Sağlam bir soğutucuyla mümkün mü ısınmayı düşürmek? Mesela bende SE-207 var.VRM çok ısınacağı için işlemci frekansı düşecektir. Hatta sistem kapanması bile olabilir çok fazla ısınırsa. Hiçbir kişi testini yapmadığı için kaç dereceye çıkar tam bilemeyiz fakat 100 dereceyi ki bulmaz bence, bulursa kapasitörler (kondansatörler) bile hasar görebilir.
Aerocool Aero One Frost kullanıyorum. Full mesh bir kasa.1. Kasanız iyi hava çekiyor mu?
8 adet fan var. 2 egzoz yukarıda, 1 egzoz arkada, 3 önde, 2 de PSU cover bölmesinde onlar da egzoz.2. Kasanızın üst tarafında fan var mı?
Ryzen 5 3600 ile kullanıyorum, Prime 95 Small FFTs testinde 59.8 derece görüyorum. Şu an termal macun kaynaklı bir problemden dolayı 66 dereceyi görüyor aynı testte. Macun tırt çıktı.3. Şu an B450M-S2H kullanıyor musunuz? Kullanıyorsanız hangi işlemciyle kullanıyorsunuz ve sıcaklık kaç derece?
Yukarı takılan fanlar egzoz işlevi görmezse sıcak hava içeride sıkışmaz mı?Bence yukarıdaki fanları egzoz işlevinden çıkarın. Taze hava fanı işlevi verirseniz gelen soğuk hava doğrudan VRM'lere çarpacağı için sıcaklıklarını etkileyecektir. 5 tane egzoz fan biraz fazla değil mi?
Yukarıdan gelen soğuk hava, voltaj sabitlemesi ve sizdeki SE-207 hava soğutucu ile Ryzen 7 5800X, 80 derece sınırından uzak tutabilirsiniz.
Peki B450 Tomahawk MAX ile 5800X'i tam verim kullanabilir miyim? Çok iyi bir anakart olduğunu düşünüyorum. X570 ve B550'lerin bazılarından daha performanslı bir anakarttı sanırım.Hava soğutucu ile VRM sıcaklığına katkı sağlayabilir.
Teori olarak da fiziksel olarak da takabilirsin. VRM belirli bir güç taşıyacağı için kısıtlanma ihtimalin var, yani 120W'dan fazla verimli çektirebileceğini sanmıyorum.
5000 serisi işlemcilerin bir artısı da RAM frekans destekleri, aşırı bir RAM frekansı bekleme o anakartı ile. 3600 üstüne pek çıkmaz.
Şahsen 5000 serisinden çıkarsa R3 ve R5 5600 öneririm. Geri kalanı absürt kaçıyor biraz.
Kullanılabilir bence, B550M Bazooka’da da aynı VRM’ler kullanılmış ve iyi sonuç alanlar var.Peki B450 Tomahawk MAX ile 5800X'i tam verim kullanabilir miyim? Çok iyi bir anakart olduğunu düşünüyorum. X570 ve B550'lerin bazılarından daha performanslı bir anakarttı sanırım.
OC yapan birisi değilim bu arada.