Öncelikle neden X870 veya X670 değil de, B850 anakart seçtiğimi belirtmeliyim.
Özellikle TUF B850 özelinde, çok daha az problem yaşayan insana denk geldim.
Tabii bunun sebebi nispeten yeni bir chipset olması ve TUF B850 kullanan insan sayısının az olması da olabilir.
Veya gerçekten TUF B850 sorunsuz bir kart da olabilir.
Tüm bunların dışında Ortalama bir X870 kart ile B850 kart arasında minimum 10.000 TL fark var ve eğer 2'den fazla SSD kullanmayacaksınız, hiçbir performans farkları yok. Dolayısıyla X870 alıcam diye inat ediyorsanız, en azından fiyatların düşmesini bekleyin.
Şimdi gelelim B850 kartlardaki en çok tartışılan ve kafa karışıklığı yaratan konuya.
AMD'nin resmi açıklamasına göre, B850 chipsete sahip kartlar, GEN5 ekran kartlarını desteklemiyor fakat neredeyse tüm B850 anakartlarda GEN5 ekran kartı slotu var.
Gerçekten 5000 serisi bir ekran kartını, B850 bir kartta gen5 desteği ile kullanabiliyor muyuz ?
Eğer 9000 veya 7000 serisi bir Ryzen işlemciniz var ise evet.
Çünkü GEN5 ekran kartı slotu CPU'nuza bağlı.
İçiniz yine de rahat etmedi mi ?
PCIe 4.0 vs PCIe 5.0 benchmark videoyu izlemenizi tavsiye ediyorum.
Vakti olmayanlar için şu fotoğraf ile özetleyebilirim :
Eki Görüntüle 2422025
Videonun kalanında yapılan testler de aynı sonuçlara sahip.
Kaldı ki yabancı formlarda RTX 5090'a sahip olan ve GEN5 slotundan dolayı çok fazla sorun yaşayan insan var :
Reviewer reports RTX 5080 FE instability — PCIe 5.0 signal integrity likely the culprit
Tüm bunlara ek olarak, bazı B850 kartlardaki M.2 yuvaları, ekran kartı yuvaları ile aynı hattı paylaştığı için, 2'den fazla M.2 yuvasını kullanacak olursanız, ekran kartı yuvalarınız, PCIe X16 desteğini kaybediyor ve PCIe x8 olarak kullanmak zorunda kalabiliyorsunuz.
Dolayısıyla benim önerim 4TB veya 2TB tek bir SSD kullanmanız yönünde.
Kısacası eğer bu sistemi oyun oynamak için kullanacaksınız, hiç düşünmeden herhangi bir B850 anakart alın geçin.
Eğer bir sürü porta ve SSD yuvasına ihtiyacınız varsa X870'e kayabilirsiniz.
Kaldı ki piyasada düzgün bir X870 kart var mı bilmiyorum
İnsanların yorumlarına göre, en stabil çalışan X870'ler ASROCK tarafındaymış ( çok ilginç )