B850 Sistem Toplama

ehrman

Femtopat
Almayı düşündüğüm sistem bu şekilde: B850 Sistem
Tartışma açabilir, başka parçalar önerebilir, yorum yapabilirsiniz. Yeni sistem toplamayı düşünen arkadaşlara yardımcı oluruz.
NOT: Linkteki fiyatları baz almayın, farklı sitelerden toplandığında büyük ihtimalle 6000-7000TL daha ucuza gelecektir.

Şimdi B850 kısmı yeni seri maalesef biz sazan gibi atlıyoruz şu var yabancılar bizden daha dikkatli ve sorunsuz sistem kullanıyor örnek verirsek 870 serisi anakart çıktı MSI tarafından Tomahawk anakart maalesef berbat ötesi kronik sorunlu diyebilirim B850 çıktı ama senin anlatığın ASUS kısmında 2 adet M.2 SSD taktığın zaman PCI-e X16 portu X8 hızına düşüyor şu an ben anakart kısmında ızdırap çekiyorum şu an elimde olan donanımlar bunlar.

Ekran kartı ASUS TUF RTX 4080 O16g Gaming.
İşlemci: AMD Ryzen 9 9950X.
Disk: Kingston Fury ranegade 1TB.
Kasa: Lian Li Lancool II'ı RGB beyaz.
Güç: FSP Hydro G PRO 1000W PCI-e 5.0
RAM: XPG Lancer RGB 7200MHz CL34 2x16 32 GB.
Soğutucu: ASUS ROG Ryujin III 360 ARGB beyaz.

Öncelikle neden X870 veya X670 değil de, B850 anakart seçtiğimi belirtmeliyim.
Özellikle TUF B850 özelinde, çok daha az problem yaşayan insana denk geldim.
Tabii bunun sebebi nispeten yeni bir chipset olması ve TUF B850 kullanan insan sayısının az olması da olabilir.

Veya gerçekten TUF B850 sorunsuz bir kart da olabilir.
Tüm bunların dışında Ortalama bir X870 kart ile B850 kart arasında minimum 10.000 TL fark var ve eğer 2'den fazla SSD kullanmayacaksınız, hiçbir performans farkları yok. Dolayısıyla X870 alıcam diye inat ediyorsanız, en azından fiyatların düşmesini bekleyin.

Şimdi gelelim B850 kartlardaki en çok tartışılan ve kafa karışıklığı yaratan konuya.
AMD'nin resmi açıklamasına göre, B850 chipsete sahip kartlar, GEN5 ekran kartlarını desteklemiyor fakat neredeyse tüm B850 anakartlarda GEN5 ekran kartı slotu var.

Gerçekten 5000 serisi bir ekran kartını, B850 bir kartta gen5 desteği ile kullanabiliyor muyuz ?
Eğer 9000 veya 7000 serisi bir Ryzen işlemciniz var ise evet.
Çünkü GEN5 ekran kartı slotu CPU'nuza bağlı.
İçiniz yine de rahat etmedi mi ?
PCIe 4.0 vs PCIe 5.0 benchmark videoyu izlemenizi tavsiye ediyorum.

Vakti olmayanlar için şu fotoğraf ile özetleyebilirim :
1739359096937.png

Videonun kalanında yapılan testler de aynı sonuçlara sahip.
Kaldı ki yabancı formlarda RTX 5090'a sahip olan ve GEN5 slotundan dolayı çok fazla sorun yaşayan insan var : Reviewer reports RTX 5080 FE instability — PCIe 5.0 signal integrity likely the culprit

Tüm bunlara ek olarak, bazı B850 kartlardaki M.2 yuvaları, ekran kartı yuvaları ile aynı hattı paylaştığı için, 2'den fazla M.2 yuvasını kullanacak olursanız, ekran kartı yuvalarınız, PCIe X16 desteğini kaybediyor ve PCIe x8 olarak kullanmak zorunda kalabiliyorsunuz.

Dolayısıyla benim önerim 4TB veya 2TB tek bir SSD kullanmanız yönünde.

Kısacası eğer bu sistemi oyun oynamak için kullanacaksınız, hiç düşünmeden herhangi bir B850 anakart alın geçin.

Eğer bir sürü porta ve SSD yuvasına ihtiyacınız varsa X870'e kayabilirsiniz.

Kaldı ki piyasada düzgün bir X870 kart var mı bilmiyorum :D

İnsanların yorumlarına göre, en stabil çalışan X870'ler ASROCK tarafındaymış ( çok ilginç )

Şimdi B850 kısmı yeni seri maalesef biz sazan gibi atlıyoruz şu var yabancılar bizden daha dikkatli ve sorunsuz sistem kullanıyor örnek verirsek 870 serisi anakart çıktı MSI tarafından Tomahawk anakart maalesef berbat ötesi kronik sorunlu diyebilirim B850 çıktı ama senin anlatığın ASUS kısmında 2 adet M.2 SSD taktığın zaman PCI-e X16 portu X8 hızına düşüyor şu an ben anakart kısmında ızdırap çekiyorum şu an elimde olan donanımlar bunlar.

Ekran kartı ASUS TUF RTX 4080 O16g Gaming.
İşlemci: AMD Ryzen 9 9950X.
Disk: Kingston Fury ranegade 1TB.
Kasa: Lian Li Lancool II'ı RGB beyaz.
Güç: FSP Hydro G PRO 1000W PCI-e 5.0
RAM: XPG Lancer RGB 7200MHz CL34 2x16 32 GB.
Soğutucu: ASUS ROG Ryujin III 360 ARGB beyaz.
Hocam zaten senin 1 SSD var.
Yukarıda ayrıntılı olarak anlattığım gibi, B850 almaman için hiçbir sebep yok. Zaten soğutucu ve ekran kartı da ASUS'muş.
Bir Asus B850 yakışır

Öncelikle neden X870 veya X670 değil de, B850 anakart seçtiğimi belirtmeliyim.
Özellikle TUF B850 özelinde, çok daha az problem yaşayan insana denk geldim.
Tabii bunun sebebi nispeten yeni bir chipset olması ve TUF B850 kullanan insan sayısının az olması da olabilir.

Veya gerçekten TUF B850 sorunsuz bir kart da olabilir.
Tüm bunların dışında Ortalama bir X870 kart ile B850 kart arasında minimum 10.000 TL fark var ve eğer 2'den fazla SSD kullanmayacaksınız, hiçbir performans farkları yok. Dolayısıyla X870 alıcam diye inat ediyorsanız, en azından fiyatların düşmesini bekleyin.

Şimdi gelelim B850 kartlardaki en çok tartışılan ve kafa karışıklığı yaratan konuya.
AMD'nin resmi açıklamasına göre, B850 chipsete sahip kartlar, GEN5 ekran kartlarını desteklemiyor fakat neredeyse tüm B850 anakartlarda GEN5 ekran kartı slotu var.

Gerçekten 5000 serisi bir ekran kartını, B850 bir kartta gen5 desteği ile kullanabiliyor muyuz ?
Eğer 9000 veya 7000 serisi bir Ryzen işlemciniz var ise evet.
Çünkü GEN5 ekran kartı slotu CPU'nuza bağlı.
İçiniz yine de rahat etmedi mi ?
PCIe 4.0 vs PCIe 5.0 benchmark videoyu izlemenizi tavsiye ediyorum.

Vakti olmayanlar için şu fotoğraf ile özetleyebilirim :
Eki Görüntüle 2422025

Videonun kalanında yapılan testler de aynı sonuçlara sahip.
Kaldı ki yabancı formlarda RTX 5090'a sahip olan ve GEN5 slotundan dolayı çok fazla sorun yaşayan insan var : Reviewer reports RTX 5080 FE instability — PCIe 5.0 signal integrity likely the culprit

Tüm bunlara ek olarak, bazı B850 kartlardaki M.2 yuvaları, ekran kartı yuvaları ile aynı hattı paylaştığı için, 2'den fazla M.2 yuvasını kullanacak olursanız, ekran kartı yuvalarınız, PCIe X16 desteğini kaybediyor ve PCIe x8 olarak kullanmak zorunda kalabiliyorsunuz.

Dolayısıyla benim önerim 4TB veya 2TB tek bir SSD kullanmanız yönünde.

Kısacası eğer bu sistemi oyun oynamak için kullanacaksınız, hiç düşünmeden herhangi bir B850 anakart alın geçin.

Eğer bir sürü porta ve SSD yuvasına ihtiyacınız varsa X870'e kayabilirsiniz.

Kaldı ki piyasada düzgün bir X870 kart var mı bilmiyorum :D

İnsanların yorumlarına göre, en stabil çalışan X870'ler ASROCK tarafındaymış ( çok ilginç )
Bende tam Asrock diyecektim Asrockta sorun duydun mu dersen görmedim şuan ben kendi fikrimi diyorum sistem toplamak isteyen arkadaşlar şuna dikkat etsin eğer oyun sistemi kuracaksanız Ram, Anakart, İşlemci bu donanımları dikkatli seçmenizde fayda var hatanın yapıldığı yer genellikle ramlarda yapılıyor diyelim anakart aldınız X870 X670, B650, B850 Dikkat edeceğiniz nokta ramı almadan önce aldığınız anakartın sitesinde QVL uyumluluk listesine bakmanız Lazım orada hangi ramlar varsa hangi hızları önermiş ise ona göre hareket etmenizde fayda var ben adata nın xpg lancer rgb 7200mhz cl34 32gb ramını kullanıyorum ram kodum bu AX5U7200C3416G-DCLARBK ramın uyumlu olduğu markalar Msi, Asrock, Gigabyte Anakartlarında mevcut Ama Asus kısmında ise B850 serisinde 32gb yerinde 24gb yazılmış resimde seçmiş olduğum ram benimkiyle aynı ama orada C3424G-DCLARBK Yazmış Bendeki ise C3416G-DCLARBK kullanıyorum bu ramı Asus Anakarta takarsam ne gibi sorunlar yaşarım bilemiyorum. @ehrman
20250212_143818.jpg

Hocam ram'i nereden aldınız, ben şuanda vatan bilgisayardan 32GB ram bakıyorum. Ram kodu ASUS'un listede var ama 32GB olması gerekirken 16GB'mış gibi gözüküyor. Sanırım bazı ram numaralarında sıkıntı var çözemedim

Hocam RAM'i nereden aldınız? Ben şu anda Vatan Bilgisayar'dan 32 GB RAM bakıyorum. RAM kodu ASUS'un listede var ama 32 GB olması gerekirken 16 GB'mış gibi gözüküyor. Sanırım bazı RAM numaralarında sıkıntı var çözemedim.

Ben Vatan'dan aldım şu var anakartın QVL listesinde AX5U7200C3424G-dclarbk yazıyor bendeki 24 yerine 16 yazıyor kodlar aynı tek fark 24 ile 16 sorun yaratır mı yaratmaz mı bilmiyorum bendeki RAM hem EXPO hem de XMP destekliyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı