Rehber için teşekkürler lakin bazı uyarılar yapmam gerek diye düşünüyorum.
Maalesef buna katılamayacağım. Bana göre VBIOS güncellemesi anakart BIOS güncellemesinden çok daha riskli bir işlem. Bunun birden çok sebebi var:
- Ekran kartları farklı bellekler ile gelebiliyor. Bu bağlamda güncel sürüm örneğin Samsung bellekli bir kart için ise ve sizin kartta da Micron bellek varsa görüntü vermeyen bir kartla kalabilirsiniz. Kör flashlama ile bu sorun çözülür ama vaktiniz gider.
- Bir başka sorun da görüntü çıkışları. VBIOS'lar kartın üstündeki görüntü çıkışına göre ayarlanır. Güncel diye indirdiğiniz BIOS, farklı bir görüntü çıkış şemasına sahipse kartınızın iyi senaryoda bazı, kötü senaryoda hiçbir portu çalışmayabilir. Yine kör flash ile uğraşmaya başlarsınız.
- Ekran kartı BIOS güncellemesi karta çok bir şey katmaz. Üreticiler nadiren VBIOS güncellemesi yayınlar. O da genelde iyileştirme için değil, daha çok sorun çözme için olur. Yeni bir VBIOS karta DX12 desteği kazandıramaz mesela...
Her mesajda güncel bir BIOS ve işletim sistemi tavsiye ederim ama ekran kartı konusunda VBIOS'u üretici vermediği sürece TPU'dan indirip yazılmasını kesinlikle tavsiye etmiyorum. Riskli bir işlemdir ve elinizde bir tuğla kalabilir.
TPU'daki VBIOS'u da üretici hazırlar ama bu VBIOS, ekran kartınızın destek sayfasında yoksa sizin indirip yazmanızı önermem.