ATM'lerde ne sıklıkla para sayılıyor?

564300

Decipat
Katılım
16 Temmuz 2022
Mesajlar
3.136
Çözümler
1
Haftada bir, gün aşırı, üç günde bir ya da belli günler mi?
Parayı kim sayıyor, artan parayı ne yapıyor işlemlerden görüyordur zaten. Şunda ATM yuttuğu şu kadar artmış, işlemi başarısız olmuş vs...
 
Her şey otomatik zaten, kalan bakiyeyi gösteriyor. Eklenen tutar belli. Eski zamandaymış ikişer banknot ayırmak. Giren belli, çıkan belli. Miktar azalınca merkezden takviye yapılmak üzere iş emri çıkar.
 
Tamamen ATM'nin bulunduğu konumla alakalı. Eğer işlek bir yerde duruyorsa günübirlik uğruyorlar. Tabi yatırılıp/çekilen paranın da önemi var. Özellikle memur maaşının yattığı zamanlar aynı gün bile uğradıkları oluyor.
 
Haftada bir, gün aşırı, üç günde bir ya da belli günler mi?
Parayı kim sayıyor, artan parayı ne yapıyor işlemlerden görüyordur zaten. Şunda ATM yuttuğu şu kadar artmış, işlemi başarısız olmuş vs...
ATM'yi kullanan kişi sayısına göre değişir. Kullanılmayan bir yerdeki ATM'ye ayda bir bile uğranılmazken, yoğun kullanılan bir ATM'ye günlük bile görevli gidebilir. Ben PTT'de staj yapmıştım. Bir kaç kere gezmek için gittim. Şimdi parasal durumda gidiliyor. Para çıkış hazneleri her banknot için ayrı ayrı oluyor. İşte 50'likler bir kutuda 100'lükler bir kutuda falan. Bunlardan birisi bile azalsa insanlar para çekimlerinde sorun yaşayacağı için gidiyorlar. Bir de para giriş haznesi var. İnsanların yatırdığı paraların toplandığı yer. Orası da dolarsa gidilir. İnsanlar ATM'lerin yatırılan parayı toplayıp, başkası para çekeceği zaman o parayı tekrar kullandığını sanıyorlar, aslında öyle bir şey olmuyor. Hazneler merkeze bildirim gönderince görevli gider azalan hazneleri doldurur. Yatırılan para haznesindeki parayı alıp döner. Bazı kart yutma veya para sıkışma durumları oluyor, bu tarz durumlarda nadir gidiliyor genelde. Tabi para sıkışınca sisteme yatmadığı için o para gözükmüyor. Görevli gidip sıkışan parayı alıp tutanak tutuyor falan. Bir de şuan değişti mi bilmiyorum ATM'ler normal pc kullanıyordu. İşletim sistemi olarak ta Windows 7 vardı. Donanımsal olarak arıza verince, parayı hazneye alıyor ama sistemde yattı olarak gözükmüyor. Bu durumlarda da sıkıntı oluyor.

Yani kısacası ATM yatırılan paraları bir cebinde topluyor. Çekilecek olan paraları başka bir cebinden veriyor. Yatırılan paralar firmanın il veya ilçe merkezde veya firmanın belirlediği ATM'lerden sorumlu bir şube de toplanıyor. Kasa odasında veznedarlar var. Hangi ATM'den kaç para gelmiş veya hangi ATM'ye ne kadar para gönderilmiş hesabını kitabını yapar parayı kasaya koyar.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı