ASUS VG259QM ve BenQ XL2546 karşılaştırma

Merhaba. Bugün sizlere yeni almış olduğum monitör BenQ XL2546 ile 1-2 hafta öncesine kadar kullanmış olduğum ASUS VG259QM'in farklarını açıklayacağım. Oyun için veya başka bir amaçla bu iki monitör arasında kalmış arkadaşların akıllarında umarım soru işareti bakmam diye umuyorum. Öncelikle en temel farklara bir göz atalım;

1- BenQ XL2546 modeli TN panel iken ASUS VG259QM monitörü 8-Bit IPS panel kullanıyor.

Öncelikle ilk IPS panele geçtiğimde şahsen alışamamıştım renkler garip geçti. Birkaç saat kullandıktan sonra alıştım fakat oyunda ve video izlerken ışık sızması sorunu ile karşılaştım. BenQ'da ise renkler IPS'ten geçtiğim için biraz daha cansız gelse de, insanların o kadar abarttığı gibi bir fark yok, onu öncelikle söyleyeyim. Düzgün bir renk ayarı yaptığınızda neredeyse IPS panel kadar canlı renkleri yakalayabiliyorsunuz. Ama yine de kabul edelim, IPS 1-0 önde.

Ek olarak söyleyeyim ASUS'un parlaklık değeri 400 candela iken, BenQ'nun 320 candela.

2- Nedir bu 280Hz muhabbeti?

Evet şimdi gelelim 2. maddeye, bildiğiniz gibi aslında bu iki monitör arasında takılan insanların kafalarını karıştıran noktalardan birisi "biri 240Hz diğeri 280Hz" muhabbetine açıklık getireyim. Ben VG259QM monitörünü ilk aldığımda 280Hz olarak deneyimledim. Fakat anlamadığım bir şey, 280Hz kullanırken bazen FPS'nin ortalama 350-400 olmasına rağmen kasma hissi yaşadım. Sanki kasma hissi değil de input lag oluyormuş gibi de oluyordu. O yüzden VG259QM alan arkadaşlara 240Hz kullanmasını öneririm. Onun dışında BenQ ile ASUS arasında 240Hz konusunda pek bir fark olmasa da, BenQ bir tık daha iyi gibi hissettim oyun için. Durum 1-1.

3- Biri ELMB-Sync, diğeri DyAc. Nedir bu muhabbet?

ELMB-Sync dediğimiz olay, ayarı aktifleştirip denediğim ve gözlemlediğim kadarıyla ms değerini ve Motion blur dediğimiz olayı azaltan, fakat beraberinde getirdiği şiddetli bir parlaklık düşüşü ve ghosting artışı nedeniyle bu ayarı önermiyorum. Ama BenQ'nun DyAc teknolojisi ile parlaklık etkilenmeden, ghosting sorununa çözüm bulunmuş. Ben sevdim aslında bu ayarı, ama CS:GO oynarken bu ayarı da pek açık kullandığım söylenemez. Ama bir yan etkisini göremedim. Bu yüzden DyAc, ELMB-Sync'e göre daha iyi. Bu yüzden durum 2-1.

4- ASUS G-Sync ve FreeSync desteklerken, BenQ desteklemiyor.

ASUS monitörü kullanırken G-Sync açık kullandım, ELMB açıkta kullandığım oldu. Ama en güzel ayarı ikisi de kapalı şekilde buldum. G-Sync muhabbetini size şöyle açıklayayım, diyelim monitörü 280Hz kullanıyorsunuz. CS:GO oynarken birden FPS'niz 250'ye düşerse aniden Hz değerini de 250Hz'e getiriyor. OSD menüsünden oynarken gözlemledim ve durum tam olarak bu şekildeydi. Yani Hz değeri de aniden düştüğü için input lag oluşuyordu. Bu yüzden CS:GO oynarken G-Sync önermiyorum. Ama sonuçta ekstra bir özellik, kullanmak isteyen kullanabilir. Bu konuda durum 2-2.

5- İki monitör arasındaki benzer özellikler?

Şimdi size şöyle izah edeyim, bildiğiniz gibi BenQ monitörde Black eQualizer ayarı var iken onun dengi olarak düşündüğüm ASUS'taki ayar Shadow Boost'tu. Shadow Boost ayarını aktif ettiğinizde karanlık yerler biraz daha parlıyor, ama o kısımda titreşim oluyordu. Mesela t Spawn'dan b tünel kısmını gözlediğimde Shadow Boost ayarını aktifleştirdiğimde gölgelenmiş karanlık yerler parlıyor, fakat fareyi sağ sol yaptığınızda ekranda titreşim oluşuyordu yani o bölgede. BenQ da ise Black eQualizer ayarını ben başarılı buldum. Direk parlaklığınızı arttırıyor sanki, ne bir titreşim ne de input lag oluşuyor. Bu ayarı dengelemek için Black eQualizer ayarını açıp parlaklığı kısmanızı öneririm.

Onun dışında diğer renk ayarları hemen hemen yakın, ama BenQ da sharpness gibi ek ayarlar var. ASUS'ta yoktu diye biliyorum.

ASUS monitörde OverDrive ayarı var, BenQ da ise onun dengi olarak AMA diye bir ayar buldum. OverDrive ayarı ms değeri ile Motion blur gibi bir ayarı değiştiriyor, sizin için en güzel ayarı bulmanıza yarıyor. Bu deneme yanılma duru mudur, ben en güzel ayarı 240Hz 60 OverDrive bulmuştum. BenQ da ise tepkime süresini azaltmaya yarıyor galiba AMA diye bir özellik var, ben bunu High da tutuyorum. Ama şahsen hayatımda OverDrive kadar gereksiz bir olay görmedim.

6- İki monitör de 1ms peki gerçek mi?
Ben şahsen ASUS'un 1ms olayına çok hayret ediyorum. Araştırıyorum, biri diyor OverDrive'yi 100 yaparsanız monitör +1.50 ms gibi bir tepkime süresinde oluyor, 60 yaparsanız 3-4 arası bir ms değerine sahip oluyor diyor. Nasıl yani ne alaka şimdi? Monitörün özelliklerinde paneli 1ms GtG yazarken, tam 1ms kullanamayacağız bunun için ek ayar mı yapmamız gerek OverDrive ile saçmalığa bak. 100 OverDrive yaptığınızda oyun çok kötü bir şekilde dönüyor ekran vs. olsun. Hem input lag var gibi, hem kasma hissi var gibi oluyor, önermiyorum. BenQ da ise eğer ms değerini AMA ile ayarlıyorsak, Premium moda alınca direk 1ms oluyor olabilir. Eğer durum böyleyse iki monitörde de ms için ekstra ayar yapmanın çok gereksiz olduğunu düşünüyorum.

7- Ergonomi.

Tasarım olarak baktığımızda aslında iki monitör arasında gerçekten fark var. ASUS'un çerçeveleri çok ince, ve çerçevelerinin yan ekrana gelen kısmında siyah Black barlar var. İlk aldığım zaman çok gözüme çarpmıştı, sinirlenmiştim de açıkçası. Ama sonradan alışıyorsunuz. BenQ tam aksine, çerçeveleri kalın, daha sade bir yapıya sahip. Ayrıca bahsettiğim o Black barlar, ASUS'a göre BenQ da çok daha az belli bile olmuyor.

Öte yandan BenQ'nun çerçevelerinin yanlarına takılan Shield olayını taktir ettim. Masanız cama yakın bir yerdeyse, güneş çarpıyorsa bunları kullanarak hem güneş ekrana çarpmıyor, hem de oyuna az daha olsa focus olabiliyorsunuz. Bir de BenQ'da S-Switch var. Monitörünüzün OSD menüsünden kaydettiğiniz profil ayarlarına çok hızlı bir geçiş sağlıyor. Maalesef ASUS'ta bu iş biraz uğraştırıyor.

8- Kutu içeriği.

ASUS monitörün kutusunun içinden monitör, dikey ayaklık diyeyim ben ona arkasındaki uzun şeyin adını ne yazık ki tam bilmiyorum o takılı bir şekilde geliyor. Sadece altına ayaklığını takmak gerekiyor 1X HDMI, 1X DP kablosu, 1X güç kablosu çıkıyor. BenQ'da ise 3'ü ayrı bir şekilde çıkıyor kutudan. BenQ'da 1X DP kablosu, 1X güç kablosu, kalkanlar, s-Switch kumandası ve 2 tane garip şey daha var siyah biri küçük çanta gibi diğeri ise galiba üstüne koyulan siyah tozlanmasın diye poşet gibi bir şey olabilir. Ama HDMI kablosunun çıkmamasına hayret ettim.

9- Peki hangisini tercih etmeliyiz?

Çok fazla ezberci yorum okudum. En komiği ise "Profesyonel değilseniz TN almayın" Böyle bir saçmalık mı var arkadaşım? TN sadece profesyonellere satılsaydı o zaman? İsteyen alabilir isteyen almaz. Bir başka ezberci yorum ise "IPS'in renkleri TN'e göre kat kat daha iyi TN almayın" Şunu söylüyorum, IPS panelde ışık sızması çok görülen bir sorun. Ben şu an bu yazıyı BenQ monitörden yazıyorum. TN olmasına rağmen renkleri gayet canlı, ikisini yan yana koyup test mi ettiniz de ezbercilik yapıyorsunuz? Ben ikisini de test ettim. NVIDIA Denetim Masası üzerinden Digital Vibrance ayarını %100 yapıp monitörün renk ayarlarını az kurcaladığınızda çok canlı renkler elde ediyorsunuz zaten.

Neyin ezberciliğidir bu. Profesyonel değilseniz TN almayın diye bir mantık mı var? Size şöyle açıklayayım, kabul ediyorum IPS'in renkleri daha canlı. Ama 2006 yılındaki TN panelleri kullanmıyoruz. Güncel TN paneller kullanıyoruz. Şu an bana göre renkleri çok canlı, hiçbir sorun yok. IPS'e göre aman aman denilecek bir fark bile yok. Ben şahsen bu TN paneli daha çok sevdim. Işık sızması sorunu yok en azından.

Şahsen ben 240Hz bir monitörü birinin film izlemek için alacağını sanmıyorum, filmi git televizyondan izle? Burada sırf TN paneli kötülemek için film dahi izlenmiyor demene "bu arada gayet güzel izleniyor" ve boş laf kalabalığı yapmana gerek yok. 240Hz alan birinin amacı oyun oynamaktır, ben şahsen BenQ'yu bu konuda daha başarılı buldum. Ben olsam tekrardan bu iki monitörden birini alacak olsam, direk BenQ alırdım. ASUS oyun için kötü değil, ama BenQ ekstra daha oyun için optimize edilmiş özellikler sunuyor. Bu yüzden BenQ'nun daha iyi olduğunu düşünüyorum.

10- Fiyatlarını hak ediyorlar mı?
Şu an ASUS VG259QM 3254,97 TL'ye alınabilirken, BenQ 3.748, 79 TL'ye alınabiliyor. Aralarında hemen hemen 500 TL fark var, bence çok büyük bir fark değil. Şahsen BenQ'nun fiyatı 200-300 TL daha ucuz olabilirmiş. ASUS'un fiyatı da kağıt üzerinde yazan özelliklerine göre gayet iyi.

11- Ghosting.

Direk kısa tutacağım, ASUS'ta ghosting az oluyordu ama ELMB-Sync açınca çok fazla ghosting sorunu yaşanıyordu. BenQ da ise ghosting yok denecek kadar az, DyAc ile parlaklık biraz daha artıyor ama ghosting de çok hafif artıyor gibi geldi bana.

Bu arada şu an BenQ monitörümde 2 ölü piksel çıktı, hayırlı olsun :) Umarım alacak arkadaşların kafasında soru işareti olmaz.
 
Son düzenleme:
Anladım demek istediginizi hocam. Peki siz bu ışık sızmaları ve İPS Glow'a ragmen yinede hikayeli oyun oynarken İPS tercih eder misiniz? Ben İPS panel kullanıyorum ve İPS Glow'dan bıktım aslında. Siyah renklerin fazla oldugu bir oyun oynarken İPS Glow oluyor. Zindan oyunları gibi karanlık ve siyahın fazla oldugu yerlerde İPS Glow çok oluyor. Buna ragmen bu hikayeli oyunlarda İPS önerir misiniz? Ben önermem dogrusu. Bu İPS Glow olayı çözülmeden TN ve VA panelden başka panel kullanmayı pek önermiyorum. Ama VA paneller'de ghosting oluyor.
Oynadığınız oyunlara göre ghosting istenen bir şey olmaz mı? Filmlerde de motion blur kullanılıyor.
 
Oynadığınız oyunlara göre ghosting istenen bir şey olmaz mı? Filmlerde de motion blur kullanılıyor.
Ben karşılaştırmayı en çok oynanan FPS oyunlarından ve 240Hz modelin en çok tercih edildiği CS:GO oyununa göre yaptım. Diğer oyunlar ve istekler kişiden kişiye göre değişir diye düşünüyorum.
 
Oynadığınız oyunlara göre ghosting istenen bir şey olmaz mı? Filmlerde de motion blur kullanılıyor.
Ufo testlerine göre yorum yaptım. Örnek veriyorum AOC 24G2U ve AOC'un yine aynı fiyatta şimdi ismi aklıma gelmedi VA panel monitörünün ufo testine baktım Pcmonitors info isimli siteden. VA panel arkasında felaket iz bırakıyor. İPS'ler o kadar degil.
 
Elinize sağlık. Gayet güzel bir kıyaslama olmuş. İki monitörün de detaylı incelemesini bırakayım aşağıya.
The ASUS TUF Gaming VG259QM is much better than the BenQ ZOWIE XL2546K. The ASUS has a better contrast ratio, higher peak brightness, and wider viewing angles. It has a stand with a much wider swivel range, and it supports HDR. The BenQ has better reflection handling, and its input lag is much lower when playing at 60Hz.
İngilizce bilmeyen arkadaşlar için kısa özet;

VG259 neredeyse bütün alanlarda daha iyi. XL2546K modeli, daha düşük yansıma ve 60hz'de oynarken daha düşük input lag özellikleri olarak daha iyi olmasına rağmen, diğer bütün alanlarda VG259 daha iyi gözüküyor.

BenQ ZOWIE XL2546K Review
ASUS TUF Gaming VG259QM Review

Ayrıca, VG259 için en iyi Override ayarının 60 olduğu, XL2546K için de hiç kullanılmamasının daha iyi olduğu belirtilmiş.
 

Geri
Yukarı