Bilgisayar kablosuz TV'ye bağlanmıyor

LazDrovya

Megapat
RAM
16
Merhaba,
Dizüstü bilgisayarımı daha önce defalarca TV'ye kablosuz bir şekilde bağladım. Fakat bir gün bir anda bağlanmamaya başladı. Bağlanmaya çalışırken TV de siyah ekran geliyor fakat bağlanmıyor. Mobil etkin nokta açık, bir süre sonra kendi kendine kapanıyor. O kapalıyken aygıt yöneticisnde Wi-Fi Direct adaptör de kayboluyor. Telefonlar sorunsuz şekilde TV'ye yansıtılabiliyor fakat bilgisayarımı bir türlü tekrar yansıtamadım. Artık çıldırmak üzereyim yardım edin.

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba,
Dizüstü bilgisayarımı daha önce defalarca TV'ye kablosuz bir şekilde bağladım. Fakat bir gün bir anda bağlanmamaya başladı. Bağlanmaya çalışırken TV de siyah ekran geliyor fakat bağlanmıyor. Mobil etkin nokta açık, bir süre sonra kendi kendine kapanıyor. O kapalıyken aygıt yöneticisnde Wi-Fi Direct adaptör de kayboluyor. Telefonlar sorunsuz şekilde TV'ye yansıtılabiliyor fakat bilgisayarımı bir türlü tekrar yansıtamadım. Artık çıldırmak üzereyim yardım edin.

Merhaba isteğe bağlı özelliklerden bağlan ve kablosuz ekran özelliğini yükledin mi?

Wi-Fi bandın 5G olduğu için mi acaba🤔

İnan bilmiyorum ama bazı özellikler 5G de olmuyor diye biliyorum.

Merhaba,

Sorununuz oldukça can sıkıcı görünüyor ama çözülebilecek bir problem gibi duruyor. Size adım adım çözüm önerileri sunacağım:

1. bilgisayarın ve TV'nin aynı ağa bağlı olduğundan emin olun.

• Bilgisayarınız ve TV'niz aynı Wi-Fi ağına bağlı olmalı. Farklı ağlarda olmaları bağlantı sorunlarına neden olabilir?

2. Wi-Fi Direct adaptörünü kontrol edin.

• Aygıt Yöneticisi'nde (device Manager) “wi-fi Direct Virtual adapter” görünüyor mu? Eğer kayboluyorsa:

• Ağ bağdaştırıcılarını yenileyin:

1. Windows + X tuşlarına basın, ardından Aygıt Yöneticisi'ni seçin.

2. ağ bağdaştırıcılarını genişletin.

3. “wi-fi Direct Virtual adapter” varsa sağ tıklayıp devre dışı bırak, ardından tekrar etkinleştir seçeneğini kullanın.

4. yoksa yukarıdaki menüden donanım değişikliklerini tara seçeneğini deneyin.

• Sürücü güncellemesi:

1. Wi-Fi sürücünüzü güncelleyin: Sağ tıklayıp sürücüyü güncelleştir seçeneğini kullanın.

2. üreticinin web sitesinden (örneğin Intel, Qualcomm) en güncel sürücüyü manuel olarak indirip yükleyebilirsiniz.

3. ekran yansıtma ayarlarını sıfırlayın.

• TV'de:

• Ekran yansıtma (screen mirroring) ayarlarını sıfırlayın veya kapatıp tekrar açın. TV'nin güncellemelerini kontrol edin.

• Bilgisayarda:

1. ayarlar > sistem > ekran > kablosuz ekran bağlantısı ekle seçeneğine gidin.

2. TV'nin adını gördüğünüzden emin olun. Gözükmüyorsa ağ sorunlarından kaynaklanıyor olabilir.

4. Windows özelliklerini kontrol edin.

• Kablosuz ekran özelliği kurulu mu?

• Windows + r tuşlarına basın ve optionalfeatures yazın.

• Açılan pencerede “kablosuz ekran” (Wireless display) özelliğinin etkin olup olmadığını kontrol edin. Değilse işaretleyip yükleyin.

5. mobil etkin nokta sorunu.

• Mobil etkin noktanın kendi kendine kapanması normalde sistem uykuya geçtiğinde olur. Aşağıdaki adımlarla bunu engelleyebilirsiniz:

1. ayarlar > ağ ve internet > mobil etkin nokta yolunu izleyin.

2. “paylaşılan bağlantıyı kapat” seçeneğini hiçbir zaman olarak değiştirin.

3. güç ayarlarını kontrol edin:

• Windows + r tuşlarına basın, powercfg. CPL yazın ve Enter'a basın.

• “Plan ayarlarını değiştir”e gidin ve gelişmiş ayarlardan ağ bağdaştırıcısı güç tasarrufu modunu maksimum performans olarak değiştirin.

6. sorun devam ediyorsa alternatif yöntemler.

• Microsoft kablosuz ekran uygulaması:

• Microsoft Store'dan “kablosuz ekran” uygulamasını indirip yansıtmayı tekrar deneyin.

• HDMI kablosu ile bağlantı: Eğer mümkünse, geçici çözüm olarak HDMI kablosu kullanabilirsiniz.

7. sistem güncellemesi ve temizlik.

• Bilgisayarınızdaki Windows güncellemelerini kontrol edin.

• Sistemdeki gereksiz dosyaları ve geçici dosyaları temizleyerek (disk temizleme veya CCleaner gibi araçlarla) sistemin düzgün çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Bu adımları deneyip hangi noktada sorun yaşadığınızı bildirirseniz, daha spesifik bir çözüm sunabilirim.

ChatGPT’den alıntılanmıştır.

İnan bilmiyorum ama bazı özellikler 5G de olmuyor diye biliyorum.
Tüm cihazları 2.4G ye çektim fakat değişen bir şey olmadı.. Daha önce dediğim gibi daha önce de bağlandım ve hiçbir ayarı değiştirmedim.
Merhaba,

Sorununuz oldukça can sıkıcı görünüyor ama çözülebilecek bir problem gibi duruyor. Size adım adım çözüm önerileri sunacağım:

1. bilgisayarın ve TV'nin aynı ağa bağlı olduğundan emin olun.

• Bilgisayarınız ve TV'niz aynı Wi-Fi ağına bağlı olmalı. Farklı ağlarda olmaları bağlantı sorunlarına neden olabilir?

2. Wi-Fi Direct adaptörünü kontrol edin.

• Aygıt Yöneticisi'nde (device Manager) “wi-fi Direct Virtual adapter” görünüyor mu? Eğer kayboluyorsa:

• Ağ bağdaştırıcılarını yenileyin:

1. Windows + X tuşlarına basın, ardından Aygıt Yöneticisi'ni seçin.

2. ağ bağdaştırıcılarını genişletin.

3. “wi-fi Direct Virtual adapter” varsa sağ tıklayıp devre dışı bırak, ardından tekrar etkinleştir seçeneğini kullanın.

4. yoksa yukarıdaki menüden donanım değişikliklerini tara seçeneğini deneyin.

• Sürücü güncellemesi:

1. Wi-Fi sürücünüzü güncelleyin: Sağ tıklayıp sürücüyü güncelleştir seçeneğini kullanın.

2. üreticinin web sitesinden (örneğin Intel, Qualcomm) en güncel sürücüyü manuel olarak indirip yükleyebilirsiniz.

3. ekran yansıtma ayarlarını sıfırlayın.

• TV'de:

• Ekran yansıtma (screen mirroring) ayarlarını sıfırlayın veya kapatıp tekrar açın. TV'nin güncellemelerini kontrol edin.

• Bilgisayarda:

1. ayarlar > sistem > ekran > kablosuz ekran bağlantısı ekle seçeneğine gidin.

2. TV'nin adını gördüğünüzden emin olun. Gözükmüyorsa ağ sorunlarından kaynaklanıyor olabilir.

4. Windows özelliklerini kontrol edin.

• Kablosuz ekran özelliği kurulu mu?

• Açılan pencerede “kablosuz ekran” (Wireless display) özelliğinin etkin olup olmadığını kontrol edin. Değilse işaretleyip yükleyin.

5. mobil etkin nokta sorunu.

• Mobil etkin noktanın kendi kendine kapanması normalde sistem uykuya geçtiğinde olur. Aşağıdaki adımlarla bunu engelleyebilirsiniz:

1. ayarlar > ağ ve internet > mobil etkin nokta yolunu izleyin.

2. “paylaşılan bağlantıyı kapat” seçeneğini hiçbir zaman olarak değiştirin.

3. güç ayarlarını kontrol edin:

• Windows + r tuşlarına basın, powercfg. CPL yazın ve Enter'a basın.

• “Plan ayarlarını değiştir”e gidin ve gelişmiş ayarlardan ağ bağdaştırıcısı güç tasarrufu modunu maksimum performans olarak değiştirin.

6. sorun devam ediyorsa alternatif yöntemler.

• Microsoft kablosuz ekran uygulaması:

• Microsoft Store'dan “kablosuz ekran” uygulamasını indirip yansıtmayı tekrar deneyin.

• HDMI kablosu ile bağlantı: Eğer mümkünse, geçici çözüm olarak HDMI kablosu kullanabilirsiniz.

7. sistem güncellemesi ve temizlik.

• Bilgisayarınızdaki Windows güncellemelerini kontrol edin.

• Sistemdeki gereksiz dosyaları ve geçici dosyaları temizleyerek (disk temizleme veya CCleaner gibi araçlarla) sistemin düzgün çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Bu adımları deneyip hangi noktada sorun yaşadığınızı bildirirseniz, daha spesifik bir çözüm sunabilirim.

4. adıma kadar her şey okey fakat

• Açılan pencerede “kablosuz ekran” (Wireless display) özelliğinin etkin olup olmadığını kontrol edin. Değilse işaretleyip yükleyin. kısmında Kontrol edebileceğim “kablosuz ekran” (Wireless display) diye bir seçenek/klasör bulamadım.

Bunlar da karşılaştığım sorunların ekran görüntüleri..

Dosya Ekleri

• adsız1.jpg
    adsız1.jpg
    127 KB · Görüntüleme: 108
  • WhatsApp Görsel 2024-11-17 saat 00.23.56_75466e03.jpg
    WhatsApp Görsel 2024-11-17 saat 00.23.56_75466e03.jpg
    180,2 KB · Görüntüleme: 100
Son düzenleme:
Tüm cihazları 2.4G'ye çektim fakat değişen bir şey olmadı. Daha önce dediğim gibi daha önce de bağlandım ve hiçbir ayarı değiştirmedim.

4. adıma kadar her şey okey fakat.

• Açılan pencerede “kablosuz ekran” (Wireless display) özelliğinin etkin olup olmadığını kontrol edin. Değilse işaretleyip yükleyin. Kısmında kontrol edebileceğim “kablosuz ekran” (Wireless display) diye bir seçenek/klasör bulamadım.

Bunlar da karşılaştığım sorunların ekran görüntüleri.

Eğer “kablosuz ekran” (Wireless display) özelliğini “isteğe bağlı özellikler” (optional features) ekranında göremiyorsanız, bu özelliğin sisteminizde kurulu olmaması veya eksik olması muhtemeldir. Sorunu çözmek için aşağıdaki adımları izleyin:

1. kablosuz ekran özelliğini manuel olarak ekleyin.

1. ayarlar > uygulamalar > isteğe bağlı özellikler (optional features) kısmına gidin.

2. sağ üst köşede yer alan isteğe bağlı özellik ekle düğmesine tıklayın.

3. açılan listeden kablosuz ekran (Wireless display) seçeneğini arayın.

• Eğer listede yoksa, Windows sürümünüz veya sistem bileşenlerinizle ilgili bir eksiklik olabilir. Bu durumda aşağıdaki diğer adımlara geçin.

4. “kablosuz ekran” seçeneğini bulursanız seçin ve yükleme işlemini başlatın.

2. Windows sürümünüzü kontrol edin.

Bazı Windows 10 ve 11 sürümleri “kablosuz ekran” özelliğini varsayılan olarak içermeyebilir. Sisteminizin bu özelliği destekleyip desteklemediğini kontrol edin:

1. Windows + r tuşlarına basarak winver yazın ve Enter'a basın.

2. açılan pencerede Windows sürümünüzü ve yapınızı kontrol edin.

• Windows 10 Home, Pro veya Windows 11 kullanıyorsanız, desteklenmelidir. Ancak eski sürümler veya bazı kurumsal (Enterprise/Education) sürümlerde bu özellik devre dışı olabilir.

3. DISM komutlarıyla özellikleri onarın.

Eğer özelliği ekleyemiyorsanız veya eksik görünüyorsa, aşağıdaki adımları deneyebilirsiniz:

1. komut Istemi'ni (command prompt) yönetici olarak açın:

• Windows + s tuşlarına basın, “komut istemi” yazın, sağ tıklayıp yönetici olarak çalıştır seçeneğini seçin.

2. aşağıdaki komutları sırasıyla çalıştırın:

DISM /online /get-capabilities | findstr "wirelessdisplay"

• Bu komut, sisteminizde kablosuz ekran özelliğinin mevcut olup olmadığını kontrol eder.

3. özellik mevcutsa etkinleştirmek için şu komutu çalıştırın:

DISM /online /add-capability /capabilityname: App. Wirelessdisplay. Connect~~~~0. 0.1.0

4. işlem tamamlandıktan sonra bilgisayarınızı yeniden başlatın ve özelliğin eklenip eklenmediğini kontrol edin.

4. Windows güncellemelerini kontrol edin.

Sisteminizde eksik dosyalar veya özellikler olabilir. Bunu düzeltmek için:

1. ayarlar > güncelleştirme ve güvenlik > Windows Update kısmına gidin.

2. güncellemeleri denetleyin ve varsa hepsini yükleyin.

3. güncellemeler tamamlandıktan sonra bilgisayarı yeniden başlatın.

5. alternatif yöntem: Üçüncü taraf çözümleri.

Eğer kablosuz ekran özelliğini yükleyemiyorsanız, geçici çözüm olarak üçüncü taraf yansıtma yazılımları kullanabilirsiniz.

• Apowermirror, letsview, veya airserver gibi uygulamalar, bilgisayarınızı TV'ye yansıtmanıza yardımcı olabilir.

Bu adımları uyguladıktan sonra durumu tekrar değerlendirelim. Eğer sorun devam ederse, daha derinlemesine incelemek için başka bir yol bulabiliriz.

Tüm cihazları 2.4G'ye çektim fakat değişen bir şey olmadı. Daha önce dediğim gibi daha önce de bağlandım ve hiçbir ayarı değiştirmedim.

4. adıma kadar her şey okey fakat.

• Açılan pencerede “kablosuz ekran” (Wireless display) özelliğinin etkin olup olmadığını kontrol edin. Değilse işaretleyip yükleyin. Kısmında kontrol edebileceğim “kablosuz ekran” (Wireless display) diye bir seçenek/klasör bulamadım.

Bunlar da karşılaştığım sorunların ekran görüntüleri.

2. Wi-Fi ve Bluetooth sürücülerini güncelleyin.

• Aygıt Yöneticisi'ni açın ve ağ adaptörleri ile Bluetooth kategorilerindeki tüm cihazların güncel olup olmadığını kontrol edin:

• Üzerine sağ tıklayın ve sürücüyü güncelle seçeneğini seçin.

• Eğer güncellemeler işe yaramazsa, üreticinin resmi web sitesinden Wi-Fi ve Bluetooth sürücülerini manuel olarak indirip yükleyin.

3. Miracast uyumluluğunu test edin.

• Windows + r tuşlarına basın, ardından DxDiag yazıp Enter'a basın.

• Açılan pencerede tüm bilgileri kaydet seçeneğiyle bir rapor oluşturun.

• Kaydedilen dosyada “miracast” kelimesini arayın. Eğer “available” yazıyorsa destekleniyor, “not supported” yazıyorsa donanımsal bir uyumsuzluk olabilir.

3. Windows güncellemeleri.

• Bir Windows güncellemesi sırasında Miracast gibi kablosuz ekran paylaşımıyla ilgili özellikler etkilenmiş olabilir. Özellikle Windows 10 ve 11'de bu tür sorunlar sık görülüyor.

• Kontrol adımı: En son Windows güncellemesini yapın veya en son güncellemeden sonra bu sorun oluştuysa, güncellemeyi kaldırmayı deneyin.

• Ayarlar > güncelleme ve güvenlik > güncellemeleri görüntüle > güncellemeyi kaldır.

4. TV veya bilgisayar ayarları değişmiş olabilir.

• TV'nin ekran paylaşım modunun yanlış bir moda (ör. Farklı bir bağlantı protokolü) ayarlanmış olma ihtimali vardır.

• TV ayarları: TV'nin ekran yansıtma modunu manuel olarak etkinleştirin.

• Bilgisayar ayarları: Ekran projeksiyon ayarları'ndan “bu bilgisayarın keşfedilmesine izin ver” seçeneğini kontrol edin:

• Ayarlar > sistem > projeksiyon > bu bilgisayar.

Son düzenleme:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı