Bilgisayar kartları nasıl çalışıyor?

Makaleler
1
Merhaba arkadaşlar bugüne kadar hayatımın beni en çok şaşırtan ögesi, bilgisayarlar hakkında çok şey merak etmişimdir. Gerek donanımsal gerek yazılımsal olarak iyi iş gören bu cihazların o yeşil ve içerisinde bütün işlerimizi yerine getirecek bilgiyi ve donanımı barındıran kartların nasıl çalıştığını öğrenmek istiyorum şimdiden teşekkürler! :)

Son düzenleyen: Moderatör:
Sanırım genel olarak Bilgisayar sisteminin nasıl çalıştığını anlamak istiyor. Elektriğin veri olması işlenmesi vb.

Sanırım genel olarak bilgisayar sisteminin nasıl çalıştığını anlamak istiyor. Elektriğin veri olması işlenmesi vb.
Yani böyle çok genel bir soru oluyor, basit bir cevapla anlamak mümkün değil ki. Yine de elimden geldiğince basitleştirerek ifade etmeye çalışayım.

Yeşil diye tabir ettiğiniz kısım muhtemelen PCB. Açılımı Printed Circuit Board, yani baskı devre kartı. Üzerinde yollar mevcut, bu yollar üzerinden elektrik akımı akabiliyor. Bir nevi bir sürü kablo bağlamak yerine böyle yapılıyor gibi düşünebilirsiniz yani.

Üzerinde birçok devre elemanı mevcut. Transistörler, kristal osilatörler, entegreler, mikrodenetleyiciler hatta belki de mikroişlemciler ya da basit lojik kapılar ve daha birçok şey mevcut. Hepsinin ayrı ayrı görevleri var.

Temelde matematiksel mantığı öğrenebilirsiniz. Bunlara dayanarak transistörler (anahtarlama elemanı olarak çalışabilen elemanlar) ile oluşturulan mantık kapıları bu matematiksel mantık ve işlemlerine dayanıyor. En temelini basitçe böyle ifade edebilirim.

Aslında bunları kavrayabilmek için PIC gibi mikrodenetleyiciler ya da Arduino gibi geliştirme kartlarıyla çalışmak işi daha anlaşılır kılacaktır.

Bunun dışında bunların iletişimleri bir başka kocaman konu. Örneğin Arduino ile SPI, I2C gibi protokolleri kavramak çok daha verimli olacaktır.

Çok zevkli işler aslında, hoşunuza gidiyorsa ilgilenin derim. Zor geldiyse aslında hiç de zor değil, gerektiğinde her türlü soruya da elimden geldiğince açığım. 🙂
PCB tasarımıyla uğraşamadım. Bu yaz bolca boş vaktim olacak tekrardan ilgilenmeyi düşünüyorum. Umarım başarılı olabilirim. Çok projem de var gerçekten zevkli bir şey. İlgilenmeye değer.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı