Diyelim işler sınavda yolunda gitmedi, hedef sıralamanın gerisinde kalındı. 7500 sıralama diyelim. Galatasaray Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi görünüyor bu yolda. Biraz araştırdığım kadarıyla Galatasaray Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği gidilecek bir bölüm olarak gösterilmiyor. Siz ne düşünüyorsunuz?
GSÜ'ye baktım. Eğer sayfalarında gösterildiği gibi ise hoca açısından ve ders programı açısından sıkıntılı. Ders programı sıkıntılı orası kesin ama hocaları getirteceklerini düşünüyorum. Bunun yanında Fransızca bilgisayar biliminde işe yaramayan bir dil. Zaten İngilizce kullanılıyor ama Çince ve Rusça hack işlerinde, Almanca endüstri alanında kullanılıyor. Büyük Alman şirketleri ve Almancanın gücü sayesinde işe yarayan bir dil. Fransızca öğrenmek bildiğim kadarı ile zor hazırlığı 2 yıl okuyabilirsiniz.
Yani alternatif olamaz kesinlikle.
BAU PR çalışması sayesinde parlıyor ama gerçekler öyle değil. Sakın aldanma. Tabi ben kötü diye söylemiyorum. Ama tercih etmeyin.
Şimdi benim söylediğim Bilkent, ODTÜ, Boğaziçi, Koç, İTÜ, Sabancı üniversitelerinde her alanla ilgili hoca vardır ve mühendislik alanında yoğun olarak çalışmalar yapılır. Yurt dışında bilinir okullardır.
Bilkent => ODTÜ > Boğaziçi => Koç -> Sabancı şeklinde sıralanabilir, İTÜ çok farklı bir okuldur diğerlerine göre. Diğerleri akademisyen olacak adam yetiştirme hedefiyle çalışır. İTÜ çalışan insana ya da başarılı insana her türlü imkanı sağlayabilecek bir okul. Onun yeri kişiye göre değişir yani. Şöyle söyleyeyim, İTÜ Alman ekolünden gelir, Münih Teknik üniversitesi Almanya'nın en iyi teknik üniversitesidir ve dünya sıralamasında 40 civarındadır. Ama kendi alanında 1 numara bir okuldur, sanayinin kalbidir. 200 Sıralamalarda olan TU9 üniversiteleri var, bunların kendi sanayi şehirleri var, Türkiye'de olan sanayi şirketlerinden daha fazlasını bu üniversitelerden biri çıkarmıştır. İlk 40'ta olan amerikan okulları bu 200 sıralamadaki TU9 mühendislerinden daha iyi mühendis yetiştirdiğini düşünmüyorum. Yani İTÜ biraz değişiktir, diğerlerine göre eksiklikleri vardır ama onun karakteri o şekilde, bu yarar da sağlayabilir okuyana.
Şimdi bu saydığım okullar haricinde olan okullarda müfredat olarak sıkıntı var. Hoca olarak eksiklik var ya da aynı üniversiteden mezun hocalar dolu. Yurt dışında okumuş hoca yok. Dil olarak eksiklik var. Şimdi kardeşim seneye bu okullara girebilirsen, neden bu kadar çok eksikliği kabul edesin.
Buraya değineceğim benimle ilgili çünkü ben de mezuna kalmış biriyim
Eğer seneye belli olmaz ben çalışamam dersen bu sene gir. Bu arada ben vakıf okuluna gitseydim, MIT open course'tan en iyi dersleri izleyip, en iyi kitaplardan çalışıp şimdiki halimden farklı olmazdım. Zaten ben bu şekilde çalıştım, sınıf arkadaşlarımın çoğu mühendis değil. Bu okullara gidersen seninde olmayacak. Ama yurt dışında istediğim okullarda kabul almam ve daha kaliteli bir çevre için bu kararı verdim. Seneye bu okullara girebilecekken neden o okulda okuyayım ki?
Başka bir soru da 3+ veya 4+ ortalama yapmak nasıl bir gayret istiyor? Ezberin veya mantıkçılığın veya düşünmenin ağırlığı nedir ? Genel olarak dersleri kastediyorum.
Derse göre değişir. Fizik ve matematiğin bazı derslerinde çok çalışarak kalabiliyorsun, ezber mantık falan hiç şey yapmaya gerek yok direk 0 yani
Ama bilgisayar bilimi ile ilgili olanları matematik ve dolayısı ile mantık ile ilgilidir. Ezber değil öğrenilmesi gereken çok şey vardır. Ezberlenecek bir şey yok, öğrendiklerini kullanman gerekiyor. 3+ Çalışırsan kesinlikle yapıyorsun.
Ayrıca kariyeriniz hakkında bilgi verebilir misiniz? Çok paylaşmak istemiyorsunuz sanırım ama örneğin kaç şirket ve kaç ülke değiştirdiniz? Maaşlar ve sizin kariyerinizdeki maaş gelişimi hakkında bilgilendirme yaparsanız da güzel olur.
Detay vermiyorum genel üzerinden geçeyim
Yeni mezun sayılırım ama 4 yıl civarı çalıştım diyebiliriz. Ülke değiştirmedim ama gezdim. Bu sene Master için yurt dışına gidiyorum, dönmeyi pek düşünmüyorum. Maaşlar öğrenme aşamasında iken ben para kazanmak için çalışmadım, öğrenmek için çalıştım. O yüzden çok şey öğrenip, az para aldım. Kaliteli yerlere girmek cidden zordur, ücretsiz bile almazlar boş adamı. 6 ay ücretsiz çalıştım hatta sadece yemek kartı verdiler
Ama üstüme çok düştüler, azimliydim ve böyle insanları seviyorlar. Sadece gelişmek, öğrenmek, zevk almak önemliydi benim için. Çalıştığım yeri seçerken farklı alanlarda yazılım geliştiren bölümleri olan şirketleri araştırdım. Belli bir süre sonra o bölümler arası geçiş yaptım. Bu arada birinin yeğeni olup maaş alan stajyerlere gıcık olmuştum, ben para almadığım zamanlarda (bunu aşağıda hatırlatıcam). Web, Mobil, Masaüstü ve daha fazlası için yazılım geliştiren bir şirkette çalıştım. Bugün Web, Mobil, Masaüstü, AI, IOT alanlarında profesyonel olarak yazılım geliştirebiliyorum. Şuanda 7 8 bin lira civarında Türkiye'de maaşlı olarak çalışabilirim. 1-2 yıl çalıştığında bu artıyor, direk 10 bin üstü vermiyorlar. Her alanda hizmet veren yazılım şirketi kurarsam 30 yaşına gelmeden çok zengin olurum. Villa, araba, yat bile alırım.
Çok para var bu işte
Gittiğim ülkede çalışabilirsem okurken kurdan dolayı 10 bin liradan fazla olacak elbette ama buradaki gibi diğerlerinden yüksek bir maaş olacağını zannetmiyorum. Okul bittikten sonra çok kazanırım o ülke standartlarına göre belki belli bir süre sonra belki hemen kendi şirketimi kurarım. Belli bir alana hizmet veren bir servis belki oluşturabilirim yani girişimcilik işi belli olmaz. Ama maaş gelişimi böyle yani
30 Yaşına geldiğimde ya çok maaş alan biri olacağım ya da
kendi şirketi olan milyoner. Ama her türlü villam, arabam, motorum ve bankada yüksek bir meblağ param olacak. O okula gitmeseydimde böyle olacaktı, ben okula diploma için gittim. Sadece işimi kolaylaştırması için gerekliydi.
Birinin yeğeni olan paralı staj yapan şahsiyet, yurt dışına gidemez, burada ne bir şey öğrenebilecek ne de para kazanabilecek, ekonomik krizde başarılar dilerim, viskimi yudumlayacağım.
Şu an biyolojiye kimyaya zaman ayırmak fazlasıyla zoruma gidiyor.
Dersleri sadece soru çözmek amacıyla öğrenme. Bilim olarak öğren. Bilimle ilgilen. Sorgula. Hayatının geri kalanında da biyoloji ve kimya ile ilgili kitaplar oku. Evrim teorisi ile ilgili kitap oku, kendin öğrendiğin biyolojiyi kullan. Yenilikleri takip et. Kimya dediğin malzemenin temelidir. Bu alanda kitaplar oku. O zaman böyle hissetmezsin.
Keşke eğitim hayatım boyunca bu ülkeyi yönetenlerin öğrencilere programlama eğitimi vermek akıllarına gelseydi. Eğitim hayatımda hiçbir şekilde bana bilgisayar sistemleri vesaire bir ders verilmedi. Düşündükçe sinirleniyorum bu saçmalığı gerçekten.
Ben İstanbul'da bulunan iyi olarak bilinen bir okulundan A.T.L bilişim bölümü diplomasıyla mezun oldum. Daha sonra mezuna kalıp kazandım okulu. Lisede bu alanda staj dahi yaptım yazın. Ve benim bu yaşta gelişimime kesinlikle çok ciddi bir katkısı var. Anadolu lisesi derslerinin üstüne 20 saat yazılımla ilgili ders var 3 sene boyunca. Saat 5'te çıkıyorduk okuldan. Bazı dersler eksiltilmişti elbette ama matematik, fizik gibi derslerin ders saati aynıydı. (Bugün teknik kolej olarak açıyorlar)
Eski yıllarda bu okullara teknik enstitü yada teknik okul deniyor. Amaç nitelikli eleman yada mühendis adayları yetiştirmek. Mezunlar isterlerse iyi maaşlarla çalışabiliyor, isterlerse üniversiteye mühendis olarak girebiliyor. Diğer okul tipi düz lise. Başka adı falan yok, istersen teknik okuyorsun istersen düz okuyorsun. İmam hatip okullarının üniversiteye girişini yasaklamak için örtülü olarak Teknik okulları meslek lisesine çevirdiler ve buradan mezun olanlar artık üniversiteye giremiyordu
Öğretmenlik seçebiliyorlardı sadece. İşte meslek liselerini böyle öldürdüler. İstanbul'da hala var olan 1 lise var ben ondan mezunum, hocalarımız çok kaliteli insanlardı
Müfredat leş orası ayrı ama o okul bana çok şey kattı.
Bugün tüm teknik liselerin müfredatı yenileniyor ve yeni MEB başkanı Ziya Selçuk Teknik kolejleri kuruyor. Nitelikli adam kalmadı ve üniversiteye giden adamlar mezun olduklarında bu işi yapamıyor. Yurt dışında STEM + A olarak geçen müfredat A.T.L Bilişim müfredatıdır. Bugün teknik kolej müfredatı, A.T.L Bilişim müfredatıdır. BAU liselerinin reklam yaptığı müfredat STEM + A A.T.L bilişim müfredatıdır. Ben çok şanslı bir insanım bu konuda
Ancak şöyle bir şey var, müfredatı bu şekilde düzenlemek yetmiyor, hem öğrenciler hem hocalar yüzünden bunun başarılı olması imkansız. BAU Fen ve teknoloji lisesi hem iyi öğrenciyi hem iyi öğretmeni buluşturarak bu alanda cidden başarılı iş yapıyor, pr çok ama bu alanda hakkını vermek lazım.
Biraz daha oy gelsin, konuyu yükseltelim. Performansı devamlı iyileştirildiği için aynı görünümde kaldık ama ben de değişiklikte ferahlık olur diyorum. Aslında yılbaşında bir güncelleme yaptık ancak performans düşük olunca geri aldık. Daha yapıcı hale getirelim, neler olmalı? @Ali Güngör...
Dünya'da şuan 30 milyondan fazla yazılımcı açığı olduğunu okumuştum bir yerde ve giderek artıyor. Çok fazla "mühendis diploması" olan insan olduğu için kimse düşük ücret almaz ve ya işsiz kalmaz.
Anadolu lisesi mezunu, ortalama üniversitelerden mezun insanlar genelde çok fazla mezun olduğundan dert yanar. İşsiz kalma ya da düşük ücret alma sebebi kendisidir. Gelişmeme sebebi de hem okul hem kendisidir. Okul adamı geliştirmez. Kendi çalışsaydı gelişirdi.