B450M GAMING Sistem XMP Açınca Mavi Ekran Sorunu

m1cos

Kilopat
Yer
Istanbul
Daha fazla  
Meslek
Ogrenci
İyi forumlar. XMP tam 3000MHz gösteriyor. Fakat RAM'im tam 3000'de çalışınca sistemim günde 1 mavi ekran yiyor. Amacım 2933MHz çalıştırmak. BIOS güncel en son sürümde. Aslında eski BIOS sürümlerinde XMP açınca 3000 göstermiyordu, 2933 gösteriyordu ve o şekilde sorunsuz kullanıyordum. Anakartım Gigabyte B450M GAMING. BIOS sürümü olarak F50 sürümünü kullanıyorum. Manuel olarak denedim MHz arttırmayı. Önce voltaj değerleriyle oynamadım direk 2933MHz'e aldım XMP kapalı şekilde. 1.20V'da Auto olarak çalıştırdım voltaj değerini. Fakat oyunlardan atma vs. başladı. 1-2 saat kullandım fakat 2. saatin sonunda tam bilgisayarı kaparken mavi ekran yedim. Yeniden başlatırken bir daha mavi ekran yedim. Ben de direk BIOS ayarlarını tekrardan sıfırlayıp 2133MHz'de kullandım. 2133MHz'de RAM'lerim stabil, hiçbir sorun yok. Sistem gayet kararlı çalışıyor. Yaklaşık 20 dakika önce 2933MHz'de RAM'lerimi XMP kapalı şekilde tutup bir de voltaj arttırarak denemek istedim. Voltajı 1.350V yaptım. Ve sistem birkaç kere yeniden başlattı kendini sonra aniden kapandı. Açtım ekran gelmedi. Ben de direk kasanın tuşundan kapadım. Biraz bekledim ve tekrardan açtım sistemi, sistem açıldı. BIOS'a girdim kendi kendini sistem yine voltaj olarak Auto'ya yani 1.200V'a almış, hem de RAM'leri tekrardan 2133'e çekmiş. Ben de bir ayar kalmıştır diye BIOS sıfırladım ve kaydedip çıktım. Yeniden başlattı kendini bilgisayar ve şu an sorun yok dediğim gibi bu frekansta stabil çalışıyor. Fakat oyunlarda FPS sorunu yaşıyorum 2133'de iken. Bundan dolayı arttırmak istiyorum. Hem 3000MHz RAM'i 2133'de kullanmak mantıksız diye düşünüyorum. RAM'imde sorun yok diye düşünüyorum. Memtest86 testim temiz çıktı, yaklaşık 4 saat boyunca taradım Pass kısmı 4/4 olana kadar, herhangi bir hata bulunamadı. RAM'i 2933'de nasıl ve hangi voltaj değerinde manuel olarak çalıştıracağımı bilmiyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
BIOS problemli olabilir sorunu en kolay çözmek için önce BIOS düşürme işlemi yapabilirsin. 1 kademe düşür sorun yoksa güncel BIOS'ta hata olabilir. Bir kaç kademe düşürdüğün halde arıza devam ediyorsa aşağıdakileri yapmaya çalışabilirsin.

Testleri yaparken uzay kasa montajı yapmaya özen göster. En azından kasanın kendi USB kablosu, açma kapama, reset, hdd ışığı, kulaklık ve mikrafon kablosununun bağlantısını sök ve anakartın arkasındaki slotları meşgül etmeyecek en az bileşenle test etmeye çalış. Bunu neden söylüyorum çünkü 4 ay boyunca reset problemi yaşadım sorunun kaynağı kasanın ön USB fişindeki bir temassızlıkmış. Arızayı tespit edene kadar denemediğim yöntem kalmadı. Mavi ekran hatasında olmayabilir ancak denemekten zarar gelmez. Kablo bağlantısı konusunda yetkinliğin yoksa bu adımı atla tüm mesuliyet ve sonuçlar sana aittir. Sorumluluk kabul etmem.

Üstteki düzenlemeleri yapınca hata aldığın şekilde bir kez daha test et, eğer. Sorun devam ederse, RAM slotlarını kaydırarak test et. Sorun yine devam ederse, tek RAM ile teste başla ve onu gözlemle diğer RAM ile karışmaması içinde dikkat et. Sorunun devam ederse aynı RAM ile slotları kaydırarak test et. Sorun devam ederse diğer RAM'i tak ve bir tek RAM'li olan adımları tekrarla.

BIOS problemli olabilir sorunu en kolay çözmek için önce BIOS düşürme işlemi yapabilirsin. 1 kademe düşür sorun yoksa güncel BIOS'ta hata olabilir. Bir kaç kademe düşürdüğün halde arıza devam ediyorsa aşağıdakileri yapmaya çalışabilirsin.
Hocam bu işlemi nasıl yapacağım herhangi bir konu veya video ile bilgilendirirseniz sevinirim.
Testleri yaparken uzay kasa montajı yapmaya özen göster. En azından kasanın kendi USB kablosu, açma kapama, reset, hdd ışığı, kulaklık ve mikrafon kablosununun bağlantısını sök ve anakartın arkasındaki slotları meşgül etmeyecek en az bileşenle test etmeye çalış. Bunu neden söylüyorum çünkü 4 ay boyunca reset problemi yaşadım sorunun kaynağı kasanın ön USB fişindeki bir temassızlıkmış. Arızayı tespit edene kadar denemediğim yöntem kalmadı. Mavi ekran hatasında olmayabilir ancak denemekten zarar gelmez. Kablo bağlantısı konusunda yetkinliğin yoksa bu adımı atla tüm mesuliyet ve sonuçlar sana aittir. Sorumluluk kabul etmem.
Yapmak isterdim, fakat dediğiniz gibi kablo bağlantı hakimiyetim pek fazla yok hazır kasa olarak geldi zaten. Ben herhangi bir şekilde toplamadım kasayı. Bu adımı o yüzden atlıyorum.
Üstteki düzenlemeleri yapınca hata aldığın şekilde bir kez daha test et, eğer. Sorun devam ederse, RAM slotlarını kaydırarak test et. Sorun yine devam ederse, tek RAM ile teste başla ve onu gözlemle diğer RAM ile karışmaması içinde dikkat et. Sorunun devam ederse aynı RAM ile slotları kaydırarak test et. Sorun devam ederse diğer RAM'i tak ve bir tek RAM'li olan adımları tekrarla.
Anakartımda 2 RAM slotu mevcut. Zaten 8GB RAM kullanıyorum. Diğer slotum boş. Demek istediğinizi sanırsam doğru anladım: RAM slotunu bir slot kaydır demek istiyorsunuz sanırım umarım yanlış anlamamışımdır. Bunu da deneyeceğim hocam. Teşekkürler. Bu adımların sonucunda hala devam etmesi durumunda servise vermek en mantıklısı olur.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı