Bad Sector disk kullanılır mı?

Edit:
Önceden LLF windows'un kurulum aşamasında da vardı. Şu anda yok. Çalışan windows işletim sistemi üzerinden diğer ek disklere hala windows üzerinden LLF atılabilmektedir.

Yukarıdaki yazının özellikle HDD ler hakkında geçerli olduğu, LLF 'nin SSD ler üzerindeki etkisinin ise farklı olabileceği unutulmamalıdır.

SSD lerin yapısı ve çalışma prensibini düşündüğümde sanki SSD lerde LLF'nin sadece güvenli veri silme işlemine yarayabilceği, bunun dışında high level formattan pek farklı olamayacağı gibi bir izlenim edindim. Açıkçası bir elektrik hücresi arızalanmış ise hızlı ya da yavaş nasıl onarılabilir pek bir mantığa oturtamadım. ( O hücrenin kullanım dışı bırakılması ihtimali dışında)

Microsoft önermiyor değil, önceden olup da şimdi olmamasının elbette bir sebebi var ki normaldir. SSD prensipleri daha farklı normal Hard disklere göre.

Chkdsk komutları da zaten donanımsal bir bad sektörü düzeltemezler. Donanımsal bad sectorler düzeltilmez.

Bloktaki o andaki sektörün yanlış işaretlenmesi durumunda düzeltilme ihtimali var LLF işlemi de bunu yapıyor eğer bu durum varsa. Yoksa da bir şey yapmıyor üstüne daha da kötü yapabiliyor.

Kaç mesaj önce SSD'ye LLF yapılmaz dedim zaten. Burada söz konusu SSD değil, HDD için konuşuyoruz.

CHKDSK'in bozuk noktaları da düzelttiğini görmedim. Donanımsal bad sector zaten düzeltilmez, kaç mesajdır aynı şeyleri yazıyorum, yazmak için mi yazıyorsun yoksa doğru düzgün okumuyor musun anlamadım.

Bozuk noktaları LLF ile düzeltiyoruz işte. Aynı şeyi konuşuyoruz.

Shift+F10 ile CMD açıp diskparttan yapılabilir, her ne kadar kurulum aşamasından kaldırıldıysa da bu da arka kapıdan giriş.

SSD'lere LLF yaptığında NAND bloklara zarar verirsin. Güvenli veri silmek dışında kesinlikle yapılmaması gerekiyor. (Ki bu konuda şüpheliyim.)

SMART verilerinde de zaten aşınmış blok olarak çıkar. Yedek blok varsa bozuk olan devre dışı kalır, sağlam blokla değiştirilir. Sağlam blok da yoksa zaten geçmiş olsun. Başlangıçtaki Geçersiz Blok Sayısını da göz önünde bulundurmak lazım.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…