Balık beslemek için neler gerekli?

wera

Hectopat
Katılım
29 Ekim 2020
Mesajlar
448
Hobi olarak balık beslemek istiyorum ama hiçbir bilgim yok, ilgilenecek vaktim var yeni başlayan birisi için neler önerirsiniz? Bütçem 400 TL 500'e kadar çıkartabilirim.
 
100 litre civarı bir akvaryum, filtreli hava motoru ve soğuk bir evde yaşıyorsan ısıtıcı alarak başlayabilirsin. Akvaryumu camcıdan alırsan çok daha ucuza gelir. Kum ne çok ince toz gibi olsun ne de kalın ikisinin arası olsun. Balık olarak aşağıdaki cinslere gözatabilirsin.

Cüce gurami
Tetralar
Kiraz Barb
Altın Barb
Balta Balığı
Agassizi
Borelli
Ramirezi

4-5 günde bir 1/3 su değişimi yap. Kutulu kaliteli yemler kullan.
 
Son düzenleme:
Hocam öncesinde bir fanus yerine akvaryum almakta fayda var. Balığın cinsini seçtikten sonra yaşam alanını şekillendirirsiniz.

Yem miktarını iyi belirleyin. Balığın günde kaç defa, ne miktarda yem ile beslenmesi gerektiğini iyi belirlemeniz gerekmektedir. Kararında belirlenmeyen yem miktarı, balığın ölümüne bile neden olabilir, bu nedenle özenli olmakta fayda vardır.

Yem seçimi çok önemli hocam. Kalitesiz ve açık yemler, sağlıksız bir şekilde beslenmelerine neden olacaktır. Küçük ya da pul şeklinde olan kaliteli yemleri tercih ederek balığın direncini çoğaltıp daha sağlıklı olmasına yardımcı olabilirsiniz.

Balığı ister akvaryum ister fanusta yetiştiriyor olun her şekilde suyun kalitesinin önemli olduğunu unutmayın. İçilebilir ve klor barındırmayan bir su kullanmakta fayda var.

Suyun temizliği önemli. Akvaryum ya da fanus suyunun en az haftada bir kez değişmesi gerekmektedir. Balıkların huzur ve sağlık içinde yüzebilmesi için suyun temizliği oldukça önemlidir. Su değişiminin yanı sıra temizliğin daha detaylı olabilmesi için temizleyici bir filtre edinmekte fayda vardır. Filtreyi akvaryum boyutuna göre seçmeye özen gösterin.

Stresten uzak tutun hayvanı. Akvaryum ya da fanusun içerisine gereksiz yere elinizi sokmak, balığın ürküp strese girmesine neden olacaktır. Her ne kadar zaman zaman onunla temas içinde olmayı isteseniz bile bu durumun onun için iyi olmadığını unutmamalısınız.

"Yalnız kalmasın" diye yeni bir küçük yavrunuza yeni bir arkadaş almak istiyorsanız, yeni balığın sağlıklı olmasına dikkat etmelisiniz. Hasta bir yeni balık diğer balığın da hasta olmasına neden olacak işleri oldukça zorlaştıracaktır.
 
Balık beslemeye yeni başlayanlar japon balığı besler genellikle, bakımları diğer balıklara nazaran daha kolay, daha dayanıklılar. Isıtıcı olmadan bile yaşayabilirler oda sıcaklığında bir suda. En az 80 litre, balık başı 20 litre artacak boyutta akvaryumda beslenir. Hava motoru (ve japon balıklarına gerekli değil dense bile takmanız daha iyi olacak bir ısıtıcı) takmanız, akvaryum zeminine de ince bir tabaka kum koymanız yeterli olur. Japon balıkları taş, bitki gibi cisimleri sevmez zaten, başka aksesuar koymanız da gerekmez.
 
Balık bakmak zahmetli ve masraflı bir hobidir. Neler gerektiğini söyleyebilmek için kaç litre akvaryum olacak önce onu belirlemen lazım. Mesela bende 300, 100, 16 litre olmak üzere 3 tane akvaryum var. Ve bunların hepsinin ihtiyacı farklı.

Büyük akvaryumlara suyun temiz kalabilmesi için dış filtre gerekir. Orta büyüklükteki akvaryumlara pipo vb. filtreler gerekir. Hava motoru ve ısıtıcı bir akvaryumun olmazsa olmazıdır. Yani bu yüzden önce ne büyüklükte akvaryum alacağın önemli. Ona göre yorum yapmak mantıklı olur.

Her balık türü birbiri ile yaşamaz ve hepsinin ihtiyacı olan belli bir litre ihtiyacı vardır. Küçücük akvaryuma 40 tane balık konmaz. Balık besleyenlerin en büyük hatası alırım bir akvaryum atarım içine dolu balık oluyor. Bu çok büyük bir yanlış. Hayvanlara eziyet etmiş oluyorlar. O yüzden balık türüne göre akvaryum büyüklüğünü belirlemek çok önemli.

İlk deneyimin olacaksa tavsiyem en az 16 Litrelik bir akvaryumda Betta balığı beslemen olur. Gereken ilgiyi gösterirsen köpek gibi sesine gelir ve hatta kendini sevdirebilirler. Agresif yapılarından dolayı tek yaşarlar. Ve bu balıklar inanılmaz güzeldir. Özellikle erkek olanları harikadır. Hava motoruna ihtiyacı yoktur. Çok tatlı balıklardır. Sadece kum ve ısıtıcı yeterli olur. Küçük bir hava motoru da konsa iyi olur tabii. Başlangıç için gayet idealdir. Nasıl balık bakılır dersine ilk girişini yapmış olursun. Birden büyük akvaryumlara atlamanın sonuçları ölüm olur genelde. Önce düşük zorluktan başlaman yararına olur.
Balık beslemeye yeni başlayanlar japon balığı besler genellikle, bakımları diğer balıklara nazaran daha kolay, daha dayanıklılar.
Aslında Japon balıklarının bakımı kolay gibi gözükse de, yediklerini geri çıkardıkları ve kumu deştikleri için suyu en çok kirleten türlerden biridir. Bakımlarının kolay denmesinin sebebi bahsettiğiniz gibi hava motoruna ihtiyaç duyulmamasından ve ısıya dayanıklı olmalarından ötürü. Fakat hava motoru ve ısıtıcı olsa ne olur, olmasa ne olur? Sonuç olarak bu ikisi olsa bile bakımı zorlaştırmıyor mantık olarak. Alt tarafı fişe takıyoruz çalışıyorlar.

Gerek duydukları akvaryum hacmi de fazla. Sağlıkları açısından 100 litrede en fazla 4-5 tane bakılması gerekiyor. Ve bu 5 tanesi bile suyun altını üstüne getirir. Bu yüzden su temizliği ile uğraşmak veya ona göre iç-dış filtre almak gerekir. Yani demek istediğim aslında uğraştırıyorlar. Çok agresif olduklarını da söylemek gerek. Yanlarına başka tür koyulduğu an midelerine atarlar :) Ama güzel balıklardır.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı