Atanamama ihtimali için lisede berberlik eğitimi almak mantıklı mı?

Evet içinde bulunduğu durumu anlama ve doğru yorumlama gücüne sahip insanların çoğunlukta olduğu ülkelerde çok olası bir durum. Bizimki gibi ülkelerde meslek sahibiysen ve biraz da girişimcilik varsa her zaman maaşlı çalışandan veya ortalama bir üniversite mezunundan çok daha fazla kazanma şansın var diye düşünüyorum. En azından bir 30 sene daha. Şunun farkına varmak gerekiyor, mevcut yönetimin politikaları sonucunda aynı gruba dahil binlerce mezun fazlası oluştu ülkede. Şu anda ve tahminince uzun da bir dönem bazı ihtisasların hiçbir değerinin olmayacağı. Sadece eğitimde devrim yapmış gibi göstermek için mezbaha gibi üniversitelere öğrenci basıp seri üretim mezun yaratılıyor. Söyledikleriniz mantıklı fakat mevcut şartlar düşünülünce tam emin olamıyorum.
Hocam, sizin dediğinizi de anlıyorum fakat buradaki arkadaşlar berberliği öğrenen herkesin direkt olarak dükkan açabileceğini vesaire zannediyor. Berber olan herkes 5 ev 2 araba alıyor zannediyorlar.
 
Aynı kafayla yıllar evvel elektrik okudum, Anadolu lisesindekiler öğlene kadar giderken ben akşama kadar ders aldım ve matematikle fizik gibi derslerden ödün verip elektrik öğrendim. Sonra arkayı toparlamak çok zor oldu. İyi düşün derim.
 
Hocam, çırakların aldığı belli bir maaş olmaz, bahşiş üzerinden kazanırlar. Yani onlara 8500x3 verdiğini düşünme. Yaşları küçük olur genelde, Sigorta vs hiçbir şey yok.
Aynen öyle, 14 yaşımda tekstil de çırak olarak işe başlamıştım. 1.5 ay maaş almadığım oldu.

Bu arada son olarak şunu söyleyeyim dostlarım, siz günde 12 saat çalışırsanız ve haftada 6 gün çalışırsanız, kazandığınız para inanın umurunuzda olmayacak. Sanayide çalışan kimsenin iş dışında hayatı yok. Yani eğer ki yaşamak istediğiniz hayat ev - iş ise bu yerlere zaten yönelebilirsiniz. Ama hayatını böyle geçiren kişiler yaşlılıklarında çok pişman oluyorlar bunu da hatırlatayım.
 
Hocam, sizin dediğinizi de anlıyorum fakat buradaki arkadaşlar berberliği öğrenen herkesin direkt olarak dükkan açabileceğini vesaire zannediyor. Berber olan herkes 5 ev 2 araba alıyor zannediyorlar.

Evet biraz meşakatli bir süreç katılıyorum. Konu özellikle berberlik olunca biraz daha farklı yaklaşıyorum çünkü ülkemizde özellikle ekonomik politikaları tamamen safsata olan ülkelerde olan durum oldu. Ülkenin sosyal temelleri çöktü. Bu söylediğimi birçok insan kızabilir fakat, globalleşen dünya ile zenginleri kendini ülkeden soyutlayıp avrupayileşen fakirleri ise öyleymiş gibi görünmeye çalışan Orta Doğu ülkeleri gibiyiz. Geçtiğimiz 10 sene içerisinde özellikle yeni nesil berberler kendini ortlama halktan birkaç tık yukarıda gören veya görmek isteyen insanlara hitap etmeye başladı. Berber klasik berberlerden farklı olarak kuaför adını aldı. Maske masaj kaş alma epilasyon gibi yan ürünler eklendi. Az önce dediğim gibi kendini birkaç tık yukarıda görmek isteyenler için cazip hale geldi. Bunun bir örneği de 3. dalga kahvecilerde görebilirsiniz. Özellikle butik kahvecilerde. Oraya gidip laptop açmak, çalışmasan da çalışıyormuş gibi yapmak, kendini sıradan halktan koparıp daha Avrupa'yi bir hava katmak isteyenler için, kahvenin kalitesi veya fahiş fiyatı hiç önemli değil. Bu örnekleri vermemin sebebi ülkedeki çoğunlukta olan insan grubunu anlatmak için. Böyle ülkelerde yenilik olmasa bile yenilikmiş gibi bir şeyleri sunmak, kaliteli olmasa bile müşterisine özel ve kaliteli hissettiren her meslek grubu çok iş yapar. Çok para kazanır. Kaliteli ve sağlam temelleri olan kültür yerini günlük tüketime bırakınca sonuç böyle oluyor maalesef.
 
Hocam git al eğitimini dinleme bu arkadaşları sorsan sanki hepsi savcı avukat. Hayatları bomboş bilgisayar başında geçiren insanlardan mesleki tavsiye istemekte saçma zaten. Git berberlik eğitimini al kendini geliştir. Hangi işi yaparsan yap severek yap kendini geliştirmeye bak.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Erkek kuaförüydüm, 12 yıl yaptım. Kalfalık ve ustalık sertifikam var. Ama dışarıdan göründüğü kadar kolay değil. İşçi olarak çalışacaksan büyük sıkıntı maddi açıdan. Buradan yazanlara bakma bir saç kesiyorlar 100 TL cebe indiriyorlar diye. İşçi bu paranın yarısını alıyor genelde. Yarıcılıği kaldırdılar iş yeri sahipleri. İşçi olarak 12 saat en az çalışma süren var. Bunu bil, sigorta yapmazlar sigortanı cebinden yaptırırsın, yemeğini cebinden yersin. Müşteri sana karısı gibi davranır. Hiçbir şekilde sosyal güvence ve sosyal aktivite bekleme. Bir dükkana sıkışıp kalacaksın. Diyorum ya 12 yıl yaptım. Dükkan açabilirsen kazanırsın çünkü gideri neredeyse hiç yoktur. Ama şu var ki, yeni dükkan açacaksan müşteri potansiyelin olmak zorundadır. Yoksa müşteri edinene kadar cebinden yersin. Eleman çalıştırmazsan müşteri gelmez. Dükkanda mutlaka eleman olmak zorundadır. Yaşlı berberler gibi tek başına çalışanın dükkanlarına müşteri gelmez. Bu yazdıklarımdan önce her şeyden önce çekirdekten çıraklık yapmış olmalı ve detayları çok iyi bilmelisin. Yoksa her müşteri ile papaz olup müşteri kaybetmen garantidir. Ben işimin erbabıydım lakin yeminle biktiğımdan mesleği bıraktım kuryelik yapıyorum 4 senedir.
 
Arkadaşlar şimdi ben lise 11.sınıf öğrencisiyim aklımda şu var mesleki eğitim merkezinden erkek kuaförlüğü okumak lise bittikten sonra mesleğim hazır olacak, üniversitede de sınıf öğretmenliği okumak istiyorum. Eğer atanamazsam mesleğim hazır olur kaybedecek bir şeyim olmaz, özel ders de veririm ara sıra açıkçası ben bu şekilde düşündüm tavsiyeleriniz neler?

Sen berberliği ders olarak sana öğretmelerini mi bekliyorsun? İnsanlar küçük yaştan beri çıraklık yapıyorlar öyle 1 2 haftada öğreneceğin bir şey değil bu berberlik dediğin meslek kardeş. Ayrıca berber olacaksan okuyup vakit mi öldürmeyi planlıyorsun? Hayatının kalanını esnaf olarak geçirmiyceksen berberliğe bulaşma.

Hocam git al eğitimini dinleme bu arkadaşları sorsan sanki hepsi savcı avukat. Hayatları bomboş bilgisayar başında geçiren insanlardan mesleki tavsiye istemekte saçma zaten. Git berberlik eğitimini al kendini geliştir. Hangi işi yaparsan yap severek yap kendini geliştirmeye bak.

Hayatım bomboş mu? Sen ne kadar kolay yargılıyorsun milleti öyle :D ben sana anlatayım 14 yaşımda berberlik mesleğine atıldım, kalfalık belgem ustalık belgem ve usta öğretici belgem mevcut. Meslek güzel fakat bazı kalfalar var çalıştığı yeri zindan eder çalışma hevesi bırakmaz insana mesleğini bıraktırır. Bende bırakıp liseyi dışarıdan bitirdim, güvenlik sertifikası aldım, ikinci öğretim üniversite okuyorum ve senin tabirinle bazı şeyleri başardım. Hayatım tamamen bilgisayar başında bomboş geçmiyor yani. Bu arada berberlik eğitimi diye bir şey yok, çırak olursun öğrenir kalfa olursun kendini geliştirirsin. Şu an hem okuyup hem de çalışıyorum. Bol bol vaktim var arkadaşlarımla da vakit geçiriyorum yeri geliyor okula sınavıma da gidiyorum. Burada seni yargılamak gibi bir niyetim yok yapamam da zaten güzel dostum. Kal sağlacakla.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Bazı zanaat kolları ölmez. Burda yap-yapma diyen insanlara bakmayacaksın. Zanaat öğrenmek istiyorsan gidip denersin. Tozunu yutmadan malesef meslek öğrenmek imkansız. Ayrıca 10-20 sene sonra pişman olursun diyen arkadaşlar şunu da unutmasın, mevcut eğitim sisteminin lağımdan farkı kalmadığı için 10 sene sonra zanaatkar bulamayacağız.
 
Kardeşim, 30. yaşına pek bir şey kalmamış bir abin olarak sana tavsiyem, bir meslek eğitimi alman ki zaten dediğine göre üniversiteye de hazırlanacaksın. Sakın ama sakın üniversite hayalinden vazgeçme, üniversiteni oku, okuduğun bölümden atanmak için sınavlara çalış ama her zaman elinde bir mesleğin olsun, bu altın bileziktir. Eğer atanamazsan işsiz gezmenin ne kadar acı bir şey olduğunu deneyimlemek istemiyorsan bir meslek eğitimi al. Ben lisede meslek lisesi okudum, sonra üniversiteyi kazandım, okurken ek iş olarak meslek lisesinde okuduğum bölümle ilgili işler yaptım, kendi evimde kaldım, her istediğimi giydim, yedim içtim. Üniversiteden sonra KPSS ile bir kuruma atanana kadar da o mesleği yaptım ki inan atanamama kaygım yoktu çünkü mesleğim vardı. Onun için sana tavsiyem kesinlikle bir mesleğe sahip olman.
 

Geri
Yukarı