ASUS X541uj laptop Linux dağıtımlarında çökme sorunu

ARDACD

Hectopat
Yer
Merkez/Niğde
Selam. Geçenlerde bilgisayar değiştirdim ve ASUS X541uj modelini gayet iyi bir fiyata elde ettim. Bu bilgisayara dualboot olarak Linux kurmak istiyorum ama her seferinde çöküyor yani işlem yapmayı kesiyor ve donuyor. Windows 11'de hiçbir sorun olmadan çalışıyor ama denediğim bütün Linux dağıtımlarında çökme yaşanıyor. Denediğim Linux dağıtımları;
-Ubuntu 18.04
-Linux Mint.
-Zorin OS.
-Pop!_OS
-Blissos.
Bu saydığım linux/android dağıtımlarının tamamında başta çalışıp sonra çok geçmeden çökme yaşanıyor ve fan aşırı fazla ses çıkarmaya başlıyor. Bilgisayarımın donanımı;
-Intel Core i5 7200U.
-NVIDIA GeForce 920M.
-4 GB DDR4 RAM.
-256 GB SSD.
İnternetten araştırdığımda BIOS ile alakalı olduğunu düşünmeye başladım ama BIOS'ta pek bir ayar bulunmamakta. Ben bu sorunu nasıl çözeceğim?

Selam. Geçenlerde bilgisayar değiştirdim ve ASUS X541uj modelini gayet iyi bir fiyata elde ettim. Bu bilgisayara dualboot olarak Linux kurmak istiyorum ama her seferinde çöküyor yani işlem yapmayı kesiyor ve donuyor. Windows 11'de hiçbir sorun olmadan çalışıyor ama denediğim bütün Linux dağıtımlarında çökme yaşanıyor. Denediğim Linux dağıtımları;
-Ubuntu 18.04
-Linux Mint.
-Zorin OS.
-Pop!_OS
-Blissos.
Bu saydığım linux/android dağıtımlarının tamamında başta çalışıp sonra çok geçmeden çökme yaşanıyor ve fan aşırı fazla ses çıkarmaya başlıyor. Bilgisayarımın donanımı;
-Intel Core i5 7200U.
-NVIDIA GeForce 920M.
-4 GB DDR4 RAM.
-256 GB SSD.
İnternetten araştırdığımda BIOS ile alakalı olduğunu düşünmeye başladım ama BIOS'ta pek bir ayar bulunmamakta. Ben bu sorunu nasıl çözeceğim?
Çökerken herhangi bir hata çıktısı mevcut mu?
Ubuntu ve Zorin OS gibi dağıtımları kurmadan önce güvenli modda kurmayı dener misin?

Bazı Dağıtımları kurmadan önce Secure Boot'u kapatmak gerekebiliyor.

SecureBoot'u kapatıp deneyin.

Çökerken herhangi bir hata çıktısı mevcut mu?
Ubuntu ve Zorin OS gibi dağıtımları kurmadan önce güvenli modda kurmayı dener misin?

Bazı dağıtımları kurmadan önce Secure Boot'u kapatmak gerekebiliyor.

Secure Boot'u kapatıp deneyin.

Secure Boot zaten kapalı. Güvenli modda kurulumu denemedim ama sorunu çözdüm. Sorun Ubuntu ve Ubuntu tabanlı Linux kaynaklıymış. Garuda KDE Lite denedim ve sorunsuz kuruldu. Zaten Linux'a alışkın olmadığım için ve Arch diğer dağıtımlara göre en azından benim için daha karmaşık olduğu için beğenmedim ve kaldırdım ileride başka dağıtımlar deneyeceğim (Ubuntu tabalılar hariç🥲).

Technopat Haberler

Geri
Yukarı