BDO başında ne yapılmalı?

fpolatgf

Hectopat
Daha fazla  
Selamlar. İki arkadaş sıfır bilgi ile BDO başladık. Arkadaşım Hashassin, ben Valkyrie açtım. Tavsiyelerinizi bekliyorum. Oyun başında ne yapılır, ne yapılmaz? Desteklerinizi bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle epey zorlu ama zevkli bir yola çıkmışsınız. Başarılar ve keyifli oyunlar dilerim. Öğrenene kadar biraz emek vermeniz gerekecek :) Ama BDO'ya detaylı bir rehber yazılsa 20 sayfa falan yazmak gerekir herhalde. O yüzden temel olarak sıfırdan başlayan birisine şimdilik bu mesajımdakiler yeterli gelecektir diye tahmin ediyorum :)

Sezon veya normal karakter açabiliyorsunuz oyunda. (Sezon karakteri açarak başlamanızı tavsiye ederim. İlerlemesi daha kolay olur.) Farkları sadece ilerleme aşamasındaki kolaylıktır. Sezon hakkı sınırlıdır bu arada. Birkaç ayda bir yeni hak verirler sezon değişimlerinde. Sezon veya normal karakterlerin başka ayrımı yoktur. Diğer tüm oyuncularla aynı dünyayı, aynı ortamı paylaşırsınız. Bir kısıt yoktur yani.

Önce görevlerle başlayın oyuna. Ana hikaye görevleri önemli çünkü oyunu tanıma aşamasında.

İlk başta oyunu 50'li seviyelere kadar görevlerle ilerleyerek takip edin. Mediah görevleri diye bir görev silsilesi gelecek. Oraya kadar görev yapın. Bu aralık size oyunda aslında her şeyi ufak ufak açıklayacak. Mesela 15-20 level civarındayken size at verecek. O atı bir ahıra nasıl kaydedersiniz, nasıl ahırdan atınızı alırsınız vs derken bir bakmışsınız temel mekanikleri öğrenmeye başlamış olacaksınız. Bol bol haritada gezeceksiniz. Bakacaksınız ki node sistemi var oyunda. Yani her bir bölge ayrı ayrı klanlar tarafından yönetiliyor. Bu nodeları açtıkça haritanız açılacak vs.

NOT : 49 level %99'da karakteriniz takılacak. Niye level atlayamıyorum diye problem yaşayan çok oyuncu var. 50 level olmak için Kara Ruh ile konuşup envanterinize gelen bir görev eşyasını kullanmanız gerekecek. Sonra tekrar Kara Ruh ile konuşup görevi bitireceksiniz. O eşya 50+ levela geçmenin kilidini açıyor. Bu kilit de şu anlama geliyor; 50 leveldan sonra açık dünyada PvP açmış birisi size saldırabilir. 50'ye kadar yeni başlayan koruması oluyor üstünüzde. Ama kimse yine de size saldırmayackatır, rahat olabilirsiniz. Ben hiç 50 levelları darlayan, onlara saldıran görmedim oyunda. Sembolik bir görev olarak kaldı bu görev oyunda :) Yeni oyuncular bu görevi fark edemeyebiliyor diye uyarmak istedim.

Awakening ve Succession Kavramları

56 level olduğunuzda oyun size Awakening (Uyanış) görevi verecek. Bu karakterinizin ek bir yetenek ağacı açmasını sağlayacak. Bambaşka yetenekler gelecek, yeni bir silah kullanma opsiyonunuz olacak vs. Ama mutlaka Awakening oynamak zorunda değilsiniz. Zevkinize kalmış bir olay yani.

Oyunda 1-2 istisna hariç her sınıfın Awakening (Uyanış) ve Succession (Aktarım) modu bulunuyor. 56. levelda Awakening görevini yapıyorsunuz. Hemen ardından da Succession görevi geliyor. İkisi üst üste gelir. Kara Ruh ile konuşarak alabilirsiniz görevleri. Sizin oynadığınız sınıflarda herhangi bir alengirli durum yok. 56 olduğunuzda bu iki görevi yapıp bitireceksiniz. Sonrasında ister Awakening ister Succession oynayabilirsiniz.

Awakening size yepyeni bir yetenek ağacı ve silah sağlarken Succession sizin temel yeteneklerinizin güçlendirilmiş versiyonunlarını sunuyor. Yeni silah ve yetenek vermiyor ancak mesela 800x10 vuran bir yeteneğinizi 1500x10 vuran bir hale getiriyor. Yeteneğiniz en fazla 5 kişiye vururken 10 kişiye daha büyük bir alana vuruyor şeklinde düşünün. Succession yetenekleri yani aslında siz 56'ya kasarken kullandığınız yeteneklerin güçlendirilmiş versiyonu oluyor.

İlk hedefiniz 56 olmak olmalı yani. 56'dan sonra grind aşaması başlıyor. Oyunda level kasmanın mantığı 56'dan sonra slot dönmektir. Yani bir bölgede kesebildiğiniz kadar yaratık kesiyorsunuz. Görevleri yine takip etmenizi tavsiye ederim ancak 56'dan sonraki görevler için acele etmenize gerek olmuyor. Çünkü tecrübe puanı vermiyorlar artık.

AP-DP (Atak Puanı ve Defans Puanı) Kavramı

Haritanızı açtığınızda bazı bölgelerin yaratık kamplarında level bazılarında ise AP yazdığını fark edeceksiniz. Level yazanlar fark ettiyseniz 56'da son buluyor. Daha güçlü yaratık alanları mesela 80 AP 100 AP, 200 AP, 300 AP vs gibi nitelendiriliyor. 56 leveldan sonra dikkat etmeniz gereken şey AP'niz oluyor. Yani Atak Puanınız. 56'dan sonra grind yapacağınız yeri AP'nize göre seçmeniz gerekiyor.

56-60 arasında grind yapın. Sezon karakteri olarak başladığınızı varsayıyorum. Ekipmanlarınızı (PEN) seviyeye getirmeye çalışın. Bu cümle kafanızı karıştırmasın, oyun size eşyalarınızı nasıl bir üst seviyeye basacağınızı (upgrade sistemi) adım adım anlatacak görevlerle zaten.

DP de Defans Puanı demek. Bu da bir noktadan sonra çok önemli. Ancak 60'a kadar dert etmenize gerek yok. Zaten 80-100 AP'li yerlerde görev eşyaları ile level kasacaksınız. DP 250 AP'den sonraki slotlarda önemlidir. Bir süre bununla işiniz yok yani.

60 level olduğunuzda görevleri ilerletmeye devam edebilirsiniz. Kamasylvia bölgesinin görevleri açılana kadar devam edin. 60-61 arasını eğer yaratık kesmekten sıkılırsanız Kamasylvia görevleri ile atlayabiliyorsunuz. Ama 60'tan 61'e geçmek aşağı yukarı yaratık keserek de aynı süreyi alıyor, görevlerle de. Tecrübeli bir oyuncu görevlerle çok daha kolay atlar 60-61 arasını. Çünkü hangi görev ne veriyor bilir. Ama yeni başlayan birisi görevler arasında kaybolacağı için yaratık kesse de görev yapsa da aynı kapıya çıkar. Haritayı açmak adına gidip bir göz atın oraya da. Mekan olarak güzeldir, yaratıkları kesmesi eğlencelidir. Seçim size kalmış yani. Orada da bir sürü güzel slot vardır levelınıza ve AP'nize uygun.

Oyunda maksimum level diye bir şey de yoktur. Ama 62-63'ten sonra level almak çok ama çok zorlaşıyor. Genel oyuncu kitlesi de 62-63'te level kasmayı bırakıyor veya daha rölantiye alıyor. Var tabii 66-67-68 falan olan canavar gibi oyuncular elbette ki ama bu oldukça uzuuuun bir süreç gerektiriyor. 67'ler falan çok nadirdir oyunda zaten.

Life-Skill

Oyunda Life-Skill (Yaşam Becerileri) sistemi bugüne kadar hiç görmediğiniz kadar büyük. Dolayısıyla levelınızı kastıktan sonra life-skillere de giriş yapın 61'de falan. Yaratık kes kes bir yere kadar dediğiniz anda imdadınıza oyun tarihinin en güzel ve gelişmiş life-skill sistemi yetişiyor. Denizcilikten madenciliğe, çiftçilikten toplayıcılığa, işçi imparatorluğu kurmaktan üretim yapıp satmaya, aşçılıktan kimyaya ve sayamadığım bir sürü seçenek daha olan çooooooooook geniş bir sistem var önünüzde. Gönlünüzce hoşunuza gideni yapabilirsiniz. Hepsi de ayrı ayrı keyiflidir.

Tekrar iyi oyunlar dilerim. Siz oyunu öğrendikçe, merak ettikleriniz olursa yazın. Technopat'ta ben dahil bir sürü BDO oynamış insan var. Buranın BDO kitlesi bilgilidir de epey. Ben aralarında acemi kalırım muhtemelen binlerce saat oynamış olmama rağmen. Ben veya başka birisi mutlaka denk gelip cevaplar.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı