Çözüldü B450-A PRO Debug CPU Hata LED'i Sorunu

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Daha fazla  
Meslek
Mühendis
Bilgisayarım kapalı, açmak için kasadan power tuşuna basıyorum, tüm fanlar ve donanımlar çalışıyor fakat anakarttaki Ez Debug CPU LED yanıyor, ekrana görüntü gelmiyor. Bu şekilde tepkisiz biçimde kalıyor.

1572346465664.png

Bu vaziyetteyken Power tuşuna basılı tutarak (ya da arka PSU şalterinden) kasayı zorla kapatıyorum. Bu işlemden sonra tekrar açmak için power tuşuna bastığımda bilgisayarım garip biçimde açılıyor, monitör geliyor, anakartta led yanmıyor. Bilgisayar düzgün biçimde çalışıyorken "bilgisayarı kapat" diyerek kapatıyorum. Bilgisayarı tekrar açmak için power tuşuna bastığımda aynı durum tekrarlanıyor... Yine gücü zorla kesiyorum, ardından power tuşuna basarak sistemimi açabiliyorum. Bilgisayar açılmışken "bilgisayarı kapat", "yeniden başlat", "uyku" seçeneklerinden hangisine basarsam basayım sistem tekrar açılırken (uyanırken) yine bu durum ile karşılaşıyorum. Döngü başa dönüyor.

Bu durum ile eskiden nadir karşılaşırken şimdi normal yollarla bilgisayarı açamaz oldum. Açma denemesi -> hata ledi -> zorla kapatma -> tekrar açma adımlarını yapmak zorundayım. Bir program kurduğumda ya da Windows güncellemesi yaptığımda sistem bazen yeniden başlatılıyor, yeniden başlatıldığında anlattığım sorun baş gösteriyor, kilitleniyor. İlla zorla kapat ve tekrar aç yapmak durumunda kalıyorum. Bu şekilde oldukça bilgisayarımın sürekli zarar göreceğinin farkındayım.
  • İşlemci: Ryzen 5 2600​
  • Anakart: B450-A PRO​
  • BIOS: 7B86vAB (en son)
  • AMD Chipset Drivers en son sürüm kurulu​
  • 1572346429917.png
İnternetten araştırdığımda benzer bir duruma rastlamadım. Sorun nedir? Ne yapmam gerekiyor?

Son düzenleme:
Çözüm
Konuyu açma sebebim olan durum son zamanlarda sık görülmüyordu yine de yeni BIOS'daki GSE Lite arayüzünden dolayı fan profiline müdahale edememe ve bunun gibi bir kaç can sıkıcı kısıttan dolayı Flashback yöntemi ile eski BIOS olan 7B86vA5 sürümüne dönmek durumunda kaldım.

MSI Anakartlarda Flashback yöntemi nasıl uygulanır?

Ryzen 2xxx sahibi arkadaşların ComboPI güncellemesi içeren yeni nesil BIOS sürümlerini yüklemesini tavsiye etmiyorum. Ryzen 3xxx desteğinin hemen önceki sürümlerde kalın. Eski BIOS'a dönmeme rağmen aynı sıkıntılar meydana gelirse konuyu bilgilendireceğim.
Sendeki aynı sıkıntı bendede vardı kardeşim sorunu çözdüm...
Anakarttaki işlemci ram harddisk Vs hepsini çıkar sadece güç bağlantısı takılı olsun yüklü olan bios sürümünü indir Bios dosyasının adını MSI.ROM OLARAK değiştir 4 gb fat32 olacak şekilde Flash belleğin içine at Anakarttın arkasında Flashback portuna usb tak sonra Flashback butonuna bas 5 dk geçtikten sonra pc kapat tekrar aç düzelir
Anakartın herhalde Msı yazmamışsın

Benzer sorun bende de var. BIOS ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Farklı açıklaması yok çünkü. Sistemimde herhangi bir sıkıntı yok. Tüm parçaları test ettim ancak bazen restartta, bazen ise açılırken aynı şekilde kalıyor. Umarım yeni güncellemeyle düzelir. MSI'a bildirmeyi unutma.

Ben de BIOS'dan olduğunu düşünüyorum. @Tolga Samet

M-Flash ile BIOS sürüm düşüreyim dedim, izin vermedi:
1572390298744.png

Flashback yöntemi ile kurulabilir mi bilmiyorum. Flashback anakartın üzerinde donanım varken kurulabilir mi onu da bilmiyorum zira işlemcimi sökemem çünkü termal macunum yok.

@XanthiN Yeni güncelleme kasım sonuna doğru geliyor. Şimdilik bununla idare edeceğiz. Sadece senlik veya benlik değil. Birçok insan var bu durumu yaşayan. Umarım gelecek güncellemeyle düzelir bu problem. Bazen X570 alsaydım keşke diyorum kendime. Gerçi MSI tabanlı bi' problem. Rastladığım tüm problemlerde MSI anakart kullanılmış.

Benim sorunum RAM ile alakalı olabilir. Şöyleki;

BIOS'dan "Restore Defaults" yaptıktan sonra sistemim düzgünce açılıp kapanmaya başladı. İlk mesajda belirttiğim sorun ortadan kalkmış görünüyor. XMP Profil-2 ile RAM'leri 2133MHz'den 2933MHz'ye çekmek dışında ne overclock yapmıştım ne de manuel bir ayar değiştirmiştim. Yani Restore Defaults sadece XMP'yi kapattı, geri kalan tüm ayarlar aynı. Şu an RAM'lerim 2133MHz'de çalışıyor ama sorun yok gibi. Bunu farkettikten sonra RAM'leri tekrar XMP Profil-2 ile 2933MHz'ye çektim. Uzun uzun test fırsatım olmadı ama bir kaç normal açılış kapanıştan sonra ara ara aynı sorunun olduğunu gözlemledim. Tekrar Restore Defaults yaptım ve hiç birşeyi ellemedim, şu an öyle kullanıyorum. Bu şekilde sorun yok ama tabi gönül ister ki RAM'leri 2933MHz'de kullanayım.

Bu arada manuel RAM profili hiç denemedim, XMP ile hız aşırtıyordum. BIOS halen 7B86vAB. Mümkünse en güncel BIOS'da kalmayı tercih ederim. Hiç oluru yoksa ve sorun kesin BIOS ise mecbur sürüm düşüreceğim. Yani henüz Flashback ile 7B86vA5 kurmadım. Önce restore'yi denemek istedim ve durum bu. Yorumlarınız nedir arkadaşlar?

Konuyu açma sebebim olan durum son zamanlarda sık görülmüyordu yine de yeni BIOS'daki GSE Lite arayüzünden dolayı fan profiline müdahale edememe ve bunun gibi bir kaç can sıkıcı kısıttan dolayı Flashback yöntemi ile eski BIOS olan 7B86vA5 sürümüne dönmek durumunda kaldım.

MSI Anakartlarda Flashback yöntemi nasıl uygulanır?

Ryzen 2xxx sahibi arkadaşların ComboPI güncellemesi içeren yeni nesil BIOS sürümlerini yüklemesini tavsiye etmiyorum. Ryzen 3xxx desteğinin hemen önceki sürümlerde kalın. Eski BIOS'a dönmeme rağmen aynı sıkıntılar meydana gelirse konuyu bilgilendireceğim.

Çözüm
Merhaba hocam.Aynı sıkıntı bendede mevcuttu.Ankartım ve işlemcim sizin ki ile aynı.Ramlerim daha önce 2x8 2400mhz di.Satıp 2x8 3200 aldım.Xmp profile 2 ye alarak kolayca 3200 yapmayı başardım.Neredeyse yaklaşık 1 aylık kullanım sonunda bende aynı hata ile karşılaştım.Bios pilini çıkartıp sıfırlamayı denedim.Yaptıktan sonra en az 1 hafta sıkıntı çıkartmadı.Lakin dün tekrar yaptı.Bios güncellemesi yapayım dedim.Şuan B450 A-Pro'nun en güncel sürümü olan 7B86vAC sürümü mevcut.Güncelleme notlarında Amd ComboPl yama B'yi (smu v46.54)sürümüne güncellendi ibaresi yer almakta.Ve bir kaç değişiklik daha.Şuan bu bios sürümündeyim.Şu anlık bir sıkıntı yok gibi.Cevabınızı yazarsanız eski ve sorunsuz olan eski bios sürümlerine geçmeyi düşünüyorum.Bilgilendirirseniz sevinirim.Sistemi kuralı 1 yıl oldu.Ve daha önce böyle bir sıkıntı ile hiç karşılaşmadım.Of MSİ off😡

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı