Back-End için dil önerisi

Sydatolo

Hectopat
Makaleler
1
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Ben Back-End için ASP.NET Core öğreniyorum. Kariyer yapmak ve iş için Back-End'de başka hangi diller kullanılabilir? Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Python önermem çünki hem yavaş hemde web tarafında çok açık vermekte. Phpde önermiyorum çok eskidi artık. Ruby ve golang önerdiğim diller arasında. Hem ruby sadece backend için değil mesela sketchup için plugin yapıp satabilirsin.ek olarak javascript+frameworkları var

Dilin syntaxini ogrenmenin hicbir onemi yok. Onemli olan programlama konseptlerini ogrenmek. OOP'yi, SOLID prensiplerini, design patternlari iyi bilen bir C# yazilimcisi cok rahat 1 hafta icinde Java ile production-ready seviyede kod yazmaya baslayabilir.

Ha ama soyle bir durum da var: Her dilin kendine ait bir ekosistemi var ve cogu zaman sadece Java ya da atiyorum sadece JavaScript kullanarak kod yazmiyorsun. Mesela Java uzerinden gidelim, iyi bir Java developer olmak icin duz Java ogrenmekle birlikte, Spring, Hibernate gibi frameworkleri ve kutuphaneleri de ogrenmen gerekiyor. Zaten zaman alan kisim da bu noktada uzmanlasmak.

Benim tavsiyem en azindan iliskisel veritabanlarini, bir scripting dilini ve onun ekosistemini (Python, PHP ya da JavaScript olabilir) ve bir de type-safe bir programlama dilini ve onun ekosistemini (C# veya Java olabilir) iyice pratik etmek.

Tech-stack seciminde use-caseler de onemli. Ornek veriyorum, enterprise bir uygulama yazacaksan %90 ihtimalle gorecegin dil ya C# ya da Java olacaktir. Yok cloud-native serverless bir back-end uygulamasi ise muhtemelen ya Python ya da JavaScript ile calisiyor olursun cogu zaman. O yuzden dedigim gibi birinin birine net olarak avantaji var demek mantiksiz olur.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı