BenQ Zowie XL2546K ve XL2411K Monitör İncelemeleri

Eğer competitive player değilseniz Zowie monitör almak zorunda değilsiniz. Bütçenize göre iyi bir VA Panel monitör tavsiye ederim. Hem filmlerde/masaüstünde güzel renk performansı alırsınız hem de IPS kadar gecikme almazsınız.

VA ve IPS paneller fiyat performans panelleri değildir abi. 2000 - 2500TL bandında alabileceğin VA ve IPS panel'de;

1: 8bit renk derinliği vardır. Renk derinliği 10bit olmadan IPS ve VA'nın TN panele göre renk farkı sadece izleme açısı olarak kalıyor.
2: VA ve IPS panelde öküz gibi ghosting ve strobe yersiniz. Özellikle 100 150fps'in üzerinde oynadığınız oyunlarda. Bu yüzden hala zaten TN panel diye bir şey var ve insanlar tercih ediyor.
3: Tepki süreleri VA ve IPS'de MPRT olarak veriliyor, GtG olarak verilmiyor. GtG tepki süresi olan VA ve IPS panelli monitörler de zaten XL2411K bütçesiyle alınacak monitörler değil.

IPS panel denilen panel tipinde renk farkı fotoğrafçıların, tasarımcıların, kurgucuların kullandığı minimum 10bit, Delta E<2 hassasiyeti olan monitörler ya da LUT monitörler olduğu zaman ortaya çıkar ki bu monitörleri de 8 10.000TL'den aşağı bulamazsın. Asus ProART, Eizo, BenQ ve Viewsonic'in modellerine bakın. Sonra kendinize sorun bu monitör niye 12.000TL de benim aldığım IPS monitör 2.500TL eğer IPS renk performansı olarak her daim üstünse.

Monitör teknolojisinde hız artırırsan, renk performansı düşer, renk performansı artırırsan hız düşer. Bu her panel tipi için geçerlidir. IPS'de renk kaybı az olur, TN'de hız kaybı az olur optimizasyonlarda.

VA ikisinin arasındadır ama fiyat performans tarafında en kötü panel tipi, çünkü hiçbir şeyi doğru yapamaz. Ha varsa 5.000+ bütçe VA monitöre verilecek. O zaman ayrı.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı