Augustus the Emperor
Decapat
Merhaba, bildiğiniz üzere ASUS marka yönlendiricilerde (router) Asuswrt-Merlin'in üçüncü parti Firmware'i kullanılırsa yönlendiriciye, en güvenilir DNS protokollerinden birisi olan, DNS-Over-Tls (dot) sunucusu eklenebiliyor ve çoklu OpenVPN istemcisi kurulabiliyor. Halihazırda yönlendiricimde bir tane reklam engellemesi yapan Dot ve 4 tane VPN istemcisi kurulu. Yerel ağda kayıtlı olan her aygıta DHCP'den farklı farklı DNS sunucuları eklenebilse de bunlar UDP 53. portu kullanan şifresiz ve güvensiz DNS protokolü oluyor. Keza VPN'nin kendi DNS protokolü de Dot değil. Dot'un en büyük dezavantajı, varsayılan olarak TCP 853. port kullanıldığı için ISS'lerin bu porta kolayca engel getirebilmesidir. Mesela Vodafone mobil internet; Cloudflare, Google, Quad9, AdGuard (bir ara bu da engelliydi) gibi kimi sunucular hariç bütün reklam engellemesi yapan ve 853. portu kullanan Dot sunucularına engel getirmiştir. Yarın öbür gün, sabit internet sağlayıcılarımızda da bu engellemenin olmayacağını kimse garanti edemez. 
İşte bu nedenle yönlendiricinin WAN ayarına eklediğim Dot sunucusunun DNS sorgularını, kendi ISS'm yerine halihazırda çalışan OpenVPN istemcisine yönlendirip yönlendiremeyeceğimi öğrenmek istedim. Hobi olarak bu gibi konuları merak ediyorum, yani Network'ün çalışma prensiplerine hakim değilim, bu yüzden bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
İşte bu nedenle yönlendiricinin WAN ayarına eklediğim Dot sunucusunun DNS sorgularını, kendi ISS'm yerine halihazırda çalışan OpenVPN istemcisine yönlendirip yönlendiremeyeceğimi öğrenmek istedim. Hobi olarak bu gibi konuları merak ediyorum, yani Network'ün çalışma prensiplerine hakim değilim, bu yüzden bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Son düzenleyen: Moderatör: