Ay tutulmasına farklı bir bakış

402285

Hectopat
Selam, aklıma takıldı biraz araştırdım lakin konuyla alakalı bir şey bulamadım tam olarak. Güneş tutulması sırasında, hem güneş hem de ay bizim üzerimizdeyken dünyanın bizim bulunduğumuz konumun tam tersi yerinde olan birisinde ise ne ay ne güneş gözükmeyecektir illaki. Peki böyle bir durumda gökyüzünde gündüzleri güneşsiz geceleri aysız gözüken bir gökyüzü daha öncesinde hiç görülmüş mü? (gündüzleri güneşsiz demem yanlış anlaşılmasın...)

Son düzenleme:
Selam, aklıma takıldı biraz araştırdım lakin konuyla alakalı bir şey bulamadım tam olarak. Ay tutulması sırasında, hem güneş hem de ay bizim üzerimizdeyken dünyanın bizim bulunduğumuz konumun tam tersi yerinde olan birisinde ise ne ay ne güneş gözükmeyecektir illaki. Peki böyle bir durumda gökyüzünde gündüzleri güneşsiz geceleri aysız gözüken bir gökyüzü daha öncesinde hiç görülmüş mü?
Neden Güneş'siz olsun ki Dünya dönüyor zaten Güneş yerinde duruyor.

Sadece ay gözükmüyor.

Gündüzleri güneşsiz ne demek ya? Öyle bir şey yok. Çıkar onu aklından. Güneş yoksa gündüz değildir zaten.

Ya tabii ki öyle bir şey değil bu demek istediğimi, yani ay tutulması sırasında güneş ve ay bizim karşımızdayken, tam tersimizde olan kişide güneş ve ay gözükmeyecektir tabii ki o tersimizde olan kişide gece olacak lakin ay olmayacak açıkçası bir tarafta ay tutulması yaşanıyorken ters konumda olan kişide gece fakat ay gözükmeyecektir, ayın olmadığı bir geceye şahitlik eden olmuş mudur bunu sormak istedim.

Ay veya güneş tutulması olmasa da her gece ay olmuyor ki, ayın evrelerini araştır.

Ümit hocam bahsettiğin ayın evresi, eğer ayın karanlık yüzünün görünmemesi konusu ise tabii ki de bunu biliyorum yani ay elbette hilalin ardından karanlığa bürünüyor benim bahsettiğim ayın tamamen o konumda olmayışı...

Aslında bu soruya ek olarak şunu da söylenebilir. Gündüz vaktinde güneşin en tepede olduğu zamanda bile ayı görebiliyoruz(nadir de olsa) fakat bizim dünyanın aydınlık kısmından bile ay görünürken tam tersi karanlık kısmında ay nasıl görünür olacak, yani yine demek istediğim dünyanın karanlık yüzünde ay hiç olmayacaktır bu konuda mantıksız mı düşünüyorum. Ayın olmadığı tek zaman yeni ay zamanı olarak biliyorum bu durumda aysız bir gece olur mu?

Son düzenleme:
Ümit hocam bahsettiğin ayın evresi, eğer ayın karanlık yüzünün görünmemesi konusu ise tabii ki de bunu biliyorum yani ay elbette hilalin ardından karanlığa bürünüyor benim bahsettiğim ayın tamamen o konumda olmayışı...

Aslında bu soruya ek olarak şunu da söylenebilir. Gündüz vaktinde güneşin en tepede olduğu zamanda bile ayı görebiliyoruz(nadir de olsa) fakat bizim dünyanın aydınlık kısmından bile ay görünürken tam tersi karanlık kısmında ay nasıl görünür olacak, yani yine demek istediğim dünyanın karanlık yüzünde ay hiç olmayacaktır bu konuda mantıksız mı düşünüyorum. Ayın olmadığı tek zaman yeni ay zamanı olarak biliyorum bu durumda aysız bir gece olur mu?
Evet biz gündüz ayı görebiliyorsak diğer tarafta gece ay olmuyor.Ayın dünüş hızı farklı olduğu için ayın doğduğu battığı saatler değişiyor.

Ayın olmadığı tek zaman yeni ay zamanı olarak biliyorum bu durumda aysız bir gece olur mu?
Ayın olmadığı zaman değil işte o. Yeni ayda ay güneşin gökyüzündeki konumuna yakın olur, bundan dolayı da bizim görüşümüz ayın aydınlık tarafını çok az görür. Dikkatli takip edersen, yeni ay zamanında güneş hemen battıktan sonra ayı da güneşin ardında, ufuktan 20 30 derece yukarıda görürsün, yani batmaya yakındır. Dolunay zamanı ise gündüz hiç olmaz. Çünkü ayın tamamen güneş alan kısmını görürüz, bu da ayın konumu dünyanın arka taraflarındayken olur. Güneş battıktan 2-3 saat sonra daha yeni doğar dolunay şeklindeki ay.

Ayın karanlık yüzü dediğimiz şey ise ayın güneşten gölgede kalan kısmı değildir. Dünyaya tam olarak zıt tarafına karanlık yüz diyoruz. Ayın dönüş hızı ile ayın dünya çevresindeki dönüş hızı aynı olduğu için ayın bir yüzü hep dünyaya bakıyor, diğer yüzü asla bakmıyor. Dünyadan görünmeyen tarafına karanlık yüz deniyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı