Back-End kısım için yazılım dili önerisi

RXS6

Picopat
Katılım
8 Kasım 2024
Mesajlar
295
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
i5 13500h 8gb ddr5 4800mhz rtx 4050 6gb 1tb m2 ssd
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
Soru açık ve net. Temel bilgim var. Back-End kısmında gelişebileceğim diller sizce neler? Her türlü öneriye açığım.
 
eskiden php önerirdim ancak günümüzde javascript daha popüler tabiki php de henüz ölmedi hala çokça kullanılıyor özellikle laravel framework'u ile çokça proje geliştirdim geliştirmeye de devam ediyorum. Altyapınız ve popülerliğe göre karar verebilirsiniz.
 
Sadece Web ise Javascript temelli olarak Node.js, Typescript eklenerek NestJS veya NextJS'in backend'i kullanılabilir. Fakat, GoLang öğrenmek istersen kesinlikle tavsiye ederim. Hız, verimlilik, syntax, maaş, kullanım alanı her konuda çok daha iyi bir dil.
 
Soru açık ve net. Temel bilgim var. Back-End kısmında gelişebileceğim diller sizce neler? Her türlü öneriye açığım.
Bilgisayarda çalışabilen herhangi bir yazılım dili backend için kullanılabilir. Kolaylığı için Node.js gibi bir Javascript runtime kullanılabilir ama yayınlanacak büyük kapsamlı bir projede daha hızlı çalışan Java, Rust, Go gibi diller tercih edilir genellikle. Ilginizi çeken firmaların iş ilanlarına bakarak genel olarak kullandıkları sistemler hakkında bilgi edinebilirsiniz.
 
Genelde Python fastapi veya Node Express kullanılır ikisi de sağlamdır hızlıdır tercihinize bağlıdır ancak halihazırda svelte vue React falan kullanıyorsanız sizi full frameworka çekecek Nextjs, nuxtjs gibi servislere geçebilirsiniz bu sayede backend/frontend diye ayirmaniza gerek kalmayacaktir.
 
Yazilim dili

Programlama dili.

Projeye ve ekibe ise gore degisir. En yeni ya da en trend olan teknoloji en iyisi demek degil. Kendi projelerimiz icin dil secerken yapilacak ise gore seviyesine ( low level ~ high level ), ne kadar surede gelistirme yapilmasi gerektigine, hangi platformda calisacagina, hangi kutuphane ve tooling destegini sunduguna bakarak tercih ediyoruz.

Ogreneyim, daha kolay is bulayip gibi bir mantikla soruyorsan piyasada trend olan teknolojiler mantikli gibi gorunse de zaten backend gelistirmenin mantigini kavrayinca stack degistirmekte hic zorlanmazsin. Seviye ve paradigma degistirmek daha cok zaman alir. Yani python ile backend yazan zaten JS ile de yazar ama Erlang ile tonla async mesaj isleyen backend ogrenmesi daha cok ugrastirir. O sebeple tavsiyem her seviyeden farkli paradigmalarda tecrube kazanmak. Sonra JS gider ZS gelir sana farketmez.
 

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı