Back-End developer olmak için temel Front-End yeterli midir?

saywend

Centipat
Merhaba ben backend developer olmak için çalışmaya başladım ve bir yerde öncelikle temel frontend bilgileri gerektiğini duydum ve HTML ile CSS öğrenmeye başladım bunlar temel için yeterli mi yoksa dahasını öğrenip öyle mi devam etmeliyim backende.

Calisma mantigini bilmen yeterli. Derinlemesine ogrenmene gerek yok. Genel hatlariyla nasil bir API uzerinden backend ile veri akisi saglanacak, HTTP isteklerine donecek cevaplarin organizasyonu nasil olacak vs gibi seyleri kavraman gerekiyor. Senin verdigin datanin kullaniciya nasil prezente edilecegi senin problemin degil.

Calisma mantigini bilmen yeterli. Derinlemesine ogrenmene gerek yok. Genel hatlariyla nasıl bir API uzerinden backend ile veri akisi saglanacak, HTTP isteklerine donecek cevaplarin organizasyonu nasıl olacak vs gibi seyleri kavraman gerekiyor. Senin verdigin datanin kullaniciya nasıl prezente edilecegi senin problemin degil.

CSS temel bilmemde gerekli değil mi freelancer olarak çalışmayı planlıyorum çünkü.

Merhaba ben backend developer olmak için çalışmaya başladım ve bir yerde öncelikle temel frontend bilgileri gerektiğini duydum ve HTML ile CSS öğrenmeye başladım bunlar temel için yeterli mi yoksa dahasını öğrenip öyle mi devam etmeliyim backende.
Yeterlidir.
Fullstack olarak kaymayacaksan, o kadar da derinlemesine gerek yok. Ama yinede bir template aldığında bunu giydirme işlemi yapmanı bekleyebilirler. Bunun içinde html & css & js bilmek gerekebilir. Best practice falan öğrenmeye gerek yok bence.

CSS temel bilmemde gerekli değil mi freelancer olarak çalışmayı planlıyorum çünkü.
Freelance işlerde backend tarafını hazırla diyeni görmedim henüz. Varolan backend projesindedüzenleme çok yaptım da. Sıfırdan öyle pek olmaz. Şu olur; basit bir arayüzü vardır. Template vardır yada. Sen giydirme işlemi yaparsın. Bunu çok yaptık. Genelde bu tarz şeyler oluyor.

Yeterlidir.
Fullstack olarak kaymayacaksan, o kadar da derinlemesine gerek yok. Ama yine de bir template aldığında bunu giydirme işlemi yapmanı bekleyebilirler. Bunun içinde HTML & CSS & JS bilmek gerekebilir. Best practice falan öğrenmeye gerek yok bence.

Freelance işlerde backend tarafını hazırla diyeni görmedim henüz. Var olan backend projesindedüzenleme çok yaptım da. Sıfırdan öyle pek olmaz. Şu olur; basit bir arayüzü vardır. Template vardır ya da. Sen giydirme işlemi yaparsın. Bunu çok yaptık. Genelde bu tarz şeyler oluyor.

Hangisinde uzmanlaşmalıyım peki freelancer olarak çalışmak için bir de JS'de şart mı?

Hangisinde uzmanlaşmalıyım peki freelancer olarak çalışmak için bir de JS'de şart mı?
Sadece backend olan freelance işlerde var. Frontend ilgilini çekmiyorsa çokta üzerinde durmaya gerek yok. Sadece backend'lik olan işleri almaya çalışırsın. Upwork bakmanı tavsiye ederim.
Frontend tarafıyla ilgileneceksen, evet JavaScript şart.

Sadece backend olan freelance işlerde var. Frontend ilgilini çekmiyorsa çok da üzerinde durmaya gerek yok. Sadece Backend'lik olan işleri almaya çalışırsın. Upwork bakmanı tavsiye ederim.
Frontend tarafıyla ilgileneceksen, evet JavaScript şart.

Web developmentin 3-4 yıla biteceğini yapay zekaların bunu yapabileceğini duydum bu ne kadar doğrudur?

Web developmentin 3-4 yıla biteceğini yapay zekaların bunu yapabileceğini duydum bu ne kadar doğrudur?
Kısmen doğru. Zamanında wordpress falan çıktığında artık web bittiğini savunan kişiler vardı. Ama web öyle bir komplike haline geldi ki, bir sürü evrim geçirdi. Yeni teknolojiler çıktı vs. İhtiyaç daha da arttı. Webside kavramından ziyade artık web app demeye başladık. Birçok şirket cloud cloud diye tanıttığı birçok ürünü webe taşıyor. Google ürünleri (Docs, sheets vs), Excel gbi microsoft 365 programları vs artık kolayca webden ulaşılabiliyor. Buradaki ihtiyaç fazla.

Yapay zeka Web tasarımdan daha ziyade, arka plandaki işleri daha kolay alabileceğini düşünüyorum. Çünkü, yapay zeka gerçekten aşırı yaratıcı bir beyine sahip fakat bunu bizim gördüğümüz gibi görmüyor. Olayları birbiri ile bağdaştırabilmeli ki yapabilsin. UI tarafında insanlarla yarışabilir düzeyde asla değil ve bunu alması zor. Ama diğer türlü, basit bir projenin backend tarafını komple yazabilir hale gelecek. DB yapısını kurabilir, istediğin datayı dönen servisleri yazabilir. Socket programlayabilir, ağır matematik hesaplarını saniyeler içinde yapabilir vs.

Şimdi yukarıdaki iki paragrafı birleştirirsek, Web tasarım çoktan öldü. Öyle aşırı spesifik bir ui olmadığı sürece her sitenin template kolayca bulunabiliyor. Backend tarafınıda ai halledecek. Ee bunları kim birleştirecek? Tabiki yine bizler.

İşlerin gidiş yönü bu şekilde. AI yerimizi almaktan ziyade bize kolaylıklar sunacak.
Geçenlerde Linkedin üzerinden bir post gördüm. Eleman trello, github falan bağlamış. custom GPT oluşturmuş. GPT, trellodan iş alıp bunu kodsal anlamda gerçekleştirip github'a PR çıkabiliyor. Vay be. Güzel bir içerik.
Şimdi bu hikayeyi senin sorun ile özetlersem;
  • Basit freelance işler artık olmayacak. Yada ai dan anlamayan insanlar iş verecek.
  • Programlamadan(Yada bilgisayardan) ufacık anlayan bile artık ai ile kolayca projesini yapabilecek.
  • İş yerlerinde ai şuanlık sadece yardımcı tool olarak devam edecek. Çünkü milyon satırlık projeleri ai tanıyamıyor. Ama büyük ihtimalle, team ai gibi bir durum olacak ve her takımın ai çalışanı olacak. Bu ai, projenin kendi dökümanından ve projenin kodlarını bir bir öğrenecek. Ve takımdakiler bu ai'a iş paslayıp kendi kendine PR çıkabilecek. Yani bir nevi yukarıdaki elamanın yaptığı custom gpt. Tek olay kendi projemiz üzerinden tekrar bir eğitim vermek. Bunu yapmaları da zaten uzun sürmez diye düşünüyorum. Hatta bunu yapabilecek varsa hiç durmasın araştırsın. Bence mükemmel bir pazar var burada. Küçük-büyük tüm şirketler direkt satın alır yani.

Son madde bizi bitirebilir gibi düşünüyorsanız evet kısmen. Bu işte başarılı olanlar ai ile çalışmaya devam ederken, başarısız olanların yerini direkt ai alacak.

Fikirlerim ve görüşlerim bu şekilde.

Kısmen doğru. Zamanında WordPress falan çıktığında artık web bittiğini savunan kişiler vardı. Ama web öyle bir komplike haline geldi ki, bir sürü evrim geçirdi. Yeni teknolojiler çıktı vs. ihtiyaç daha da arttı. Webside kavramından ziyade artık web App demeye başladık. Birçok şirket Cloud Cloud diye tanıttığı birçok ürünü webe taşıyor. Google ürünleri (docs, sheets vs), Excel gbi Microsoft 365 programları vs artık kolayca webden ulaşılabiliyor. Buradaki ihtiyaç fazla.

Yapay zeka web tasarımdan daha ziyade, arka plandaki işleri daha kolay alabileceğini düşünüyorum. Çünkü, yapay zeka gerçekten aşırı yaratıcı bir beyine sahip fakat bunu bizim gördüğümüz gibi görmüyor. Olayları birbiri ile bağdaştırabilmeli ki yapabilsin. UI tarafında insanlarla yarışabilir düzeyde asla değil ve bunu alması zor. Ama diğer türlü, basit bir projenin backend tarafını komple yazabilir hale gelecek. dB yapısını kurabilir, istediğin datayı dönen servisleri yazabilir. Socket programlayabilir, ağır matematik hesaplarını saniyeler içinde yapabilir vs.

Şimdi yukarıdaki iki paragrafı birleştirirsek, web tasarım çoktan öldü. Öyle aşırı spesifik bir UI olmadığı sürece her sitenin template kolayca bulunabiliyor. Backend tarafınıda AI halledecek. Ee bunları kim birleştirecek? Tabii ki yine bizler.

İşlerin gidiş yönü bu şekilde. AI yerimizi almaktan ziyade bize kolaylıklar sunacak.
Geçenlerde LinkedIn üzerinden bir post gördüm. Eleman trello, GitHub falan bağlamış. Custom GPT oluşturmuş. GPT, trellodan iş alıp bunu kodsal anlamda gerçekleştirip GitHub'a pr çıkabiliyor. Vay be. Güzel bir içerik.
Şimdi bu hikayeyi senin sorun ile özetlersem;
  • Basit freelance işler artık olmayacak. Ya da AIdan anlamayan insanlar iş verecek.
  • Programlamadan(ya da bilgisayardan) ufacık anlayan bile artık AI ile kolayca projesini yapabilecek.
  • İş yerlerinde AI şu anlık sadece yardımcı tool olarak devam edecek. Çünkü milyon satırlık projeleri AI tanıyamıyor. Ama büyük ihtimalle, Team AI gibi bir durum olacak ve her takımın AI çalışanı olacak. Bu AI, projenin kendi dokümanından ve projenin kodlarını bir bir öğrenecek. Ve takımdakiler bu AI'a iş paslayıp kendi kendine pr çıkabilecek. Yani bir nevi yukarıdaki elamanın yaptığı Custom GPT. Tek olay kendi projemiz üzerinden tekrar bir eğitim vermek. Bunu yapmaları da zaten uzun sürmez diye düşünüyorum. Hatta bunu yapabilecek varsa hiç durmasın araştırsın. Bence mükemmel bir pazar var burada. Küçük-büyük tüm şirketler direkt satın alır yani.

Son madde bizi bitirebilir gibi düşünüyorsanız evet kısmen. Bu işte başarılı olanlar AI ile çalışmaya devam ederken, başarısız olanların yerini direkt AI alacak.

Fikirlerim ve görüşlerim bu şekilde.

Öncelikle fikirlerin ve uzun uzun açıklaman için çok teşekkür ederim yönelimimde çok yardımcı oldu peki web yerine başka bir yazılım bölümü olabilir mi mesela Cyber Security ve veri anlama iş ile freelancing olarak imkanı nasıldır, maaşları nasıldır?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı