Bilgisayar mühendisinin bilmesi gerekenler

Algoris

Kilopat
Merhaba, bilgisayar mühendisliği son sınıf öğrencisiyim. Şimdiye kadar üniversiteden istediğim verimi alamadığım için kendi başıma çalışmaya ve öğrenmeye odaklandım. Yazılım alanında kendimi geliştirmek için çıktığım bu yolda aşağıda listelediğim alanda ve teknolojilerde belki yüzlerce projeyi çalışır vaziyette son noktalara getirdim.

Web sitesi: Python Django, ASP.NET Core MVC, PHP.
Oyun: Unity, Godot.
Masaüstü uygulama: Winforms, WPF, Python PyQt5, Java swing.
Mobil uygulama: Android Studio Kotlin, .NET mauı.

Üstteki alanlarda gerek kendim için gerek freelance işlerde çeşitli projeleri baştan sona geliştirdim. Şu anda üniversitemin son senesini okuyorum ve yaptıklarımın biraz son kullanıcıya yönelik olduğunu bu projeleri geliştirirken başkalarının yaptığı Framework ve kütüphanelerden yararlandığımı fark ettim. Bir bilgisayar mühendisinin daha alt seviye ve arka planda dönen şeylere hakim olması gerektiğini düşünüyorum. Fakat nasıl bir yol izleyebileceğimi bilmiyorum. Aslında sormak istediğim bir bilgisayar mühendisi mezun olmadan önce sektöre ve geleceğe hazır olabilmek için hangi bilgilere sahip olması gerekir? Yukarıdaki alanlar dışında hangi alanlara göz atabilirim? Bu soruları sorarken şunu da farkındayım bu meslekte her zaman öğrenmek gerekiyor fakat bu hayat yoğunluğuna girmeden kendimi geliştirebileceğim son senem ve sizlerden de tavsiyelerinizi bekliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Amin hocam. Bu meslekte ne kadar proje geliştirdiysem de ne kadar yeni bir şeyler öğrendiysem de nedense insan hep kendini yetersiz hissediyor.

Sektör dediğiniz şey geniş bir skala, sektöre hazır olmak diye bir şey yok, oyun geliştiricisi olmak istiyorsanız hakim olmanız gereken şeyler başka, gömülü yazılım için başka vs. Bunların temelini, neyin nasıl çalıştığını okul size kabaca öğretir, siz ilerde hangi dalda uzmanlaşacaksanız onu da tecrübeyle öğrenirsiniz, pek çok bilgi de böyle a, b, c konularını öğrendim artık x sektöründe bilmediğim bir şey kalmadı şeklinde çalışmaz, mesela harika olduğunu düşündüğünüz bir sql sorgusunun dbyi zorladığını fark edersiniz, böyle problemler karşınıza zaman zaman çıkar, buna custom bir çözüm geliştirmeniz gerekir, farklı bir teknoloji ile çalışmanız gerekebilir, ilk defa gördüğünüz bir sistemdeki hatayı bulmanız gerekebilir vs. bu da youtube videosu, ders kitabı, CS50 kursu vs ile anlatılan bir şey değil; sizin hem bilginizi (teorik temel bilgi + o ana kadarki pratik tecrübeniz) hem problem çözme zekanızı kullanarak ortaya koyabileceğiniz bir şey diye düşünüyorum.

Sektör dediğiniz şey geniş bir skala, sektöre hazır olmak diye bir şey yok, oyun geliştiricisi olmak istiyorsanız hakim olmanız gereken şeyler başka, gömülü yazılım için başka vs. Bunların temelini, neyin nasıl çalıştığını okul size kabaca öğretir, siz ilerde hangi dalda uzmanlaşacaksanız onu da tecrübeyle öğrenirsiniz, pek çok bilgi de böyle a, b, c konularını öğrendim artık x sektöründe bilmediğim bir şey kalmadı şeklinde çalışmaz, mesela harika olduğunu düşündüğünüz bir sql sorgusunun dbyi zorladığını fark edersiniz, böyle problemler karşınıza zaman zaman çıkar, buna custom bir çözüm geliştirmeniz gerekir, farklı bir teknoloji ile çalışmanız gerekebilir, ilk defa gördüğünüz bir sistemdeki hatayı bulmanız gerekebilir vs. bu da youtube videosu, ders kitabı, CS50 kursu vs ile anlatılan bir şey değil; sizin hem bilginizi (teorik temel bilgi + o ana kadarki pratik tecrübeniz) hem problem çözme zekanızı kullanarak ortaya koyabileceğiniz bir şey diye düşünüyorum.
Teşekkürler hocam cevabınız için. Haklısınız. Alan konusunda bir alana yönelip kalmayı hiçbir zaman başaramadım. Bir alanla uğraşırken aklım öbüründe kalıyor hep 😂.Bundan dolayı soruyu genel olarak sorayım diye düşünmüştüm ama cevabınıza katılıyorum.

Açıkçası Türkiye gibi ülkelerde çok düşük seviye çalışmak ve sıfırdan bir şeyler icat etmek pek ekmek getirmez diye düşünüyorum. En azından başlangıç aşamasında. Halihazırda olan popüler frameworkleri ve teknolojileri öğrenmen daha çok yarar sağlar. Ayrıca her zaman kendini yetersiz hissedeceksin çünkü bu sektörde öğrenmenin bir sonu yok. Uçsuz bucaksız bir sektör. Yine de şu ana kadar popüler teknolojilerde kendini mümkün olduğunca geliştirmişsin, çok iyi bence. Ekstra olarak son senende JS öğrenmen iyi olabilir. React ve React Native öğrenmek çok şey kazandırır. Bir de masaüstünde Electron çok kullanılıyor.

Framework kullanmak kolaya kaçmak gibi hissetirebilir ama her seferinde gidip tekerleği tekrar tekrar keşfetmeye gerek yok. Tabii framework'un nasıl çalıştığını arkaplanda ne yaptığını bilmekte önemli. Bilgisayar mühendisinin bilmesi gereken gerekenler dersen de yazılım geliştirme süreçleri ve analiz ve tasarım gerçekten çok önemli. SOLID vb. standartlarda gerekli özellikle takımla çalışırken.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı