Berberlikten sıkıldım

musty724

Decapat
Daha fazla  
Merhaba, ben 18 yaşındayım. 3-4 senedir berberlik yapıyorum, yani okula kayıtlı olarak. Daha yeni ustalık sınavına girdim, okulu bitirdim artık ama bu meslekten soğudum, artık yapmak istemiyorum. İşe gitmek bana ölüm gibi geliyor. Saç, sakal yapabiliyorum; saçta biraz daha iyi olursam iyi olur ama yapabiliyorum, fena değil. Ama çalıştığım yer, yaptığım tıraşlardan para vermiyor; günlük veriyor, hâlâ 100-200 TL arası. Bu konuyu konuşacaktım kendisiyle ama babam “Okulun bitsin, öyle konuş,” dedi. “Anlaşamaz isen çıkmak zorunda kalırsan, okulda son zamanların kayıt işleriyle uğraşma” falan dedi. Yani her şeyimi ailem karşılıyor. Devletten gelen bir maaş var ama o da okul bitince kesilecek. Ben masraflı biriyim, bu beni sıkıntıya sokuyor. Başka iş yapmak istiyorum ama akşam geç saatlere kadar da çalışmak istemiyorum. Bilgisayarım var, bilgisayar üzerinden para kazanma yollarını da araştırıyorum. Uzun bir yazı oldu ama detaylı şekilde anlamanız için yazdım. Şimdiden teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bana kalırsa bazı şeyler eksik anlatılmış gibi. Mesela neden okulun bitmesini bekledin, tam anlayamadım staj mıydı, başka bir durum mu vardı? Kayıt işleri vs neler ? Sonuçta hakkını istemek suç değil. Ama eski nesilde hâlâ şu “patrona biat et” kafası var, gerçekten anlamak zor. Sanki işveren ne verirse razı gelmeliyiz gibi...

Şimdi senin maaş konusuna gelelim günlük 100–200 TL ne ya? Ayda 26 gün çalışsan ortalama 3.900 TL ediyor. Aylık 5.000 TL’yi zor görüyorsun, o da tıraş yaparak, ayakta, saatlerce çalışarak. Açık konuşayım, bu maaşa seni çalıştıran kişi kazandığın paranın hakkını sana vermiyorsa kölelik düzenine geçmişiz haberimiz yok. Şöyle söyleyeyim: Polise "Sigortam yok, emeğimin karşılığını alamıyorum" desen, belki ceza yediği gün patron seni arayıp zam teklif eder.

İstersen bu maaş muhabbetine biraz şakayla yaklaşıp “Usta, geçen hesapladım da, köle bile benden fazla alıyor galiba” diye hafiften ağzını yokla. Olmazsa ciddi ciddi otur konuş. Artık okul da bitti, kendine bir iyilik yap: ya şartları netleştir ya da seni değerli görecek bir yere geç.

Bu arada bilgisayar ve internetten para kazanma işi dışarıdan havalı dursa da çoğu zaman hayal satmaktan ibaret. Emek, sabır ve ciddi zaman istiyor. Hemen gelir beklersen hayal kırıklığı yaşarsın. Ancak vaktin olursa ve kendini geliştirirsen, uzun vadede bir kapı aralayabilir.

Ama bence şu an en gerçekçi çözüm: Berberlik mesleğini sevmeni sağlayacak bir ortam bulmak. Meslek iyi, ama bulunduğun ortam kötü. İş yerini değiştirmek belki de sana yeniden motivasyon kazandırır.

Merhaba, ben 18 yaşındayım. 3-4 senedir berberlik yapıyorum, yani okula kayıtlı olarak. Daha yeni ustalık sınavına girdim, okulu bitirdim artık ama bu meslekten soğudum, artık yapmak istemiyorum. İşe gitmek bana ölüm gibi geliyor. Saç, sakal yapabiliyorum; saçta biraz daha iyi olursam iyi olur ama yapabiliyorum, fena değil. Ama çalıştığım yer, yaptığım tıraşlardan para vermiyor; günlük veriyor, hâlâ 100-200 TL arası. Bu konuyu konuşacaktım kendisiyle ama babam “Okulun bitsin, öyle konuş,” dedi. “Anlaşamaz isen çıkmak zorunda kalırsan, okulda son zamanların kayıt işleriyle uğraşma” falan dedi. Yani her şeyimi ailem karşılıyor. Devletten gelen bir maaş var ama o da okul bitince kesilecek. Ben masraflı biriyim, bu beni sıkıntıya sokuyor. Başka iş yapmak istiyorum ama akşam geç saatlere kadar da çalışmak istemiyorum. Bilgisayarım var, bilgisayar üzerinden para kazanma yollarını da araştırıyorum. Uzun bir yazı oldu ama detaylı şekilde anlamanız için yazdım. Şimdiden teşekkürler.
100-200 senin saatlik kazanman gereken para. Paran yüksek olunca işten sıkılmazsın. Otur konuş, olmazsa başka berbere geç. Bir kaç ay olsa bile binlerce lira yapar. Birikim. Gayet güzel bir meslek berberlik.

Bana kalırsa bazı şeyler eksik anlatılmış gibi. Mesela neden okulun bitmesini bekledin, tam anlayamadım staj mıydı, başka bir durum mu vardı? Kayıt işleri vs neler? Sonuçta hakkını istemek suç değil. Ama eski nesilde hâlâ şu “patrona biat et” kafası var, gerçekten anlamak zor. Sanki işveren ne verirse razı gelmeliyiz gibi...

Şimdi senin maaş konusuna gelelim günlük 100–200 TL ne ya? Ayda 26 gün çalışsan ortalama 3.900 TL ediyor. Aylık 5.000 TL'yi zor görüyorsun, o da tıraş yaparak, ayakta, saatlerce çalışarak. Açık konuşayım, bu maaşa seni çalıştıran kişi kazandığın paranın hakkını sana vermiyorsa kölelik düzenine geçmişiz haberimiz yok. Şöyle söyleyeyim: Polise "sigortam yok, emeğimin karşılığını alamıyorum" desen, belki ceza yediği gün patron seni arayıp zam teklif eder.

İstersen bu maaş muhabbetine biraz şakayla yaklaşıp “usta, geçen hesapladım da, köle bile benden fazla alıyor galiba” diye hafiften ağzını yokla. Olmazsa ciddi ciddi otur konuş. Artık okul da bitti, kendine bir iyilik yap: Ya şartları netleştir ya da seni değerli görecek bir yere geç.

Bu arada bilgisayar ve internetten para kazanma işi dışarıdan havalı dursa da çoğu zaman hayal satmaktan ibaret. Emek, sabır ve ciddi zaman istiyor. Hemen gelir beklersen hayal kırıklığı yaşarsın. Ancak vaktin olursa ve kendini geliştirirsen, uzun vadede bir kapı aralayabilir.

Ama bence şu an en gerçekçi çözüm: Berberlik mesleğini sevmeni sağlayacak bir ortam bulmak. Meslek iyi, ama bulunduğun ortam kötü. İş yerini değiştirmek belki de sana yeniden motivasyon kazandırır.

Şimdi şöyle ben meslek eğitim lisesine gidiyor haftada 1 gün okul diğer günler iş 1 gün ise tatil bir nevi staj gibi sadece meslek öğrenmiş oluyoruz bu süreçte devlet maaş veriyor ama okulum bitmesine az kaldığı için kayıt işlemi yani iş yeri değiştirdikten sonra kayıt işlemi olur bu süreçte uğraşmamak için okulun bitmesini bekledim. Ama bir yandanda iyicene sıkıldım bunaldım meslekten benim istediğim şey iş veren ile iyi anlaşmak belirli bir saat içinde çalışmak mesela sabah 8-9 akşam 7-8 gibi ve para kazanmak istiyorum daha 18 yaşındayım hayatımı çalışarak yok edemem belirli bir saatim olsun kendi özel günlerim olsun istiyorum ama maalesef Türkiye'de ki berberler ile bu konuda anlaşılır mı bilmiyorum.

100-200 senin saatlik kazanman gereken para. Paran yüksek olunca işten sıkılmazsın. Otur konuş, olmazsa başka berbere geç. Birkaç ay olsa bile binlerce lira yapar. Birikim. Gayet güzel bir meslek berberlik.

Keşke söylendiği gibi güzel olsa evet iyi yanları var ama kötü yanları illaki oluyor ben çok sıkıldım meslekten öğrenirken soğudum.

Merhaba, ben 18 yaşındayım. 3-4 senedir berberlik yapıyorum, yani okula kayıtlı olarak. Daha yeni ustalık sınavına girdim, okulu bitirdim artık ama bu meslekten soğudum, artık yapmak istemiyorum. İşe gitmek bana ölüm gibi geliyor. Saç, sakal yapabiliyorum; saçta biraz daha iyi olursam iyi olur ama yapabiliyorum, fena değil. Ama çalıştığım yer, yaptığım tıraşlardan para vermiyor; günlük veriyor, hâlâ 100-200 TL arası. Bu konuyu konuşacaktım kendisiyle ama babam “okulun bitsin, öyle konuş,” dedi. “anlaşamaz isen çıkmak zorunda kalırsan, okulda son zamanların kayıt işleriyle uğraşma” falan dedi. Yani her şeyimi ailem karşılıyor. Devletten gelen bir maaş var ama o da okul bitince kesilecek. Ben masraflı biriyim, bu beni sıkıntıya sokuyor. Başka iş yapmak istiyorum ama akşam geç saatlere kadar da çalışmak istemiyorum. Bilgisayarım var, bilgisayar üzerinden para kazanma yollarını da araştırıyorum. Uzun bir yazı oldu ama detaylı şekilde anlamanız için yazdım. Şimdiden teşekkürler.

Reis başka bir iş bul. Bana da senin gibi lokantada günlük 200 TL verdiler günde 10 saat 1 haftada bıraktım.

Senin patron senin üstünden çok para kazanıyor sana hakkını vermiyor alınma ama 4 sene köle gibi çalışmışsın bari yemek falan veriyor muydu?

Bundan önce başka yerde çalışıyordum orası da aynıydı 1 senedir buradayım yine aynı işten bıktığım için sabahları 9 civarlarında geliyorum artık ona laf ediyor buna laf ediyor daha da soğuyorum işten dün de okulun bittikten sonra senle anlaşamayacağız gibi bir şey dedi bende bir şey demedim. Bilgisayar ile ilgilenmeyi çok severim yani masa başında durmayı araştırıyorum bilgisayar üzerinden ne yapabilirim diye. Askerden sonra ise babam hep yapmak istersen bu işi dükkan açacağım sana diyor ama inan çok soğudum işten.

Bundan önce başka yerde çalışıyordum orası da aynıydı 1 senedir buradayım yine aynı işten bıktığım için sabahları 9 civarlarında geliyorum artık ona laf ediyor buna laf ediyor daha da soğuyorum işten dün de okulun bittikten sonra senle anlaşamayacağız gibi bir şey dedi bende bir şey demedim. Bilgisayar ile ilgilenmeyi çok severim yani masa başında durmayı araştırıyorum bilgisayar üzerinden ne yapabilirim diye. Askerden sonra ise babam hep yapmak istersen bu işi dükkan açacağım sana diyor ama inan çok soğudum işten.

Okul bittikten sonra sana köle gibi davranamayacağı için yol yapmış kendine.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı