Kısmen doğru. Zamanında WordPress falan çıktığında artık web bittiğini savunan kişiler vardı. Ama web öyle bir komplike haline geldi ki, bir sürü evrim geçirdi. Yeni teknolojiler çıktı vs. ihtiyaç daha da arttı. Webside kavramından ziyade artık web App demeye başladık. Birçok şirket Cloud Cloud diye tanıttığı birçok ürünü webe taşıyor. Google ürünleri (docs, sheets vs), Excel gbi Microsoft 365 programları vs artık kolayca webden ulaşılabiliyor. Buradaki ihtiyaç fazla.
Yapay zeka web tasarımdan daha ziyade, arka plandaki işleri daha kolay alabileceğini düşünüyorum. Çünkü, yapay zeka gerçekten aşırı yaratıcı bir beyine sahip fakat bunu bizim gördüğümüz gibi görmüyor. Olayları birbiri ile bağdaştırabilmeli ki yapabilsin. UI tarafında insanlarla yarışabilir düzeyde asla değil ve bunu alması zor. Ama diğer türlü, basit bir projenin backend tarafını komple yazabilir hale gelecek. dB yapısını kurabilir, istediğin datayı dönen servisleri yazabilir. Socket programlayabilir, ağır matematik hesaplarını saniyeler içinde yapabilir vs.
Şimdi yukarıdaki iki paragrafı birleştirirsek, web tasarım çoktan öldü. Öyle aşırı spesifik bir UI olmadığı sürece her sitenin template kolayca bulunabiliyor. Backend tarafınıda AI halledecek. Ee bunları kim birleştirecek? Tabii ki yine bizler.
İşlerin gidiş yönü bu şekilde. AI yerimizi almaktan ziyade bize kolaylıklar sunacak.
Geçenlerde LinkedIn üzerinden bir post gördüm. Eleman trello, GitHub falan bağlamış. Custom GPT oluşturmuş. GPT, trellodan iş alıp bunu kodsal anlamda gerçekleştirip GitHub'a pr çıkabiliyor. Vay be. Güzel bir içerik.
Şimdi bu hikayeyi senin sorun ile özetlersem;
- Basit freelance işler artık olmayacak. Ya da AIdan anlamayan insanlar iş verecek.
- Programlamadan(ya da bilgisayardan) ufacık anlayan bile artık AI ile kolayca projesini yapabilecek.
- İş yerlerinde AI şu anlık sadece yardımcı tool olarak devam edecek. Çünkü milyon satırlık projeleri AI tanıyamıyor. Ama büyük ihtimalle, Team AI gibi bir durum olacak ve her takımın AI çalışanı olacak. Bu AI, projenin kendi dokümanından ve projenin kodlarını bir bir öğrenecek. Ve takımdakiler bu AI'a iş paslayıp kendi kendine pr çıkabilecek. Yani bir nevi yukarıdaki elamanın yaptığı Custom GPT. Tek olay kendi projemiz üzerinden tekrar bir eğitim vermek. Bunu yapmaları da zaten uzun sürmez diye düşünüyorum. Hatta bunu yapabilecek varsa hiç durmasın araştırsın. Bence mükemmel bir pazar var burada. Küçük-büyük tüm şirketler direkt satın alır yani.
Son madde bizi bitirebilir gibi düşünüyorsanız evet kısmen. Bu işte başarılı olanlar AI ile çalışmaya devam ederken, başarısız olanların yerini direkt AI alacak.
Fikirlerim ve görüşlerim bu şekilde.