Basit bir mesajlaşma programı nasıl yazılabilir?

OMERTA

Hectopat
Daha fazla  
Arkadaşlar bir süredir yazılımda nasıl gelişirim ne yapmam gerekir gibi herkesin sorduğu klasik sorulara cevap arıyordum ve kesin bunu yapmak istiyorumun cevabını bulamadım. Ben de kendime bir proje belirledim ve tek amacım bu projeyi başarılı bir şekilde yapmak. Projem aşağıda belirttiğim şekilde olsun istiyorum bunu yapmam mümkün mü, mümkünse hangi dil ve kütüphanelerle yapmamı önerirsiniz? Teşekkür ederim cevaplarınız için.

Çok basit bir mesajlaşma programı yapmak istiyorum yani kısaca ben bir mesaj yazayım alıcıya gitsin alıcı bir mesaj yazsın bana gelsin. Başka bir fonksiyon şu anlık istemiyorum. Bunu herhangi bir internet bağlantısı olmadan yapmak mümkün mü (Bluetooth vb.)? Değilse internet aracılığıyla çalışan bir program yazmam hiç dil bilmeyen birine göre ne kadar zor? Hangi adımları izlemeliyim?

Bunun için ya 2 yıllık tecrüben ya da YT'den izlemen gerekir.

Sadece genel olarak hangi yolları izlemem gerektiğini öğrenmem gerektiğini düşünüyorum çünkü her bir adımımda araştırma içinde olacağım ve muhtemelen benim uzun bir zamanımı alacak. Ama bence bunu yapabilirsem kendime olan öz güvenim çok artacak ve bu yüzden yapmak istiyorum.

Basit mesajlasma programi yapmak zor degil ama ogrenmelisin. Bildigim programlama diline gore ogrenme zamanin uzalir. Ben yapmayi biliyorum. Istersen sana yardimci olabilirim.

Yazılım da sıfırsan öncelikle projeden tamamen bağımsız temelini atacaksın. Bunun için hangi dilde yazmak istediğini araştır (istediğin sistem neredeyse her dilde yazılır o yüzden sadece bu proje özelinde değil genel olarak hangi dil ile ilerlemek istediğine göre seç). Dilin de temelini attıktan sonra proje için araştırmalara geçebilirsin.

Eğer yazılım bilgin varsa da "Two-way Server Client Communication" vs diye aratsan çıkar.

Birebir istediğin sistemi hiç bilmediğim bir dilde 1 haftada yaptım. Fakat ben yazılım da sıfır değildim ve ne istediğimi biliyordum.

Öncelikle basit bir server Client sistemi oluşturdum. (Client uygulaması ben yazı yazarsam Server'in IP ve Port'una mesajımı iletiyor. Server de portu dinlediği için mesaja erişiyor.) Şeklinde sadece Client mesaj gönderebilir server dinler şeklinde sistem yaptım. Ardından bunu çift yollu hâle getirdim. Yani Server de mesaj atabiliyor, Client'te hem dinliyor hem de mesaj atıyordu. Sistem oturduktan sonra hem server için hem Client için arayüz oluşturdum, log kaydı tuttum, SQL oluşturdum.

FAKAT dediğim gibi benim amacım o an Java da böyle bir sistem kurmaktı, şu an Java bildiğimi iddia etmiyorum sadece günü kurtardım, siz ise öğrenmek istiyorsunuz. İlk önce temeli atarak projenize adım adım yaklaşmanızı tavsiye ediyorum.

Son düzenleme:
Basit mesajlasma programi yapmak zor degil ama ogrenmelisin. Bildigim programlama diline gore ogrenme zamanin uzalir. Ben yapmayi biliyorum. Istersen sana yardimci olabilirim.

Eğer yardımcı olursanız memnun olurum. Hazır bir programa konmak değil de kendi çabamla yapmak istiyorum eğer gerekli adımları maddeler halinde yazarsanız ben gerekli yerlerde iyice araştırma yaparak öğrenmek isterim. Teşekkürler.

Yazılım da sıfırsan öncelikle projeden tamamen bağımsız temelini atacaksın. Bunun için hangi dilde yazmak istediğini araştır (istediğin sistem neredeyse her dilde yazılır o yüzden sadece bu proje özelinde değil genel olarak hangi dil ile ilerlemek istediğine göre seç). Dilin de temelini attıktan sonra proje için araştırmalara geçebilirsin.

Eğer yazılım bilgin varsa da "two-way server Client communication" vs diye aratsan çıkar.

Birebir istediğin sistemi hiç bilmediğim bir dilde 1 haftada yaptım. Fakat ben yazılım da sıfır değildim ve ne istediğimi biliyordum.

Öncelikle basit bir server Client sistemi oluşturdum. (Client uygulaması ben yazı yazarsam Server'in IP ve Port'una mesajımı iletiyor. Server de portu dinlediği için mesaja erişiyor.) Şeklinde sadece Client mesaj gönderebilir server dinler şeklinde sistem yaptım. Ardından bunu çift yollu hâle getirdim. Yani server de mesaj atabiliyor, Client'te hem dinliyor hem mesaj atıyordu. Sistem oturduktan sonra hem server için hem Client için arayüz oluşturdum, log kaydı tuttum, SQL oluşturdum. Hepsini Java da 0ken başlayıp yaptım.

Fakat dediğim gibi benim amacım o an Java da böyle bir sistem kurmaktı, şu an Java bildiğimi iddia etmiyorum sadece günü kurtardım, siz ise öğrenmek istiyorsunuz. İlk önce temeli atarak projenize adım adım yaklaşmanızı tavsiye ediyorum.

Öncelikle yazınız için teşekkür ederim. Ben hangi dil ne için kullanılır bilmediğimden hangi dilde yazacağıma karar veremiyorum Java bu iş için uygun mu sizce? Ve öğrenmeye değer mi, ileride boşu boşuna öğrenmişim der miyim?

Şuan sorduğunuz bütün sorunları boşvererek, genel olarak yazılımı araştırın. Hangi alanlar var, hangi alanlarda hangi diller kullanılıyor gibi en baştan alın. Alan seçerken de kendinizi çok kasmayın, deneyip görürsünüz boşa gitmez. İşin mantığını anlayınca alan değiştirmek gözünüzde büyümez.

Seçtiğiniz alan ile ilgili yazılım dilini öğrenmeye başlayın, temel algoritma sistemleri nedir ne değildir onlara bakın. Temelinizi yapın. Temel en önemlisidir.

Şu an sorduğunuz bütün sorunları boş vererek, genel olarak yazılımı araştırın. Hangi alanlar var, hangi alanlarda hangi diller kullanılıyor gibi en baştan alın. Alan seçerken de kendinizi çok kasmayın, deneyip görürsünüz boşa gitmez. İşin mantığını anlayınca alan değiştirmek gözünüzde büyümez.

Seçtiğiniz alan ile ilgili yazılım dilini öğrenmeye başlayın, temel algoritma sistemleri nedir ne değildir onlara bakın. Temelinizi yapın. Temel en önemlisidir.

Teşekkür ederim tavsiyenizi göz önünde bulunduracağım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı