B450M PRO Max anakartta XMP profile sorunu

Lirix

Kilopat
Katılım
6 Mayıs 2016
Mesajlar
48
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Reyzen 5 3600.
MSI B450M PRO Max
G.Skill 2*8 16 GB 3600MHz CL 18.

Sorunum RAM'ler boş ayarda 2133 MHz'de çalışırken BIOS'tan XMP profile 1 yaptığım zaman bilgisayara hiçbir şekilde görüntü gelmiyor. Daha sonra BIOS pilini çıkartıp yeniden BIOS'a girdiğimde profil 2 diye bir seçenek var. Onu uyguladığımda sorunsuz bir şekilde 3600 MHz'de kullanabiliyorum. Sormak istediğim neden profil 1'de bilgisayar açılmıyor? Acaba RAM'ler bozuk mu diye düşünüyorum. Sizce sorun nedir arkadaşlar?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
BIOS güncel de, dediğinizden pek bir şey anlamadım. Sorun var mı, yok mu sizce?

A-XMP Profile 1'de (atıyorum) anakart bellekleri 3200MHz'de çalışmaya zorlar. Bellek uyum sağlarsa sorunsuz çalışır. Uyumsuzluk gösterirse sistem resetlenir.

A-XMP Profile 2'de (atıyorum) anakart bellekleri 3600MHz'de çalışmaya zorlar. Bellek uyum sağlar ve sorunsuz çalışır.

Bu senaryoda ; BIOS güncelse sorun anakartta değil belleklerdedir.
 
Bildiğim kadarıyla profil 1 anakarta uygun, profil 2 ise RAM'e uygun. XMP, Intel teknolojisi. Ryzen'lerde daima stabil çalışacak diye bir kaide yok, zira biraz daha ayar çekmeniz gerekiyor. Bu yüzden, XMP çalışmadı diye endişeye kapılmayın. Frekans değerinin değişeceğini sanmıyorum, gecikme değeri olarak fark var sanırım.
BIOS'unuzun güncel olup olmadığını bir defa daha kontrol edin. Beta olmayan en yeni sürüme geçin.
Eğer çalışmadığı için endişeye kapılıyorsanız CPU-Z'den XMP gecikmelerini öğrenip Memory Try It ile basitçe pazarlanan hızlarda çalıştırabilirsiniz. Tabii ki küçük bir voltaj vermeniz de gerekebilir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı