Bayağı oynanan bir oyun kaç yılda eskileşir?

• Konuyu başlatan TND
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 18
  • Görüntüleme 1.311
Var ama gittikçe azalıyor ve kemik kitlesi bile neredeyse eridi.
1616596195083.png

Oyuna bağlı. Geçenlerde satın alıp oynadığım Prince of Persia serisi hiç iyi yaşlanmamış. Hatta zamanına göre bile bir sürü sorunu olan ve bence kalitesiz bir oyun. Hatta iyi ki Assassin's Creed serisine evrilmiş diyorum.

Ama bazı oyunları günümüzde oynasan bile hiç sorun yaşamadan ve keyifle oynayabiliyorsun.

Bir de oyun dünyasında oyuna aşırı bağlı insanlar var. Bu insanlar bazı bariz hataları görmezden geliyorlar. Eğer bir oyun çıktığı dönemde popülerlik kazanmadıysa, gelecekteki nesilden o oyunu oynamasını beklemek saçmalık olur. PoP serisini övenleri gördükçe diyorum baya 40-50 yaşında, sırf çocukluk da keyif aldıkları için övüyorlar.

Bu arada Prince of Persia remake falan çıkmazsa oynamayın. Kanser olursunuz. :D

Çünkü aynı olayı ben çocukken oynadığım CoD oyunları için diyorum. Ama şimdi dönüp baktığımda oyunlarda bir sürü hata görüyorum. Ya da o kadar övdüğüm gibi iyi bir oyun gelmiyor.

Çok oyunculu oyunlar için ise tamamen marka adı önemli. FPS oyunlarında Counter Strike, Call of Duty ya da Battlefield olmak var. Bu oyunların asla eskiyeceğini sanmıyorum. Çünkü bu oyunlardan daha iyi bir oyun yapmak isteyen firma yok. Ya da yanlış şeylere yönelip gelişemeden batıyorlar.

@Zinederon CS:GO daha fazla oynanıyor. Bunu RIOT yayıncılar ile Valorant'ı desteklemesi sayesinde algılayabilirsin. Bu tarz karakter ve takım odaklı FPS oyunları, zaten FPS oyuncuları arasında çok tutmuyor. Bir de RIOT önceki kitlesi kanser olunca, insanlar bu oyunda vakit ayırmak istemiyorlar.

Bu oyunlara kitle FPS oyunu ile alakası olmayan ya da firmanın eski oyunundaki kitleden geliyor. Aynı şey Blizzard'ın Overwatch için de geçerli. Ya da Ubisoft'un bir türlü kitlesini artıramadığı gibi eldeki kitleyi tutamadığı R6 için de geçerli. Ya da konsol tarafında asla CoD ile yarışamayan ve PC tarafında sürekli en üst donanıma oynayan BF oyuncu kaybını da ekleyebiliriz.

Şu an FPS dünyasında CoD ya da CS:GO ile yarışacak oyun yok. Çünkü hatalarının ne olduğunu algılayacak kadar kaliteli bir topluluğa sahip değiller. Topluluk senden benim ülkeme ait harita, karakter istiyorsa bu topluluğun oyunun temel sorunları algılamadığını gösteriyor. Mesela R6 Türkiye tarafındaki sorunu gecikme ve karakterlerdeki eşitsilikler. Tabii bunları düzeltmek yerine yeni karakter çıkarıp satma peşinde. CS:GO gibi görsel öğe satıp, bunu kullanıcı pazarı ile geliştirecek vizyon yok adamlarda. Belirli karakter olaylarına bağlılar. Bu yeni çıkan karakterler ise eldeki oyuncuyu soğutuyor. Kabaca pay to win oyunlara benzer bir boş içerik güncellemesi yayınlama oyununa dönmüş durumda. Bana göre saf FPS sunmayan her oyun bu iki oyunun arkasında ölmeye mahkum kalacak.

Karakter odaklı, takım oyunu olmadan başarının olmadığı FPS oyunlarının tutabileceğini asla sanmıyorum. Çünkü insanlar birbirleri ile anlaşamıyorlar. Ayrıca bir insanın 1 ya da 2'den fazla arkadaşı olması çok zor. Bakmayın ortalıkta gezen takım odaklı oyunculara, bunların samimiyeti lonca dediğimiz sistemler kıvamında ve bu sisteme uyan insan sayısı topluluğun %10 bile karşılamıyor. Oynanır ama bu 300.000 bin oyuncu üstüne çıkamaz gibi geliyor. Zaten R6 oyuncu kitlesi ile bunu kanıtlamış. Hatalardan ders almayıp inatla bu tarz oyunlar çıkarmaları garip.

FPS oyunları pek yenilik falan beklemiyorlar bilginiz olsun. İşin özü ticari kaygılar ile dönen bu sektörde, çok oyunculu oyun tarafına artık pek güvenim yok. Popüler firmalar bu para hırsı ile hata yapan firmalara acımadığı gibi oyuncu da vaktini bu oyunlara ayırmıyorlar. Zaman değerli ve o zamanı Çok oyunculu oyun ile harcamak istemiyorlar.

Tek oyunculu oyunlar her zaman candır. Ne kadar kötü olursa olsun. İndirim de bile birine satıp o oyunu oynatabiliyorsunuz. Ama Çok oyunculu oyunlar için bu geçerli değil.

Son düzenleme:
Oyunun eskisi yenisi yoktur."Her oyun yeni jenerasyon gözükecek" gibi bir takıntınız yoksa şu an 1983 yapımı Super Mario'yu bile zevkle oynarsınız. Sizi eğlendirmesi yeterli.

Rekabetçi oyunlarda durum biraz daha farklı. Oyunu oynamanız için belli bir miktar oyuncu olması lazım ki karşınızda biri olsun. Şahsen rekabetçi oyunlar daha sık geldiği için ömürleri singleplayer oyunlara göre daha kısa oluyor. Sürekli yenilenmiş halleri ile piyasaya çıkıyorlar çünkü. Ama bir yandan da CS:GO diye de bir gerçek var tabii.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı