Bilgisayar Mühendisliği Bölümü incelemesi

ctrlshift

Hectopat
Katılım
30 Kasım 2019
Mesajlar
457
Makaleler
1
Çözümler
13
Henüz tercih dönemi gelmedi ama bu aylar kararsızların en çok araştırma yaptığı aylar. Artık bölümü yarıladığıma göre az çok neyin ne olduğunu çözdüm ve sorulara cevap verebilir, benden bir adım geride olanlara da tavsiye verebilirim diye düşünüyorum. İnternette sık sık karşılaştığım ve çoğu öğrencinin merak ettiği başlıkları kendi gözlemlerime göre ele alacağım. Bu konular çokça tartışılmış ama farklı insandan farklı bakış açısı görmenin kimseye zararı olmaz sanırım.

İngilizce, hazırlık sınıfı vs​

İngilizce şart arkadaşlar. Bölüme başlamadan önce iyi bir İngilizce bilginizin olması gerekiyor. Fakat gündelik konuşmaları anlıyorsanız tamam ben İngilizce biliyorum dememelisiniz. Teknik yazıları okuyup anlayacak halde olmalısınız. 'Bölümü okurken öğrenirim yaa' denilmemeli bence. Daha ilk seneden yabancılara iş yapmaya bile başlayabilirsiniz. Fırsat kaçırmayın boşuna, İngilizce önemli. Hazırlık imkanınız varsa okuyun derim. Hem sınav senesinden çıkıp direkt mühendisliğin yoğun derslerine dalış yapmaktansa bir sene boyunca sadece dil çalışmak inanın tatil gibi geliyor. Bazıları kayıp bir sene gibi görüyor hazırlık yılını. Her şeyden önce, nereye yetişeceğiz sanki? Bir yıl kayıp olsa ne olur olmasa ne olur? Bunun yanı sıra sadece okuduğunuzu anlamayı değil, İngilizce makale yazma kurallarını ve düzgün konuşmayı öğreniyorsunuz. Oyunlardan dizilerden gayet iyi İngilizce anlar hale geliyoruz fakat birçoğumuz oturup teknik bir yazı yazacak seviyede olmuyor lise bitince. Bu nerede işime yarar da demeyin, yarar. Yaptığınız çalışmalarla ilgili bir yazı yayınlarsınız, Türkçede ulaşabildiğiniz kişi sayısı 10 ise İngilizce yayınladığınızda 100 olur.

Hazırlıkta da sadece İngilizce öğrenin. Programlamaya başlayayım falan filan hiç karıştırmayın. Kur tekrarı yapınca pişman olursunuz. İngilizceyi çok iyi öğrenmeye çaba gösterin sadece. Koskoca 1 yıl. Sadece dil öğreniyorsunuz. Büyük bir fırsat. Hocalarınızı, sınıfınızı ve interneti iyi değerlendirin. Hepsinden fayda sağlayabilirsiniz.

Burada ekstra bir tavsiye vereyim. Ben gayet iyi derecede İngilizce biliyordum. Yine de hazırlık okudum. Bildiğin tatil gibi oldu, okula alıştım, ortamı tanıdım, arkadaş falan edindim. Ama yan gelip yattım biraz. İkinci bir dil öğrenmeye çalışmadığım için pişmanlık duyuyorum bir nebze. Bu durumdaysanız değerlendirebilirsiniz bu dediğimi.

Matematik şart mı?​

Matematik de şart. Maalesef "matematik bilmeden halledersiniz" diyemeyeceğim. Sadece programcı olsanız evet belki fakat siz mühendis oluyorsunuz. 1. sınıfta Calculus, Fizik gibi dersler alacaksınız. Diyelim ki Calculus'ü bir şekilde geçtiniz zorlaya zorlaya. 2. sınıfta elektrik dersleri alacaksınız ve integraller, formüller havada uçuşacak, yine o matematiğe ihtiyacınız olacak. Algoritma analizi, olasılık, ayrık matematik gibi dersleriniz olacak ve bunların hepsinde matematiğin farklı alanları gerekecek. Belki sektöre girince asla matematikle işiniz olmayacak olan bir alan seçeceksiniz fakat okurken o matematikle içli dışlı olmak zorunda kalıyorsunuz. Göz korkutmak için demiyorum, öyle matematikçiler gibi tahtada boydan boya çılgın işlemler yapmayacaksınız fakat iyi seviye türev integral ve mantık konularına hakim olmanız gerekecek.
Parantez açmak gerekirse veri bilimi, yapay zeka, makine öğrenmesi gibi alanların hepsi de matematik kullanıyor.

Hiçbir şey bilmiyorum, zorlanır mıyım?​

Bu soru da bir tek bizim bölümde var galiba ha. Yani mimarlar hiç demiyor ki mimariye dair bir şey bilmiyorum zorlanır mıyım falan.. :) Okula öğrenmeye gidiyoruz zaten dostlarım. Hiç sorun değil ne bilip bilmediğiniz, benim sınıfımda hala hiçbir şey bilmeyenler var...
En fazla şu olur, meslek lisesinden gelen ya da önceden programlama öğrenmiş çalışmış tipler vardır. Programlamaya giriş derslerinde her şeyi bilirler, siz daha uygulamayı açmaya çalışırken bunlar kodu yazıp bitirirler. Siz de kıskanırsınız. Ama sakın eksik hissetmeyin. Dediğim gibi oraya öğrenmeye gidiyoruz ve her şeyi ayrıntısıyla sorup anlamaya çalışabilirsiniz. Kimse de bir şey diyemez.

Fakat bu noktada şunun ayrımını yapmakta fayda var. "Hiçbir şey bilmiyorum" vs "hiç ilgim yok." İnanın bana ilgi olmadan bu bölüm okunacak bölüm değil. Saatlerce bilgisayar başında oturup ufacık yazılara bakıp bilgisayarın dilinden anlamaya çalışacaksınız. Hırs yapacaksınız. Sayfalarca yazı okuyacaksınız. Bunu hayal edince içinizde bir heyecan kıpırtısı olmalı.

Bir şeyler bilmeniz fayda sağlar mı, tabii ki sağlar. Diğerleri uygulamayı açmaya çalışırken siz kodu yazar bitirirsiniz. :) Diğer derslere odaklanıp ortalama kasarsınız cepte durur. Önceden başlayacak vaktiniz varsa başlayın, neden olmasın? Öğrendiğiniz her şey yanınıza kar kalır. Fakat iyi bir üniversite kazanmak ve hazırlıkta İngilizce'yi halletmek gibi önceliklerin önüne geçirmeyin.

Okul fark eder mi?​

Tabii ki fark eder. İyi bir okulda iyi bir eğitim alırsınız. İşleriniz daha kolay hallolur, daha kolay muhatap bulursunuz falan filan. Fakat kötü okuldan mezun olursanız kötü mühendis olursunuz diye bir kaide yok. Üniversitede her şey sizde bitiyor. Her okulda çok iyi hocalar olabilir, çok kötü hocalar da olabilir. Fakat bizim alanımız için internet mükemmel bir kaynak. Asla hocaya bağımlı değilsiniz. Takıldığınız herhangi bir konuda, binlerce anlatım bulabilirsiniz. Yani öğrenmek isterseniz her türlü öğrenirsiniz. Kampüs, şehir, imkanlar falan bunların hepsi dikkate alınması gereken etmenler tabii. Yapabildiğiniz en iyi sıralamayı yapıp, gidebildiğiniz en iyi okula gidin işte. Fakat sıralamam kötü, kötü bir okulda bu bölümü okuyacağıma iyi okulda başka bölüm okuyayım diye vazgeçmenize gerek yok diye düşünüyorum.
İş hayatında okul fark edecek mi onu ben de bilmiyorum. Yaşayıp göreceğiz ama inşallah etmez. :)

Nasıl bir bilgisayar lazım?​

Şimdi teoride bilgisayar lazım bile değil. Okuldaki bilgisayarları kullanabilirsiniz çalışmak için. Lab dersleri için de okul size temin etmek zorunda. Fakat pratikte öyle olmuyor o iş. İlla kendi bilgisayarınıza ihtiyacınız oluyor. Geceleri de çalışacaksınız, yaptıklarınızı saklamanız gerekecek. E bilgisayarları tanımanız öğrenmeniz gerek bi kere. O yüzden bir laptop alacaksınız orasını netleştirelim. (Eviniz olacaksa masaüstü de olur siz bilirsiniz fakat tavsiye etmem. Okulda da bilgisayar lazım, kütüphanede de.)

Peki nasıl bir laptop? Bir canavara ihtiyacınız yok. Hele ki başlangıç dersleriniz için en sıradan bilgisayar bile yeterli olur. Fakat ikide bir de değiştirecek haliniz yok. O yüzden başlangıçta şöyle orta düzey bir şey alın. Oyun falan oynarsınız belki, ya da oyunun kendisini yapmaya merak salarsınız. İyi bir bilgisayara ihtiyacınız olur. Orasına kendi ihtiyaçlarınızla ve bütçenizle karar verin.

Benim bilgisayarım kısaca: i5, 8 gb, mx110. Hiç canımı sıkmadı şimdiye kadar. Gayet iyi geçiniyoruz.

Bölüm zor mu?​

Zor. Hiç öyle garip gurup laf salatasına girmeye gerek yok. Bölüm zor. Dahi değilseniz, her duyduğunuzu şıp diye anlamıyorsanız illa o derslere çalışacaksınız. Matematik, fizik, elektrik, mantık göreceksiniz. "Bunları niye yapıyorum yaa ben kod falan yazmak istiyorum" diyeceksiniz. Ama yine de onları yapacaksınız.

Kod yazmak işin en kolay kısmı diyebilirim. Bakın şu forumda bile herkes öğrenmeye çalışıyor, artık herkesin merak saldığı ve yapabildiği bir şey. Siz o kodların ne anlama geldiğini, bilgisayarın bunları nasıl anladığını öğreneceksiniz. En ilkel bilgisayarların tasarımını öğreneceksiniz. Buralara nasıl gelmişiz görüp büyüleneceksiniz. Bütün bunların arkasındaki "bilgisayar bilimi" denilen bilimi öğreneceksiniz. Yazılım, programlama falan değil bilim öğreniyor olacaksınız aslında. Bu noktada o başta "off matematik mi görücez :( " dediğiniz matematiğin aslında bilgisayar bilimiyle nasıl kardeş olduğunu görecek ve matematiğe farklı gözle bakacaksınız. Seveceksiniz onu. haha :) Şiir yazacaksınız matematiğe böyle.

Bunun yanı sıra çok fazla okuyacaksınız. Sadece video izleyerek olmuyor bazı şeyler. Sayfalarca İngilizce teknik doküman okuyacaksınız. (İngilizce başlığına bir daha dönmek isteyebilirsiniz.) Ben iddia ediyorum ki sözel bölümlerin okuduğu kitap sayfası kadar yazı okuyoruzdur.

Mühendislik Fakültesinde Kız Olmak​

Burada çok fazla olmasa da Google'da arama yapıp gelecek olan kızlar vardır. Onlara da bir başlık açayım. Öncelikle hödük her yerde hödük canlarım. Kız olduğunuz için sizi sindirmeye çalışan tipler her yerde olabilir, üniversiteye başlarken bununla başa çıkabilecek şekilde geliştirin kendinizi. Onun dışında artık mühendislik fakültelerinde hatrı sayılır derecede kız var, yalnızlık çekeceğinizi düşünmeyin. Hatta bilgisayar mühendisliği kızların en çok tercih ettiği mühendisliklerden. Sınıfta tek kız falan olmazsınız yani korkmayın. Ha olsanız nolur, erkeklerle arkadaşlık yaparsınız. Gayet de güzel arkadaşlıklar doğar. Cinsiyetçilik meselesi eskisi gibi değil. Kimse sizi kız olduğunuz için küçümsemez. Fakat başta dediğim gibi hödük bir sınıf arkadaşınız da olabilir, hocanız da olabilir. Gerekli cevabı vermeyi bilin, hadlerini aşanları da korkmadan şikayet edin olsun bitsin.

Genel olarak erkekler bu bilgisayar işine daha meraklı. Bunun arkasında bir sürü sebep var tabii ama orası ayrı tartışma konusu. O yüzden başlangıçta kendinizi garip hissedebilir, ne diyor bunlar ne konuşuyor diye bakabilirsiniz etrafınıza. Mesela ekran kartlarından falan bahsederler. Sürekli oyun oynadıkları için canlarım. Tamamen ilgi, alaka meselesi. Şimdiden sonra siz de konuşmaya başlayacaksınız aynı konuları. Şimdiye kadar duymamış olmanız olaya hep yabancı kalacağınız anlamına gelmez. Hiçbir şey bilmiyorum başlığında yazdığım her şey aynen burada da geçerli.

Üniversitede kızlar teklif etmiyor. :)

Kendini Geliştirmek??​

Kendinizi geliştirin de geliştirin.. Herkesin dilinde bu laf. Ama kendini geliştirmek ne demek?
C öğrendiniz üstüne C# öğrenin, üstüne Java öğrenin demek değil. Bana kalırsa araştırmacı olun demek. Bir konuyu öğrendiniz. Arada bir kavram gördünüz. Geçmeyin o kavramı. Araştırın bakın neymiş, ne değilmiş, nerede kullanılırmış.
İnternet derya deniz, her yerde çeşitli makaleler, kurslar var. Sadece programlama dili kurslarına bakmayın. Bahsettiğim bilgisayar bilimi ile ilgili sonsuz kaynak havuzuna dalın.
Mesela kullandığınız programlarda klavye kısayollarını öğrenin. İkide bir mouse'a gitmesin eliniz. Bu bile çok büyük fayda sağlıyor inanın bana. Ben de şu aralar elimi ona alıştırmaya çalışıyorum mesela.
Arayüzden değil de komut isteminden çalışmaya alışmak lazımmış. Ben buna da çalışıyorum bu ara.
Korkmayın. En büyük sıkıntı bence bu. Bilgisayar bozulur mu, virüs girer mi, yanlış bir şey yapar mıyım? Bunlardan korkmayın. Deneyin öğrenin. Her şeye balıklama atlayıp bilgisayarı ağlatın demiyorum. Okuyun, araştırın sonra deneyin tabii ki. 🙂
Yine bolca kitap dergi falan var. Güncel kalmak ve çeşitli konularda fikir sahibi olmak için takip edebilirsiniz.
Mesela ben bu forumda donanım bilgimi geliştirmek için takılıyorum. Başlıklara giriyorum okuyorum, iki ekran kartı modeli görüyorum yazıyorum internete bakıyorum ne farkları var falan. Aklımda kalıyor burada gördüklerim. Kendi eksikliklerinizi böyle keşfedip onlara yönelebilirsiniz.

En önemlisi, bakın bu benim için gerçekten çok önemli ve bildiğim için kendimle gurur duyuyorum: Google'da araştırma yapmayı öğrenin. Her karşılaştığınız sorunu, aklınıza her takılanı forumlara yazarak bulamazsınız. Hem vakit kaybı, hem de cevap bulabileceğinizin garantisi yok. Doğru anahtar kelimelerle doğru araştırmayı yapın.
Mesela C# diliyle yazdığınız bir kod hata verdiye bunun adı "Visual Studio öğrenci numarası alan kod çalışmıyor" değildir. Bunun adı 'C# xyz hatası'dır. Ve emin olun ki benzer hatalar defalarca yaşanmış, defalarca çözülmüştür. Arama motoruna doğru şeyi yazmayı öğrenin. Doğru sitelere bakmayı öğrenin. Kendinize yapacağınız en büyük iyilik budur.



Şimdilik aklıma bunlar geldi. Her türlü soruya cevap vermeye çalışırım. Rahatlıkla,uzun uzun sorun beklerim.
Bu dediklerim benim gözlemlerim benim bakış açım. Ben mezun değilim, okuyorum hala. Yanlışlarım olabilir, gözden kaçırdığım ayrıntılar olabilir. Mutlak tavsiye olarak görmeyin lütfen. Ayrıca herkesin hayatı farklı, şartlar farklı. Herkes kendine göre değerlendirme yapacak bölüme başlarken de, okurken de. Okuduğunuz için teşekkür ederim. Faydam olduysa ne mutlu. 🙂
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Anladığım kadarıyla bilinen aksine iş bulmakta zor değil. İş bulma konusunda ne diyorsunuz?
Açıkçası tecrübem yok henüz iş arayışına girmedim. Ben de çevremden duyduğum kadarıyla fikir yürütüyorum. Dediğiniz gibi zor değil diye düşünüyorum. Belki hemen mezun olur olmaz iyi bir maaşla başlanamaz. Fakat henüz okurken bile freelance çalışıp para kazanan arkadaşlarım var. O da biraz kişiye bağlı yani.
Bazen iş ilanlarına bakıyorum, beklentiler yüksek. Bir kişide iki, üç kişilik beceri ve bilgi birikimi isteyen firmalar var. Ne olursa olsun şu teknoloji çağında işini iyi yapan bir mühendisin hak ettiği yere geleceğine inanıyorum.
 
Ben de yanlış bir lise seçimi yaptım zamanında ama şu an olmak istediğim yerdeyim.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı