BDO - Black Desert Online

nathrakh

Hectopat
Daha fazla  
Black Desert Online'ı satın aldım bugün birkaç video izledim oyun güzel gözüküyor. Tek başıma oynayacağım oyun sizce güzel mi tavsiye eder misiniz?
Eğer oynayan varsa da hangi server da açmam daha iyi olur ve tek başıma oynayacağım için hangi karakteri kullanırsam daha rahat ilerleyebilirim?

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle güle güle oynayın. Gayet güzel oyundur. Saatlerce insanı bağlar. Zaten içine girdikçe, oyun bilginiz derinleştikçe yapacak şeyler de artıyor ve yetişemiyorsunuz bile hepsine. Dolayısıyla sıkılmadan oynarsınız. Hele ki grinding oyunlarını seviyorsanız bağımlı olursunuz. Sevmiyorsanız da life-skill denen kavram o kadar derin ki oradan yürürsünüz gelişmek için.

Ancak bir hatayı düzelteyim. Oyunda server sistemi yok. Gördüğünüz her server oyunun HIVE'ının channelları aslında. Yani tek bir dünya ve tek bir server sistemi var oyunda. Siz o gördüğünüz, Velia, Balenos ıvır-zıvır hangisinde oynarsanız oynayın fark etmez. Hepsi aynı ana dünyaya bağlı. Sadece anlık doluluk oranı fark etmektedir. Grind yapacağınız zaman kasacağınız slot doluysa, hop başka servera geçersiniz orada devam edersiniz mesela.

Oyunun tek ve en büyük sıkıntısına geleyim. TR yani nam-ı diğer MENA sunucusu... Malum bizim ülkemizin oyuncu kitlesi, bu tür ucuz veya ücretsiz oyunlarda fazlaca toksik. O yüzden küfür gırla gidiyor. Millet oyunu hayat-memat meselesi yapmış. Onur-haysiyet vs diye girip sövmeye başlayanlar var.

Biraz açayım demek istediğimi. Oyunda PVP açma-kapama sistemi var. Bir slota gittiğiniz zaman dolu olabiliyor. Eğer kendinize güveniyorsanız, PVP açıp adamı kesip, slotu ele geçirebiliyorsunuz. Ya da sadece PVP yapmaktan keyif aldığınız için, biraz adam keselim, avlayalım, pusu atalım diyebiliyorsunuz. Ya da basitçe, sonuçta RPG diye geçinen bu MENA'da sadece adamı sinir etmek için PVP açıp onu rahatsız ediyorsunuz. Bu arada PVP çok bir şey katmıyor size normal oyunda. Amaç biraz daha düello yapalım, eğlenelim kafası.

Kısaca oyun size bu özgürlüğü veriyor yani. Karşılığında da KARMA puanınız düşüyor. Çok düşerse üstünüzdeki eşyaların seviyesi düşebiliyor eğer ölürseniz. Yani bu PVP'yi yap ama dikkat et bedeli var diyor oyun. Siz bunu göze alırsanız girişiyorsunuz adama. Eğer adamı öldürürseniz, başlıyor sövmeye, yok onurlu davran, yok haysiyetini bilmem ne yapayım, adam değilsin, ....... (yazamayacağım tonlarca söz) gibi gibi.

Bir diğer şey de şu. SLOT TAKEN. Bunu da çokça duyacaksınız. Sizden önce gelen birisi slotu sanki babasının malı gibi sahiplenip size direkt git diyor.

MENA sunucusu ve özellikle Türk oyuncular MMO kısmını kabul ediyor, ama RPG kısmını hiç beceremiyor bu oyunun kısaca. Oyunun sunduğu özelliğe ahkam kesiyorlar, onur-haysiyetten bahsediyorlar. Adres isteyen mi dersiniz, telefon isteyen mi dersiniz... Utanmasa, üşenmese gerçek hayatta bulacak yani... Çoğu da boş-beleş insanlar ne yazık ki. Knight Online'ın toksik kitlesinin BDO'ya evrilmiş hali.

Buraya kadar anlattıklarım MENA içindi.

Ben EU oyuncusuyum. Orada ise ortam bambaşka. Orada da Türk oyuncu var. Ama EU'nun daha nezih ortamına ayak uydurmuş durumda. Slot taken olayı yine var. Zaten bir parçası oyunun. Ama misal adama düello yapalım slot için diyorsunuz. Tamam diyor, kaybederse efendi gibi gidiyor. Kazanırsa da sizden aynısını bekliyor doğal olarak. Ama siz kaybetseniz bile, adama salça olursanız, adam bunun oyun içinde bir hareket olduğunu idrak ediyor ve o da size salça oluyor. Kısaca eğleniyorsunuz. Kesiyorsunuz, kesiliyorsunuz vs. Küfüre çok ciddi yaptırımlar da uygulanıyor. Geçen günlerde ırkçı bir oyuncu olur olmadık şeyler yazdı mesela. GM 10 dakikada müdahale etti. Türk sunucusunda, mahkemeye verseniz tazminat kazanacağınız küfürlere ses çıkarmıyorlar mesela. O yüzden varsa şansınız EU'da başlayın derim.

Ben aslen WoW'dan, o oyun kültüründen gelen bir MMORPG oyuncusuyum. Dolayısıyla (tabii ücretli olmasının ve kitlesinin çok daha kaliteli olmasından ötürü) WoW'dan beklediğim şeyleri bekleme hatasını yaptım.
İlk önce oh ne güzel adamlar Türk sunucusu açmışlar, dilimize önem verip dil desteği getirmişler, bize de destek olmak düşer, zaten aynı oyun falan kafasıyla MENA'da başladım. 1 hafta dayanabildim. Sonra transit EU'ya geçtim. İyi ki de geçmişim.

Buraya kadarı da sosyal iletişim kısmı işin.

Teknik olarak ise, oyun Kore'de tüm sunuculardan hızlı ilerliyor. Doğal tabii, Kore oyunu sonuçta.

Avrupa için deneme tahtası ise Türkiye olmuş durumda. EU'dan önce bazı özellikler MENA'ya geliyor. Test ediliyor sonra EU'ya ve/veya NA sunucusuna geçiyor. EU'daki dağıtıcı firma daha sağlamcı bu konuda çünkü.

Ancak bug düzeltmeleri, oyun içi hatalarda adminlerin müdahalesi, forum aktivitesi olarak EU çok daha iyi.

Oyuncu sayısı olarak da EU, MENA'nın 3 katına yakındır. Bunu zaten açılan server sayısından da anlayabilirsiniz. TR'de 10-15 server varken, EU'da 40 küsür server var. Ve hala belli slotlarda boşluk bulmak epey zor.

Oyun single-player kafasında da ilerliyor biraz. Mesela oyun içinde bir başka oyuncuyla pot vb değersiz şeyler hariç hiçbir şey takaslayamıyorsunuz. Bunun için Marketplace'i kullanmanız gerekli. WoW'daki Auction House benzeri bir sistem bu da. Dolayısıyla oyuncu sayısı burada devreye giriyor. Misal siz bir bitki arıyorsanız ve toplayacak zamanınız yoksa, doğal olarak markete bakıyorsunuz. Kalabalık oyun = Yüksek market aktivitesi ve eşya çeşitliliği demek olduğundan EU bir kez daha avantajlı hale geliyor.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KARAKTERLER

Tamamen kişisel görüşlerimdir. Oyunu ciddi anlamda fazlaca oynayan biri olarak kendi gözlemlerime ve tecrübelerime dayanarak sınıflardan biraz bahsedeceğim. Bence en kolay ve en zor 3er sınıfı yazıyorum aşağıya.

KOLAY SINIFLAR

1) Archer : Karakter kısmına gelirsek, oyun başında en oyuncu dostu olan karakter Archer sınıfıdır. Comboları kolay ve uzaktan saldıran bir sınıf olduğu için tavsiye ederim. Ayrıca şu an itibariyle en sağlam en hızlı PVE karkaterlerinden biri belki de en iyisi konumunda. Benim de main karakterimdir bu arkadaş.

2) Musa : Musa ise archer gibi bir başka kolay karakterdir. Slot dönme hızı epey yüksektir. Eğer melee bir sınıf istiyorsanız başlangıç için epey uygundur. Ayrıca 360 derece yani tüm etrafınıza atak yapabilmek bu oyunda önemli bir kavramdır. Musa da bunu sağlam yapabilen yakın karakterlerdendir.

3) Wizard ve Witch : Eğer caster seviyorsanız Wizard-Witch ikilisi makul olur başlangıçta. Wizard biraz daha hasar odaklıyken, Witch biraz da kitle kontrol ve destek gibidir. Ama ikisi de PVE'de oldukça kolay olarak adlandırabileceğimiz sınıflardandır.

ZOR SINIFLAR

1) Sorceress : Oyuna alıştıkça, iş sıradan PVE'den çıktıkça, yetenek ve combo bilgisi öne çıktığında ise Sorceress oyunun parlayan yıldızıdır. Belki de en zor sınıftır. Ama hem pve hem de pvp için doğru ellerde oynanırsa en sağlam ve en dolu yetenek kitine sahip karakterlerden biridir. Başlangıçta pek tavsiye etmem doğal olarak.

2) Ninja ve Kunoichi : Ninja'dan başlarsak, tam bir PVP canavarıdır. Görünmezlik, kitle kontrol comboları ve çılgın hasar... Hepsi bu arkadaşta mevcut. Ama zor... Epey zor. Sınıfa alışmak emek ve zaman istiyor. Ayrıca PVE'si biraz yetersiz kalıyor. Oyunda PVE-PVE diye tutturmamın sebebi, oyunun grind temelli olması. Harika bir PVP karakteriniz olsa bile slot dönme hızı mühim oyunda. Yoksa sizden hızlı biri gelip, slotunuzu çalabilir.

Kadın versiyonu Kunoichi'dir. Bu ablamız da sağlam PVP'ci olmasına rağmen Ninja kadar güçlü değil PVP'de. Ancak bu eksiğini PVE'de tamamlıyor. Ninja'ya göre daha iyi bir PVE karakteridir.

Kişisel Not : Ben bu iki sınıfa da ön yargılıyım. Güçlüler ama oynanışlarından zerre keyif almadım. Ben biraz görünüşe takılan bir insanım. Ekranda gördüğüm skiller, karakterlerin duruşları bana çok yavan ve sıradan geliyor. O bakımdan kozmetik takıntınız varsa pek tavsiye etmem.

3) Tamer : Asya'nın bağrından kopmuş tatlı mı tatlı bir ablamız kendisi. Siyah-gri güzel bir yaratığı var kendisinin. Tüm yeteneklerini neredeyse bu kurt ile yapıyor. Şimdi Tamer'a kolay ve zor diyenler çıkacaktır illa ki. Kolay gören de var zor gören de. Ama benim bahsettiğim zorluk, sınıfın hakkını vermek... Eğer hakkını verirseniz, birisini yerden kaldırmadan kesersiniz. PVE'si de oldukça tatmin edici zaten. Ayrıca bu kurt binek olabiliyor ve buna binilebilmesi bana hep havalı gelmiştir. Eğer 2-3 skille oynama derdindeyseniz, yine oynarsınız ancak sınıfın potansiyelini asla gerçek anlamda göremezsiniz. Mesele comboda bitiyor. Eğer hakkıyla yaparsanız, oyunun overall olarak en iyi 1-2 sınıfından biridir. Hiçbir şeyi 10/10 değildir. Ama her şeyi 8/10 denebilir. Bariz bir zayıflığı ya da üstünlüğü yoktur. Çok da zevklidir.

Son düzenleme:
Öncelikle güle güle oynayın. Gayet güzel oyundur. Saatlerce insanı bağlar. Zaten içine girdikçe, oyun bilginiz derinleştikçe yapacak şeyler de artıyor ve yetişemiyorsunuz bile hepsine. Dolayısıyla sıkılmadan oynarsınız. Hele ki grinding oyunlarını seviyorsanız bağımlı olursunuz. Sevmiyorsanız da life-skill denen kavram o kadar derin ki oradan yürürsünüz gelişmek için.

Ancak bir hatayı düzelteyim. Oyunda server sistemi yok. Gördüğünüz her server oyunun HIVE'ının channelları aslında. Yani tek bir dünya ve tek bir server sistemi var oyunda. Siz o gördüğünüz, Velia, Balenos ıvır-zıvır hangisinde oynarsanız oynayın fark etmez. Hepsi aynı ana dünyaya bağlı. Sadece anlık doluluk oranı fark etmektedir. Grind yapacağınız zaman kasacağınız slot doluysa, hop başka servera geçersiniz orada devam edersiniz mesela.

Oyunun tek ve en büyük sıkıntısına geleyim. TR yani nam-ı diğer MENA sunucusu... Malum bizim ülkemizin oyuncu kitlesi, bu tür ucuz veya ücretsiz oyunlarda fazlaca toksik. O yüzden küfür gırla gidiyor. Millet oyunu hayat-memat meselesi yapmış. Onur-haysiyet vs diye girip sövmeye başlayanlar var.

Biraz açayım demek istediğimi. Oyunda PVP açma-kapama sistemi var. Bir slota gittiğiniz zaman dolu olabiliyor. Eğer kendinize güveniyorsanız, PVP açıp adamı kesip, slotu ele geçirebiliyorsunuz. Ya da sadece PVP yapmaktan keyif aldığınız için, biraz adam keselim, avlayalım, pusu atalım diyebiliyorsunuz. Ya da basitçe, sonuçta RPG diye geçinen bu MENA'da sadece adamı sinir etmek için PVP açıp onu rahatsız ediyorsunuz. Bu arada PVP çok bir şey katmıyor size normal oyunda. Amaç biraz daha düello yapalım, eğlenelim kafası.

Kısaca oyun size bu özgürlüğü veriyor yani. Karşılığında da KARMA puanınız düşüyor. Çok düşerse üstünüzdeki eşyaların seviyesi düşebiliyor eğer ölürseniz. Yani bu PVP'yi yap ama dikkat et bedeli var diyor oyun. Siz bunu göze alırsanız girişiyorsunuz adama. Eğer adamı öldürürseniz, başlıyor sövmeye, yok onurlu davran, yok haysiyetini bilmem ne yapayım, adam değilsin, ....... (yazamayacağım tonlarca söz) gibi gibi.

Bir diğer şey de şu. SLOT TAKEN. Bunu da çokça duyacaksınız. Sizden önce gelen birisi slotu sanki babasının malı gibi sahiplenip size direkt git diyor.

MENA sunucusu ve özellikle Türk oyuncular MMO kısmını kabul ediyor, ama RPG kısmını hiç beceremiyor bu oyunun kısaca. Oyunun sunduğu özelliğe ahkam kesiyorlar, onur-haysiyetten bahsediyorlar. Adres isteyen mi dersiniz, telefon isteyen mi dersiniz... Utanmasa, üşenmese gerçek hayatta bulacak yani... Çoğu da boş-beleş insanlar ne yazık ki. Knight Online'ın toksik kitlesinin BDO'ya evrilmiş hali.

Buraya kadar anlattıklarım MENA içindi.

Ben EU oyuncusuyum. Orada ise ortam bambaşka. Orada da Türk oyuncu var. Ama EU'nun daha nezih ortamına ayak uydurmuş durumda. Slot taken olayı yine var. Zaten bir parçası oyunun. Ama misal adama düello yapalım slot için diyorsunuz. Tamam diyor, kaybederse efendi gibi gidiyor. Kazanırsa da sizden aynısını bekliyor doğal olarak. Ama siz kaybetseniz bile, adama salça olursanız, adam bunun oyun içinde bir hareket olduğunu idrak ediyor ve o da size salça oluyor. Kısaca eğleniyorsunuz. Kesiyorsunuz, kesiliyorsunuz vs. Küfüre çok ciddi yaptırımlar da uygulanıyor. Geçen günlerde ırkçı bir oyuncu olur olmadık şeyler yazdı mesela. GM 10 dakikada müdahale etti. Türk sunucusunda, mahkemeye verseniz tazminat kazanacağınız küfürlere ses çıkarmıyorlar mesela. O yüzden varsa şansınız EU'da başlayın derim.

Ben aslen WoW'dan, o oyun kültüründen gelen bir MMORPG oyuncusuyum. Dolayısıyla (tabii ücretli olmasının ve kitlesinin çok daha kaliteli olmasından ötürü) WoW'dan beklediğim şeyleri bekleme hatasını yaptım.
İlk önce oh ne güzel adamlar Türk sunucusu açmışlar, dilimize önem verip dil desteği getirmişler, bize de destek olmak düşer, zaten aynı oyun falan kafasıyla MENA'da başladım. 1 hafta dayanabildim. Sonra transit EU'ya geçtim. İyi ki de geçmişim.

Teknik olarak ise, oyun Kore'de tüm sunuculardan hızlı ilerliyor. Doğal tabii, Kore oyunu sonuçta.

Avrupa için deneme tahtası ise Türkiye olmuş durumda. EU'dan önce bazı özellikler MENA'ya geliyor. Test ediliyor sonra EU'ya ve/veya NA sunucusuna geçiyor. EU'daki dağıtıcı firma daha sağlamcı bu konuda çünkü.

Ancak bug düzeltmeleri, oyun içi hatalarda adminlerin müdahalesi, forum aktivitesi olarak EU çok daha iyi.

Oyuncu sayısı olarak da EU, MENA'nın 3 katına yakındır. Bunu zaten açılan server sayısından da anlayabilirsiniz. TR'de 10-15 server varken, EU'da 40 küsür server var. Ve hala belli slotlarda boşluk bulmak epey zor.

Oyun single-player kafasında da ilerliyor biraz. Mesela oyun içinde bir başka oyuncuyla pot vb değersiz şeyler hariç hiçbir şey takaslayamıyorsunuz. Bunun için Marketplace'i kullanmanız gerekli. WoW'daki Auction House benzeri bir sistem bu da. Dolayısıyla oyuncu sayısı burada devreye giriyor. Misal siz bir bitki arıyorsanız ve toplayacak zamanınız yoksa, doğal olarak markete bakıyorsunuz. Kalabalık oyun = Yüksek market aktivitesi ve eşya çeşitliliği demek olduğundan EU bir kez daha avantajlı hale geliyor.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KARAKTERLER

Tamamen kişisel görüşlerimdir. Oyunu ciddi anlamda fazlaca oynayan biri olarak kendi gözlemlerime ve tecrübelerime dayanarak sınıflardan biraz bahsedeceğim. Bence en kolay ve en zor 3er sınıfı yazıyorum aşağıya.

KOLAY SINIFLAR

1) Archer : Karakter kısmına gelirsek, oyun başında en oyuncu dostu olan karakter Archer sınıfıdır. Comboları kolay ve uzaktan saldıran bir sınıf olduğu için tavsiye ederim. Ayrıca şu an itibariyle en sağlam en hızlı PVE karkaterlerinden biri belki de en iyisi konumunda. Benim de main karakterimdir bu arkadaş.

2) Musa : Musa ise archer gibi bir başka kolay karakterdir. Slot dönme hızı epey yüksektir. Eğer melee bir sınıf istiyorsanız başlangıç için epey uygundur. Ayrıca 360 derece yani tüm etrafınıza atak yapabilmek bu oyunda önemli bir kavramdır. Musa da bunu sağlam yapabilen yakın karakterlerdendir.

3) Wizard ve Witch : Eğer caster seviyorsanız Wizard-Witch ikilisi makul olur başlangıçta. Wizard biraz daha hasar odaklıyken, Witch biraz da kitle kontrol ve destek gibidir. Ama ikisi de PVE'de oldukça kolay olarak adlandırabileceğimiz sınıflardandır.

ZOR SINIFLAR

1) Sorceress : Oyuna alıştıkça, iş sıradan PVE'den çıktıkça, yetenek ve combo bilgisi öne çıktığında ise Sorceress oyunun parlayan yıldızıdır. Belki de en zor sınıftır. Ama hem pve hem de pvp için doğru ellerde oynanırsa en sağlam ve en dolu yetenek kitine sahip karakterlerden biridir. Başlangıçta pek tavsiye etmem doğal olarak.

2) Ninja ve Kunoichi : Ninja'dan başlarsak, tam bir PVP canavarıdır. Görünmezlik, kitle kontrol comboları ve çılgın hasar... Hepsi bu arkadaşta mevcut. Ama zor... Epey zor. Sınıfa alışmak emek ve zaman istiyor. Ayrıca PVE'si biraz yetersiz kalıyor. Oyunda PVE-PVE diye tutturmamın sebebi, oyunun grind temelli olması. Harika bir PVP karakteriniz olsa bile slot dönme hızı mühim oyunda. Yoksa sizden hızlı biri gelip, slotunuzu çalabilir.

Kadın versiyonu Kunoichi'dir. Bu ablamız da sağlam PVP'ci olmasına rağmen Ninja kadar güçlü değil PVP'de. Ancak bu eksiğini PVE'de tamamlıyor. Ninja'ya göre daha iyi bir PVE karakteridir.

Kişisel Not : Ben bu iki sınıfa da ön yargılıyım. Güçlüler ama oynanışlarından zerre keyif almadım. Ben biraz görünüşe takılan bir insanım. Ekranda gördüğüm skiller, karakterlerin duruşları bana çok yavan ve sıradan geliyor. O bakımdan kozmetik takıntınız varsa pek tavsiye etmem.

3) Tamer : Asya'nın bağrından kopmuş tatlı mı tatlı bir ablamız kendisi. Siyah-gri güzel bir yaratığı var kendisinin. Tüm yeteneklerini neredeyse bu kurt ile yapıyor. Şimdi Tamer'a kolay ve zor diyenler çıkacaktır illa ki. Kolay gören de var zor gören de. Ama benim bahsettiğim zorluk, sınıfın hakkını vermek... Eğer hakkını verirseniz, birisini yerden kaldırmadan kesersiniz. PVE'si de oldukça tatmin edici zaten. Ayrıca bu kurt binek olabiliyor ve buna binilebilmesi bana hep havalı gelmiştir. Eğer 2-3 skille oynama derdindeyseniz, yine oynarsınız ancak sınıfın potansiyelini asla gerçek anlamda göremezsiniz. Mesele comboda bitiyor. Eğer hakkıyla yaparsanız, oyunun overall olarak en iyi 1-2 sınıfından biridir. Hiçbir şeyi 10/10 değildir. Ama her şeyi 8/10 denebilir. Bariz bir zayıflığı ya da üstünlüğü yoktur. Çok da zevklidir.

Öncelikle detaylı yorumun için çok teşekkür ederim. EU Sunucusunda başlarsam iletişim konusunda problem yaşar mıyım? Oyunu zaten bilmiyorum ve oyun içinde birilerine sormam da gerekebilir etrafta oturup türk arar mıyım yoksa yardımcı olabilecek insanlar daima bulabilir miyim?

Karakter olarak striker açmayı düşünmüştüm bu konuda ki yorumunuz nedir?

Öncelikle detaylı yorumun için çok teşekkür ederim. EU Sunucusunda başlarsam iletişim konusunda problem yaşar mıyım? Oyunu zaten bilmiyorum ve oyun içinde birilerine sormam da gerekebilir etrafta oturup türk arar mıyım yoksa yardımcı olabilecek insanlar daima bulabilir miyim?

Karakter olarak striker açmayı düşünmüştüm bu konuda ki yorumunuz nedir?
Eğer hiç İngilizce bilginiz yoksa, evet sorun yaşarsınız. Ancak biraz olsun dile vakıfsanız, oyunda her şey detaylı şekilde açıklanıyor. Örneğin, bir eşyayın altında nereden alınabileceği vs yazıyor. F2 tuşunda crafting için yapılmış wiki sayfası mevcut. Hepsini detaylıca yazıyor. Yani biraz olsun sözlük vs yardımıyla okuduğunu anlayacak kadar İngilizce'niz varsa çözersiniz işi.

Ama unutmayın, tonlarca eşya, craft malzemesi vs var. Ve hepsi birden çok yerde kullanılıyor. Dolayısıyla dilinize güvenmiyorsanız, tüm yazdığım olumsuzluklara rağmen chat kısmına takılmamayı başarırsanız (ki kapatabiliyorsunuz chat kısmını ya da istediğiniz şeyleri görebiliyorsunuz) TR'de açmanızda fayda var. Ciddi anlamda anadilde oynandığında çok daha kolay olacaktır oyun.

EU'da Türk arama kısmına gelirsek, illa ki Türk var mı yazdığınızda 5-10 cevap çıkıyor her serverda. Genelde de yardımcı oluyorlar birbirlerine. Hatta Türk guildleri de var. Katılıp direkt discord, teamspeak gibi bir mecralarda da birlikte oynayabilirsiniz.

-----------------------------------------

Striker için ise, bence güzel sınıf. Hem hasar hem de dayanıklılık yönünden iyidir. Striker biraz daha "vurdu mu oturtan cins" diye tabir edilen bir sınıf. Güzel comboları ve kitleme yetenekleri var. Adamı döve döve öldürüyor adeta :) Görünüş olarak da çok tatminkar bence. Bu tarzı seviyorsanız epeyce keyif alırsınız.

Zorluk açısındansa orta zorlukta denebilir. Hatta kolay-orta karışımı da denebilir. Tek sorun çok yakıncı olması olabilir sizin için. Yaratıklarla, rakiplerle çok yakından dövüşeceksiniz. Dolayısıyla rakipleriniz veya özellikle bosslar ile kapışırken, karşınızdakinin ne yaptığını bilmeniz gerekir. Ki ona göre reaksiyon verebilesiniz. Bu BDO'daki sınıfların %80'i için geçerli zaten. Melee karakterlerin hepsi buna dikkat etmek zorunda.

Ama bence açın. İlk karakter olarak zevkli bir deneyim olacaktır sizin için.

Öncelikle güle güle oynayın. Gayet güzel oyundur. Saatlerce insanı bağlar. Zaten içine girdikçe, oyun bilginiz derinleştikçe yapacak şeyler de artıyor ve yetişemiyorsunuz bile hepsine. Dolayısıyla sıkılmadan oynarsınız. Hele ki grinding oyunlarını seviyorsanız bağımlı olursunuz. Sevmiyorsanız da Life-skill denen kavram o kadar derin ki oradan yürürsünüz gelişmek için.

Ancak bir hatayı düzelteyim. oyunda server sistemi yok. Gördüğünüz her server oyunun hıve'ının Channel'ları aslında. Yani tek bir dünya ve tek bir server sistemi var oyunda. Siz o gördüğünüz, velia, balenos ıvır-zıvır hangisinde oynarsanız oynayın fark etmez. Hepsi aynı ana dünyaya bağlı. sadece anlık doluluk oranı fark etmektedir. Grind yapacağınız zaman kasacağınız slot doluysa, hop başka servera geçersiniz orada devam edersiniz mesela.

Oyunun tek ve en büyük sıkıntısına geleyim. TR yani nam-ı diğer mena sunucusu... malum bizim ülkemizin oyuncu kitlesi, bu tür ucuz veya ücretsiz oyunlarda fazlaca toksik. O yüzden küfür gırla gidiyor. Millet oyunu hayat-memat meselesi yapmış. Onur-haysiyet vs diye girip sövmeye başlayanlar var.

Biraz açayım demek istediğimi. Oyunda PVP açma-kapama sistemi var. Bir slota gittiğiniz zaman dolu olabiliyor. Eğer kendinize güveniyorsanız, PVP açıp adamı kesip, slotu ele geçirebiliyorsunuz. Ya da sadece PVP yapmaktan keyif aldığınız için, biraz adam keselim, avlayalım, pusu atalım diyebiliyorsunuz. Ya da basitçe, sonuçta RPG diye geçinen bu Mena'da sadece adamı sinir etmek için PVP açıp onu rahatsız ediyorsunuz. Bu arada PVP çok bir şey katmıyor size normal oyunda. Amaç biraz daha düello yapalım, eğlenelim kafası.

Kısaca oyun size bu özgürlüğü veriyor yani. Karşılığında da karma puanınız düşüyor. Çok düşerse üstünüzdeki eşyaların seviyesi düşebiliyor eğer ölürseniz. yani bu Pvp'yi yap ama dikkat et bedeli var diyor oyun. Siz bunu göze alırsanız girişiyorsunuz adama. Eğer adamı öldürürseniz, başlıyor sövmeye, yok onurlu davran, yok haysiyetini bilmem ne yapayım, adam değilsin, ... (Yazamayacağım tonlarca söz) gibi gibi.

Bir diğer şey de şu. slot taken. bunu da çokça duyacaksınız. Sizden önce gelen birisi slotu sanki babasının Mali gibi sahiplenip size direkt git diyor.

mena sunucusu ve özellikle Türk oyuncular mmo kısmını kabul ediyor, ama RPG kısmını hiç beceremiyor bu oyunun kısaca. oyunun sunduğu özelliğe ahkam kesiyorlar, onur-haysiyetten bahsediyorlar. Adres isteyen mi dersiniz, telefon isteyen mi dersiniz?.. Utanmasa, üşenmese gerçek hayatta bulacak yani... Çoğu da boş-beleş insanlar ne yazık ki. Knight Online'ın toksik kitlesinin Bdo'ya evrilmiş hali.

buraya kadar anlattıklarım mena içindi.

Ben eu oyuncusuyum. Orada ise ortam bambaşka. Orada da Türk oyuncu var. Ama Eu'nun daha nezih ortamına ayak uydurmuş durumda. Slot taken olayı yine var. Zaten bir parçası oyunun. Ama misal adama düello yapalım slot için diyorsunuz. tamam diyor, kaybederse efendi gibi gidiyor. kazanırsa da sizden aynısını bekliyor doğal olarak. Ama siz kaybetseniz bile, adama salça olursanız, adam bunun oyun içinde bir hareket olduğunu idrak ediyor ve o da size salça oluyor. Kısaca eğleniyorsunuz. Kesiyorsunuz, kesiliyorsunuz vs. küfüre çok ciddi yaptırımlar da uygulanıyor. Geçen günlerde ırkçı bir oyuncu olur olmadık şeyler yazdı mesela. GM 10 dakikada müdahale etti. Türk sunucusunda, mahkemeye verseniz tazminat kazanacağınız küfürlere ses çıkarmıyorlar mesela. o yüzden varsa şansınız Eu'da başlayın derim.

ilk önce oh ne güzel adamlar Türk sunucusu açmışlar, dilimize önem verip dil desteği getirmişler, bize de destek olmak düşer, zaten aynı oyun falan kafasıyla Mena'da başladım. 1 hafta dayanabildim. Sonra transit Eu'ya geçtim. İyi ki de geçmişim.

Teknik olarak ise, oyun Kore'de tüm sunuculardan hızlı ilerliyor. Doğal tabii, kore oyunu sonuçta.

Avrupa için deneme tahtası ise Türkiye olmuş durumda. Eu'dan önce bazı özellikler Mena'ya geliyor. Test ediliyor sonra Eu'ya ve/veya na sunucusuna geçiyor. Eu'daki dağıtıcı firma daha sağlamcı bu konuda çünkü.

Ancak bug düzeltmeleri, oyun içi hatalarda adminlerin müdahalesi, forum aktivitesi olarak eu çok daha iyi.

Oyuncu sayısı olarak da eu, Mena'nın 3 katına yakındır. Bunu zaten açılan server sayısından da anlayabilirsiniz. TR'de 10-15 server varken, Eu'da 40 küsur server var. Ve hala belli slotlarda boşluk bulmak epey zor.

Oyun Single-Player kafasında da ilerliyor biraz. mesela oyun içinde bir başka oyuncuyla pot vb değersiz şeyler hariç hiçbir şey takaslayamıyorsunuz. bunun için marketplace'i kullanmanız gerekli. WoW'daki auction House benzeri bir sistem bu da. dolayısıyla oyuncu sayısı burada devreye giriyor. misal siz bir bitki arıyorsanız ve toplayacak zamanınız yoksa, doğal olarak markete bakıyorsunuz. kalabalık oyun = yüksek market aktivitesi ve eşya çeşitliliği demek olduğundan eu bir kez daha avantajlı hale geliyor.

karakterler

tamamen kişisel görüşlerimdir. oyunu ciddi anlamda fazlaca oynayan biri olarak kendi gözlemlerime ve tecrübelerime dayanarak sınıflardan biraz bahsedeceğim. bence en kolay ve en zor 3er sınıfı yazıyorum aşağıya.

kolay sınıflar

1) Archer: Karakter kısmına gelirsek, oyun başında en oyuncu dostu olan karakter Archer sınıfıdır. Comboları kolay ve uzaktan saldıran bir sınıf olduğu için tavsiye ederim. Ayrıca şu an itibarıyla en sağlam en hızlı PvE karkaterlerinden biri belki de en iyisi konumunda. Benim de main karakterimdir bu arkadaş.

2) musa: Musa ise Archer gibi bir başka kolay karakterdir. Slot dönme hızı epey yüksektir. Eğer melee bir sınıf istiyorsanız başlangıç için epey uygundur. Ayrıca 360 derece yani tüm etrafınıza atak yapabilmek bu oyunda önemli bir kavramdır. Musa da bunu sağlam yapabilen yakın karakterlerdendir.

3) wizard ve witch: Eğer caster seviyorsanız wizard-witch ikilisi makul olur başlangıçta. Wizard biraz daha hasar odaklıyken, witch biraz da kitle kontrol ve destek gibidir. Ama ikisi de PvE'de oldukça kolay olarak adlandırabileceğimiz sınıflardandır.

zor sınıflar

1) sorceress: Oyuna alıştıkça, iş sıradan PvE'den çıktıkça, yetenek ve combo bilgisi öne çıktığında ise sorceress oyunun parlayan yıldızıdır. Belki de en zor sınıftır. Ama hem PvE hem de PVP için doğru ellerde oynanırsa en sağlam ve en dolu yetenek kitine sahip karakterlerden biridir. Başlangıçta pek tavsiye etmem doğal olarak.

2) ninja ve kunoichi: Ninja'dan başlarsak, tam bir PVP canavarıdır. Görünmezlik, kitle kontrol comboları ve çılgın hasar... Hepsi bu arkadaşta mevcut. Ama zor... Epey zor. Sınıfa alışmak emek ve zaman istiyor. Ayrıca PvE'si biraz yetersiz kalıyor. Oyunda PvE-PvE diye tutturmamın sebebi, oyunun grind temelli olması. Harika bir PVP karakteriniz olsa bile slot dönme hızı mühim oyunda. Yoksa sizden hızlı biri gelip, slotunuzu çalabilir.

Kadın versiyonu Kunoichi'dir. Bu ablamız da sağlam Pvp'ci olmasına rağmen ninja kadar güçlü değil Pvp'de. Ancak bu eksiğini PvE'de tamamlıyor. Ninja'ya göre daha iyi bir PvE karakteridir.

kişisel not : ben bu iki sınıfa da ön yargılıyım. Güçlüler ama oynanışlarından zerre keyif almadım. Ben biraz görünüşe takılan bir insanım. Ekranda gördüğüm skiller, karakterlerin duruşları bana çok yavan ve sıradan geliyor. O bakımdan kozmetik takıntınız varsa pek tavsiye etmem.

3) tamer: Asya'nın bağrından kopmuş tatlı mı tatlı bir ablamız kendisi. Siyah-gri güzel bir yaratığı var kendisinin. Tüm yeteneklerini neredeyse bu kurt ile yapıyor. Şimdi Tamer'a kolay ve zor diyenler çıkacaktır illa ki. Kolay gören de var zor gören de. Ama benim bahsettiğim zorluk, sınıfın hakkını vermek... Eğer hakkını verirseniz, birisini yerden kaldırmadan kesersiniz. PvE'si de oldukça tatmin edici zaten. Ayrıca bu kurt binek olabiliyor ve buna binilebilmesi bana hep havalı gelmiştir. Eğer 2-3 skille oynama derdindeyseniz, yine oynarsınız ancak sınıfın potansiyelini asla gerçek anlamda göremezsiniz. Mesele comboda bitiyor. Eğer hakkıyla yaparsanız, oyunun overall olarak en iyi 1-2 sınıfından biridir. Hiçbir şeyi 10/10 değildir. Ama her şeyi 8/10 denebilir. Bariz bir zayıflığı ya da üstünlüğü yoktur. Çok da zevklidir.

Eu sunucusuna girmek için VPN'i sadece servera girerken açık tutmak yeterli midir?
Bir de ben oyunu Steam'dan aldım ve mena ya girdim. Oyunu başka bir Steam hesabı ile mi almam gerekiyor? Yoksa mena da hesap ile eu sunucusuna girilebilir mi?

Eu sunucusuna girmek için VPN'i sadece servera girerken açık tutmak yeterli midir?
Bir de ben oyunu Steam'dan aldım ve mena ya girdim. Oyunu başka bir Steam hesabı ile mi almam gerekiyor? Yoksa mena da hesap ile eu sunucusuna girilebilir mi?
Sadece, Steam üyeliği alırken VPN gerekiyor. Onun dışında VPN'i hiç açmıyorsunuz. Normal şekilde oynuyorsunuz.

Steam'de VPN ile hesap alıyorsunuz, para birimini Euro olarak ayarlıyorsunuz. Aldıktan sonra VPN ile işiniz bitiyor.

Yalnız bazı yıllık ödüller, event ödülleri falan oluyor. Onları alırken açmanız gerekiyor. Çünkü sizi Steam üzerinden browser'a atıyor. Haliyle VPN açık olmazsa CLAIM diyemiyorsunuz.

Uzun lafın kısası yılda 2-3 kez lazım oluyor VPN size.

-------------------------------------------------------------------------

Mena hesabı ile EU'ya girilmiyor maalesef. Normal, Türkiye'de kullandığınız Steam ile de EU hesabı alamıyorsunuz.

Doğrudan yeni bir Steam gerekiyor size. VPN ile açılmış Steam hesabı ve VPN açıkken alınmış bir BDO. Hepsi bu kadar :)

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı