Bilgisayar mühendisliği için M1 alınır mı?

Teşekkürler Büyük ihtimal başka laptop almazsam M1X/M2 Bekleyeceğim.

Yeni gelecek versiyonun 16" olacağını düşünüyorum çünkü M serisinde 16" model henüz çıkmadı. Eğer düşüncem doğruysa yani bir sonraki çıkacak M işlemcili cihaz 16" olursa, 16 GB RAM ve 1 TB SSD versiyonunun yaklaşık 25-30k gibi bir fiyat olacağını düşünüyorum. Eğer bütçeniz bu civarlardaysa bekleyebilirsiniz. M seri işlemcili bir cihaz alacaksanız RAM'inizin 16 GB olmasını şiddetle öneriyorum, zira RAM ve SSD'nin sonradan değiştirilmesi pek mümkün değil. Çinli mühendisler Apple çipini kırıp RAM ve SSD'yi başarılı bir şekilde yükseltmişler fakat bu fazlasıyla riskli bir işlem olmasının yanı sıra Türkiye'de bunu yapabilecek biri var mıdır bilemiyorum. Eğer RAM'iniz 8 GB olursa yeterli gelmeyen durumlarda Swap Memory durumuyla karşılacaksanız. (yanlış hatırlamıyorsam, RAM'inizin düşük geldiği anlarda SSD'nin bir kısmını RAM olarak kullanıyor.) Bunun sonucunda SSD'nizin ömrü daha da kısalıyor ve bununla beraberinde SSD değişimi pek mümkün olmadığı için SSD'nin ömrü bitince ya cihazı kullanamayacak hale geleceksiniz ya da komple anakartı değiştirteceksiniz, bu da fazlasıyla tuzlu olacak.

Oyun oynamalık bir cihaz olduğunu kesinlikle düşünmüyorum fakat, bu siteden istediğiniz oyunlarda hangi ayarlarda kaç FPS alabileceğinizi görüntüleyebilirsiniz, Bu siteden de M1 işlemcinin hangi programlarla uyumlu olup olmadığını görüntüleyebilirsiniz. (mühendislik programlarınıza vs bakabilirsiniz.)

Hocam biraz abartmışsınız. RAM dolduğunda veriler SSD'den alınır SSD'nin ömrü her durumda azalacağı için çok büyük bir fark oluşmaz. SSD ve RAM değişiminin olmaması kötü bir durum ama kompakt olması açısından çok iyi, ileride de bu devam edecek hatta 2030'larda SSD ile RAM birleşecek bkz: Veri Depolama Şeklini Değiştirebilecek 'Evrensel Bellek' Teknolojisi Geliştiriliyor

Yeni macbook air modeli çıktığında da mı 25-30k olacak yoksa şuanki fiyat civarında mı? 16" proya para vermeyi zaten düşünmüyorum.
Ayrıca 1 tb da gereksiz bence.

Yeni macbook air modeli çıktığında da mı 25-30k olacak yoksa şuanki fiyat civarında mı? 16" proya para vermeyi zaten düşünmüyorum.
Yeni çıkacak işlemci air modeline gelmez.

Abarttığımı düşünmüyorum hocam. Sonuçta ben, düşük RAM'li cihaz kullanırsanız 1 yıla SSD çöp olur diye bir şey söylemedim. Sadece yük bindiren uygulamalarda Swap Memory devreye girdiği için SSD'nin ömrü biraz daha kısalabiliyor dedim. Swap Memory'in etkisi olduğu kadar bunun yanı sıra, bazı uygulamaların M1 optimizasyonu yok ve Rosetta ile kullanılabiliyor. Rosetta ile çalıştırılan uygulamalarda da olması gerektiğinden daha fazla okuma/yazma yapıldığı söyleniyor. Zaten eğer M1 işlemcili Mac'ler çıktığında gündemi biraz takip ediyorsanız bu olaylardan haberiniz vardır, bu olay çok fazla konuşuldu. Benim bunları yazmamdaki amacım, zaten bu cihazlara yüklü miktarda para veriyoruz ve SSD'si vs arızalandığında değiştirmek pek mümkün değil, eğer uzun süreli kullanmak istiyorsanız olabildiğince en uzun süre kullanmak için hem performans amaçlı hem SSD ömrü açısından 16 GB RAM'li şekilde almanın daha mantıklı olduğunu düşünüyorum.
Zaten bu cihazlar artık yavaştan kullan-at mantığında üretilmeye başlandığı için tabiiki de SSD'sinin ömrü kısa sürelerde bitmeyecek şekilde üretiliyordur diye düşünüyorum.

16" Pro için tahmini bir fiyat söylemiştim hocam, 16" Air yok zaten. Yeni çıkacak Air'de muhtemelen M1 Air'in fiyatlarından biraz yukarıda olur çok fiyat artışı olacağını zannetmiyorum eğer dolar kuru çok ilerlemezse.

Hangi alanlarda çalışmayı planlıyorsun? Mesela oyun geliştirme alanında işlemci kadar ekran kartı ve RAM'de önemli.

Yüksek depolama alanı gereksiz. Harici olarak HDD veya alternatif olarak depolama alanı alır hem telefondaki hem diğer cihazlarınızdaki verilerinizi tutarsınız. Cihazlarınızda sürekli bu verileri tutmanın bir manası yok.

Hangi alanlarda çalışmayı planlıyorsun? Mesela oyun geliştirme alanında işlemci kadar ekran kartı ve RAM'de önemli.
Şuan belirlediğim bir alan yok. Programcılık okuyorum seneye geçebilirsem mühendisliğe geçeceğim. ondan sonra daha çok yolum var sadece bu süre içinde veya daha fazla işimi görsün yeterli.
Ayrıca oyun geliştirme için yetersiz gelir mi?
Zaten büyük çapta bir firmada çalışsam her şey ayarlanır herhalde.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…