Node.js tavsiyemdir ama .NET de kötü değil.Bilgisayar mühendisliği öğrencisiyim ve fullstack web developer olmaya çalışıyorum. Backend için bilgili arkadaşlardan ve büyüklerimden tavsiyelerini bekliyorum![]()
İkisi de. Tek Framework kullanmak zorunda değilsin. Tek Framework üstünde yoğunlaşmak zorunda değilsin. Proje gerektirir, Node.js kullanırsın, gerektirir .NET kullanırsın. Projeye yönelik tool seçeriz. Bunlar birer araç.
Eğer programlamaya sıfırsan, en temelden başla derim ben alan yönelik işlerden önce. Spesifik önerebileceğim bir road map yok çünkü öyle bir araştırmam yok. Ama kendim bugün sıfırdan başlayacak olsam, kendime şöyle bir yol haritası çizerdim;Backende başlangıç için nasıl bir yol izlemeliyim? Bir roadmap var mıdır?
Genel olarak size katılıyorum fakat katılmadığım bir nokta var. Eğer backend developer'ım diyorsanız bence uzmanlık derecesinde bir framework'ü bilmek gerekir. Özel gereksinim yoksa olabildiğince uzman olduğun frameworkü tercih etmek gerekir, her seferinde bir framework'ün ihtiyaçlarını öğrenmektense. Tabii benim görüşüm. Farklı görüşlere de saygı duyarım.İkiside. Tek framework kullanmak zorunda değilsin. Tek framework üstünde yoğunlaşmak zorunda değilsin. Proje gerektirir, Node.js kullanırsın, gerektirir .NET kullanırsın. Projeye yönelik tool seçeriz. Bunlar birer araç.
Zorundalıktan bahsediyorum. İkisinden birini illa seçmek istiyorsan uzmanlaşmak için, daha yatkın olduğunu düşündüğünü seçersin. Ancak hala günün sonunda bu iş gereksinim mevzusu. Kullandığın proje için yatkın olduğun framework yeterli geliyordur, onla devam edersin. Yeniden öğrenmezsin. Gereksinim sadece projenin functional requirementlarından ibaret değil. Bu işin bir de dev kısmı var tabii ki.Genel olarak size katılıyorum fakat katılmadığım bir nokta var. Eğer backend developer'ım diyorsanız bence uzmanlık derecesinde bir framework'ü bilmek gerekir. Özel gereksinim yoksa olabildiğince uzman olduğun frameworkü tercih etmek gerekir, her seferinde bir framework'ün ihtiyaçlarını öğrenmektense. Tabii benim görüşüm. Farklı görüşlere de saygı duyarım.
Tabii ki doğru, çevresel etmenler farklı ihtiyaçlar doğuruyorsa onları sağlamak zorunda kalabiliriz. Benim kast ettiğim biraz daha spesifik çalışmak içindi. Yani mesela ASP.NET Core'a oldukça yatkın birisinin ASP.NET Core'a yönelik projelerde rol alabilme yetkinliği çok daha fazla olur. Kariyer planlamasında bir süreci ASP.NET Core üzerinden yürütebilir.Zorundalıktan bahsediyorum. İkisinden birini illa seçmek istiyorsan uzmanlaşmak için, daha yatkın olduğunu düşündüğünü seçersin. Ancak hala günün sonunda bu iş gereksinim mevzusu. Kullandığın proje için yatkın olduğun framework yeterli geliyordur, onla devam edersin. Yeniden öğrenmezsin. Gereksinim sadece projenin functional requirementlarından ibaret değil. Bu işin bir de dev kısmı var tabii ki.
Bu sitenin çalışmasını sağlamak için gerekli çerezleri ve deneyiminizi iyileştirmek için isteğe bağlı çerezleri kullanıyoruz.