Ben Neden Düzgün İş Bulamıyorum?

Kusura bakma ama burada suç sadece emek hırsızı çevrende değil aynı zamanda sende de...

Temel eğitimi bile tamamlayacak kadar sabır göstermemişsin. Kendini geliştirmekten bahsetsem, dil öğren desem onu da yapacağından şüpheliyim. Hem liseyi bitir hem dil öğren hem de kendine kalifiye olacağın yeni bir iş için gelecek planı yapmaya başlaman gerekiyor yoksa bu durumda herkes seni sömürmeye devam edecek.

Fransızca öğrenmeye başladığımda arkadaşlarım benimle 30 yaşına geldin ne işine yarayacak diye dalga geçmişlerdi, Fransız bir şirketle sözleşme yapınca hepsinin o gülüşleri bir taraflarına kaçtı tabi. Sen kendine yeni kapılar açmak için çabalamazsan kimse bunu senin için yapmayacak. Öncelikle en azından temel eğitimini bitir, bu sırada bir şeyler "üretebileceğin" ya da yorum katabileceğin bir iş dalı seçmen gerekiyor. Mesela görsel tasarım ya da modelleme tarzı bir iş olabilir, eğer İngilizce düzeyimi yükseltirim dersen Microsoft ve Cisco'nun eğitimleri olabilir fark etmez. Kendine kalifiye olacağın bir iş alanı açmak zorundasın.

2000 neslinin yaptığı çok büyük bir hata var, içinde bulunduğunuz sistemin sizi koruyacağına çok fazla güveniyorsunuz ama böyle bir şey olmayacak. Tam tersine sizin neslinizi sürekli elemek için her şeyi yapacak ve bu süreçte yüz milyonlarca rakibiniz var. Bu kadar rakibe karşı kendiniz bir farklılık yaratmamışsanız nasıl öne çıkabilirsiniz ki? Çoğunlukla aynı düzeyde çaba göstermiş olmak bile en iyi ihtimalle ortalama altı bir hayat sunacakken o kadar bile çabalamamış olanların durumu ne yazık ki iyi olmayacak. Gene 19 yaşındasın, biraz geç kalmışsın ama çok da geç değil. Önündeki onlarca yılı kurtarmak için birkaç yıl dişini sıkmazsan durumun düzelmeyecek.

Mesajları okudum. Söyleyebileceğim şey oldukça kısa. Asgari ücret belirli, 2300 lira. Ayrıca sigortanı da yatırmak zorundalar. A-101, BİM, ŞOK vb. marketlere başvuru yapmanızı tavsiye ederim. İnsanlarımız maalesef kul hakkı yemeye alışmışlar. Aylık 400-500 lira için ben de çalışmazdım. Çevrenizdekilerin söylediklerine kulak tıkayıp, kendinize ''düzgün'' bir iş bulmalısınız. Ayrıca sizin adam olup olmamanız amcanızı hiç ilgilendirmez. Kan bağınız bulunuyor diye size hakaret etme hakkı yok. Benim başıma gelse aynı şekilde karşılığını verirdim. Bu akrabalardan hayır gören var mı bilemiyorum...

Ortaokul mezunusun, elinde bir meslek yok, tecrübe yok, dil yok. Kusura bakma ama kabahat sende okumadın bari neden gidip bir yerde kalifiye olabileceğin bir meslek edinmedin? Ortaokul mezunu ustalar tanıyorum 10.000'den yüksek maaşlara çalışan işin ehlisi oldukları için.

Sanayi de çalışabilirsin. Başlarda çok zorlansan da gelecekte iyi maaş alırsın. Sanayi olmazsa inşaat ustaları ile konuş. Çok iyi para kazanıyorlar işini iyi yapanlar. Eğitimin olmadığı için vücudunu kullanmak zorundasın. Başka çaren yok.

Tam sana göre bir iş biliyorum. Hatta bazen ben de düşünüyorum. Gemi işine girip yabancı şirketlerle çalışacaksın. Tam senin gibi eğitimsiz ve vasıfsız kişiler çalışıyor çoğunlukla. Dolar kuru üzerinden maaş alıyorlar. Nereden bildiğimi sorarsan 2 arkadaşım var o işte çalışan. Bir tanesiyle ilk çalıştığım yerde tanışmıştım. DYS ile lisans mezunu olmuş bir teknikerdi arkadaşım. Gemi işinde 2 senedir. Diğer arkadaşım da kaç yıldır o işte bilmiyorum, hiçbir eğitimi vasfı yok ama senin gibi yani ve dolar kuru üzerinden maaş alıyor. İlerde belki ben de girerim ama 5-6 ay okyanustasın. İnternet yok, özel hayat, sosyal hayat vesaire hiçbir şey yok yani. Can güvenliğin de kesin değil. 1500-2000 lira masraf yapmak gerekiyor bildiğim kadarıyla o işe girebilmek için eğitimini almak gerekiyormuş. En son ne yaptın, gelişme var mı? Nisan'dan beri bir işe girebildin mi?

O arkadaşlarına ulaşmak için gerekli olan bir numara, sosyal medya adresi vb. var mı?

Bahsettiğim kişiler dijital ortamda tanıştığım insanlar değil. Sorunu sor, ben iletirim ama cevap ne zaman gelir? Bilemem.

Bu kursların kayıt yeriyle ilgili bir şeyler soracaktım.
Bu kişiler okyanusta şu an, karada değiller ve bulundukları yerde internet yok. Karaya çıktıkları zaman genellikle benimle iletişim kurarlar. Bazen bir iki ay çıkmıyorlar karaya. Fiyatı soracaksan 1500'ün üzerinde diye biliyorum. İstanbul'da var kursları. Diğer semtleri bilmiyorum. Kurumlara sorsan daha iyi olur.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…