ASUS X553ma Intel C1e kapatma

gktrk2000

Kilopat
Katılım
20 Mayıs 2014
Mesajlar
111
Yer
Turkey
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba, ASUS X553ma laptop üzerinde herhangi bir şey yaparken kitlenme problemi yaşıyorum. Mesela dizi izliyorum ses dahil her şey donuyor. Sorun RAM veya SSD kaynaklı değil hepsi sağlam. Biraz araştırdığımda bu işlemciyi kullanan birçok laptop bu sorunu yaşıyormuş (Intel Celeron N2940). Bir anda donuyor ve asla tepki vermiyor ne fare ne de klavye. Tek çare reset atmak. Sorunun C-state bug dolayısıyla olduğu söyleniyor. Tahminimce işlemci C1e moduna geçtiğinde sıkıntı oluyor. BIOS üzerinde ilgili ayar yok. ThrottleStop programı bu iş için uygun mudur sizce? Bu konu hakkındaki önerileriniz nedir, sorunun temel kaynağı ne olabilir?
 
Intel Diagnostic Tools yazılımıyla işlemcinizin tüm ünitelerini test edip varsa arızayı bulabilirsiniz. Error çıkarsa logları paylaşabilirsiniz. Çıkmazsa ThrottleStop'tan C1e'yi kapatıp deneyebilirsiniz fakat Intel Diagnostic Tools'da sorun çıkmadıysa modlar arası geçişlerde sorun yok demektir. ThrottleStop ile uğraşarak vakit kaybetmeyin. BIOS'u son sürüme güncelleyip deneyin. Windows 10'un hangi sürümlerini temiz kurulum yaparak test ettiğinizi ve sürücüleri hangi metot ile yüklediğinizi detaylı şekilde belirtin.
 
Idt hiçbir hata bulamadı. ThrottleStop'tan kapatamadım çünkü o seçenek aktifleşmiyor. BIOS'u son sürümüne çok önce güncelledim. Şu an son sürüm Windows 10 yüklü. Windows 8.1 ile de denedim ama sonuç aynı. Sürücüleri ASUS'un sitesinden de indirip denedim veya Windows kendi kurdu ama aynı.
Sistem raporu.
 

Dosya Ekleri

  • Ekran Görüntüsü (5).png
    Ekran Görüntüsü (5).png
    48,1 KB · Görüntüleme: 31
Son düzenleme:
Idt hiçbir hata bulamadı. ThrottleStop'tan kapatamadım çünkü o seçenek aktifleşmiyor. BIOS'u son sürümüne çok önce güncelledim. Şu an son sürüm Windows 10 yüklü. Windows 8.1 ile de denedim ama sonuç aynı. Sürücüleri ASUS'un sitesinden de indirip denedim veya Windows kendi kurdu ama aynı.
Sistem raporu.
Yazılımsal olarak her şeyi deneyip yapmışsınız zaten. IDT çok kapsamlı ve net sonuçlar verdiğinden işlemci ve içerisindeki kuzey köprüsünde bir problem yok demektir. Şu şartlar altında sıcaklık 95-100 dereceleri bulmuyorsa problem kesinlikle donanımsal. Son olarak sistemin açma tuşundan kaç dakika sonra kitlenme yaptığını koronometre ile tespit edin. Eğer kitlenmeleri tam 30 dakika gibi belirli bir sürede yapıyorsa kuvvetle muhtemel güney köprüsü arızası var demektir. Bay Trail-M serilerinde kitlenme problemleri genelde belirli bir süre periyodunda gerçekleşir. Arıza kesinlikle donanımsal kaynaklı. Profesyonel bir servisten teknik destek almanızı tavsiye ederim. Asus teknik servisine kesinlikle vermenizi tavsiye etmem anakart üzerindeki komponent veya chip arızalarıyla hiç uğraşmadan astronomik bir anakart fiyatı çıkarıyorlar. Civar bölgede mutlaka profesyonel teknik servis bulabilirsiniz. 150 ila 450 lira arası problemin çözümü mümkün.
 
Yazılımsal olarak her şeyi deneyip yapmışsınız zaten. Idt çok kapsamlı ve net sonuçlar verdiğinden işlemci ve içerisindeki kuzey köprüsünde bir problem yok demektir. Şu şartlar altında sıcaklık 95-100 dereceleri bulmuyorsa problem kesinlikle donanımsal. Son olarak sistemin açma tuşundan kaç dakika sonra kitlenme yaptığını koronometre ile tespit edin. Eğer kitlenmeleri tam 30 dakika gibi belirli bir sürede yapıyorsa kuvvetle muhtemel güney köprüsü arızası var demektir. Bay trail-m serilerinde kitlenme problemleri genelde belirli bir süre periyordunda gerçekleşir. Arıza kesinlikle donanımsal kaynaklı. Profesyonel bir servisten teknik destek almanızı tavsiye ederim. ASUS teknik servisine kesinlikle vermenizi tavsiye etmem anakart üzerindeki komponent veya chip arızalarıyla hiç uğraşmadan astronomik bir anakart fiyatı çıkarıyorlar. Civar bölgede mutlaka profesyonel teknik servis bulabilirsiniz. 150 ila 450 lira arası problemin çözümü mümkün.

Teşekkür ederim sorunun nedeninin Wi-Fi kaynaklı olduğunu buldum.
 

Geri
Yukarı