok olduğu oyunlarda netliği arttırmak için BFI teknolojileri kullanılır. Asus buna ELMB der, Acer VRB, Benq DyAc vb... Bu teknoloji çok ucuz monitörlerde dahi vardır ama çoğunlukla kullanamayacsğıniz kadar kötüdür. Çünkü kopya görüntü gibi sorunlara neden olur, parlaklıği kisar, önemli ayarları kitler.

Dell'de zaten yok. Acer'de kullanamayacağinız kadar kötü. Parlaklığı çok kısıyor + phasing dediğimiz soruna neden oluyor. Asus ile alakalı bilgi yok ancak o da öyle olacaktır muhtemelen çünkü zaten doğal parlakliği 230 nitken ELMB açınca nereye düşecek... Asusta ek olarak ELMB ile VRR (G-sync, Free-sync) aynı anda kullanmanızi sağlayan ELMB-sync var ancak başta söylediğim geçerli.

Yine de bu konuda Asus için net konuşmayayım. Testi yoktu çünkü izlediğim videoda.

+Yüksek DCI-P3 ve REC.2020 gamut (%95-%70+). Yani canlı renkler. Gördüğüm kadarıyla GTID'e gelen üründe renk doğruluğu da iyi. Yani grafikli oyunların tadına varmak için uygun. Ancak fabrika çıkışı bir kalibrasyon olmadıği için size böyle gelmeyebilir. Bu şans işi.

Acer %95 vaat etse de genelde %90-91 DCI-P3 ve %67 Rec.2020 sunuyor. Dell ise bu konuda ikisinden de kötü (%86-%62). Profesyonel renk uygulamaları ile uğraşmadığinız sürece %90 üzerindeki herhangi bir değer yeterli olacaktır.
Dell de Acer de yüksek sRGB doğruluğuyla geliyor. Özellikle Acer fabrika çıkışlı kalibrasyonlu. Dolayısıyla sRGB modunun iyi doğrulukla gelmesi yüksek ihtimal. Ancak Asus gibi bunlar da DCI-P3 kalibrasyonsuz geliyorlar. Acer yine genel olarak DCI-P3 de iyi doğrulukla geliyor. Dell bilmiyorum.

- IPS panellerin en zayıf yanı siyahlardır. Düzgün siyah gösteremezler. Genellikle mavimsi ve grimsi olur. Siyah performansını ölçmek için kontrast denilen değere bakarız.

Kontrast olarak Asus, maalesef Acer'in gerisinde. Acer ortalama 1000-1100:1 ile gelirken Asus 850-900:1.

Dell'e özellikle değinmedim çünkü Dell bu alanda ayrıcalıklı olarak iyi. IPS'ler ortalama 850-1100:1 kontrasta sahipken Dell fantastik bir 1350-1450:1 doğal kontrast ile geliyor. Ve her iki monitöre büyük fark atıyor.

-Parlaklık olarak da Dell ve Acer'in gerisinde. Asus 230-250 nit civari iken Dell ve Acer sRGB'de 350-380, HDR'da 430-460 nitler. Asus bu konuda çok başarısiz denebilir. Parlak odalar için uygun değil. 10.000TL için fiyasko parlaklık.

- HDR için bir ön bilgilendirme yapayım.
"İyi bir HDR deneyimi" için yüksek parlaklık, geniş renk gamutu, yüksek kontrast, iyi bir bölgesel aydınlatma (Ekranın belli bölgelerini karartarak karanlık sahneleri daha siyah yapma) gibi özellikler gereklidir.
Bu özellikleri karşılamayan tipik Edge Lit monitörlerde HDR'ın iyi olması mümkün değil. Ve 3 monitör de bu sınıfa giriyor.
(Not: örneğin 400 nit parlaklık günlük kullanım için fazla fazla, çoğunlukla çok fazla yeterlidir. Ancak burada HDR icin gerekenden bahsediyorum.)
Kısaca HDR istiyorsanız en azından MiniLED modellerden almaniz lazım. Onlar da 16-17.000'den başliyordu en son.

Bu yüzden sadece HDR'a göre monitör seçmeyin.

Ancak bu demek değil ki HDR hiç kullanılmaz. En düşük sertifika da olsa desteklenen içeriklerde açılabilir. HDR deneyimi olmaz ama daha iyi bir görüntü elde edebilirsiniz.

Bahsi geçen HDR sertifikaları düşükten yükseğe HDR400-1400'dür. Ancak çok bir şey ifade etmezler. Örneğin iyi bir dinamik kontrast özelliğine sahipse HDR400 monitör, HDR600'den iyi olabilir.

Şimdi monitörleri inceleyelim:
Asus'un HDR parlakliğina yukarıda özellikle değinmedim. Zira Asus'ta HDR10 var. HDR10, HDR 1000 nit sertifikasıdır. Asus'un 1000 nit olmamasından bir iş olduğunu anlayabilirsiniz. Firmalar bunu HDR ready yerine kullanıyorlar. Yani yalnizca HDR sinyalini destekliyor. HDR kapasitesi yok/çok sınırlı. Bazılari Fake HDR de der buna. Yani en düşük sertifikadan dahi düşük.

10K'lık monitörde HDR400 dahi olmaması saçmalık.

Asus'a kıyasla Dell ve Acer HDR400 ile geliyor.

Dell HDR için SDR'ın üzerine +60-80 nit parlaklık koyabiliyor. Ayrıca yerel karartma özelliği var ve zorunlu devreye giriyor. Ancak o kadar kötü ki kontrastı artırması gerekirken 1300:1 civarına düşüruyor. Ayrıca renk gamutu da HDR için diğer monitörlere göre fazla yetersiz.
Sonuç olarak, desteklenen grafiği iyi oyunlarda açılır ama biraz daha yüksek parlaklık dışında bir şey elde edemezsiniz.

Acer ise bu konuda fiyatındaki en iyilerden. Yine Dell gibi +60-80 nit parlaklık koyuyor. Dell'e kiyasla yerel değil global karartma özelliği var. Ekranın bölgelerini değil tamamını karartıp aydınlatıyor. Bu da iyi değil tabii ki. Ancak buna rağmen Acer'i iyi yapan agresif bir dinamik kontrast özelliğinin olması. HDR açınca kontrast 4500:1 seviyelerine kadar çıkabiliyor bu özellik. Bu da çok daha iyi siyahlar demek. Dell'e kıyasla yüksek renk gamutunu da katarsak desteklenen oyunlarda açmamak için hiçbir sebep yok. Daha iyi görüntü elde edersiniz.

+- Siyah tekdüzelik konusunda Acer de Dell de IPS'ler içerisinde başarılı ürünler. Asus'ta bu konu hakkında bilgi yok. Siyah tekdüzelik kısaca ekranda siyahları etkileyecek ışık sizması, bulutlanma, glow VB. LCD sorunlarını ölçer. Bir monitörün ne kadar derin siyahlar gösterdiği kadar (kontrast) bu sorunların olmaması da onun siyah performansıni etkiler.

- Acer ve Dell'de bilumum ergonomi ayarları var. Aşaği-yukarı, sağ-sol, sağa-sola. Asus'ta yok.

Bi VRR'e falan değinmedim. Uzun vakit aldı yoruldum.



Sonuç:
10K'ya Asus, bu incelemeden gördüğüme göre, alınmaz. Dell G2724D içlerinden en iyisi ama Dell ile Acer yurt dışında aynı fiyatken burada Acer +2K. Üzerine 2K verdiğinize değer mi, tartışılır.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı