ATX anakartınızı mini ITX anakarta dönüştüren kasa: Phantex P500A DRGB

ATX anakartınızı mini ITX anakarta dönüştüren kasa: Phantex P500A DRGB.

Bildiğiniz gibi işlemcilerin ısınmasının, performans kayıplarının önüne geçebilmek için seçtiğimiz işlemciler kadar sistemimizde kullanacağımız diğer bileşenlerde önemli. Bunlardan biri işlemcimize uygun bir soğutma ve hava akışı iyi bir kasa. Ben de geçtiğimiz aylarda kullanmış olduğum Ryzen 5 3600X işlemcim için Cooler Master ML240L v2 sıvı soğutmasını takmıştım. Bu soğutucuyu kullanmadan önce sıvı soğutucularla ilgili bir tecrübem yoktu. Gerek bu forumda gerekse diğer forumlarda ve teknoloji içerikli Facebook sayfalarında sıvı soğutucuların performansları ballandırıla ballandırıla anlatılıyordu. Sistemim Corsair Spec Delta RGB kasasında kuruluydu, soğutucuyu kasamın üst tarafına kurdum. Ancak soğutucu kurulumdan sonra "hayal kırıklığına" uğradım. Stok fan ile aralarında 7-8 derecelik bir fark oluşuyordu. Tabii ki BIOS üzerinden CPB (Ryzen'ler CPB -Core Performance Boost- açık konumdayken, işlemcinin maksimum Turbo frekansına ihtiyacınız olduğu durumlarda otomatik olarak yükselten bir özelliktir) kapatarak daha düşük sıcaklıklar elde edebiliyordum ancak böylece de işlemcinin performansından yararlanamıyor oluyordum. Sıvı soğutmanın bir anlamı kalmıyordu.

Bu şekilde ASUS Ai Suite 3 programı üzerinden otomatik ayarlama yaptım, program işlemciyi 4 GHz'e sabitledi. 4 GHz de işlemci sıcaklığım boşta 38-42 derecelerdeydi. Sıvı soğutucunun tam performans veremediği, bozuk olduğu ihtimalleri kafamda yer etmeye başladı. Kasanın ön kapağını açarak kullandığım zamanda da yaklaşık 2 derecelik fark oluyor, hem tozlanma artıyor hem de kötü bir görüntü ortaya çıkıyordu. Hava akışı iyi olan kasalarla ilgili bir araştırma yaptığımda ise Türkçe kaynaklarda kısıtlı öneriler oluyordu. kasa öneren bazı kişilerde sezinlediğim marka fanboyluğu doğru ürünler hakkında bilgi almamın önüne geçiyordu. yabancı kaynaklar üzerinde araştırma yapmaya başladım.

Yabancı kaynaklarda ise hava akışı ve hacim yönünde genel olarak iki kasa çok öne çıkıyordu: Lianli Lancool II mesh ve Phantex P500A DRGB.

Hacim ve radyatör destekleri konusunda P500A daha çok ilgimi çekti. Kasa ile ilgili Türkçe kaynaklar olmasa da yabancı sitelerde, forumlarda ve YouTuber incelemelerinde, hava akışı konusunda en üst seviye kasalardan biri olduğunu rahatlıkla görebiliyoruz. gerek ön tarafa 420mm, üst tarafa 360mm radyatör desteği, gerek geniş hacmi, gerek mesh ön paneli, gerek kasa içerisinde gelen 3x140 mm ARGB fanları, şıklığı derken acabaları da bir kenara bırakarak tercihimi Phanteks P500A drgbden yana kullandım. Tabii ki de özellikler bunlarla sınırlı değil.

Daha kurulum yaparken rahatlığı fark ettim. Arka taraf kablolama alanı müthiş. Kasanın montajını bitirdim ve bağlantıları yaptım. Güç düğmesine bastıktan sonra ışıklar parlayınca gördüm ki ATX anakartım (ASUS TUF X570 GAMING Plus) kasanın büyüklüğünden dolayı mini ATX boyuta dönüşmüş.

Hemen sıcaklık testlerini gerçekleştirdim ve anladım ki sorun sıvı soğutmada değil bendeymiş. İşlemcimin 4 GHz de, boşta, 450 RPM kasa fan dönüşüyle sıcaklığı 35 derecede. Eğer ARGB aydınlatma olmasa kasanın çalışıp çalışmadığından emin olamayacağınız bir sessizlik hakim. Fanları 2000 RPM gücünde çalıştırıp (bilgisayarın bulunduğu odanın balkon kapısı açık) kontrol ettiğimde, fanın boştayken sıcaklığını en düşük 18 derece olarak (24 derecede stabil kaldı - kış ayı ve havanın sıcaklık değerlerini de göz önünde bulundurun-) gördüm. Normal oda sıcaklığında ise fanlar 450 RPM de çalıştığı şekliyle boşta 31 derece. Yine fanlar otomatik ayarlardayken, oda sıcaklığında yaptığım 1 saatlik Prime95 testinde maksimum 62 derece sıcaklığa ulaştım.

Hava akışı konusunda işini şansa bırakmak istemeyenler için kesinlikle öneririm. Kasanın Türkiye'de her zaman stoğu bulunmamakta. Zaman zaman Türkiye'deki lokal tekno marketler ürünle ilgili stok bulunduruyor ancak haliyle hemen tükeniyor. Kasanın Avrupa satış fiyatı 130-150 Euro arası.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
ATX anakartınızı mini ITX anakarta dönüştüren kasa: phantex P500a drgb.

Bildiğiniz gibi işlemcilerin ısınmasının, performans kayıplarının önüne geçebilmek için seçtiğimiz işlemciler kadar sistemimizde kullanacağımız diğer bileşenlerde önemli. Bunlardan biri işlemcimize uygun bir soğutma ve hava akışı iyi bir kasa. Ben de geçtiğimiz aylarda kullanmış olduğum Ryzen 5 3600X işlemcim için Cooler Master ML240l v2 sıvı soğutmasını takmıştım. Bu soğutucuyu kullanmadan önce sıvı soğutucularla ilgili bir tecrübem yoktu. Gerek bu forumda gerekse diğer forumlarda ve teknoloji içerikli Facebook sayfalarında sıvı soğutucuların performansları ballandırıla ballandırıla anlatılıyordu. Sistemim Corsair Spec Delta RGB kasasında kuruluydu, soğutucuyu kasamın üst tarafına kurdum. Ancak soğutucu kurulumdan sonra "hayal kırıklığına" uğradım. Stok fan ile aralarında 7-8 derecelik bir fark oluşuyordu. Tabii ki BIOS üzerinden CPB (Ryzen'ler CPB -Core Performance Boost- açık konumdayken, işlemcinin maksimum Turbo frekansına ihtiyacınız olduğu durumlarda otomatik olarak yükselten bir özelliktir) kapatarak daha düşük sıcaklıklar elde edebiliyordum ancak böylece de işlemcinin performansından yararlanamıyor oluyordum. Sıvı soğutmanın bir anlamı kalmıyordu.

Bu şekilde ASUS AI Suite 3 programı üzerinden otomatik ayarlama yaptım, program işlemciyi 4 GHz'e sabitledi. 4 GHz de işlemci sıcaklığım boşta 38-42 derecelerdeydi. Sıvı soğutucunun tam performans veremediği, bozuk olduğu ihtimalleri kafamda yer etmeye başladı. Kasanın ön kapağını açarak kullandığım zamanda da yaklaşık 2 derecelik fark oluyor, hem tozlanma artıyor hem de kötü bir görüntü ortaya çıkıyordu. Hava akışı iyi olan kasalarla ilgili bir araştırma yaptığımda ise Türkçe kaynaklarda kısıtlı öneriler oluyordu. kasa öneren bazı kişilerde sezinlediğim marka fanboyluğu doğru ürünler hakkında bilgi almamın önüne geçiyordu. yabancı kaynaklar üzerinde araştırma yapmaya başladım.

yabancı kaynaklarda ise hava akışı ve hacim yönünde genel olarak iki kasa çok öne çıkıyordu: Lian Li LANCOOL II mesh ve phantex P500a drgb.

Hacim ve radyatör destekleri konusunda P500a daha çok ilgimi çekti. Kasa ile ilgili Türkçe kaynaklar olmasa da yabancı sitelerde, forumlarda ve YouTuber incelemelerinde, hava akışı konusunda en üst seviye kasalardan biri olduğunu rahatlıkla görebiliyoruz. gerek ön tarafa 420mm, üst tarafa 360mm radyatör desteği, gerek geniş hacmi, gerek mesh ön paneli, gerek kasa içerisinde gelen 3x140 mm ARGB fanları, şıklığı derken acabaları da bir kenara bırakarak tercihimi Phanteks P500a drgbden yana kullandım. Tabii ki de özellikler bunlarla sınırlı değil.

Daha kurulum yaparken rahatlığı fark ettim. Arka taraf kablolama alanı müthiş. Kasanın montajını bitirdim ve bağlantıları yaptım. Güç düğmesine bastıktan sonra ışıklar parlayınca gördüm ki ATX anakartım (ASUS TUF X570 Gaming Plus) kasanın büyüklüğünden dolayı mini ATX boyuta dönüşmüş.

Hemen sıcaklık testlerini gerçekleştirdim ve anladım ki sorun sıvı soğutmada değil bendeymiş. İşlemcimin 4 GHz de, boşta, 450 RPM kasa fan dönüşüyle sıcaklığı 35 derecede. Eğer ARGB aydınlatma olmasa kasanın çalışıp çalışmadığından emin olamayacağınız bir sessizlik hakim. Fanları 2000 RPM gücünde çalıştırıp (bilgisayarın bulunduğu odanın balkon kapısı açık) kontrol ettiğimde, fanın boştayken sıcaklığını en düşük 18 derece olarak (24 derecede stabil kaldı - kış ayı ve havanın sıcaklık değerlerini de göz önünde bulundurun-) gördüm. Normal oda sıcaklığında ise fanlar 450 RPM de çalıştığı şekliyle boşta 31 derece. Yine fanlar otomatik ayarlardayken, oda sıcaklığında yaptığım 1 saatlik Prime95 testinde maksimum 62 derece sıcaklığa ulaştım.

Hava akışı konusunda işini şansa bırakmak istemeyenler için kesinlikle öneririm. Kasanın Türkiye'de her zaman stoğu bulunmamakta. Zaman zaman Türkiye'deki lokal tekno marketler ürünle ilgili stok bulunduruyor ancak haliyle hemen tükeniyor. Kasanın Avrupa satış fiyatı 130-150 euro arası.

Bir arkadaşım tarafından Phanteks P400a kasa önerildi bütceni büyütürsen P500a alman seni çok rahatlatır dedi ancak 2 katı gibi bir fiyat farkı bulunuyor P400a indirimli fiyattaydı çünkü bugün P400a sipariş ettim ancak üst kısmına radyatör desteği yok bu durum çok canımı sıktı içim gidiyor P500a alasım geliyor ama aradaki fiyat farkı neredeyse sıvı soğutmaya ayırmayı planladığım fiyat kadar asıl konuya gelirsek Türkiye kaynakları gerçekten birçok konuda çok geride bu arkadaşım yıllardır bana bunu söylüyor ancak ben halen aynı hataları yapıyorum bu kasanın adını ilk defa ondan duydum ve kasaya baktıkca hayran kalıyor insan.
 

Geri
Yukarı