Çözüldü B450-A PRO Debug CPU Hata LED'i Sorunu

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Daha fazla  
Meslek
Mühendis
Bilgisayarım kapalı, açmak için kasadan power tuşuna basıyorum, tüm fanlar ve donanımlar çalışıyor fakat anakarttaki Ez Debug CPU LED yanıyor, ekrana görüntü gelmiyor. Bu şekilde tepkisiz biçimde kalıyor.

1572346465664.png

Bu vaziyetteyken Power tuşuna basılı tutarak (ya da arka PSU şalterinden) kasayı zorla kapatıyorum. Bu işlemden sonra tekrar açmak için power tuşuna bastığımda bilgisayarım garip biçimde açılıyor, monitör geliyor, anakartta led yanmıyor. Bilgisayar düzgün biçimde çalışıyorken "bilgisayarı kapat" diyerek kapatıyorum. Bilgisayarı tekrar açmak için power tuşuna bastığımda aynı durum tekrarlanıyor... Yine gücü zorla kesiyorum, ardından power tuşuna basarak sistemimi açabiliyorum. Bilgisayar açılmışken "bilgisayarı kapat", "yeniden başlat", "uyku" seçeneklerinden hangisine basarsam basayım sistem tekrar açılırken (uyanırken) yine bu durum ile karşılaşıyorum. Döngü başa dönüyor.

Bu durum ile eskiden nadir karşılaşırken şimdi normal yollarla bilgisayarı açamaz oldum. Açma denemesi -> hata ledi -> zorla kapatma -> tekrar açma adımlarını yapmak zorundayım. Bir program kurduğumda ya da Windows güncellemesi yaptığımda sistem bazen yeniden başlatılıyor, yeniden başlatıldığında anlattığım sorun baş gösteriyor, kilitleniyor. İlla zorla kapat ve tekrar aç yapmak durumunda kalıyorum. Bu şekilde oldukça bilgisayarımın sürekli zarar göreceğinin farkındayım.
  • İşlemci: Ryzen 5 2600​
  • Anakart: B450-A PRO​
  • BIOS: 7B86vAB (en son)
  • AMD Chipset Drivers en son sürüm kurulu​
  • 1572346429917.png
İnternetten araştırdığımda benzer bir duruma rastlamadım. Sorun nedir? Ne yapmam gerekiyor?

Son düzenleme:
Çözüm
Konuyu açma sebebim olan durum son zamanlarda sık görülmüyordu yine de yeni BIOS'daki GSE Lite arayüzünden dolayı fan profiline müdahale edememe ve bunun gibi bir kaç can sıkıcı kısıttan dolayı Flashback yöntemi ile eski BIOS olan 7B86vA5 sürümüne dönmek durumunda kaldım.

MSI Anakartlarda Flashback yöntemi nasıl uygulanır?

Ryzen 2xxx sahibi arkadaşların ComboPI güncellemesi içeren yeni nesil BIOS sürümlerini yüklemesini tavsiye etmiyorum. Ryzen 3xxx desteğinin hemen önceki sürümlerde kalın. Eski BIOS'a dönmeme rağmen aynı sıkıntılar meydana gelirse konuyu bilgilendireceğim.
Hocam flashback yöntemi dediğimiz normal usb ye bios sürümünü atıp.Ordan biosa girip msi flashbacka girdiğimiz yöntem değil mi?
Hayır değil, bahsettiğiniz M-Flash ile BIOS yükseltme. Çözüm olarak işaretlenen mesajı okudunuz mu? Şu videoyu izleyin olayı kavrayın. Bu işlem sistem kapalıyken yapılıyor. Ben hiç bir bileşen sökmedim. ROM olarak hazırlanmış USB'yi Flash BIOS portuna takın ve Flashback tuşuna basın. 5-10 dakika kadar sürer ve kendisi halleder. Kurulum tamamlandıktan sonra bilgisayar kendi kendine açılabilir. Yeniden başlatıp BIOS arayüzüne girdiğinzde işlemin sorunsuz tamamlandığını görürsünüz.

1578103282298.png

Anladım hocam.Şu an ki kullandığım bios sürümünü 1 ay kadar deneyip gözlemleyeceğim.Olmadı sizin önerdiğniz sürüme güncellerim.Peki flashback ile değilde normal m-flashla yapsam olmaz mı?
Olmuyor, ilk mesajda bahsettiğim durum oluşuyor:

@Ahmet İnanoğlu Her RAM o listede olmuyor zaten. O listeyi de neden yapıyorlar anlam veremiyorum. RAM'lerin uyumsuzluğu durumu şimdilik ihtimal dışı tutabilirsin. Ben sana benim yolumdan gitmeni tavsiye ediyorum. Sorun ortadan kalkmazsa problemi başka yerlerde ararız. Bahsedilen işlem 10 dakika sürüyor, denemek bu kadar zor olmamalı.

Son düzenleme:
Hocam demek istedğinizi anlıyorum.Steam kütüphanesindeydim.Sonra mağazaya bakayım dedim mağaza üstüne tıkladım sonra fare imleci bi kere takıldı sonra devam etti.İkinci denememde bu şekilde kalmaya devam etti ve kitlendi sistem.Anakarta baktım cpu led yanıyordu.Az önce oldu🥺
tmm hocam dediğiniz yaparım ve sizi bilgilendiririm.Peki biosflashback tuşuna bastıktan sonra sistem kendimi otomatik açılıyor yoksa biz mi açıyoruz?
hocam peki şu an anakart üzerinde donanımlar var.Bios flashbackin çalışmasına engel mi?
hocam şu an anakart üzerinde başka donanımlarda mevcut.Bu durum engel olur mu bios flashbacke?
@Ahmet İnanoğlu Her RAM o listede olmuyor zaten. O listeyi de neden yapıyorlar anlam veremiyorum. RAM'lerin uyumsuzluğu durumu şimdilik ihtimal dışı tutabilirsin. Ben sana benim yolumdan gitmeni tavsiye ediyorum. Sorun ortadan kalkmazsa problemi başka yerlerde ararız. Bahsedilen işlem 10 dakika sürüyor, denemek bu kadar zor olmamalı.
hocam anakart üzerinde donanımlar mevcut.Bu durum flashbackin çalışmasına engel olur mu?Veya ram timinglerin bu hatayı yapması mümkün mü?Şu an varsayılan haldeler.16 20 20 38 şeklinde.Bunlarla ilgisi olabilir mİ?
@XanthiN hocam şu an ram frekansı xmp profil 1 olarak 2933 mhz'de.Bu şekildede deneyeceğim.Sistem sanki saçma bir şekilde 3200 mhz de ki haline göre daha hızlı çalışmaya başladı.Dün aynı hata yüzünden sisteme reset atınca windows onarma seçeneklerine yönlendirdi.Yeniden başlat ve onarma seçenekleri adı altında iki adet bölüm yer almaktaydı.Yeniden başlattım.Ondan sonra biostan xmp profile 2: 3200 mhz'i xmp profile 1: 2933 e aldım.Bu şekildede deneyip öyle neticeye bağlayacağım.Bios sürümünü sizin kullandığınız sürüme düşüreceğim eğer yine karşılaşırsam.Peki sizin kullandığınız sürüme düşürüp ramleri tekrar 3200 e alsam bu sıkıntı ile karşılaşır mıyım?Veya ram timinglerini biraz düşürsem nasıl olur?Şuan 16 20 20 38 de.Bunlar normalde nasıl olmalı?16 18 18 38 olur mu?@Recep Baltaş hocam sizde yardımcı olur musunuz?Bir üstadımız olarak😇
Hocam demek istedğinizi anlıyorum.Steam kütüphanesindeydim.Sonra mağazaya bakayım dedim mağaza üstüne tıkladım sonra fare imleci bi kere takıldı sonra devam etti.İkinci denememde bu şekilde kalmaya devam etti ve kitlendi sistem.Anakarta baktım cpu led yanıyordu.Az önce oldu🥺
tmm hocam dediğiniz yaparım ve sizi bilgilendiririm.Peki biosflashback tuşuna bastıktan sonra sistem kendimi otomatik açılıyor yoksa biz mi açıyoruz?
hocam peki şu an anakart üzerinde donanımlar var.Bios flashbackin çalışmasına engel mi?
hocam şu an anakart üzerinde başka donanımlarda mevcut.Bu durum engel olur mu bios flashbacke?

hocam anakart üzerinde donanımlar mevcut.Bu durum flashbackin çalışmasına engel olur mu?Veya ram timinglerin bu hatayı yapması mümkün mü?Şu an varsayılan haldeler.16 20 20 38 şeklinde.Bunlarla ilgisi olabilir mİ?

@XanthiN hocam şu an ram frekansı xmp profil 1 olarak 2933 mhz'de.Bu şekildede deneyeceğim.Sistem sanki saçma bir şekilde 3200 mhz de ki haline göre daha hızlı çalışmaya başladı.Dün aynı hata yüzünden sisteme reset atınca windows onarma seçeneklerine yönlendirdi.Yeniden başlat ve onarma seçenekleri adı altında iki adet bölüm yer almaktaydı.Yeniden başlattım.Ondan sonra biostan xmp profile 2: 3200 mhz'i xmp profile 1: 2933 e aldım.Bu şekildede deneyip öyle neticeye bağlayacağım.Bios sürümünü sizin kullandığınız sürüme düşüreceğim eğer yine karşılaşırsam.Peki sizin kullandığınız sürüme düşürüp ramleri tekrar 3200 e alsam bu sıkıntı ile karşılaşır mıyım?Veya ram timinglerini biraz düşürsem nasıl olur?Şuan 16 20 20 38 de.Bunlar normalde nasıl olmalı?16 18 18 38 olur mu? @Recep Baltaş hocam sizde yardımcı olur musunuz?Bir üstadımız olarak😇
merhaba dediğiniz yöntemi yapmaya çalıştım fakat şöyle oldu; usb yi fat32 olarak biçimlendirip dosyayıda msi rom olarak yaptım.Usb yi de gerekli porta taktım.Işık hep yanık kaldı.Bende flash belleği çıkarıp normal şekilde yine açtım.Neyi yanlış yapmış olabilirim?

Son düzenleme:
Merhabalar konuyu canlandırmış gibi olucam ama benimde aynı sorunum var bazen 10 15 kere aç kapa yapmadan pc açılmıyor sürekli ez debug led CPU yanıyor
anakartım: msi b450m gaming plus
işlemci: ryzen 5 3600

Merhabalar konuyu canlandırmış gibi olucam ama benimde aynı sorunum var bazen 10 15 kere aç kapa yapmadan pc açılmıyor sürekli ez debug led CPU yanıyor
anakartım: msi b450m gaming plus
işlemci: ryzen 5 3600
Hakem heyetinden değişim kararı çıktı bugün maalesef sorunlu bir anakart MSI gibi bir markaya yakışmadı bu durum şu an Gıgabyte Aorus pro kullanıyorum

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı