Backend için .net Core mu node.js mi?

CSS

Hectopat
Bilgisayar mühendisliği öğrencisiyim ve fullstack web developer olmaya çalışıyorum. Backend için bilgili arkadaşlardan ve büyüklerimden tavsiyelerini bekliyorum :)

Bilgisayar mühendisliği öğrencisiyim ve fullstack web developer olmaya çalışıyorum. Backend için bilgili arkadaşlardan ve büyüklerimden tavsiyelerini bekliyorum :)
Node.js tavsiyemdir ama .NET de kötü değil.

İkisi de. Tek Framework kullanmak zorunda değilsin. Tek Framework üstünde yoğunlaşmak zorunda değilsin. Proje gerektirir, Node.js kullanırsın, gerektirir .NET kullanırsın. Projeye yönelik tool seçeriz. Bunlar birer araç.

Backende başlangıç için nasıl bir yol izlemeliyim? Bir roadmap var mıdır?

Backende başlangıç için nasıl bir yol izlemeliyim? Bir roadmap var mıdır?
Eğer programlamaya sıfırsan, en temelden başla derim ben alan yönelik işlerden önce. Spesifik önerebileceğim bir road map yok çünkü öyle bir araştırmam yok. Ama kendim bugün sıfırdan başlayacak olsam, kendime şöyle bir yol haritası çizerdim;

İlk olarak programlannın arkasındaki kavramları öğrenirdim.
1. Programlama nedir, ne değildir?
2. Bilgisayar programları nasıl çalıştırır?
3. Ram nedir, heap ve stack arasındaki fark ne?
4. Genel programlama dilleri nelerdir?
5. Bu diller arasındaki farklar nedir?
6. Algoritma nedir?

Bu aşamada bir dil seçer ve algoritma üzerine bir şeylere bakmaya başlardım. Hemen ardından, veri yapıları ve sonrasında alan yönelik bir çalışma seçerdim. Özellikle bir proje seçer ve proje üstüne çalışırken öğrenirdim. Proje seçtikten sonra projeye başlamadan önce proje yönetimi araştırırdım. Bir proje üstüne çalışmış insanların hazırladıkları rehberleri takip ederdim. Sonrasında da bu proje üstüne çalışırken programlama becerilerimi geliştirirdim.

Bu listeye eklemediğim bir şey daha var. Listeye eklemedim çünkü ön gereksinim olduğunu düşünüyorum. Yani listeye başlamadan önce garanti olması gereken bir yetenek; araştırma. Çünkü farkındaysan buradakilerin hepsi araştırma gerektiren şeyler. Hiç biri sabit bir sayfadan yada öğrenim programından yapılacak şeyler değiller.

Bunların katacağını/kattığını düşündüğüm şey, uyum sağlama becerisi. Araştırma yapmayı, öğrenmeyi bilen bir kişinin herhangi bir alan değişimi sürecinde, bu becerilere sahip olmayan birine kıyasla çok daha rahat geçiş yapabileceğini, sürekli bir şeyleri sıfırdan öğrenmekle uğraşmak zorunda kalmayacağı düşüncesindeyim.

İkiside. Tek framework kullanmak zorunda değilsin. Tek framework üstünde yoğunlaşmak zorunda değilsin. Proje gerektirir, Node.js kullanırsın, gerektirir .NET kullanırsın. Projeye yönelik tool seçeriz. Bunlar birer araç.
Genel olarak size katılıyorum fakat katılmadığım bir nokta var. Eğer backend developer'ım diyorsanız bence uzmanlık derecesinde bir framework'ü bilmek gerekir. Özel gereksinim yoksa olabildiğince uzman olduğun frameworkü tercih etmek gerekir, her seferinde bir framework'ün ihtiyaçlarını öğrenmektense. Tabii benim görüşüm. Farklı görüşlere de saygı duyarım.

Genel olarak size katılıyorum fakat katılmadığım bir nokta var. Eğer backend developer'ım diyorsanız bence uzmanlık derecesinde bir framework'ü bilmek gerekir. Özel gereksinim yoksa olabildiğince uzman olduğun frameworkü tercih etmek gerekir, her seferinde bir framework'ün ihtiyaçlarını öğrenmektense. Tabii benim görüşüm. Farklı görüşlere de saygı duyarım.
Zorundalıktan bahsediyorum. İkisinden birini illa seçmek istiyorsan uzmanlaşmak için, daha yatkın olduğunu düşündüğünü seçersin. Ancak hala günün sonunda bu iş gereksinim mevzusu. Kullandığın proje için yatkın olduğun framework yeterli geliyordur, onla devam edersin. Yeniden öğrenmezsin. Gereksinim sadece projenin functional requirementlarından ibaret değil. Bu işin bir de dev kısmı var tabii ki.

Zorundalıktan bahsediyorum. İkisinden birini illa seçmek istiyorsan uzmanlaşmak için, daha yatkın olduğunu düşündüğünü seçersin. Ancak hala günün sonunda bu iş gereksinim mevzusu. Kullandığın proje için yatkın olduğun framework yeterli geliyordur, onla devam edersin. Yeniden öğrenmezsin. Gereksinim sadece projenin functional requirementlarından ibaret değil. Bu işin bir de dev kısmı var tabii ki.
Tabii ki doğru, çevresel etmenler farklı ihtiyaçlar doğuruyorsa onları sağlamak zorunda kalabiliriz. Benim kast ettiğim biraz daha spesifik çalışmak içindi. Yani mesela ASP.NET Core'a oldukça yatkın birisinin ASP.NET Core'a yönelik projelerde rol alabilme yetkinliği çok daha fazla olur. Kariyer planlamasında bir süreci ASP.NET Core üzerinden yürütebilir.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı