Battlefield 1918 modu ve Osmanlı'lar

Enver_Pasha_1881

Femtopat
Daha fazla  
Battlefield serisini bilmeyen yoktur diye düşünüyorum ama eğer bilmiyorsanız şöyle açıklayayım:

Bir savaş alanı var, her yere bomba yağıyor, herkes ateş ediyor.

İşte bu serinin ilk oyunu olan Battlefield 1942 için geliştirilen Battlefield 1918 modundan bahsedeceğim. İsterseniz nasıl yüklendiğini de anlatabilirim; bir sorunuz olursa çekinmeden yazabilirsiniz.

İlk olarak oyunun temasından bahsedeyim. Eski retro havasını gayet iyi veriyor ve grafiklere bakınca, oyun gerçekten 1918'de çıkmış gibi duruyor. Ben retro temayı oldukça severim, bu sebeple bu duruma bayıldım. Öte yandan, mod sayesinde oyuna eklenen Osmanlılar hakkında da konuşacağım. Modda tonlarca harita, silah, ekipman, araç ve gereç var. "Tonlarca harita" derken Battlefield 1'deki gibi 10-15 harita değil; tam olarak 142 haritadan bahsediyorum.

Modun bir wiki sayfası da bulunmakta. Kurulumdan oynanışa kadar her türlü bilgi var; hatta tarih bile anlatıyor: Hangi devlet ne yaptı, neden savaştı gibi.

Neyse, modu anladıysak biraz da mod Osmanlı’yı ve Türkleri nasıl gösteriyor, ona bakalım. Öncelikle BF1’deki gibi Arap kıyafetleri giydirilmemiş. Enveriye, kabalak, fes ve subay şapkası gibi dönemin uygun kıyafetleri var. Bizim olduğumuz haritalar sırasıyla: Süveyş Kanalı, Mughar Sırtı, Fao Çıkarması, Basra Muharebesi, Kut-ül Amare Kuşatması, Bergmann Taarruzu, Sarıkamış, Gazze Kasabası, Çöl Kanatları, Bağdat Muharebesi, Helles Çıkarması, Scimitar Hill, Broken Hill, Beşika Koyu (Besika Bucht) ve bunların çoğu basit, kalitesiz haritalar değil — oldukça geniş ve detaylı yapılmışlar.

Modda en çok sevdiğim şey ise kimseyi aşağılamıyor veya önemsiz göstermiyor. Bazı oyunlarda ya da modlarda Türklere yer verilmez ya da kötü yansıtılır. Ancak bu modda öyle değil. Hatta oyundan çok bir oyun gibi değil de bağımsız bir yapım gibi: Kendine ait bir launcher'ı ve özgün mekanikleri var. Örneğin topları alıp taşıyabiliyor, iki kişi kullanabiliyorsunuz. Emir verirken her millet kendi dilinde konuşuyor; Osmanlı'da oynarken “Vaziyeti koruyun!” ya da “Düşmanın canını okuyun!” gibi sesler duyabiliyorsunuz.

Artık modlardan ziyade en azından yakın tarihimizi Çanakkale zaferi ve Kurtuluş savaşını bir oyun yapabilsek keşke. Gerçekten sayısız oyuna konu olacak hikayeler yaşandı topraklarımızda ama satılmaz pazarda kendine yer bulamaz korkusuyla kimse yapmaya cesaret edemiyor.

Artık modlardan ziyade en azından yakın tarihimizi Çanakkale zaferi ve kurtuluş savaşını bir oyun yapabilsek keşke. Gerçekten sayısız oyuna konu olacak hikayeler yaşandı topraklarımızda ama satılmaz pazarda kendine yer bulamaz korkusuyla kimse yapmaya cesaret edemiyor.

Ben Birinci Dünya Savaşı ile ilgili bir oyun yapmayı çok istiyorum ama kodlama falan çok zor hiç deneyimim yok.

Ben Birinci Dünya Savaşı ile ilgili bir oyun yapmayı çok istiyorum ama kodlama falan çok zor hiç deneyimim yok.
Oyun yapmak çok zor iş gerçekten kendi imkanlarıyla yapanlara çok büyük saygı duyuyorum. Çok büyük oyunlar yapan Türk firmalar var aslında. Ama kimse yapmaya yanaşmıyor bile.

Oyun yapmak çok zor iş gerçekten kendi imkanlarıyla yapanlara çok büyük saygı duyuyorum. Çok büyük oyunlar yapan Türk firmalar var aslında. Ama kimse yapmaya yanaşmıyor bile.

Bir kadro kurup Battlefield 1E rakip oyun çıkarmak isterdim her cepheden en az 2 harita olacak şekilde her devleti eklemeye çalışırdım tarihsel gerçekliği korur prototip olan hiç üretilmemiş silahları eklemezdim.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı