Bakkallarla olan savaş

Burda yakındaki bir bilgisayarcıyla arkadaşlık kuruyum bir gün işim düşer deyip dükkanına gittim. Ekran kartı konusu açıldı. Baktım cigabayt migabayt diyor çayı yarıda bıraktım ve ordan koşarak uzaklaştım.
 
Bakkallık bir zihniyet meselesi. Sırf köşebaşındaki ufak dükkanlar değil, Türkiye'nin ünlü bir teknoloji marketindeki çalışanların çoğu da bakkal zihniyetli olabiliyor. (Bunun tam tersi, sermaye azlığından dolayı ufak bir bütçeyle dükkan açmış ancak teknik bilgisi ve sorumluluk duygus nispeten iyi bilgisayarcılar da görmek mümkün.) Bu bakkal zihniyetl bilgisayarcılarda en çok kızdığım şeyleri listelemek gerekirse:

1/Sattıkları ürünün ismini adam gibi yazma zahmetine girmiyorlar. Adam Western Digital 2 TB diyor, siz satış fiyatından WD'nin 2 TBlık ürünlerinden hangisi olduğunu tahmin etmeye çalışıyorsunuz. Çünkü adamlara model numarasını sormak bir ölüm. Günlerce internet sitelerinde gezip notlar tuttuktan sonra "2 TB Western Digital dedik ya.Alacaksan al almıyacaksan alma." gibi terbiyesiz laflarla karşılaşmanız muhtemel. Bu bilgisayarcılar aynı zamanda piyasada olmayan ürünleri satmak gibi bir yeteneğe de sahipler, Ge-force GTX 630, DDR4 RAM, 12 çekirdekli CPU gibi.

2/Ürünlerin kutu içeriği gayet güzelce yürütülüyor. Güç kaynağı ve anakartların içinden bir sürü yedek kablo çıkarken sizin elinize-eğer atmadılarsa-en fazla kitapçık geçebiliyor. Ondan sonra ihtiyaç duyduğunuzda internetten kablo sipariş edip kargoyu beklemek ya da gerekli kabloları fellik fellik aramak arasında seçim yapıyorsunuz.

3/Teknik bilgileri son derece zayıf. Zaten sistem toplama işini asla onlara yaptırmayacaksınız. (Onların aklıyla iş yaparak aldığınız bilgisayardan fazla şey beklemeyin.). Bu cehaletleri sorumsuzluk ile birleşince montaj sırasında ölümcül hatalarla karşılaşmanız işten bile değil. Yün kazak giyip RAMleri mıncıklayanları mı ararsınız, CPU fanını takmayı bilmediği için ayaklarından birini kıran ve kırdığını çaktırmamaya çalışanı mı, çalışır durumdaki bilgisayarı kaldıranı mı yoksa içinden kart söküp çıkarmaya kalkanı mı? Bu kadar cahil olmalarına rağmen son derecede de ukalalar. Beyfendilere işlerini öğretme gibi bir hadsizliğimiz olamazmış mesela. Bu tipler büyük teknolojik marketlerde çalışan da olabiliyorlar, dikkatli olun. Ve sorunlarınız kendiniz çözmeyi öğrenin yoksa yandınız.

4/Garanti meselesi konusunda çoğu-hepsi demiyorum, çünkü arızalı ürünü garantiye gönderip geri alabilenler de var-çirkeflikte çığır açıyorlar. Ekranda dikey çizgiler çıkartan bir bilgisayarın sorununun ekran kartı ile ilgisi olmadığını problemin yazılımsal olduğunu iddia edip kartın iadesini kabul etmeyenlerle karşılaşabilirsiniz. Kavga dövüş mahkeme vs. derken(başka dilden anlamazlar) iadeyi kabul eden ancak yeni kartınızın elinize geçmesini geciktirerek sizi önce en yoğun günlerinde sizi bilgisayarsız bırakan sonra da aynı üründen satın aldırtanlarla karşılaşabilirsiniz. Bu arkadaşlar para kaybetmektense insanların güvenini kaybetmeyi tercih ediyorlar. Bu yüzden aldığım ürünlerin garanti belgelerini atmaya başladım.
 
Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı