Başarılı olacak insan önceden belli mi?

Adamlar üniversiteyi yarım bırakıp dünyanın sayılı şirketlerini kuruyorlar. Biz hala saçma salak sınav sistemleri ile kendimizi avutuyoruz.
Bu tarz şeyleri söyleyenler okulda başarılı olamamış. Suçu direk sisteme atanlardır, okumayacak adamı istersen Cambridge'de okut ne fark eder?

Allah vergisi genlerden gelen üstün bir zeka akıl karışımı olmadıkça akademik açıdan çok sivrilen insanlar pek yoktur illa ki vardır ama nadir.
Malesef hayat bu tarz olmayan kişilerde bellidir. Her zaman çabanın karşılığı kadar gelecek vardır ki bundada garanti yoktur.
İstek merak azim zeka akıl mantık şans finans bunların hepsinin birarada hepsi olmasada bir kaç etkenin bir arada olması şart gibi.
Örnek olarak öğretmenin sınıfınızın ortalama geliriyle alakalı bilgiye sahipse ailenizin mesleklerini biliyorsa yada sizi serbest bıraktığında iştahla ders çalışan birilerini gözlemlemediyse böyle yorum yapabilir.

Ben meslek lisesi mezunu bir sağlıkçıyım, şu an için Üniversiteye hazırlanmıyorum. Eğer bugünden itibaren aşırı derecede ders çalışır ve sınavlardan yüksek puanlar alırsam en iyi okullara gidebilirim.. Bunun için bir engelim yok, tek yapmam gereken çok sıkı ders çalışmak. İstersem milyoner bile olabilirim, fakat yine cevap aynı çok çalışmak. Bu dünyada tek sabit vardır o da ne ekersen onu biçersin. Kaderini insan kendi seçer, bu da senin elinde. Her şey olabilirsin. Sadece ciddi anlamda bunu elde etmek için çalışman gerek.

Sorunun cevabı evet. Başarılı olacak insan önceden anlaşılır. Ancak şöyle bir kıstas var ki normal görünen birisi de çok başarılı olabilir. Burada bahsedilen nötr ve +'lar. Ayrıca "başarılı" kelimesi yanlış bir kullanım. Akademik insanların başarıyı sadece ders, üniversite, bölüm sanmaları her zaman komiğime gitmiştir.

Muhtemelen bunu söyleyen hocanızda birilerinin torpiliyle mesleğe girmiş ki böyle konuşmuş. Çalışan bir şekilde hakettiğini bulur. Bir öğretmene bu kadar saçma çıkarımı yakıştıramadım.

Öncelikle başlığa cevap verelim: Sadece tahmin yapılabilir. Ben, sınıfta kalmama rağmen okulumda üniversite sınavındaki en iyi ikinci puanı yaptım. Benden daha iyi olması gereken ondan fazla kişi de sayabilirim okulumdan. Onların başarısı bence önceden belliydi. Sonuç: Fiyasko.
Açıkçası hocanızın gittiği yeri merak ettim. Şimdi bahsettiği okullarda özellikle hocanıza göre "çöp" denecek bölümler de var. Bunlara girebilecek puanı yapacaklar illa ki çıkacaktır. Bunun dışında o okulların "düzgün" mühendislikleri gerçekten çaba istiyor. Sıfır çalışma ile girilebileceğini sanmıyorum.
Ama şundan eminim ki İTÜ Cevher Hazırlama Mühendisliği'ne girecek puanı yapacaklar olacaktır okulunda. 2018'de 161.000 sıralama ile almış. Liseden mezun olma şartı olan %50 doğruluk payı üniversite sınavına uygulandığında sayısalda 120.000'den daha iyi bir sıralama ortaya çıkıyor. Yani lafı haksız çıkarmak istiyorsan çok kolay. Ama gidip bilgisayar mühendisliği gibi bölümler söz konusu ise muhtemelen haklı. O okulların bahsi geçen bölümünün öyle yarım yamalak çalışmayla kazanılması beklenmez.

Okuduğum anadolu lisesinde sınıftaki en kötü notları olan kişi bendim. Hep 70 sınırından teşekkür belgesiyle (Performans notları sağolsun) geçmiştim. Hatta bir ara ailem dahil kimsenin üniversiteye girebileceğime inancı kalmamıştı. Sonra LYS'de 4500. oldum ve şu an ODTÜ'de okuyorum. Demem o ki, eğer sen kendine inanırsan ve gerçekten istersen oşullar ne kadar zorlu olsa da başarabilirsin. Kendine güven :)

Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı